Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
WYKŁAD 5 1. Czynniki zjadliwości bakterii (egzotoksyny, endotoksyny - budowa, otoczki)
Egzotoksyny endotoksyny Inter.część ść.kom Część skladowa bakterii Wytwarzana i uwalniana z komórki Uwalniana po śmierci komórki B. Bialka (B G+ i G-) Li polisacharyd Cząsteczka antygenowa – B Cząsteczka antygenowa – lipo polisacharyd Labilna termicznie Labilna termicznie Gatunki swoiste/charakterystyczne dla szczepów Brak swoistości gatunkowej 2 domeny strukturalne wiążąca i aktywna:entero neuro cyto Rozwój posocznicy i wstrząs septyczny
LPS aktywuje makrofagi – uwalniane z mediatorów TNF ii1 il6 il8
2. Choroby przenoszone przez żywność: · Epidemiologia Drogami szerzenia są: żywność, woda, chory lub zakażony człowiek, zanieczyszczone przedmioty.
Większość zatruć pokarmowych pochodzenia bakteryjnego przebiega z wymiotami i biegunką. Objawy chorobowe występują w okresie od pół godziny do kilkunastu godzin od spożycia zakażonego posiłku. Zachorowania miewają burzliwy przebieg i często występują w ogniskach obejmujących od kilku do kilkuset zachorowań.
· Czynniki etiologiczne Choroby przenoszone drogą pokarmową czyli zatrucia i zakażenia pokarmowe mogą być wywoływane przez różne czynniki etiologiczne, tj.:
Bakterie – m.in.: · Salmonella, · Staphylococcus · Escherichia coli enteropatogenna oraz Escherichia coli enterokrwotoczna · Yersinia enterocolitica lub pseudotuberculosis · Clostridium botulinum · Listeria · Schigella Wirusy i riketsje – m.in.: · Rotawirusy · Norowirusy · Wirus zapalenia · wątroby typu A
Pasożyty i pierwotniaki – m.in.: · Trichinella · Giardia · Echinococcus
Zanieczyszczenia chemiczne /np. pestycydy/, dodatki paszowe /np. metale ciężkie/, pozostałości środków farmakologicznych w tkankach zwierzęcych /np. antybiotyki, sulfonamidy, środki przeciwpasożytnicze, hormony/.
Toksyny grzybów trujących
Toksyny roślin trujących np. jagody lub inne części roślin
Mikotoksyny tj. toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów - pleśnie Toksyny zwierzęce np. ryb, skorupiaków, mięczaków
· Zapobieganie Ø Poza domem wybierać tylko potrawy poddane bezpiecznej obróbce Ø Potrawy gotować w dostatecznie wysokiej temperaturze i dostatecznie długo Ø Spożywać potrawy bezpośrednio po przygotowaniu Ø Przechowywać przygotowaną wcześniej żywność w bezpiecznej temperaturze Ø Przed ponownym podaniem dokładnie podgrzewać wcześniej ugotowane potrawy Ø Unikać kontaktowania się surowców z gotowymi potrawami Ø Często myć ręce Ø Utrzymywać kuchnię w skrupulatnej czystości Ø Chronić żywność przed owadami, gryzoniami i innymi zwierzętami Ø Używać bezpiecznej wody i kupować jedynie świeżą, nieprzeterminowaną i nienadpsutą żywność. · Symptomatologia toksykoinfekcji Ø pobiera się próbki surowców spożywczych, pokarmu, treść przewodu pokarmowego (wymiociny), próbki kału Ø biegunka i ból brzucha o ile wystąpią
· Rodzaje biegunek Jeśli weźmiemy pod uwagę czas trwania objawów chorobowych, to możemy wyróżnić biegunkę ostrą i przewlekłą. Ø biegunka ostra trwa do 10 dni i z reguły jej przyczyną jest zakażenie wirusowe lub bakteryjne. Towarzyszą jej złe samopoczucie, bóle brzuch, gorączka itp. Ø biegunki przewlekłe trwają powyżej 10 dni. Ich przyczyną są różne choroby układu pokarmowego, cukrzyca, obecność pasożytów w jelitach lub długotrwałe stosowanie środków przeczyszczających. To ostatnie dotyczy zwłaszcza kobiet, które za wszelką ceną chcą schudnąć. Jeżeli natomiast weźmiemy pod uwagę rodzaj zaburzeń czynności jelit i objawy, to możemy je podzielić na kilka grup: Ø biegunka osmotyczna – wywołana reakcją na niektóre leki lub alergią na gluten. Jej podstawową cechą jest fakt, że objawy znikają po zastosowaniu głodówki; Ten rodzaj biegunki może być spowodowany m.in. działaniem niektórych leków (np. środków przeczyszczających), niedoborem laktazy (enzym trawiący laktozę – dwucukier znajdujący się w mleku). Biegunkę tego typu mogą wywołać również sole magnezu, mikroelementu stosowanego z powodzeniem nie tylko przy niedoborach tego pierwiastka, ale także w chorobach serca czy zaburzeniach funkcjonowania układu nerwowego. biegunka osmotyczna, wydzielnicza, wysiękowa, po natybiotykoterapii, spowodowana infekcją lub choroba ustrojową Ø biegunka wydzielnicza – najczęściej wywołana przez gronkowce lub bakterię coli, jej przyczyna może być także nadużywanie środków przeczyszczających; Mamy z nią do czynienia wówczas, gdy z komórek tworzących ścianę jelita do jego światła dostaje się zwiększona ilość płynów (woda, elektrolity). W tym przypadku najczęstszymi winowajcami są gronkowce, Escherichia coli (i rzadko przecinkowiec cholery) 4 biegunka wysiękowa – najczęściej występuje w przypadku nowotworów i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, może być też spowodowana zakażeniem bakteryjnym; charakteryzuje się tym, że w stolcu obecne są krew i śluz; Pojawia się, gdy do światła jelita oprócz wody dostaje się krew, białko i śluz, mamy z nią do czynienia w przebiegu np. wrzodziejącego zapalenia jelit i niektórych nowotworów. 4 biegunka po antybiotykoterapii – jej przyczyną jest zniszczenie naturalnej flory bakteryjnej jaka występuje w jelitach człowieka, dlatego też w czasie leczenia antybiotykami zaleca się zażywanie probiotyków zawierających Lactobacillus rhamnosus, czyli szczep bakterii, który znacznie podnosi odporność organizmów i zapobiega pojawieniu się biegunki; Biegunka może być wywołana zażywaniem niektórych antybiotyków i zachwianiem równowagi naturalnej flory bakteryjnej jelit. 4 biegunka spowodowana infekcją lub chorobą ustrojową - ma miejsce, gdy towarzyszy infekcjom bakteryjnym i wirusowym. Przykładowo czas inicjacji – 2–4 godziny w przypadku zakażenia np. gronkowcem, którego toksyny tworzą się w żywności jeszcze przed jej spożyciem, do 12–24 przy zatruciu np. salmonellą. Może być jednym z niezauważanych bądź bagatelizowanych objawów nowotworów (złośliwych i niezłośliwych) przewodu pokarmowego.
3. Drobnoustroje enterotoksykogenne, enteroinwazyjne ENTEROTOKSYKOGENNE - Escherichia coli (ETEC) - obraz kliniczny zakażenia ETEC cechuje się nasilonymi, wodnistymi biegunkami, tzw. biegunkami podróżnych. Może wystąpić w każdym wieku. Od momentu ustąpienia objawów przez okres kilku miesięcy utrzymuje się lokalna odporność. ETEC – enterotoksynogenne szczepy E. coli pod względem patomechanizmu zakażenia przypominają Vibrio cholerae. Zakażenia przewodu pokarmowego wywołane przez ETEC (typu enteritis) mają kliniczną postać biegunek sekrecyjnych, najczęściej samoograniczających się, ustępujących bez leczenia. Z uwagi na często występujące zakażenia wywołane przez ETEC u osób podróżujących, biegunki o etiologii ETEC nazywane są biegunkami podróżnych. Zakażenie rozpoczyna się adhezją ETEC do błony śluzowej jelita cienkiego (bez cech inwazji) i syntezą enterotoksyn. Adhezyny wytwarzane przez ETEC nazywane są czynnikami kolonizacji lub CFA antygenami - są to fimbrie (np.: CFA/I, CFA/II), których synteza jest często związana z wytwarzaniem cytotoksyny – czynnika nekrotyzującego CNF. Enterotoksyny syntetyzowane przez ETEC to LT i / lub ST.
ENTEROINWAZYJNE - Escherichia coli (EIEC)- posiadają zdolność penetrowania śluzówki jelita grubego, wywołując wrzodziejące zmiany zapalne. Obraz kliniczny przedstawia biegunkę czerwonko pochodną. Szczepy enteroinwazyjne są laktozo- ujemne. EIEC – enteroinwazyjne szczepy E. coli wywołują zakażenia klinicznie przypominające czerwonkę bakteryjną, aktywnie inwadując do komórek nabłonka okrężnicy, co prowadzi do powstania owrzodzenia błony śluzowej i biegunki. Enteroinwazyjne szczepy E. coli nie rozkładają laktozy, jak również nie wykazują ruchu (brak rzęsek).
· Bakteryjne zatrucia pokarmowe dzieli się na: Ø intoksykacje Ø toksykoinfekcje Zatrucie typu zakaźnego w zależności od tego czy są one wynikiem działania toksyny wytworzonej przez bakterie w żywności, czy też związane są z wtargnięciem do org. Odpowiedniej liczby żywych komórek ich namnożenia i wydzielenia endotoksyn. INTOKSYKACJE – rzeczywiste zatrucia pokarmowe, czynnik zjadliwości - produkty metaboliczne drobnoustrojów Wynik działania toksyny wytworzonej przez drobnoustroje w żywności przed jej spożyciem, drobnoustroje nie rozwijają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych kom. Nie jest konieczny.
· Jad Kiełbasiany- toksyna Clostridium botulinum (laseczka beztlenowa) - egzotoksyny w żywności, same bakterie mogą zginąc - egzotoksyny o wysokiej termostabilności - sklasyfikowano 7 gr tej bakterii (A do G) różnych antygenowo - toksyczne dla ludzi – toksyny typu A,B,E,F,G - toksyczne dla zwierząt – toksyny typu C i D - najsilniejsza toksyna o działaniu neurotoksycznym - białko o ciężarze 15-19kDa - toksyna wchłaniana w jamie ustnej, żołądku, jelicie cienkim - hamuje wydzielanie acetylocholiny
· Staphylococcus aureus – gronkowiec złocisty - zatrucia pokarmowe mniej niebezpieczne - gram +, wzgl. Beztlenowiec, ziarniaki - występuje pospolicie ( jama nosowo-gardłowa, skóra, powietrze, woda, ścieki) - zatrucia dokonują chorobotwórcze szczepy produkujące enterotoksyny - różna serologia enterotoksyn ( 6 rozpuszczalnych toksyn A-F) - są to peptydy o masie cząsteczkowej 28-40kDa ... |
Menu
|