wejściówka, ZUT-Energetyka-inżynier, VI Semestr, Odnawialne źródła energii, Laboratoria OZE, 1. 67-biomasa

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

Biomassa

Biomasa – całą istniejąca na Ziemi materia organiczna, wszystkie substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego ulegające biodegradacji

Biopaliwo – biomasa, która przy użyciu metod fizycznych , chemicznych bądź biochemicznych przygotowano do wykorzystania w celach energetycznych

Spalanie całkowite -utlenianie, w którego produktach nie występują żadne palne substancje stałe (w spalaniu niecałkowitym zostają w produktach palne części stałe).

 

Spalanie zupełne - utlenianie, w którego produktach nie występują żadne palne substancje

lotne (w spalaniu niezupełnym zostają w produktach palne części lotne).

 

Ciepło spalania (Qs) [kJ/kg] - ilość ciepła otrzymanego ze spalania całkowitego i zupełnego jednostki ilości paliwa, przy czym produkty spalania zostały oziębione do temperatury substratów, a woda całkowicie wykropliła się.

 

Wartość opałowa (Qc) [kJ/kg] ilość ciepła otrzymanego ze spalania całkowitego i zupełnego jednostki ilości paliwa, przy czym produkty spalania zostały oziębione do temperatury substratów, ale woda się nie wykrapla się

 

Pelet – wysuszone, naturalnie pozostawione resztki drewna, potem miażdżone i prasowane pod dużym ciśnieniem do kształtu cylindrycznych granulek

Brykiet – maja ekstremalny stopień suszenia, 3-krotnie wyższą gęstość niż drewno twarde. Podstawowym surowcem jest trociny. Pod wpływem dużej temperatury wydziela się lignina, po ostygnięciu zastyga i spaja surowiec.

Biopaliwa stałe: drewno kawałkowe, trociny, wióry, zrębki drzewne, korę

Paliwo uszlachetnione – brykiet, pelety cechują się wysoką wartością opałową, za którą odpowiada niska wilgotność i mała objętość, związana z dużym ciężarem właściwym . Zaleta brykietu i peletu to ich jednolita wielkość, ułatwiająca wykorzystanie

Skład paliwa stałego

Masa palna zawierająca C, H2, O2, N2, S oraz popiół i woda.

 

Przebieg

1.       Przygotowanie kalorymetru wraz z próbką

2.       Pomiar temperatury wody w bombie kalorymetrycznej, po uprzednim uruchomieniu na pulpicie sterowniczym:

·         mieszadła

·         wibratora

·         podświetlacza termometru

·         sygnalizacji dźwiękowej

·         zegara z 12 punktami świetlnymi

·         lampki kontrolnej zapłonu

3.       Wykonanie 5 odczytów temperatury, co minutę (okres początkowy), kolejno pomiary temperatury okresu głównego i końcowego (5 takich samych temperatur)

4.       Zakończenie pomiaru, wyłączenie pulpitu

5.       Wyciągnięcie bomby kalorymetrycznej, termometru, mieszadła, odłączenie od zasilania

6.       Wypuścić gaz z bomby i otworzyć ją

7.       Wyciągamy tygiel

8.       Pomiar wagi tygla z zawartością oraz pustego na wadze cyfrowej i analogicznej a także ważenie drutu utrzymującego próbkę

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.