Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
6
WĘGLOWODANY
Węglowodany – wielowodorotlenowe aldehydy i wielowodorotlenowe ketony oraz związki, z których takie aldehydy lub ketony można otrzymać w wyniku hydrolizy Cm(H2O)n Podział: - monosacharydy - oligosacharydy (disacharydy, trisacharydy….) - polisacharydy
Monosacharydy : 1. Są to związki zbudowane z węgla, wodoru i tlenu, zawierające w swych cząsteczkach grupy karbonylowe oraz grupy hydroksylowe 2. Monosacharydy pod względem ułożenia grupy karbonylowej w łańcuchu dzielimy na: · aldozy (grupa karbonylowa jest na końcu łańcucha) · ketozy (grupa karbonylowa jest wewnątrz łańcucha) 3. Monosacharydy mogą zawierać 3-7 atomów węgla, i tak wyróżniamy: · triozy (aldehyd glicerynowy, dihydroksyaceton) · tetrozy (treoza, erytroza) · pentozy (ryboza, rybuloza) · heksozy (fruktoza, glukoza, galaktoza, mannoza) · heptozy (mannoheptuloza, sedoheptuloza) 4. Aldehyd glicerynowy: · aldotrioza, wystepuje w postaci dwóch enancjomerow:
aldehyd L-(-)-glicerynowy aldehyd D-(+)-glicerynowy
5. Czasteczka zawierajaca n asymetrycznych atomow wegla ma maksymalnie : 2n stereoizomerow i 2n/2 par enancjomerow 6. Wszystkie naturalne monosacharydy mają taką samą konfigurację przedostatniego atomu węgla – konfigurację D, cukry o konfiguracji L nie są przyswajalne przez organizm. 7. D-aldozy i D-keksozy D-ketozy D-aldozy
8. Glukoza: · aldoheksoza · wzory D-glukozy:
· tworzenie formy cyklicznej glukozy – glukopiranozy:
α-D-glukopiranoza
· cukier gronowy · jest wytwarzana w procesie fotosyntezy przez organizmy żywe · w komorkach roślinnych jest przesztalcana we wszystkie inne związki organiczne · jest uzywana przez człowieka do celow spożywczych, w przemysle farmaceutycznym (otrzymuje się z niej witamine C) · jest substratem w fermentacji alkoholowej, pod wpływem enzymow wytwarzanych przez drozdze ulega rozkładowi: 9. Fruktoza. · ketoheksoza · cukier owocowy, wystepuje tez w miodzie, w wątrobie jelitach przekształca się w glukoze i ulega dalszym przemianom jako glukoza · fruktoza jest slodsza niż glukoza, podobnie jak ona ulega fermentacji alkoholowej, jest substancja stala, krystaliczna (tak jak glukoza) · wzory:
β-D-fruktofuranoza
10. Wzory Hawortha innych monosacharydów:
β-D-deoksyrybofuranoza β-D-rybofuranoza
11. Wyjaśnienie procesu zamykania pierścienia: · monosacharydy zawierajace C>3 wystepuja występują postaci pierścieni, tworzących się w wyniku powstania wewnątrz cząsteczkowych wiązań hemiacetalowych (półlacetalowych) · wiazanie to tworzy się pomiedzy grupa hydroksylowa polaczona z przedostatnim atomem wegla w czasteczce monosacharydy monosacharydy grupa aldehydowa lub ketonowa · hemiacetylowy atom wegla C-1 (lub C-2 w przypadku furanoz) nazywany jest weglem anomerycznym i stanowi on centrum chiralne chóralne czasteczce cukru · wyroznia się anomer α (wtedy grupa OH jest pod plaszczyzna pierścienia dla monosacharydow szeregu D) i anomer β (gdy grupa OH jest nad plaszczyzna pierścienia dla monosacharydow szeregu D); oba anomery są względem siebie diastereoizomerami 12. Mutarotacja. · zmiana skręcalności właściwej roztworu zwiazana z ustaleniem stanu równowagi miedzy anomeremi a i b nazywa się mutarotacja · w roztworze wodnym D-glukozy ustala się stan równowagi przy obecności 64% anomeru β i 36% anomeru α (obecność łańcuchowej formy D-glukozy jest niewielka – 0,02%) 13. Reakcje charakterystyczne dla monosacharydow: · reaguja z wodorotlenkiem miedzi (II) tworząc rozpuszczalne związki kompleksowe ze względu na obecność kilku grup hydroksylowych hydroksylowych czasteczce (roztwor glukozy barwi się wtedy na niebiesko) · daja pozytywne wyniki w następujących reakcjach: - reakcja z odczynnikiem Tollensa (Ag+ w wodnym roztworze amoniaku) anion kwasu lustro srebrowe jon kompleksu srebro-amoniak aldoza
- reakcja z odczynnikiem Fehlinga (Cu2+ skompleksowany z jonem winianowym) - reakcja z odczynnikiem Benedicta (Cu2+ skompleksowany z jonem cytrynianowym) niebieski roztwor czerwony osad
· aldozy w formie łańcuchowej ulegaja utlenieniu do kwasow aldonowych, np. glukoza w przeciwieństwie do fruktozy, ulega utlenieniu do kwasu glukonowego w reakcji z woda bromowa w obecności wodorowęglanu sodu
Kwas glukonowy
· w środowisku HNO3 aldozy przekształcają się w kwasy alwarowe; pod wpływem HNO3 utlenia się grupa aldehydowa i ostatnia grupa hydroksylowa z czasteczki aldozy (D-glukoza przeksztalca się w kwas glukarowy – z dwiema grupami –COOH na końcu łańcucha)
Disacharydy: 1. Węglowodany skladające się z dwóch jednostek monosacharydowych 2. Wszystkie disacharydy można przedstawic wzorem sumarycznym C12H22O11 3. Sacharoza: · wystepuje w burakach i trzcinie cukrowej · jest disacharydem nieredukującym (rzadkość wśród cukrow) · zbudowana jest z β-D-fruktofuranozy i α-D-glukopiranozy stad pelna jej nazwa brzmi: β-D-fruktofuranozylo-α-D-glukopiranozyd · pomiedzy jednostkami monosacharydowymi wystepuje wiazanie α ,β-1,2-glikozydowe · powstawania sacharozy:
· hydrolizuje pod wpływem enzymu inwertazy 4. Laktoza: disacharyd redukujący, wystepuje w mleku, zbudowany jest z β-D-galaktopiranozy i α-D-glukopiranozy polaczonych wiazaniem β-1,4-glikozydowym; pod wpływem hydrolizy kwasowej lub emulsyjny rozrywa się wiązanie glikozydowe: 5. Maltoza: disacharyd redukujący, wystepuje w ziarnach zboz, zbudowana z dwóch czasteczek α-D-glukopiranozy i β -D-glukopiranozy polaczonych wiazaniem α-1,4-glikozydowym 6. Celobioza: jest produktem hydrolizy celulozy, zbudowana z 2 czasteczek β-D-glukopiranozy, polaczonych wiazaniem typu β-1,4
Polisacharydy: 1. Polisacharydy powstaja w wyniku polaczenia wiecej niż 10 czasteczek monosacharydow wiazaniem glikozydowym 2. Skrobia: · produkt niejednorodny, złożony jest z amylazy (20%) rozpuszczonej w wodzie i amylopektyny (80%) nierozpuszczonej w wodzie; · obie substancje odpowiadaja ogolnemu wzorowi (C6H10O5)n; · składniki skrobi pod dzialaniem kwasu lub enzymu ptialiny stopniowo ulegaja hydrolizie · czasteczki amylazy maga tworzyc heliks pojedynczy lub podwojny · czasteczki α-D-glukozy w amylazie polaczone se wiazaniem typu α-1,4, natomiast natomiast amylopektynie występują jeszcze dodatkowe polaczenia czasteczek glukozy wiazaniem typu α-1,6, dlatego tez w amylopektynie występują rozgałęzienia w łańcuchu · skrobia stanowi material zapasowy roślin, jest substancja biala, bezpostaciowa, bez smaku i zapachu · w wyższej temperaturze, temperaturze środowisku wodnym skrobia tworzy roztwor koloidalny zwany kleikiem skrobiowym · pod wpływem jodyny skrobia zabarwia się na ciemnoniebiesko 3. Glikogen: · wielocukier zapasowy u ludzi i zwierzat · zbudowany jest z polaczonych wiazaniami tupu α-1,4 α-D-glukopiranoz · jest cukrem hydrolizującym · rozgałęzienia tworza się podobnie jak u amylopektyny 4. Celuloza: · glowny składnik drewna i włókien roślinnych, material budulcowy tkanek roślinnych · nazywana jest błonnikiem · podobnie jak alkohole ulega estryfikacji · w reakcji z kwasem azotowym (V) w obecności kwasu siarkowego (VI) celuloza przeksztalca się w azotan celulozy – nitroceluloze · w ten sposób otrzymuje się bawełnę strzelnicza · w reakcji z bezwodnikiem kwasu octowego celuloza tworzy octan celulozy stosowany do produkcji jedwabiu octowego ... |
Menu
|