wd2 4 kontakty społeczne, WNOŻCiK wieczorowe, semestr V, psychologia żywienia

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Kontakty społeczne
Zachowanie
jednostki
może
wynikać
z
podporządkowania
się
oczekiwaniom innych osób, może być efektem potraktowania zachowania
innych w kategorii użytecznej informacji, co ujawnia istotę
informacyjnego
wpływu społecznego
. W tym przypadku dostosowanie się wynika z
przekonania, że inni bardziej poprawnie interpretują zaistniałą sytuację, np.
jeśli znajomy spożywa codziennie w pracy jogurt i ma dobre samopoczucie, to
może to być powodem powielania tego zachowania pod wpływem uzyskanej
informacji „codzienne spożywanie jogurtu – dobre samopoczucie”. Często
wybór określonego postępowania jest taki, jaki jest oczekiwany przez grupę,
daje to bowiem pewność bycia akceptowanym w grupie.
Normatywny wpływ społeczny ujawnia się wówczas, kiedy jednostka
podporządkowuje się
normom społecznym
, czyli ukrytym albo jasno
sprecyzowanym regułom grupy dotyczącym akceptowanych zachowań,
wartości, przekonań jej członków. Przykładem obrazującym normatywny
wpływ społeczny w sferze żywieniowej jest spożywanie postnej wieczerzy
wigilijnej przez osoby deklarujące brak przynależności do grupy wyznawców
religii rzymsko-katolickiej. Celebrowanie postnej wieczerzy wigilijnej wyraża
akceptację obyczajów, a nie normy religijnej. W myśl teorii wpływu
społecznego dostosowanie się do wpływu społecznego zależy od siły,
bezpośredniości i liczby innych osób w grupie. Im grupa jest dla jednostki
bardziej ważna i im częściej się z nią spotyka tym bardziej prawdopodobne
jest, że jednostka będzie podporządkowywać się oddziaływaniom tej grupy.
Jako przykład można wskazać wpływ grupy rówieśniczej na kształtowanie
zachowań jednostki, czego konsekwencją są różne mody w środowisku
szkolnym.
Kontakty
z
innymi
ludźmi
mogą
być
przyczyną
modyfikowania
dotychczasowych
zachowań żywieniowych.
Udokumentowano,
między
innymi, wpływ kontaktów społecznych podczas spożywania posiłku na ilość
spożywanego pokarmu. W tego rodzaju badaniach wykorzystywano głównie
bieżące jadłospisy i na ich podstawie poszukiwano czynników, które wpływają
pobudzająco lub hamująco na konsumpcję żywności. Konsumpcja żywności
zwiększa się w obecności innych osób, niezależnie od tego czy są to
przyjaciele, członkowie rodziny czy nieznajomi (Clendennen i wsp. 1994).
Obecność innych osób zwiększa ilość pokarmu spożywanego w ramach
przekąsek, śniadań, obiadów czy kolacji, jak również posiłków spożywanych
w domu, czy poza domem, a także posiłków weekendowych i spożywanych w
powszednie dni tygodnia (Redd i de Castro, 1992). W swoich badaniach de
Castro (1988, 1990, 1991, 1995) potwierdził istnienie bezpośredniej dodatniej
zależności między liczbą osób biorących udział w posiłku i wielkością
spożywanego posiłku. Dowiódł ponadto, że na zachowania żywieniowe przy
stole wpływa raczej liczba osób, niż ich obecność lub jej brak. W liczniejszym
towarzystwie i przyjaznej atmosferze pojawia się tendencja do spożywania
większej ilości pożywienia, chyba że występuje sytuacja nacisku społecznego
ze strony osób biorących udział we wspólnym posiłku lub duże różnice w
masie ciała. Na ilość spożywanego pożywienia wpływa również pozytywny
nastrój
(poczucie
komfortu,
przyjemność
czerpana
z
jedzenia),
czy
aktywności konkurencyjne, takie jak rozmowy przy stole.
W innych badaniach wykazano, iż obecność innych osób silniej wpływa
na zachowania żywieniowe niż nastrój, w jakim znajduje się jednostka (Patel i
Schlundt 2001). Posiłki spożywane w towarzystwie innych osób były bardziej
obfite niż posiłki spożywane w samotności. Ponadto posiłki spożywane pod
wpływem pozytywnego nastroju miały większą objętość i były bardziej
kaloryczne niż posiłki spożywane pod wpływem nastroju neutralnego. Jeśli
chodzi o strukturę racji pokarmowej spożywanej pod wpływem pozytywnego
nastroju, to procent energii z tłuszczu i białka był wyższy, zaś procent energii
z węglowodanów był niższy w posiłkach spożywanych w towarzystwie w
porównaniu do posiłków spożywanych w samotności. Ogólnie można
stwierdzić, że posiłki spożywane w obecności innych osób były bardziej
kaloryczne niż posiłki spożywane w samotności, niezależnie od nastroju
jednostki. Ponadto posiłki spożywane w sytuacjach społecznych różniły się
strukturą od tych spożywanych w samotności. W obecności innych osób
jednostka może być bardziej podatna na spożywanie potraw i deserów o
dużej zawartości tłuszczu, ponieważ tłuszcz poprawia smak.
Kontakty społeczne mogą wpływać na zachowania żywieniowe również
poprzez wyznaczanie pór posiłków, jak na przykład stała pora obiadowa w
rodzinie, czy spotkania towarzyskie przy obiadokolacji.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.