Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
ĆWICZENIA I 15.02.10
Rodzina: Brassicaceae- kapustowate -kapusta glowiasta biala i czerwona -kapusta brukselska -jarmuż -kalafior -brokuł -rzodkiewka, rzepa, kalarepa -kapusta pekińska -gorczyca, rzepak, rzeżucha, rukola, chrzan.
Kapusta glowiasta biala i czerwona
· Zastosowanie: -spozywczo na rynek świeży, kiszona bigos, golabki, pierogi, itp.
· Odmiany: -wczesne 58-90 dni (od sadzenia do wzrostu); z rozsady; krotki okres wegetacyjny; lekkie glowki, tylko na świeży rynek do bezposredniego spozycia (nie przechowujemy); uprawa przyspieszona w tunelach; odmiany heterozyjne; odporne na jarowizacje (przejscie ze stanu wegetatywnego w stan generatywny na skutek niskiej temperatury) -srednio wczesne 100-120 dni; glowka jasniejsza; tez mieszance heterozyjne; na rynek świeży, przetwórstwo, kwaszenie -srednio pozne 120-140 dni; mieszance heterozyjne; liscie bardzo zwarte w srodku; na przetwórstwo, glownie kwaszenie -pozne 140-160 dni; zwarte liscie, ciezkie, zbite, duze glowki; przetwórstwo, przechowywanie, kwaszenie, niektóre na rynek świeży; odmiany heterozyjne lepiej się od innych przechowuja.
· Odmiany kapusty głowiastej czerwojej: -wczesne 90-100 dni -srednio wczesne 100-120 dni -sredno pozne 120-140 dni -pozne 140-200 dni.
· Wymagania klimatyczne i glebowe: -roslina klimatu umiarkowanego -optymalna temperatura do wzrostu 15-20C -temperatura minimalna 5C -powyzej 25C- zle wiazanie glowek -powyzej 35C- zahamowany wzrost roslin -dobrze zahartowana rozsada znosi przymrozki do -5C -wumaga bezpośredniego swiatla do wzrostu -wysokie wymagania wodne; optymalna zawartość wody w glebie 65-70%ppw -okres krytyczny: wiazanie glowek maj- czerwiec/lipiec-sierpien -gleby zwiezle, gliniaste, piaszczysto-gliniaste, zasobne w prochnice, wilgotne, przepuszczalne (mady, czarne ziemie, lessy) -odmiany wczesne lepiej plonuja na glebach lzejszych -pH 6,5 do 7,0 (coby kily kapusty nie bylo) -3-4 letni plodozmian -nie uprawiac po innych kapusiowatych.
· Wymagania nawozowe: -wymaga nawozenia organicznego i mineralnego -uprawa w pierwszym roku po oborniku -bor 0,5-0,3 mg/dm3 -mangan 2,0-5,0 mg/dm3 Odmiany N (NO3 + NH4) P K Mg Ca wczesne 105-120 50-60 160-190 55-65 700-1200 pozne 120-135 60-70 180-210 65-75 700-1200 · Uprawa z rozsady (5-6 tygodni): Ø pod oslonami: -do gruntu- bez pikowania (tylko amatorsko) -do doniczek lub wielodoniczek- bez pikowania -do skrzynek- z pikowaniem (poprawa warunkow, wzmocnienie system korzeniowego, selekcja siewek) Ø na rozsadniku · Podloze: -powinno być wolne od patogenow, wzbogacone o skladniki pokarmowe, o dobrych warunkach powietrzno-wodnych i odpowiednim pH, np. -substrat torfowy -substrat torfowy+ perlit, piasek.
· Pikowanie: Jest to rozsadzanie siewek do nowych pojemnikow (skrzynek, wielodoniczek, cylindrow) w celu: -rozkrzewienia systemu korzeniowego (odpowiedz rosliny na uszkodzenie korzeni), co pozwoli na lepsze przyjecie się rozsady na miejscu stalym -selekcji siewek -stworzenia większej rozstawymlodych roslin.
· Hartowanie: Przystosownaie rozsady do wysadzenia na miejsce stale poprzez dzialanie niekorzystnymi czynnikami: -obnizaniem temperatury -wstrzymaniem podlewania -przepikowaniem siewek do podloza ubogiego w składniki pokarmowe -wywolaniem suczy fizjologicznej.
· Zabiegi pielęgnacyjne: -nawozenie poglowne -spulchanianie miedzyrzedzi -odchwaszczanie roslin -deszczowanie -ochrona przed chorobami i szkodnikami -cienka czarna folia z polietylenu lub polichlorku winylu -czarna wloknina polipropylenowa -folie lub włókniny wyprodukowane z naturalnego polimeru (roslinna skrobia).
· Zbior: Normy kapusty głowiastej: -I wybor- głowy zdrowe, nie popekane -dla kapusty wczesnej o masie nie mniejszej niż 0,7kg -dla kapusty srednio wczesnej i poznej o masie nie mniejszej niż 1,2kg -II wybor- masy glowek nie okresla się, dopuszcza się 15% glow luznych i popekanych.
· Przechowywanie: -do przechowywania nadaja się Glowy dobrze wykształcone, z 4-6 liscmi ochronnymi, o masie co najmniej 1,5kg -kopce -doly -chlodnie -temperatura przechowywania 0C, wulgotnosc powietrza 90-95% -KA- 5%CO2, temp 0-1C, wilgotność 90-95%.
ĆWICZENIA II 22.02.10
Jarmuż -roslina dwuletnia -do 1 m wysokosci -liscie mocno karbowane -odporna na zimno -odmiana botaniczna kapurty warzywnej.
Kapusta brukselska -roslina dwuletnia -czescia jadalna sa paki -boata w witaminy C, B, E, bialka -na rynek świeży odznacza się krotka trwaloscia -odmiany roznia sie: wysokością, grubością lodygi, kształtem i ilością glowek.
· Podzial odmian w zależności od długości lodygi: -niskie 50-60cm -srednio wysokie 60-75cm -wysokie 100cm.
· Odmiany: -tak jak w kapuscie głowiastej.
· Wymagania klimatyczne i glebowe: -roslina klimatu umiarkowanego -optymalna temperatura do wzrostu 17-20C -temp minimalna 6Coptymalna temp wzrostu glowek 12Cdobrze znosi spadki temperatury do -12C, nawet do -17C -rosnie przy pelym naslonecznieniu -wysokie wymagania wodne: optymalna zawartość wody w glebie 65-70%ppw -okres krytyczny- wiazanie glowek -srednie wymagania glebowe -pH 6,2-7,2 -3-4 letni płodozmian.
· Wymagania nawozowe: -wymaga nawozenia organicznego i mineralnego -uprawa w pierwszym lub drugim roku po oborniku gatunek N P K Mg Ca Kapusta brukselska 105-120 60-70 190-220 65-75 1000-15000 -duza wrażliwość na niedobory wapnia, manganu, boru i molibdenu.
· Uprawa: -najczesciej stosownaym w praktyce terminem siewu jest polowa kwietnia -produkcja rozsady trwa 6-8 tygodni Rodzaj uprawy siew sadzenie Z rozsady III-1/2 IV 1/2V- p.VI Z siewu ½ IV - -600g nasiona na ha -rozstawa miedyz rzedami 67,5 -odleglosc miedzy roslinami 40-60cm.
· Zabiegi pilegnacyjne: -przerywanie roslin (przy uprawie z siewu 2-3 rosliny na 1 m) -nawozenie poglowne -nawadnianie -odchwaszczanie roslin -oglawianie (w Polowie wrzesnia dla roslin zbieranych w listopadzie, gdy dolne glowki maja srednice 15-20mm) -usuwanie lisci do polowy lodygi -ochrona przed chorobami i szkodnikami -obcinanie lisci, wyrywanie, obrywanie i czyszczenie glowek. · Zbior: -przeprowadza się w listopadzie, grudniu nawet styczniu -glowki musza mieć minimalna srednice 10-15mm, twarde, zwiezle, nie porazone przez szkodniki, czyste, bez zmian gnilnych... |
Menu
|