wd2 1 cechy demograficzne, WNOŻCiK wieczorowe, semestr V, psychologia żywienia

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
1. Cechy demograficzne i zawodowe
Czynniki demograficzne takie jak wiek, płeć, miejsce zamieszkania, cykl
życia rodziny wpływają zarówno na poziom spożycia żywności, jak i na jego
strukturę. Czynniki, które odnoszą się do struktury demograficznej (wiek, płeć)
wyraźniej kształtują strukturę spożycia (Gutkowska i Ozimek 2005).
Płeć w dużym stopniu wyznacza specyfikę zachowań żywieniowych, nie
tylko ze względu na odmienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki
odżywcze, których źródłem jest żywność. Kobieta poprzez pełnione przez
siebie role społeczne w większości społeczeństw odpowiada ze sferę
żywieniową rodziny, a tym samym znaczna część jej aktywności łączy się z
funkcjonowaniem tej sfery (Jeżewska-Zychowicz, 2004).
Na podstawie 6-letnich badań Drapeau i inni (2003) dowodzą, że kobiety
mają większą skłonność do kontrolowania swoich zachowań żywieniowych
niż mężczyźni, a także, że kobiety częściej stosują zaplanowane zachowania
związane
z
dietą,
takie
jak
unikanie
produktów
tuczących.
Kobiety
zwyczajowo spożywają mniejsze ilości mięsa i częściej preferują smak
kwaśny. Poza tym kobiety w większym stopniu niż mężczyźni uwzględniają
zasady racjonalnego żywienia (Babicz-Zielińska 2001).
Wraz
z
wiekiem
zmienia
się
sposób żywienia.
Osoby
młode,
ukierunkowane na osiąganie pożądanego statusu społecznego i
materialnego, z większym zaangażowaniem poświęcają się pracy zawodowej,
często
kosztem
czasu
wolnego,
jak
również
kosztem
prawidłowego
zaspokajania potrzeb organizmu. Ograniczają czas poświęcany na czynności
związane z przygotowaniem posiłku, chętnie korzystają z oferty placówek
gastronomicznych (Babicz-Zielińska 1998). Wraz z wiekiem maleje skłonność
do koncentrowania się na swoich potrzebach, co najczęściej jest związane z
założeniem własnej rodziny oraz pojawieniem się dzieci. Fakt pojawienia się
potomstwa sprzyja pozytywnym zmianom zachowań żywieniowych rodziców
(Gutkowska i Laskowski 2002). W wieku starszym pogarsza się najczęściej
stan zdrowia, co sprzyja koncentracji uwagi na sprawach zdrowotnych i
żywieniowych.
Zanika
wówczas
skłonność
do
innowacyjności
charakterystycznej dla osób młodszych, wzrasta znaczenie przyzwyczajeń i
nawyków (Laskowski i wsp. 2001).
Wśród
czynników
warunkujących
postępowanie
człowieka
duże
znaczenie ma również poziom wykształcenia, rodzaj wykonywanej pracy,
zawód itp. Wykształcenie wpływa na poziom i strukturę konsumpcji w dwojaki
sposób – z jednej strony rozwija potrzeby, z drugiej zaś umożliwia ich
zaspokojenie (Gutkowska i Ozimek 2005). Osoby o relatywnie wyższym
poziomie wykształcenia w większym stopniu odczuwają potrzeby wyższego
rzędu i dążą do ich zaspokojenia. Ponadto mają większy zasób wiedzy o
dostępnych produktach i możliwościach ich wykorzystania oraz większe
wymagania w stosunku do nabywanych produktów (Żelazna i wsp. 2002).
Wykształcenie wiąże się z poziomem dochodów, wzrostowi
wykształcenia na ogół towarzyszy wzrost dochodów. Im wyższy poziom
wykształcenia tym na ogół większa świadomość zróżnicowania możliwych
wyborów, większa znajomość ich zalet i wad oraz konsekwencji, co w
rezultacie zwiększa stopień urozmaicenia sposobu żywienia i prowadzi do
bardziej prawidłowego spożycia poszczególnych składników odżywczych.
Struktura i poziom spożycia żywności w gospodarstwach domowych
wykazuje zróżnicowanie po uwzględnieniu poziomu wykształcenia głowy
gospodarstwa domowego. Gospodarstwa domowe reprezentowane przez
osoby
z
wykształceniem
wyższym
charakteryzuje
istotnie
większa
konsumpcja napojów mlecznych, serów, owoców, soków i wód mineralnych,
podczas
gdy
w
gospodarstwach
domowych
osób
z
wykształceniem
podstawowym większe spożycie dotyczy produktów zbożowych i ziemniaków.
Oceny sposobu żywienia różnych grup populacyjnych wskazują, że wraz ze
wzrostem poziomu wykształcenia obniża się, lub pozostaje na tym samym
poziomie średnia dzienna wartość energetyczna racji pokarmowych. Ujemna
zależność między poziomem wykształcenia głowy gospodarstwa domowego a
przeciętną dzienną ilością energii i składników odżywczych, występuje
szczególnie silnie w przypadku skrajnych poziomów wykształcenia i jest
konsekwencją ilości spożywanej żywności.
Wpływ poziomu wykształcenia na zachowania żywieniowe człowieka
potwierdzają także badania Narojek (1993), Jeżewskiej-Zychowicz (1996)
oraz Chmielewskiej (2001). Wzrost wykształcenia niezależnie od wzrostu
dochodu oddziałuje w kierunku racjonalizacji diety, co objawia się mniejszym
spożyciem tłuszczów zwierzęcych przy jednoczesnym wzroście spożycia
owoców i ich przetworów oraz produktów mlecznych. Z badań Narojek (1993)
wynika, iż wykształcenie różnicuje asortyment spożywanych produktów, np.
sery mniej popularnych gatunków (pleśniowe, fromage) częściej były
kupowane w rodzinach, w których kobieta była lepiej wykształcona, w
przypadku serów powszechnie spożywanych (serki homogenizowane),
zależność między wykształceniem a częstotliwością zakupu miała charakter
odwrotny. Jednocześnie autorka wskazała na brak istotnie statystycznego
związku między wykształceniem a zwyczajową liczbą spożywanych posiłków.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.