Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Podkiełkowywanie sadzeniaków przeprowadzamy na 3-5 tygodni przed planowanym terminem sadzenia. Pomieszczenie, w którym podkiełkowuje się sadzeniaki powinno mieć oświetlenie naturalne lub sztuczne przez 10-12 godzin w ciągu doby, temperaturę 10-15 o C oraz wilgotność powietrza 70-80%. Dobrze podkiełkowane sadzeniaki wykształcają kiełki świetlne długości 15-20 mm. Pobudzenie 2-3 tyg przed sadzeniem , podniesienie temp z 4-6 na 12-15, bez dodatk oświetlenia Faza krzewienia rozpoczyna się, gdy rośliny wykształcą 3 liście wlasciwego, natomiast umownym momentem strzelania w źdźbło jest wyczuwalne1 kolanko wezel na wysokości 1-2 cm nad pow gleby. FAZY ROZWOJOWE ZIEMNIAKA f.spoczyku- odlaczenie bulwy od stolonu, konczys ie z chwila kielkowania pocz tego okresu to dojrzewanie bulw, wyparowywanie większości wody, warst korka ulega zgrubieniu. Okres spoczynku Faza kielkowania- pocz kielk to mom sadzenia , kiedy bulwy koncza okres spoczynku, ziemniak kielkuje dzieki odpowiedniej ilości wody i odp temp Faza wzrostu systemu korzeniowego- z nasady ( d czesc kielka) wyrastaja korzenie przybyszowe System korzeniowy- wiazkowy rozwuja się z podstawy kielka, korzen do GL ok. 30 cm. Faza wschodow i rozwoju cz nadziemnej- Zach po wykszt korzeni zaoopatrujacych w wodei skl pokarm Faza zawiazywania bulw- 2-3 tyg zaczyna się w czasie zawiazywania pakow kwiatowych, 6-11 dni przed kwitnieniem. Faza kwitnienia- cz nadziemna jest calkiem rozwinieta Faza nagromadzenia plonu i kwitnienia- po przekwitnieciu roslin zaczyna się stopniowe obumieranie naci i zwiekszanie bulw FAZY ROZW ZBOZ kielkowanie, wschody, krzewienie, strzelanie w źdźbło,kloszenie i kwitnienie, kształtowanie i dojrzewanie ziarniakow. Dojrzalosci : mleczna , woskowa, pelna, martwa FAZY ROZWOJOWE RZEPAKI 1 kielkowanie, wschody,2 formowanie rozety,3 form lodygi,4 pakowaniei wzrost lodygi,5 kwitnienie i fomowanie luszczyn,6 formowanie i dojrzewanie nasion Gatunek zboża rzekomego to: stałe cechy odmianowe ziemniaka : kształt , barwa i owlosienie kielkow człon zmianowania- cz zmian rozpoczynających się dobrym przedplonem a kończące się na roslinie poprzedzającej nastepny dobry przedplon ogniwo zmianowania- obejmuje przedprzedplon, przedplon, jego roślinę zastepcza Elementy zmianowania-grupy roślin o podobnych wymaganiach, co do agrotechniki i stanowiska oraz podobnej wartości przedplonowej. Uprawki spulchniające i wyrównujące rolę to: Owocem buraka jest suche, jednonasienne, pękające nieczkiem?, zrośnięte po kilka tzn klebek. Kwiatostanem owsa jest wiecha, pszenicy i żyta jest kłos, a pszenżyta i jęczmienia jest kłos.? Glikozyd występujący w korzeniu cykorii to: Sybstancje toksyczne w nasionach strączkowych to Faza kiełkowania (1-4 tyg) 2. Faza wschodów (10-14 dni) : do pojawienia pierwszych liści właściwych 3. Faza formowania liści (forma siewki 3-5 tyg) rośliny wchodzą w symbiozę z bakteriami wiążącymi wolny azot 4. Faza formowania i wydłużania pędów
5. Faza pąkowania : krótka i trudna do ustalenia 6. Faza kwitnienia (20-30 dni) 7. Faza wykształcania owoców i nasion (zawiązywania strąków) 8. Faza dojrzewania (2-3 tyg) : długośd uzależniona od przebiegu pogody znaczenie roślin motylkowatych Nasiona zawierają najwięcej białk, Zielona masa stanowi doskonałą wysokobiałkową paszę objętościow, Wywierają korzystny wpływ na właściwości fizyczne gleby i jej żyznoś, Asymilując wolny azot z powietrza, dzięki współżyciu z bakteriami korzeniowymi rośliny te są samowystarczalne pod względem zapotrzebowania na ten składnik · Biorą udział w tworzeniu guzełkowatej struktury gleby poprzez transport wapna z głębszych warstw za pośrednictwem dobrze rozwiniętych korzeni, Wywierają korzystny wpływ na właściwości fitosanitarne gleby gatunki należą do strączkowych jadalnych groch, fasola, bob, soczewica Rosliny bulwiaste: ziemniak słonecznik Korzeniowe- marchew, pietruszka, burak cukr, ćwikł, pastewny, rzepak, cykoria Straczkowe: bob, ciecierzyca, fasola zwykla, groch siewny, soczewica jadalna, soja zwyczajna Okopowe bulwiaste: ziemniak Okopowe korzeniowe !: burak cukrowy, pastewny, marchew, brukiew, rzepa scierniskowa, cykoria korzeniowa. Orki zasadnicze: podorywka,o siewna, o przedzimowa. Sklad chem bulwy ziemniaka – 80% woda, 11-22% skrobia,, 2% bialka, 0,7 blonnika, 0,5 cukrow, Wit c, Wit B, makro i mikroelem. Ziarniaki pszenicy zawierają około 20%białka,2%tłuszczów,2%błonnika i ponad 60%skrobi co przedstawiają dwa rysunki. (To był przekrój poprzeczny buraka pastewnego i cukrowego. Trzeba też oczywiście odpowiednio podpisać) Elementem struktury plonu ziarna zbóż najsilniej wpływającym na plonowanie jest: Największą ilość białka ogółem zawiera ziarno…i...a najmniejszą...i...
|
Menu
|