Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Drożdże Drożdże zarodnikujące ASCOMYCETES (rodzaje) · Saccharomyces: o S. cerevisiae - przemysł fermentacyjny, do produkcji drożdży piekarskich o S. carlsbergensis - drożdże piwne o S. ellipsoideus – drożdże winne o S. fragilis – drożdże kefirowe · Pichia - izolowane z owoców, maślanki, sera · Hansenula - kształt kapelusza z kropelką tłuszczu w środku; rozkładają etanol do CO2 · Schwamniomyces - fermentacja cukrów i alkoholu · Debaryomyces - fermentacja alkoholu i słaba lub wcale fermentacja cukrów; wytrzymują duże stężenie soli · Nadsonia - izolowany z wydzielin drzew · Wickerhamia - przyczyna chorób owoców, pomidorów, orzechów, bawełny Zarodniki na specjalnych wypustkach (sterigmata) są wystrzeliwane z komórki w postaci kropli wydzieliny
Drożdże niezarodnikujące DEUTEROMYCETES (rodzaje) · Candida – forma przejściowa między drożdżakami a pleśniami; stanowi szkodliwą mikroflorę piwa, wina, kiszonek · Cryptococcus - wywołuje u człowieka grzybicę głęboką (narządową), zwaną kryptokokozą lub torulozą; zakażenie ziemią · Torulopsis - w solankach, zagęszczonym słodzonym mleku; czasami odpowiedzialne za nieprzyjemny smak i zapach wina · Koeckera - występują w owocach, moszczu i sokach owocowych; fermentują tylko glukozę, nie wykorzystują alkoholu · Rhodotorula - wytwarzają barwniki karotenoidowe; występują w powietrzu, produktach spożywczych; nie mają zdolności do fermentacji cukrów Pleśnie (3 klasy) Sprzężniowe · Mucor - na strzępkach występują często igiełki szczawianu wapnia · Rhizopus - pleśnie te często występują na zapleśniałych produktach (owoce, chleb) · Phycomyces – P. nitens - beczki po tłuszczu · Thamnidium - występują na produktach o dużej zawartości skrobi chleb w kurzu i ziemi · Byssochlamys - odporny na dział temp 90oC przez 30min Workowce · Aspergillus (Kropidlak) Optymalna temp wytwarzania mykotoksyn 20-25 °C. Źródłem mykotoksyn są najczęściej zakażone produkty żywnościowe, toksynotwórcze pleśnie mogą także namnażać się w budynkach. Często są to substancje rakotwórcze i mutagenne; m.in. hamują syntezę DNA oraz powodują zmiany w metabolizmie RNA. - zakażenia (mikozy) - uczulenia, alergie (przez wdychanie konidiów i inny kontakt z grzybem) - toksykozy (spożycie żywności zawierającej toksyczny metabolit) Do mykotoksyn zalicza się m.in. aflatoksyny, ochratoksyny (m.in. ochratoksynę A), patulinę i kwas aspergilowy. A. glaucus - rośnie na produktach o wysokiej zawartości cukrów A. ochraceus - ochratoksyna A. niger - wytwarzanie kwasu cytrynowego (czarne naloty, można wykorzystać w przemyśle) A. flavus - (kolor żółty) odpowiedzialny za produkcję aflatoksyny, tworzy żółte naloty · Penicillium (Pędzlak) P. glaber - produkcja kwasu cytrynowego P. roqueforti - produkcja sera typu Roquefort P. camemberti - produkcja sera typu camembert P. rubrum - masowe zachorowania u zwierząt po spożyciu zakażonego zboża P. brevicaule - hodowle na podłożach z niską zawartością arsenu; wydziela toksyczny dietyloarsen - zapach czosnku. Ciężkie zatrucia u ludzi spowodowane ich rozwojem na tapetach barwionych zielenią paryską (zawiera arsen). Na serach grzyb może wytwarzać nieprzyjemny zapach (amoniak). · Paeclomyces - występuje na psujących się pomidorach · Monilia M. sitophilia - czerwone plamy na chlebie tylko w obrębie światła; jełczenie masła i serów M. vini - silna fermentacja soków i wina M. nigrai - powód powstawania czarnych plam na serze ementalskim (strzępki są czarne, grzybnia jest biała) § Oespora - głównie zakażają mleko i jego przetwory odpowiedzialne za dojrzewanie serów § Botritis - nazwa związana z gronem (botrys - winne grono); fermentacja owoców § Trichothecium - na owocach Grzyby niedoskonałe · Cladosporium - masło, mięso · Fusarium F. roseum - choroby zbóż F. oxysporium - chorobotwórczy dla roślin Zatrucia grzybami pasożytującymi na zbożach · Buławinka czerwona (Claviceps purpurea) Sporysz (Secale cornutum) czyli przetrwalniki buławinki czerwonej pasożytują głównie na kłosach żyta, swoje działanie zawdzięcza obecności alkaloidów: klawinowych i pochodnych kwasu lizergowego. Zboże zawierające domieszkę sporyszu w ilościach przekraczających 0,1% może po przemiale na mąkę stać się przyczyną zatrucia zwanego ergotyzmem. Objawy zatrucia charakteryzują się wymiotami, zaburzeniami żołądkowo jelitowymi, drgawkami i sinicą, występuje także porażenie kończyn, otępienie umysłowe. · Rdza zbożowa (Uredinae) Rożne gatunki rdzy zbożowej występują na liściach i źdźbłach zbóż wraz z ziarnem mogą dostać się do młynów i zanieczyszczać mąkę. Substancje wytwarzany przez grzyby pleśniowe · Grzyby pleśniowe pleśnie należące do klasy fungi impeifecti mają zdolność do syntezy bardzo różnych substancji biologicznie czynnych: enzymy, antybiotyki, nawet witaminy. · Niektóre jednak pleśnie rozwijające się na środkach spożywczych, wydzielają do podłoża substancje o słabiej lub silniej wyrażonych właściwościach toksycznych, zwane mykotoksynami.
AFLATOKSYNY · W 1959r. w Wielkiej Brytanii pojawiła się choroba zwana początkowo chorobą X wieku, którą dotknięte zostało ptactwo i inne zwierzęta. Padło wówczas około 100 tys. indyków a u krów i świń wystąpiło tzw. zwątrobienie wysiękowe. Bezpośrednią przyczyną tej choroby była pasza zawierająca wytłoki z orzeszków ziemnych, sprowadzanych z krajów tropikalnych. · W 1961r. z zapleśniałych pasz wyodrębniono szczep Aspergillus flavus wytwarzający alfatoksynę, która wywoływała charakterystyczne objawy chorobowe. · Wyróżnia się 6 rodzajów aflatoksyn oznaczanych B1, B2, G1, G2, oraz M1 i M2. Pierwsze cztery są wytwarzane przez grzyby, natomiast aflatoksyny M1 i M2 są mykotoksynami spotykanymi np. w krowim mleku. Najbardziej toksyczna jest alfatoksyna B1, która tworzy połączenia z DNA i hamuje jego syntezę; hamuje wbudowywanie się leucyny i innych aminokwasów do białek cytydyny do RNA oraz aktywność polimerazy RNA. Zmiana metabolizmu RNA jądrowego i zdolność wiązania DNA mogą leżeć u podstaw toksycznego i rakotwórczego działania aflatoksyny B1.
STERYGAMATOCYSTYNA I ASPEROTOKSYNA · Sterygamatocystyna i asperotoksyna - charakteryzują się obecnością w cząsteczce ksantonu lub antrachinonu. Zdolność do ich syntezy wykazują Aspergillus versicolor, A. nidulans, A. regulosus. · Są one mniej toksyczne od aflatoksyn, mogą jednak występować w środkach spożywczych w większych ilościach działają hepato- i nefrotoksycznie.
OCHRATOKSYNY · Ochratoksyny A i B – wytwarzają je szczepy należące do rodzajów Penicillium i Aspergillus · Badanie przeprowadzone na zwierzętach wykazują, że ochratoksyny powodują zmiany martwicze wątroby i nerek, a w szczególności nefropatię ochratoksynową polegającą na uszkodzeniu cewek moczowych i ich atrofię, śródmiąższowe zwłóknienie kory i stwardnienie kłębuszków nerkowych.
ZWIĄZKI TRICHOTECENOWE · Mikotoksyny wytwarzane przez rodzaj Fusarium, np. sporofusario-genina mogą powstawać w ziarnach zbóż, nawet przy bardzo niskich temp. i są bardzo trwałe. One w czasie II wojny światowej wywołały wśród ludzkości Związku Radzieckiego żywieniową toksyczną aleukię · Diacetooksyscyrpenol - przedstawiciel związków trichotecenowych, wytwarzany przez Fusarium tritnctum, F. scirpi i inne gatunki. · Zearalenon - o działaniu estrogennym, wytwarzany przez Fusarium gramineorum. Pleśnie te porażają często ziarniaki kukurydzy.
INNE · Z innych mykotoksyn: parazitikol (A. parasiticus), autocystyny (A. ustus), kwas... |
Menu
|