Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
POMIDOR – roślina klimatu ciepłego
Wymagania termiczne: • temperatura optymalna do wzrostu 20-260C • temperatura minimalna 120C • pomidor jest rośliną wrażliwą na przymrozki i chłody
Pomidor do wzrostu wymaga wysokiego natężenia napromieniowania
Wilgotność gleby to 60-70% p.p.w., a w okresie wiązania owoców 80-85% p.p.w.
pH 5,6-6,2
Rośliny powinny rosnąć w 2-3 letnim płodozmianie
Pomidor wymaga nawożenia organicznego i mineralnego Nawożenie organiczne , podobnie jak wapnowanie, sprzyja: • powstawaniu gruzełkowatej struktury (właściwe stosunki powietrzno –wodne) •rozwojowi korzystnych drobnoustrojów Pod pomidory przeznacza się stanowisko w pierwszym, drugim lub w trzecim roku po oborniku. Obornik jest najwartościowszym źródłem próchnicy która: à wpływa na zwiększenie pojemności wodnej gleb lekkich à rozluźnienie gleb ciężkich zlewnych Pomidor wytwarza dużą masę części nadziemnych, przez co ma bardzo duże wymagania pokarmowe Z plonem 40 ton z 1 ha zabiera z gleby 105 kg azotu 10 kg fosforu 112 kg potasu 77 kg wapnia Optymalna zawartość składników pokarmowych w glebie dla pomidora (mg/dm3) Gatunek N (NO3 + NH4) 90-120 P60-80 K200-250 Mg50-80 Ca600-1200 àNiedobór azotu – zahamowanie wzrostu roślin, przez co nie wykształcają dużej liczby dojrzałych owoców àBrak fosforu – zwolnienie tempa wzrostu, opóźnienie dojrzewania owoców àBrak potasu – obłamywanie się gron, niedostateczne wybarwianie się owoców, pękanie owoców àNiedobór wapnia – sucha zgnilizna owoców pomidora, owoce są miękkie àPrzenawożenie azotem – opóźnienie dojrzewania owoców, obniżenie plonu wczesnego, zmniejszenie zawartości suchej masy, ekstraktu, cukrów, pektyn, witaminy C, twardości owoców Grupy odmian pomidora ze względu na typ wzrostu: • sztywnołodygowe • wiotkołodygowe • samokończące • wysokorosnące
Wczesność odmian pomidora (od siewu do dojrzałych owoców w pierwszym gronie) • bardzo wczesne 95-100 dni • wczesne 105-115 dni • średnio wczesne 115-130 dni • póżne130-140 dni
Wszystkie odmiany powinna charakteryzować: • wysoka plenność • wierność plonowania • duży udział plonu handlowego i wczesnego w plonie ogólnym • wysoka tolerancja na najważniejsze choroby Cechy odmian przeznaczonych dla przetwórstwa
• owoce średniej wielkości, gładkie, intensywnie wybarwione, równomiernie dojrzewające, łatwo odrywające się od szypułki, twarde, dobrze znoszące transport i przechowywanie. • zawartość ekstraktu co najmniej 5% • zawartość cukrów powyżej 3,3% • zawartość kwasów organicznych mniej niż 0,55% • kwasowość czynna (pH) nie większa niż 4,4 • stosunek cukrów do kwasów większy niż 6 • ważna jest też zawartość pektyn Metody uprawy
Pomidor w Polsce uprawiany jest prawie całkowicie z rozsady, której okres produkcji trwa około 50 dni. Produkcja rozsady: • siew nasion ½ III początek IV • rozsada doniczkowana – wysokość 15-30 cm, 5-8 liści, łodyga o średnicy 4-7 mm • rozsada rwana – wysokość15-25 cm, 4-7 liści, średnica łodygi 4-6 mm
Sadzenie w pole w rozstawie w zależności od odmiany: • samokończące sztywnołodygowe 30-45 x 60-70 • wiotkołodygowe samokończące 45-55 x 70-80 • wysokorosnące 40-60 x 80-100
Siew nasion bezpośrednio w pole Termin siewu k. IV p. V ( temp. gleby 80 C ) Siew gniazdowy Pokrój rośliny Odmiany Liczba roślin na 1 ha (tys. szt.) samokończące sztywnołodygowe 30 – 40 samokończące wiotkołodygowe 25 – 30 wysokorosnące 16 - 20 z 1 g nasion uzyskuje się od 160 do 250 szt. siewek Do przygotowania rozsady na 1 ha przy zagęszczeniu roślin Ø 20 – 30 tys. szt. należy wysiać około 200 g nasion Ø 30 – 40 tys. szt. około 300 g nasion Siew bezpośredni w pole Ø norma wysiewu 0,8 kg/ha Ø zagęszczenie roślin 150 – 160 tys. szt. /ha Ø siew gniazdowy po 5-6 nasion lub liniowy 1 nasiono co 5-6 cm Ø dobre wschody to 3 rośl. w gnieździe lub 1 roślina co 8-12 cm
W latach ciepłych i umiarkowanie wilgotnych plon około 30 t/ha, przy chłodnym i deszczowym lecie tylko kilka ton z ha Zawartość składników pokarmowych w podłożu do produkcji rozsady pomidorów (mg/L) N – 150-200 P - 100-120 do 180 K – 300Mg – 60 Ca – 2000Fe - 10Cu - 12Mn – 2 B – 2Mo – 3Zn - 1 Zabiegi pielęgnacyjne
• odchwaszczanie
• ściółkowanie gleby
• nawożenie pogłówne
• nawadnianie • • ochrona przed chorobami i szkodnikami ZBIÓR OWOCÓW
zależnie od stopnia dojrzałości rozróżnia się owoce:
• zielone wyrośnięte • • bielejące • zapalone • • zapalone różowe • • czerwone PRZECHOWYWANIE
parametry przechowywania owoców pomidora • optymalna wilgotność 80-90% w.w. • Temperatura powinna być dostosowana do fazy dojrzałości owoców: •12-130C owoce zielone i zapalone • 10-120C lekko różowe • 9-100C różowe i pomarańczowe • 8-100C pomarańczowe do lekko czerwonych • 6-80C owoce całkowicie dojrzałe PAPRYKA SŁODKA – roślina klimatu ciepłego
Wymagania termiczne • temperatura optymalna do wzrostu w dzień 26-270C, w nocy 16-170C • w temperaturze 8-100C występuje znaczne zahamowanie w pobieraniu składników pokarmowych. Papryka do wzrostu wymaga pełnego nasłonecznienia.
Wilgotność gleby 70-80% p.p.w.
pH 6,7-7,2
Papryka powinna rosnąć w 3-4 letnim płodozmianie
Rośliny wymagają nawożenia organicznego i mineralnego Optymalna zawartość składników pokarmowych w glebie dla papryki (mg/dm3) Gatunek N (NO3 + NH4)- 90-120 P-60-80 K175-250 Mg50-70 Ca600-1200 Metody uprawy
Paprykę uprawia się wyłącznie z rozsady Siew ½ III Produkcja rozsady trwa 8 –9 tygodni Rozsada do sadzenia w pole powinna być w fazie tworzenia pączków kwiatowych o wysokości 15-20 cm grubość szyjki korzeniowej 6-8 mm.
Rozstawa roślin w polu 45 x 45 lub 30-50 x 50-60
Zabiegi pielęgnacyjne:
• odchwaszczanie • • nawożenie pogłówne • • nawadnianie • • ściółkowanie • • ochrona przed chorobami i szkodnikami ZBIÓR OWOCÓW
Owoce papryki zbiera się w fazie dojrzałości użytkowej (technologicznej) i w fazie dojrzałości fizjologicznej. Sprzedawane są na sztuki lub na wagę, sortuje się je według wielkości i fazy dojrzałości wyrażonej zabarwieniem.
PRZECHOWYWANIE
Owoce papryki przechowuje się w fazie dojrzałości użytkowej w pomieszczeniach o temperaturze 8-100C i wilgotności 85-90%.
OBERŻYNA – roślina klimatu ciepłego Wymagania termiczne • temperatura optymalna do wzrostu w dzień 27-280C, w nocy 19-200C • w temperaturze 15-160C występuje znaczne zahamowanie w pobieraniu składników pokarmowych. Oberżyna do wzrostu wymaga pełnego nasłonecznienia, uprawa jej powinna być prowadzona na stanowiskach ciepłych i osłoniętych od wiatru Stała wilgotność gleby 70-80% p.p.w. pH 6,5-7,2 Oberżyna powinna rosnąć w 3-4 letnim płodozmianie Rośliny wymagają nawożenia organicznego i mineralnego Optymalna zawartość składników pokarmowych w glebie dla oberżyny (mg/dm3) N (NO3 + NH4) 100-120 P60-80 K175-250 Mg50-70 Ca600-1200 Metody uprawy
Oberżynę uprawia się z rozsady. Produkcja rozsady trwa 8-10 tygodni. Nasiona sieje się ok. ½ III. Po rozwinięciu liścieni siewki pikuje się do doniczek o średnicy 6-8 cm. Przed sadzeniem w pole rośliny hartuje się. Rozsadę oberżyny sadzi się w pole na przełomie maja i czerwca w rozstawie 60 x 50-60 cm Zabiegi pielęgnacyjne: • odchwaszczanie i spulchnianie gleby • nawożenie pogłówne • nawadnianie • ochrona przed chorobami i szkodnikami ZBIÓR OWOCÓW
Owoce oberżyny zbiera się w stadium dojrzałości użytkowej (technologicznej) Owoce w tej fazie są ładnie wybarwione, błyszczące, a miąższ i nasiona są miękkie Po osiągnięci dojrzałości fizjologicznej tracą połysk, nasiona twardnieją a miąższ gorzknieje.
PRZECHOWYWANIE
Owoce oberżyny można przechować kilka dni pakując je w torby foliowe i umieścić w temperaturze 4-60C. ZIEMNIAK – roślina klimatu ciepłego Wymagania termiczne: • temperatura optymalna do wzrostu w dzień 200C, w nocy 140C • temperatura minimalna 80C • spadek temperatury poniżej 10C powoduje trwałe uszkodzenie roślin ziemniaka
Ziemniak powinien rosnąć przy pełnym nasłonecznieniu
Wymagania wodne są wysokie zwłaszcza w miesiącach maju i czerwcu 65-75% p.p.w.
pH 5,5-6
Ziemniak powinien rosnąć w 3-4 letnim płodozmianie
Roślina wymaga nawożenia organicznego i mineralnego Optymalna zawartość składników pokarmowych w glebie dla ziemniaka (mg/dm3) N (NO3 + NH4) 60-100 P60-80 K120-140 Mg45-50 Ca 600-1200 Metody uprawy
Ziemniak jest rozmnażany wyłącznie wegetatywnie. Do sadzenia przeznacza się zwykle bulwy o masie 60-80 g. Przygotowanie bulw do sadzenia na wczesny zbiór powinno składać się z trzech etapów: • jesiennego pobudzenia • właściwego przechowywania przez zimę • wiosennego podkiełkowywania
Bulwy sadzi się w rozstawie 20-40 x 67,5 cm.
Zabiegi pielęgnacyjne: • odchwaszczanie • obsypywanie + bronowanie • obredlanie • nawadnianie • ochrona przed chorobami i szkodnikami Przy tym samym terminie sadzenia podkiełkowanych bulw (w końcu marca 2005 r.) po 5 tygodniach uprawy rośliny spod włókniny (a) były bardziej zaawansowane we wzroście od nieosłanianych (b ZBIÓR
Bulwy na wczesny zbiór zbiera się: • ręcznie przy użyciu motyki • ręcznie po uprzednim rozoraniu redliny • za pomocą kopaczki przenośnikowej
Zgodnie z normą bulwy ziemniaka powinny być: jędrne, zdrowe, kształtne, suche, czyste, nie uszkodzone, jednolite odmianowo, bez pustych miejsc wewnątrz i o właściwym zapachu dla zdrowych ziemniaków. Wielkość średnicy poprzecznej powinna zależnie od okresu wynosić nie mniej niż: • do 20 czerwca – 2,5 cm • od 21 czerwca do 15 sierpnia – 3,0 cm • od 16 sierpnia – 3,5 cm
PRZECHOWYWANIE
Ziemniaków wczesnych nie przechowuje się. Mogą one być jedynie przez krótki czas magazynowane. Choroby w uprawie psiankowatych Choroby zgorzelowe rozsady, Zgmilizna pierścieniowa pomidora >>Podlewanie roślin po pikowaniu i przed sadzeniem Bakteryjna cętkowatość pomidora>>Opryskiwanie roślin od czasu pojawienia się pojedynczych plamek na liściach co 7-10 dni Rak bakteryjny>>Wysiewać zdrowe nasiona, odkażać i dezynfekować szklarnie, skrzynki, doniczki Sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców pomidora>>Kilkakrotne opryskiwanie gron z owocami co 3-5 dni w okresie niedoboru wody Zaraza ziemniaka, Zgnilizna pierścieniowa pomidora, Alternarioza pomidora, Septorioza pomidora, Szara pleśń , Zgnilizna twardzikowa, Antraknoza owoców>>Opryskiwanie roślin po wystąpieniu pierwszych objawów co 6-7 dni lub według sygnalizacji. Szkodniki w uprawie psiankowatych Skoczogonki – uszkadzają liścienie>> Opryskiwanie roślin w fazie liścieni ... |
Menu
|