Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Toksykologia wykład 6 Działanie atropiny: Poraża zakończenia cholinergiczne Pobudza orun *Metyloksantyny -kofeina 1-2% w kawie 1-4% herbata 2,5 – 5% orzeszki kola W yerba mate W 60 gat roślin -Teobronina - kakao, herbata, najmniej aktywna sustancja -teofilina troche w herbacie
KOFEINA -kobiety w ciąży max 200 mg/dzień -dorośli max 500 mg/ dzień
Napoje o zawartości powyżej 150 mg/l ostrzeżenie na etykiecie= ”wysoka zawartość kofeiny” Puszka coli 330 ml (33-45 mg), herbata szklanka 220 ml (45-65ml); kawa szklanka 220 ml (80 -120 mg) Działanie na układ nerwowy: 1) dawki 1-5 mg kg m.c= -zwiększone pobudzenie psychopatyczne z bezsennością -trudności w zasypianiu -skrócenie czasu snu -więcej spontanicznych przebudzeń i ruchów ciała -u osób nadwrażliwych drżenie rąk
2) dawki >15 mg kg m.c -bóle głowy -zdenerwowanie, irytacja -dzwonienie w uszach -skurcze mięśni -palpitacje
3) dawki 100 -200 mg /kg m.c jednorazowo -delirium -śmierć
Na ukąłd oddechowy: -u osób trenujących przejściowo zmniejsza zapasy CO2 w organizmie, zwiększa zapotrzebowanie na tlen -4 mg/kg m.c pobudza ukł. Oddechowy, zwiększa tempo oddechu, ale nie przy regularnym spożyciu
*Na nerki: *przy dawkach > 4 mg/kg m.c -działanie diuretyczne(moczopędne) -zwiększa się wydalanie sodu, potasu, chloru, objętość moczu *Zwiększona tolerancja przy regularnym spożyciu
*przewód pokarmowy: -zmniejszenie perystaltyki jelit -stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i pepsyny -zmniejszenie napięcia mięsni gładkich przewoduiu pokarmowego i żółciowego TABELKA Wpływ na masy narządów ///Bakterie = -///zwierzęta= tak///ludzie=nie/// Zaburzenia reprodukcji///bakt=-///zwierzęta=tak duże dawki pojed.///ludzie=nieznaczny wpływ dużych dawek///
Działanie teratogenne///bakt=-///zwierzęta=sprzeczne dane///ludzie=nie///
Działanie mutagenne///bakt=tak///zwierzęta=nie///ludzie=nie///
Działanie rakotwórcze///bakt=nie///zwierz=nie///ludzie=nie// KONIEC TABELKI
*glikozydy: (1)cyjanogenne, (2)steroidowe, (3) kioglikozydy,(4) kumarynowe
Aglikony(część niecukrowa) + część cukrowa
- łatwo ulegają hydrolizie pod wpływem enzymów, kwasów i zasad - o toksyczności decyduje aglikon.
*1 Amygdalina : - czereśnia 2% -śliwa, wiśnia do 2,5 % -migdały gorzkie 3% -brzoskwinie 6% -morele 8%
* amigdalinaà beta – glukozydowa +H2O; zw. glukozy + ???????????--> liaza hydroksynitryluà HCN + aldehyd benzoesowy
*HCN szybko wchłania się z przewodu pokarmowego -dawka śmiertelna cyjannku 1 mg/kg m.c. (dzieci zatrucie pokarmowe kilka nasion; dorośli ponad 20 nasion) -zgon w ciągu 30 sek do kilku min. -porażenie OUN – ośrodka oddechowego -powoduje niedotlenienie -wiąże Fe w enzymach cyklu oddechowego, tkanki nie odbierają tlenu, krew jasnoczerwona
Saponiny – glikoalkaloidy: Tomatydyna - pomidory Solanina --> solanidyna+galaktoza(2 strzałki od galaktozy: glukoza;ramnoza) Diakonina--> solonidyna+glukoza (2 strzałki od glukozy: ramnoza;ramnoza)
Zawartośc zależy od: -odmiany -warunków pzrechowwania (światło ↑) -części rośliny, wielkości, stopnia dojrzałości, uszkodzeń mechanicznych -warónków uprawy: miejsca???, nawożenia(niedobór K, Se, Mo↑) zakażenie
Zawartośc glikoalkaloidów jest większa w zewnętrznych warstwach ziemniaka.
Działanie na organizm: 1, drażniące na przewód pokarmowy 2,porażenie układu nerwowego, drżenia mięśniowe, osłabienie, halucynacje 3,podwyższenie temp. ciała 4,wysypka, egzema nóg 5, ok. 2 mg/kg m.c wywołuje objawy zatrucia, przypuszczalna dawka śmiertelna 3-6 mg/kg m.c.
Turówka wonna, nastrzyk żóty, marzanka wonna
*Kumarynowe: Pod wpływem enzymów bakteryjnych przekształcenie do dikumarolu *kumaryna – lakton kwasu o – hudroksynamonowego -dawniej stosowna do aromatyzowania wyrobów cukierniczych, leków, tytoniu -obecnie niedozwolona *dikumarol – antagonista Wit K – przeciwdziała krzepnięciu krw
*badania na zwierzętach: -zahamowanie wzrost -działanie hep atoksyczne -zmiany martwicze wątroby, śledziony, przewodu pokarmowego -u szczurów nowotwory dróg żółciowych -kontaktowe fotouczulenia
GRZYBY I objawy zatrucia późna (8 – 36 godz) Muchomor sromotnikowy, wiosenny, jadowity, piestrzenica kasztanowata , zasłonak rudy
II objawy zatrucia wczesne (15 min – 3 godz) Strzępia ceglasty, lejkówka odbielona, lejkówka strumykowa, muchomor plamisty i czerwony
III brzyby warunkowo jadalne I,-po spożyciu na surowo- krowiak podwinięty(zawiera muskozynę;betainę;acetylocholinę;histaminę) II,- po spożyciu alkoholu – czernidlak pospolity (zawiera koprynę??????????)
Substancje dodatkowe do żywności!!!!!!!!! Przepisy prawne: rozp. Ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 10 lipca 2007 w sprawie znakowania śr. Spoż., Ustawa o bezp. Żywności i żywienia 2006 – 2010r. Dz. U z 2006 r. Nr. 171, poz 1225.
Rozp. Ministra zdrowia; Prawo unijne : Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie substancji słodzących, w sprawie barwników, w sprawie subst innych niż sus słodzące i barwników
Substancje dod. Do żywności: *Której także celowe dodanie, ze względu technologicznego do żywności w trakcie produkcji, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania, przewozu lub przechowywania
- powoduje , lub można spodziewać się zasadnie, że powoduje, iż subst. ta lub jej produkty pochodne stają się bezpośrednio lub pośrednio skł tej żywności
W punktach wypisać informacje zawarte w rozporządzeniu. |
Menu
|