warzywa(3), V Semestr, Warzywnictwo

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

POMIDOR – roślina klimatu ciepłego

 

Wymagania termiczne:

• temperatura optymalna do wzrostu  20-260C

• temperatura minimalna 120C

• pomidor jest rośliną wrażliwą na przymrozki i chłody

 

Pomidor do wzrostu wymaga wysokiego natężenia napromieniowania

 

Wilgotność gleby to 60-70% p.p.w., a w okresie wiązania owoców 80-85% p.p.w.

 

pH 5,6-6,2

 

Rośliny powinny rosnąć w 2-3 letnim płodozmianie

 

Pomidor wymaga nawożenia organicznego i mineralnego

Nawożenie organiczne , podobnie jak wapnowanie, sprzyja:

• powstawaniu gruzełkowatej struktury (właściwe stosunki powietrzno –wodne)

•rozwojowi korzystnych drobnoustrojów

Pod pomidory przeznacza się stanowisko w pierwszym, drugim lub w trzecim roku po oborniku.

Obornik jest najwartościowszym źródłem próchnicy która:

à wpływa na zwiększenie pojemności wodnej gleb lekkich

à rozluźnienie gleb ciężkich zlewnych

Pomidor wytwarza dużą masę części nadziemnych, przez co ma bardzo duże wymagania pokarmowe

Z plonem 40 ton z 1 ha zabiera z gleby

105 kg azotu

10 kg fosforu

112 kg potasu

77 kg wapnia

Optymalna zawartość składników pokarmowych w glebie dla pomidora (mg/dm3)

Gatunek

N (NO3 + NH4) 90-120

P60-80

K200-250

Mg50-80

Ca600-1200

àNiedobór azotu – zahamowanie wzrostu roślin, przez co nie wykształcają dużej liczby dojrzałych owoców

àBrak fosforu – zwolnienie tempa wzrostu, opóźnienie dojrzewania owoców

àBrak potasu – obłamywanie się gron, niedostateczne wybarwianie się owoców, pękanie owoców

àNiedobór wapnia – sucha zgnilizna owoców pomidora, owoce są miękkie

àPrzenawożenie azotem – opóźnienie dojrzewania owoców, obniżenie plonu wczesnego, zmniejszenie zawartości suchej masy, ekstraktu, cukrów, pektyn, witaminy C, twardości owoców

Grupy odmian pomidora ze względu na typ wzrostu:

• sztywnołodygowe

• wiotkołodygowe

• samokończące

• wysokorosnące

 

Wczesność odmian pomidora (od siewu do dojrzałych owoców w pierwszym gronie)

• bardzo wczesne              95-100 dni

• wczesne                            105-115 dni

• średnio wczesne              115-130 dni

• póżne130-140 dni

 

Wszystkie odmiany powinna charakteryzować:

• wysoka plenność

• wierność plonowania

• duży udział plonu handlowego i wczesnego w plonie ogólnym

• wysoka tolerancja na najważniejsze choroby

Cechy odmian przeznaczonych dla przetwórstwa

 

• owoce średniej wielkości, gładkie, intensywnie wybarwione, równomiernie

  dojrzewające, łatwo odrywające się od szypułki, twarde, dobrze znoszące

  transport i przechowywanie.

• zawartość ekstraktu co najmniej 5%

• zawartość cukrów powyżej 3,3%

• zawartość kwasów organicznych mniej niż 0,55%

• kwasowość czynna (pH)  nie większa niż 4,4

• stosunek cukrów do kwasów większy niż 6

• ważna jest też zawartość pektyn

Metody uprawy

 

Pomidor w Polsce uprawiany jest prawie całkowicie z rozsady, której okres

produkcji trwa około 50 dni.

Produkcja rozsady:

• siew nasion ½ III początek IV

• rozsada doniczkowana – wysokość 15-30 cm, 5-8 liści, łodyga o średnicy 4-7 mm

• rozsada rwana – wysokość15-25 cm, 4-7 liści, średnica łodygi 4-6 mm

 

Sadzenie w pole w rozstawie w zależności od odmiany:

• samokończące sztywnołodygowe 30-45 x 60-70

• wiotkołodygowe samokończące 45-55 x 70-80

• wysokorosnące 40-60 x 80-100

 

Siew nasion bezpośrednio w pole

Termin siewu k. IV p. V ( temp. gleby 80 C )

Siew gniazdowy

Pokrój rośliny

Odmiany

Liczba roślin

na 1 ha (tys. szt.)

samokończące sztywnołodygowe 30 – 40

samokończące wiotkołodygowe 25 – 30

wysokorosnące 16 - 20

z 1 g nasion uzyskuje się od 160 do 250 szt. siewek

Do przygotowania rozsady na 1 ha przy zagęszczeniu roślin

Ø 20 – 30  tys. szt. należy wysiać około 200 g nasion

Ø 30 – 40 tys. szt. około 300 g nasion

Siew bezpośredni w pole

Ø norma wysiewu 0,8 kg/ha

Ø zagęszczenie roślin 150 – 160 tys. szt. /ha

Ø siew gniazdowy po 5-6 nasion lub liniowy 1 nasiono co 5-6 cm

Ø dobre wschody to  3 rośl. w gnieździe lub 1 roślina co 8-12 cm

 

W latach ciepłych i umiarkowanie wilgotnych plon około 30 t/ha, przy chłodnym i deszczowym lecie tylko kilka ton z ha

Zawartość składników pokarmowych w podłożu do produkcji rozsady pomidorów (mg/L)

N – 150-200 P - 100-120 do 180 K – 300Mg – 60 Ca – 2000Fe - 10Cu - 12Mn – 2 B – 2Mo – 3Zn - 1

Zabiegi pielęgnacyjne

 

• odchwaszczanie

 

• ściółkowanie gleby

 

• nawożenie pogłówne

 

• nawadnianie

• ochrona przed chorobami i szkodnikami

ZBIÓR OWOCÓW

 

zależnie od stopnia dojrzałości rozróżnia się owoce:

 

•  zielone wyrośnięte

• bielejące

zapalone

• zapalone różowe

• czerwone

PRZECHOWYWANIE

 

parametry przechowywania owoców  pomidora

• optymalna wilgotność 80-90% w.w.

Temperatura powinna być dostosowana do fazy dojrzałości owoców:

•12-130C owoce zielone i zapalone

• 10-120C lekko różowe

• 9-100C różowe i pomarańczowe

• 8-100C pomarańczowe do lekko czerwonych

• 6-80C owoce całkowicie dojrzałe

PAPRYKA SŁODKA – roślina klimatu ciepłego

 

Wymagania termiczne

• temperatura optymalna do wzrostu w dzień 26-270C, w nocy 16-170C

• w temperaturze 8-100C występuje znaczne zahamowanie w pobieraniu

   składników pokarmowych.

Papryka do wzrostu wymaga pełnego nasłonecznienia.

 

Wilgotność gleby 70-80% p.p.w.

 

pH 6,7-7,2

 

Papryka powinna rosnąć w 3-4 letnim płodozmianie

 

Rośliny wymagają nawożenia organicznego i mineralnego

Optymalna zawartość składników pokarmowych w glebie dla papryki (mg/dm3)

Gatunek

N (NO3 + NH4)- 90-120

P-60-80

K175-250

Mg50-70

Ca600-1200

Metody uprawy

 

Paprykę uprawia się wyłącznie z rozsady

Siew ½ III

Produkcja rozsady trwa 8 –9 tygodni

Rozsada do sadzenia w pole powinna być w  fazie tworzenia pączków

kwiatowych o wysokości 15-20 cm grubość szyjki korzeniowej 6-8 mm.

 

Rozstawa roślin w polu 45 x 45 lub 30-50 x 50-60

 

Zabiegi pielęgnacyjne:

 

• odchwaszczanie

• nawożenie pogłówne

• nawadnianie

• ściółkowanie

• ochrona przed chorobami i szkodnikami

ZBIÓR OWOCÓW

 

Owoce papryki zbiera się w  fazie dojrzałości użytkowej (technologicznej) i w fazie

dojrzałości fizjologicznej. Sprzedawane są na sztuki lub na wagę, sortuje się je

według wielkości i fazy dojrzałości wyrażonej zabarwieniem.

 

 

 

PRZECHOWYWANIE

 

Owoce papryki przechowuje się w fazie dojrzałości użytkowej w pomieszczeniach

o temperaturze 8-100C i wilgotności 85-90%.

 

OBERŻYNA – roślina klimatu ciepłego

Wymagania termiczne

• temperatura optymalna do wzrostu w dzień 27-280C, w nocy 19-200C

• w temperaturze 15-160C występuje znaczne zahamowanie w pobieraniu składników  pokarmowych.

Oberżyna do wzrostu wymaga pełnego nasłonecznienia, uprawa jej powinna być prowadzona na stanowiskach ciepłych i osłoniętych od wiatru

Stała wilgotność gleby 70-80% p.p.w.

pH 6,5-7,2

Oberżyna powinna rosnąć w 3-4 letnim płodozmianie

Rośliny wymagają nawożenia organicznego i mineralnego

Optymalna zawartość składników pokarmowych w glebie dla oberżyny (mg/dm3)

N (NO3 + NH4) 100-120

P60-80

K175-250

Mg50-70

Ca600-1200

Metody uprawy

 

Oberżynę uprawia się z rozsady. Produkcja rozsady trwa 8-10 tygodni. Nasiona sieje się ok. ½ III.

Po rozwinięciu liścieni siewki pikuje się do doniczek o średnicy 6-8 cm.

Przed sadzeniem w  pole rośliny hartuje się.

Rozsadę oberżyny sadzi się w pole na przełomie maja i czerwca w rozstawie 60 x 50-60 cm

Zabiegi pielęgnacyjne:

• odchwaszczanie i spulchnianie gleby

• nawożenie pogłówne

• nawadnianie

• ochrona przed chorobami i szkodnikami

ZBIÓR OWOCÓW

 

Owoce oberżyny zbiera się w stadium dojrzałości użytkowej (technologicznej)

Owoce w tej fazie są ładnie wybarwione, błyszczące, a miąższ i nasiona są miękkie

Po osiągnięci dojrzałości fizjologicznej tracą połysk, nasiona twardnieją a miąższ

gorzknieje.

 

PRZECHOWYWANIE

 

Owoce oberżyny można przechować kilka dni pakując je w torby foliowe i umieścić

w temperaturze 4-60C.

ZIEMNIAK – roślina klimatu ciepłego

  Wymagania termiczne:

• temperatura optymalna do wzrostu w dzień 200C, w nocy 140C

• temperatura minimalna 80C

• spadek temperatury poniżej 10C powoduje trwałe uszkodzenie roślin ziemniaka

 

Ziemniak powinien rosnąć przy pełnym  nasłonecznieniu

 

Wymagania wodne są wysokie zwłaszcza w miesiącach maju i czerwcu

65-75% p.p.w.

 

pH 5,5-6

 

Ziemniak powinien rosnąć w 3-4 letnim płodozmianie

 

Roślina wymaga nawożenia organicznego i mineralnego

Optymalna zawartość składników pokarmowych w glebie dla ziemniaka (mg/dm3)

N (NO3 + NH4) 60-100

P60-80

K120-140

Mg45-50

Ca 600-1200

Metody uprawy

 

Ziemniak jest rozmnażany wyłącznie wegetatywnie. Do sadzenia przeznacza się

zwykle bulwy  o masie 60-80 g.

Przygotowanie bulw do sadzenia na wczesny zbiór powinno składać się z trzech

etapów:

• jesiennego pobudzenia

• właściwego przechowywania przez zimę

• wiosennego podkiełkowywania

 

Bulwy sadzi się w rozstawie 20-40 x 67,5 cm.

 

Zabiegi pielęgnacyjne:

• odchwaszczanie

• obsypywanie + bronowanie

• obredlanie

• nawadnianie

• ochrona przed chorobami i szkodnikami

Przy tym samym terminie sadzenia podkiełkowanych bulw (w końcu marca 2005 r.) po 5 tygodniach uprawy rośliny spod włókniny (a) były bardziej zaawansowane we wzroście od nieosłanianych (b

ZBIÓR

 

Bulwy na wczesny zbiór zbiera się:

• ręcznie przy użyciu motyki

• ręcznie po uprzednim rozoraniu redliny

• za pomocą kopaczki przenośnikowej

 

Zgodnie z normą bulwy ziemniaka powinny być: jędrne, zdrowe, kształtne, suche,

czyste, nie uszkodzone, jednolite odmianowo, bez pustych miejsc wewnątrz

i o właściwym zapachu dla zdrowych ziemniaków.

Wielkość średnicy poprzecznej powinna zależnie od okresu wynosić nie mniej niż:

• do 20 czerwca – 2,5 cm

• od 21 czerwca do 15 sierpnia – 3,0 cm

• od 16 sierpnia – 3,5 cm

 

PRZECHOWYWANIE

 

Ziemniaków wczesnych nie przechowuje się. Mogą one być jedynie przez krótki

czas magazynowane.

Choroby w uprawie psiankowatych

Choroby zgorzelowe rozsady, Zgmilizna pierścieniowa pomidora >>Podlewanie roślin po pikowaniu i przed sadzeniem

Bakteryjna cętkowatość pomidora>>Opryskiwanie roślin od czasu pojawienia się pojedynczych plamek na liściach co 7-10 dni

Rak bakteryjny>>Wysiewać zdrowe nasiona, odkażać i dezynfekować szklarnie, skrzynki, doniczki

Sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców pomidora>>Kilkakrotne opryskiwanie gron z owocami co 3-5 dni w okresie niedoboru wody

Zaraza ziemniaka, Zgnilizna pierścieniowa pomidora, Alternarioza pomidora, Septorioza pomidora, Szara pleśń , Zgnilizna twardzikowa, Antraknoza owoców>>Opryskiwanie roślin po wystąpieniu pierwszych objawów co 6-7 dni lub według sygnalizacji.

Szkodniki w uprawie psiankowatych

Skoczogonki – uszkadzają liścienie>> Opryskiwanie roślin w fazie liścieni

...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.