w-d 6, WNoŻ SGGW, VI semestr, Toksykologia

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

Toksykologia wykład 6

Działanie atropiny:

Poraża zakończenia cholinergiczne

Pobudza orun

*Metyloksantyny

-kofeina 1-2% w kawie

1-4% herbata

2,5 – 5% orzeszki kola

W yerba mate

W 60 gat roślin

-Teobronina  - kakao, herbata, najmniej aktywna sustancja

-teofilina  troche w herbacie

 

KOFEINA

-kobiety w ciąży max 200 mg/dzień

-dorośli max 500 mg/ dzień

 

Napoje o zawartości powyżej 150 mg/l ostrzeżenie na etykiecie= ”wysoka zawartość kofeiny”

Puszka coli 330 ml (33-45 mg), herbata szklanka 220 ml (45-65ml); kawa szklanka 220 ml (80 -120 mg)

Działanie na układ nerwowy:

1) dawki 1-5 mg kg m.c=

-zwiększone pobudzenie psychopatyczne z bezsennością

-trudności w zasypianiu

-skrócenie czasu snu

-więcej spontanicznych przebudzeń i ruchów ciała

-u osób nadwrażliwych drżenie rąk

 

2) dawki >15 mg kg m.c

-bóle głowy

-zdenerwowanie, irytacja

-dzwonienie w uszach

-skurcze mięśni

-palpitacje

 

3) dawki 100 -200 mg /kg m.c jednorazowo

-delirium

-śmierć

 

Na ukąłd oddechowy:

-u osób trenujących przejściowo zmniejsza zapasy CO2 w organizmie, zwiększa zapotrzebowanie na tlen

-4 mg/kg m.c pobudza ukł. Oddechowy, zwiększa tempo oddechu, ale nie przy regularnym spożyciu

 

*Na nerki:

*przy dawkach > 4 mg/kg m.c

-działanie diuretyczne(moczopędne)

-zwiększa się wydalanie sodu, potasu, chloru, objętość moczu

      *Zwiększona tolerancja przy regularnym spożyciu

 

*przewód pokarmowy:

-zmniejszenie perystaltyki jelit

-stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i pepsyny

-zmniejszenie napięcia mięsni gładkich przewoduiu pokarmowego i żółciowego

TABELKA

Wpływ na masy narządów ///Bakterie = -///zwierzęta= tak///ludzie=nie///
 

Zaburzenia reprodukcji///bakt=-///zwierzęta=tak duże dawki pojed.///ludzie=nieznaczny wpływ dużych dawek///

 

Działanie teratogenne///bakt=-///zwierzęta=sprzeczne dane///ludzie=nie///

 

Działanie mutagenne///bakt=tak///zwierzęta=nie///ludzie=nie///

 

Działanie rakotwórcze///bakt=nie///zwierz=nie///ludzie=nie//

KONIEC TABELKI

 

 

*glikozydy: (1)cyjanogenne, (2)steroidowe, (3) kioglikozydy,(4) kumarynowe

 

Aglikony(część niecukrowa) + część cukrowa

 

- łatwo ulegają hydrolizie pod wpływem enzymów, kwasów i zasad

- o toksyczności decyduje aglikon.

 

*1 Amygdalina :

- czereśnia 2%

-śliwa, wiśnia do 2,5 %

-migdały gorzkie 3%

-brzoskwinie 6%

-morele 8%

 

* amigdalinaà beta – glukozydowa +H2O; zw. glukozy + ???????????--> liaza hydroksynitryluà HCN + aldehyd benzoesowy

 

 

 

*HCN szybko wchłania się z przewodu pokarmowego

-dawka śmiertelna cyjannku 1 mg/kg m.c. (dzieci zatrucie pokarmowe kilka nasion; dorośli ponad 20 nasion)

-zgon w ciągu 30 sek do kilku min.

-porażenie OUN – ośrodka oddechowego

-powoduje niedotlenienie

              -wiąże Fe w enzymach cyklu oddechowego, tkanki nie odbierają tlenu, krew jasnoczerwona

 

Saponiny – glikoalkaloidy:

Tomatydyna - pomidory

Solanina              --> solanidyna+galaktoza(2 strzałki od galaktozy: glukoza;ramnoza)

Diakonina--> solonidyna+glukoza              (2 strzałki od glukozy: ramnoza;ramnoza)

 

 

Zawartośc zależy od:

-odmiany

-warunków pzrechowwania (światło ↑)

-części rośliny, wielkości, stopnia dojrzałości, uszkodzeń mechanicznych

-warónków uprawy: miejsca???, nawożenia(niedobór K, Se, Mo↑) zakażenie

 

Zawartośc glikoalkaloidów jest większa w zewnętrznych warstwach ziemniaka.

 

Działanie na organizm:

1, drażniące na przewód pokarmowy

2,porażenie układu nerwowego, drżenia mięśniowe, osłabienie, halucynacje

3,podwyższenie temp. ciała

4,wysypka, egzema nóg

5, ok. 2 mg/kg m.c wywołuje objawy zatrucia, przypuszczalna dawka śmiertelna 3-6 mg/kg m.c.

 

Turówka wonna, nastrzyk żóty, marzanka wonna

 

*Kumarynowe:

Pod wpływem enzymów bakteryjnych przekształcenie do dikumarolu

*kumaryna – lakton kwasu o – hudroksynamonowego

-dawniej stosowna do aromatyzowania wyrobów cukierniczych, leków, tytoniu

-obecnie niedozwolona

*dikumarol – antagonista Wit K – przeciwdziała krzepnięciu krw

 

*badania na zwierzętach:

-zahamowanie wzrost

-działanie hep atoksyczne

-zmiany martwicze wątroby, śledziony, przewodu pokarmowego

-u szczurów nowotwory dróg żółciowych

-kontaktowe fotouczulenia

 

GRZYBY

I objawy zatrucia późna (8 – 36 godz)

Muchomor sromotnikowy, wiosenny, jadowity, piestrzenica kasztanowata , zasłonak rudy

 

II objawy zatrucia wczesne (15 min – 3 godz)

Strzępia ceglasty, lejkówka odbielona, lejkówka strumykowa, muchomor plamisty i czerwony

 

III brzyby warunkowo jadalne

              I,-po spożyciu na surowo- krowiak podwinięty(zawiera muskozynę;betainę;acetylocholinę;histaminę)

              II,- po spożyciu alkoholu – czernidlak pospolity (zawiera koprynę??????????)

 

Substancje dodatkowe do żywności!!!!!!!!!

Przepisy prawne: rozp. Ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 10 lipca 2007 w sprawie znakowania śr. Spoż., Ustawa o bezp. Żywności i żywienia 2006 – 2010r. Dz. U z 2006 r.  Nr. 171, poz 1225.

 

Rozp. Ministra zdrowia; Prawo unijne : Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie substancji słodzących, w sprawie barwników, w sprawie subst innych niż sus słodzące i barwników

 

 

Substancje dod. Do żywności:

*Której także celowe dodanie, ze względu technologicznego do żywności  w trakcie produkcji, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania, przewozu lub przechowywania

 

- powoduje , lub można spodziewać się zasadnie, że powoduje, iż subst. ta  lub jej produkty pochodne stają się bezpośrednio lub pośrednio skł tej żywności

 

W punktach wypisać informacje zawarte w rozporządzeniu.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.