Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
grupa 1: CO(NH2)2 46%N CO(NH2)2 + H2O → CO2 + 2NH3 Rozkład przebiega dzięki ureazie Uwalniane są jony amonowe bez przykrycia glebą ulatnia się po przykryciu nitryfikacja do NO2 i NO3 , z równoważnym wydzielaniem się jonów H+
· wełnę mineralną, · gąbkę poliuretanową, · perlit · Keramzyt
3. uprawa gleb lekkich · Ograniczyć do minimum ilość uprawek · Nie stosować narzędzi aktywnych · Chwasty usuwać tylko podczas zespoły uprawek pożniwnych · Orka przedzimowa nie zbyt głęboka , unikać odwrotki · Uprawki wiosenne ograniczone do minimum (unikać kultywatora) · Obornik stosowany wioną · A glebach utrzymanych w dobrej kulturze udają się: marchew, pomidor, groch, fasola , buraki ćwikłowe, szpinak
· Zakwaszenie – wymywanie jonów zasadowych · Alkalizacja · salinizacja · brak składników pokarmowych · zanieczyszczenie ( Biologiczna: - spadek bioróżnorodności - utrata/spadek materii organicznej)
· Naturalne: o Bardzo duża wilgotność o Erozja powietrzna i wodna · Antropogeniczne: o Wprowadzenie dużych ilości Na i K (działanie peptyzujące) o Zbyt częste stosowanie uprawek w nieodpowiednich terminach § Ubijanie kołami i maszynami (przyśpieszone osiadanie) § Orka przy nieodpowiedniej wilgotności na gl. ciężkich (zbrylanie) § Stosowanie monokultur jednorocznnych
Polega na dokładaniu kolejnych skib do tej samej strony pola · Brak jałowych przejazdów (najbardziej wydajna) · Równa powierzchnia bez skib i bruzd · Najmniej energochłonna (nie wymaga podziału pola na składy (zagonny) · Wykonywana pługiem odwracalnym lub wahadłowym
Próchnica glebowa, humus, część organiczna powstała w wyniku przekształcenia na drodze biochemicznej, przy udziale , mikro-, mezo- i makrofauny - różnych szczątków organicznych, tj. (głównie roślinnego, np. obumarłych liści, korzeni). Proces ten nazywa się .
Najlepsza dostępność składników pokarmowych dla roślin ma miejsce, kiedy pH gleby wynosi 6,5-7,2. Już przy lekkim zakwaszeniu gleby, poniżej 6,5, w znacznym stopniu spada przyswajalność niektórych składników pokarmowych. przede wszystkim P, Ca, Mg w mniejszym stopniu N i K. Zakres optymalnego pH : · bardzo lekkie (piaski luźne, słabo gliniaste) 5,1- 5,5 pH, · gleby lekkie (piaski gliniaste) 5.6 - 6,0 pH · gleby średnie (gliny piaszczyste i lekkie) 6,1 - 6,5 pH, · gleby ciężkie (gliny średnie i ciężkie, iły) 6,6 - 7,0 pH.
Optymalny zakres pH, w którym możemy się spodziewać właściwej dostępności mikroskładników, to 6,0–6,8. Wraz z zakwaszaniem gleby wzrasta : · rozpuszczalność i dostępność Fe, Cu, Mn, B i Zn (w wyjątkowych sytuacjach nawet do poziomu toksycznego), · obniża się dostępność Mo. · w zbyt kwaśnej glebie dochodzi do uwstecznienia P. Odczyn alkaliczny: · po zbyt dużej dawce wapnia, następuje blokada pobierania mikroelementów metalicznych (Fe, Mn, Zn i Cu).
Materiały te zanieczyszczają środowisko, a ich koszty utylizacji są bardzo wysokie. Wśród zalet wełny mineralnej, a także innych podłoży inertnych (keramzytu, wełny szklanej czy pianki poliuretanowej), można wymienić: · możliwość dokładnej kontroli pH, EC, ilości wody i temperatury systemu korzeniowego — a tym samym precyzyjnego utrzymywania optymalnych poziomów składników pokarmowych i odczynu w rizosferze; · stabilne warunki powietrzne; · brak patogenów i substancji toksycznych. Ponadto prowadzenie upraw w podłożach inertnych daje szansę nawożenia w układach zamkniętych, z recyrkulacją pożywki. Do wad uprawy w podłożach inertnych należy zaliczyć: · wysokie koszty założenia i utrzymania systemu hydroponicznego, który jest niezbędny w takich uprawach; · bardzo mały dopuszczalny margines błędu w nawożeniu, spowodowany brakiem kompleksu sorpcyjnego oraz właściwości buforujących; · większe ryzyko pojawienia się patogenów w rizosferze przy układach z recyrkulacją pożywki.
1. Prawo zwrotu składników pokarmowych. Aby utrzymać żyzność gleby należy jej zwracać substancje przyswajalne, nie tylko pobrane przez rośliny i zebrane z plonem, ale również te które znikają w glebie w formie przyswajalnej w następstwie stosowania dużych ilości nawozów mineralnych. 2. Prawo minimum (Liebiega). Wysokość plonów zależy od tego pierwiastka, który znajduje się w glebie w ilości minimalnej w stosunku do potrzeb rośliny. Pierwiastek ten ogranicza działanie innych i w następstwie powoduje obniżkę plonów. 3. Prawo opłacalności nawożenia (Mitscherlicha). Każdy kg dostarczonego do gleby nawozu może dać różny efekt: -im mniej danego składnika w glebie, a inne występują w ilości optymalnej, tym efekt nawożenia większy (wyższy plon). -im tego składnika w glebie więcej, tym efekt nawożenia mniejszy. 4. Prawo maksimum. Nadmiar składnika pokarmowego w glebie ogranicza skuteczność działania innych i w następstwie powoduje obniżkę plonów. 5. Prawo wartości biologicznej. Stosowanie nawozów musi mieć na celu nie tylko wielkość plonu ale również wysoką jakość tego plonu.
· Podorywka, · Kultywatorowanie (zęby sztywne) à podorywkowy inkorporacja 60% MO · Brona talerzowa à inkorporacja 80% MO · Orka zachowawcza / brak orki
Mg : · ... |
Menu
|