w-d 7, WNoŻ SGGW, VI semestr, Toksykologia

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

Decyzja o dopuszczeniu . SD

 

Na podstawie 3 kryteriów :

- SD nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumenta, oraz

-istnieje potrzeba stosowania SD z przyczyn technologicznych ,o raz

-użycie SD nie wprowadza konsumenta w błąd

 

Ocena bezpieczeństwa SD

-przed dopuszczeniem SD do żywności

-po dopuszczeniu SD do żywności

-gdy zmieniły się warunki stosowania

-gdy pojawiły się nowe dane naukowe

 

Terminarz wydawania opinii EFSA dot. Substancji dodatkowych pod kątem możliwości ich dalszego stosowania w środkach spożywczych:

Ocena:

-barwników do dnia 31.12.2015r

-substancji innych niż barwniki  i substancji słodzących do 31.12.2018r

-substancji słodzących do 31.12.2020r

 

WYKŁAD 7

 

Testy podstawowe dla SD

1.toksycznośc ostra

2.toksyczność podprzewlekła, przewlekła

3.genotyczność i mutagenność

4.rakotwórczość

5.wpływ na płodność i rozrodczość oraz teratogenność

 

Testy dodatkowe dla SD

-immunotoksyczność

-działanie uczulające

-Nietolerancje pokarmowe

-neurotoksyczność

-badania In vitro

-testy metaboliczne

-testy toksykokinetyczne

-dane medyczne i epidemiologiczne(ludzie)

 

Dobór testów dla SD zależy od:

-budowa chemiczna związków

-sposobu stosowania w żywności

-dawkowanie w żywności

-nowy dodatek w żywności/ już dopuszczone dodatki

-po przeprowadzeniu testów na zwierzętach à ekstrapolacja

 

Substancje dod. Do żywności – aktualności

1.dyskusja na temat aspartamu

2. glutaminian sodu a otyłość

3. badania Southampton wyniki: -sugestia, że spożywanie barwników może negatywnie wpływać na aktywność i skupienie uwagi u dzieci

Podważenie wyników badania Southampton – EFSA, 03.08r.

Konsekwencje:

-EFSA, 11.09r. obniżenie ADI dla 326 barwników z Bad. Southampton, choć zdaniem EFSA bez  związku z wynikami tego badania

Na produkcie musi być:

„może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”

 

Aspartam – aktualności

-07.10 : instyt. Ramazzini (ERF) : aspartam jest zw. rakotwórczym dla szczurów

-`10 : Bad. Dużskie : spożycie go oznacza większe ryzyko przedwczesnych urodzin

 

EFSA

-nie ma posd. Do zmiany dotycz. opinii n/t bezpiecz. aspartamu, zasad jego stos. W żywności, wart. ADI (nadal 0 – 40 mg / kg m.c/ d)

- analiza danych z badania duńskiego

 

Stosowanie SD – korzyści  i zagrożenia

 

Korzyści:

-technologiczne: umożliwia lub ułatwia przeprowadzenie procesu technologicznego

-jakościowe: urozmaicają asortyment, zwiększają atrakcyjność produktu

-zdrowotna: obniżenie strat niektórych składników odżywczych spadek ryzyka zatruć pokarmowych, uzyskanie prod. dietetycznych

 

Ekonomiczna: substancje syntetyczne tańsze od naturalnych, możliwość dłuższego przechowywania , dod. Chemicznej substancji konserwującej tańszy niż inne met. Utrwalania

 

Zagrożenia :

-ewentualne działania szkodliwe dla zdrowia samych substancji ich metabolitów i/lub zanieczyszczeń

-kształtowanie złych nawyków żywieniowych

-nieprawidłowe stosowanie: zafałszowania.

 

Zagrożenia zdrowotne:

-każdy związek chemiczny może być szkodliwy dla zdrowia

-aktualny stan wiedzy może być niewystarczający

-zróżnicowana populacja ludzka

-przyjmowanie SD przez całe życie, nawet od momentu życia płodowego( przenikanie bariery krew-łożysko) lub też po urodzeniu (przenikanie do mleka)

-pogorszenie wykorzystania niektórych składników odżywczych.

 

-same substancje dodatkowe(SD) -> np. dulcyna, parben propylowy –szkodliwy na procesy rozrodcze u szczurów

-zanieczyszczenia SD -> metale, miko toksyny, 4-metyloimidiazol, inne związki

-metabolity SD-> fenyloalanina(z aspartamu) alanina, cyklheksyloamina, aminy aromatyczne, inne związki.

 

- stosowanie SD w żywności niezgodne z prawem -> raporty RASFF

- popranie SD przekraczające ADI

-niedoskonała wiedza na temat –SD- niewłaściwe prawodawstwo -> np. czerwień 2G, dulcyna, kw.mrówkowy, p-2000, barwniki azotowe niesulfonowane.

 

Zagrożenia związane z samą substancją dodatkową:

Alergenność i nietolerancja na SD wyniki badań – subst. dodatkowe raczej wzmacniają objawy alergiczne wywołane innymi czynnikami niż je wywołują.

 

Jeżeli wszystkie produkty zawierające substancje dodatkowe będą czytelnie oznakowane, osoby, które są wrażliwe  na niektóre skł. żywności będą mogły w stosunkowo prosty sposób uniknąć wszelkich skł. które mogłyby u nich wywołać problemy

 

Alergenne substancje dodatkowe:

-barwniki

-zw. siarkowe

-kwas glutaminowy

-aspartam

 

Sposób metabolizowania

Kw. Mlekowy (regulator kwasowości)

Handlowy preparat:  mieszanina form L i D kwasu mlekowego( a) izomer L (+) jest całkowicie metabolizowany do H2O i CO2)  b.) izomer D(-) ulega tylko częściowo metabolizmowi, w większości wydalany z moczem

 

Glutaminian sou – ludzie – objawy u 23- 80 %  osób  astma  ADI: nielimitowane

 

Dawka jednorazowa >3g (wchłanianie po  15- 20 min) : objawy wskazują na działanie na centralny ukł. Nerwowy

 

-objawy” Chinese restaurants syndrom – CRS”:

-pieczenie w mrowienie twarzy, szyi, głowy

-zesztywnienie, wykrzywienie twarzy

-zesztywnienie klatki piersiowej

-zaburzenia wzroku

-bóle głowy

 

Zagrożenia związane z zanieczyszczeniami SD:

[-4-metyloimidiazol

-metanol

-anilina

-cykloheksyloamina] !

-WWA

- mikotoksyny

- met: Pb, As, Cd, Ni, Hg, Se, inne

- azot amoniakalny

-chlorki, siarczany

-czystość mikrobiologiczna

-aminy aromatyczne

 

Zagrożenia związane z metabolitami SD

-metanol

-aminy aromatyczne

-anilina

-cykloheksyloamina

-fenyloalnina

-wiele innych związków

 

Barwniki Czerwień 2G- anilina:

-zastosowanie czerw, 2G w żywności do 07.07 b.r. do „breakfast samsages” o zawartości przetw. zbożowych nie mniej niż 6%

-do „burger meat” o zawartości warz. lub przetw. zbożowych

 

Barwniki azotowe niesulfonowane (np. żółcień masłowa; zabronione)  -> różne szkodliwe metabolity

*redukcja so amin aromatycznych

*zw. rakotwórcze

*szkodliwy kompleks barwnik- białko

*ciałka Heinza

*niedokrwistość

 

Inne zagrożenia związane z SD

-wpływ na zachowanie dzieci – np. nadpobudliwość (słodziki, konserwanty, Barwniki) – badanie Southampton

-skutki odległe

-działanie alergizujące

-szkodliwe działanie nieprzereagowanych surowców  i katalizatorów stosowanych w procesie syntetycznego otrzymywania SD

 

Zanieczyszczenie żywności i pestycydy

Definicja zanieczyszczeń żywności: każda substancja która NIE JEST CELOWO DODAWANA DO ŻYWNOŚCI NA ŻADNYM etapie wytwarzania produktu

 

Rodzaje zanieczyszczeń żywności:

*Mechaniczne:

-kamienie, piasek, sznurek, guma, kawałki szkła, drewna, tkanin, pestek owoców, tworzyw sztucznych

*biologiczne:

-drobnoustroje, ich toksyny, pasożyty, szkodniki zbożowe- mączne, wydaliny zwierząt

*chemiczne:

-np. pierwiastki szkodliwe, WWA; radionuklidy, PCB, dioksyny, pestycydy, azotany, azotyny, leki weterynaryjne.

 

Przyczyny obecności zanieczyszczeń w żywności:

-zanieczyszczenie środowiska

-proces produkcji żywności

-prod. roślinna i zwierzęca

-nieprawidłowy obrót żywnością

-zabiegi weterynaryjne

-nieprawidłowe przechowywanie żywności

 

Zanieczyszczenia spożywcze – rozporządzenie 1881/2006

Pestycydy UE 396/2005

Woda pitna – rozporządzenie ministerstwa zdrowia z 2007 r.

 

Zasady:

-ilość zanieczyszczeń należy utrzymać na najniższym możliwym poziomie

- nie wolno zmniejszać zawart. zanieczyszcz. met. mieszania produktu o zbyt wysokiej zawartości zanieczyszczeń z prod. o niższej zawartości tego zanieczyszczenia

 

Limitowane związki w żywności wg. rozp. 1881/ 2006 i 396/2005:

-mikotoksyny

-3- MCPD

-Pb, Cd, HG, Sn

-WWA

-azotany

-PCB, dioksyny

-pestycydy

 

Limitowane zanieczyszczenia w wodzie pitnej wg rozporządzenia MZ z 2007 r. (ponad 20 związków):

-akryloamid

-azotyny, azotany

-Pb, Cd, Hg, Asi innne metale

-WWA, benzo(a)piren

-pestycydy

-inne związki

 

METALE

PTWI/TWI dla metali – dawka bezpieczna

-ołów : 0,025 mg/kg m.c/tydzień

-arsen nieorg: 0,095 Mg/kg m.c/tydzień/teraz wycofano PTWI: nie wiadomo

-rtęć : dla metylortęci

JECFA: do 1,6 μg.kg m.c/tydzień

U.S National Reserch Cuncil: do 0,7 μg/kg m.c/tydzień

Dla form nieorg: 0,o64 μg(4mg)/kg m.c/tydzień

-kadm: 0,0025 μg/kg m.c /tydzień

 

Limit w żywności wg prawa :

AS-na najniższym możliwym poziomie zgodnie z DPP

Pb-(min. mg/kg prod)=0-0,02 mleko prze par. dla niemowląt; (max mg/kg prod.)=0-1,5 małże

Cd-(min. mg/kg prod)=0-0,05 mięso, niektóre ryby, niektórych warz i owoce; (max mg/kg prod.)=0-1,0 nerki, małże, głowonogi bez trzewi

Hg-(min. mg/kg prod)=0-0,1 suplementy diety; 0-0,5 niektóre ryby i owoce morza; (max mg/kg prod.)=0-0,1 niektóre ryby

 

LIMITY w wodzie pitnej

AS-limit 0,010 mg/litr             

Pb-limit 0,025(od 2013 -0,010) mg/litr

Cd –limit 0,0005 mg/litr

Hg- limit 0,001 mg/litr

 

Rakotwórczość – klasyfikacja wg. IARC

IARC 1= As i jego zw. nieorg./ Cd i jego zw.

IARC 2A= nieorganiczne połączenia Pb

IARC 2B = Pb/ forma organiczna rtęci- metyl ortęć

IARC 3= organiczne połączenia Pb/ Hg i połączenia nieorganiczne

 

ARSEN

Połączenie nieorg. AS bardziej toksyczne niż organ.

 

Arszenik As2O3

Arsenowodór AsH3

PTWI dla zw. nieorganicznych : do 15μg/kg m.c/tydzień

-wycofane w 2010 r. brak nowej

 

Szkodliwe działanie :

-związek neurotoksyczny -> na układ nerwowy

-hiperkeratoza

-przebarwiania skóry

-substancja rakotwórcza-> wzrost zachorowań na raka płuc, nerek, wątroby, pęcherza

 

Źrodła w diecie : 2004 r. , EFSA : podstawowe źródło As:

-woda pitna

-ryb i owoce morza

-ryż i prod. Na bazie ryżu

-zbożowe

-warzywa korzeniowe

-suplementy diety

-grzyby

- herbata

 

 

Ołów szkodliwe działanie:

-toksyczny przede wszystkim dla ukł. Rozrodczego, ukł. nerwowego, ukł. krwionośnego i nerek- mimo, że odkłada się gł w kościach

-PTWI: do 25μg/kg m.c/tydzień

-grupy ryzyka : dzieci

 

Źródło:

Prod pochodzenia roślinnego gł. Prod zbożowe, potem warzywa(ziemniaki) i owoce

 

KADM

-populacja niepaląca:

*głównym źródłem narażenia jest żywność

-populacja paląca:

*źr.to żywność i dym papierosowy

-PTWI: do 2,5μg/kg m.c/tydzień

-toksyczny gł. Dla nerek, Mozę doprowadzić do niewydolności

-zwiększone ryzyko nowotworu płuc, endometrium, pęcherza moczowego i piersi

-działanie teratogenne, embriotoksyczne, genotoksyczne

 

Grupy ryzyka:

-wegetarianie, dzieci, palacze, osoby z wysoko...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.