wetwterenie artykul 2007 02 11988, weterynaria, 5 rok semestr 2, wet w terenie

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
DOBRZE WIEDZIEĆ
dr hab. Zofia Wielgosz-Groth
Skład mleka
Możliwości modyfikacji
Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka, Wydział Bioinżynierii Zwierząt
Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
krów, a także szereg czynników poza-
dziedzicznych, z których najważniej-
sze to żywienie, stadium laktacji, sezon
wycielenia i zdrowie krów, a przede
wszystkim ich wymienia. Czynniki te
należy mieć na uwadze, dążąc do mo-
dyfikacji składu mleka.
Główne składniki mleka nie są jed-
norodne. W składzie białka mleka
wyróżnić można wiele frakcji odpo-
wiedzialnych za różne cechy mleka.
Główną frakcją (ok. 80% białek) jest
kazeina. Kazeina nie występuje nig-
dzie poza mlekiem. W jej składzie wy-
różnić można 20 frakcji. Występująca
w najmniejszej ilości κ-kazeina, dzięki
podatności na działanie podpuszcz-
ki, ma największe znaczenie dla prze-
twórstwa. Odpowiada za ilość i skład
mleka oraz jego przydatność do prze-
twórstwa, gdyż warunkuje tworzenie
żelu i krzepnięcie mleka. Jakość skrze-
pu oraz przebieg procesu krzepnięcia
zależą od polimorfizmu (wieloposta-
ciowości) κ-kazeiny. Jej genotyp wa-
runkują dwa podstawowe allele auto-
somalne: A i B, przy tym allel A, mniej
korzystny, występuje z większą często-
tliwością niż allel B.
Należy zwrócić uwagę na frakcje ka-
zeiny występujące w największych ilo-
ściach: α
s
-kazeinę, z jej dwiema pod-
frakcjami, oraz β-kazeinę. Frakcja α
s1
może powodować reakcje alergiczne,
a genetyczny wariant A
1
β-kazeiny jest
mniej korzystny dla zdrowia ludzi niż
wariant A
2
.
We frakcji białkowej zlokalizowana
jest większość składników funkcjonal-
nych mleka. Zaliczamy do nich główne
białka mleka (kazeina, β-laktoglobulina
i α-laktoalbumina), hormony i czynniki
wzrostowe i cytokiny. Składniki te po-
wodują wzrost odporności, mają wła-
ściwości antybakteryjne i przeciwbó-
lowe, regulują ciśnienie krwi i działają
antyzakrzepowo, antyrakowo oraz jako
antyoksydanty. Na szczególne podkre-
ślenie zasługuje latoferryna, syntety-
zowana przez komórki nabłonka wy-
dzielniczego gruczołu mlekowego. Ze
względu na swoje szerokie dobroczyn-
ne działanie przez Japończyków nazy-
wana jest „cudownym białkiem”.
Składniki funkcjonalne zlokalizo-
wane są także we frakcji tłuszczowej
mleka. Główne to nienasycone kwasy
tłuszczowe, sterole i budzące ostatnio
bardzo duże zainteresowanie sprzężo-
ne dieny, a wśród nich izomer kwasu
linolowego, nazwany z angielskiego
skrótem CLA lub po polsku SKL. Zna-
ne jest jego działanie antynowotworo-
we i odpornościowe, obniżające po-
ziom trójglicerydów, hamujące rozwój
osteoporozy, przeciwdziałające otyłości
poprzez redukcję otłuszczenia i zwięk-
szenie masy mięśniowej. W tłuszczu
Mleko jest to płynna wydzie-
lina gruczołów mlecznych
kobiety i samic ssaków, któ-
rej wytwarzanie rozpoczyna
się natychmiast po porodzie
i stanowi naturalny, pełnowar-
tościowy pokarm niemowląt
oraz młodych zwierząt. Za tą
definicją kryje się jeden z naj-
istotniejszych pokarmów, jaki
natura jest w stanie zaofero-
wać człowiekowi.
Człowiek spożywa nie tylko mleko
ludzkie, ale także mleko od udomo-
wionych gatunków ssaków, które pro-
dukują go więcej, niż potrzebują do
wykarmienia własnego potomstwa.
Mleko, zarówno w postaci pierwot-
nej, jak i przetworzonej, jest nieza-
stąpionym składnikiem pożywienia
ludzi w każdym wieku. Nie mogą go
spożywać jedynie alergicy. Około 90%
spożywanego mleka stanowi mleko
krowie, pozostała ilość to mleko ko-
zie, owcze, końskie, wielbłądzie oraz
reniferów. Dlatego mówiąc „mleko”,
mamy zawsze na myśli mleko krowie,
a w przypadku omawiania mleka po-
chodzącego od innych gatunków zwie-
rząt, dodajemy nazwę tego gatunku.
Mleko posiada wysoką wartość odżyw-
czą, a ponadto niektóre jego składniki
pełnią w organizmie funkcje regulacyj-
ne i odpornościowe, zapobiegają oste-
oporozie, występowaniu nowotworów
jelita grubego, nadciśnieniu i kamicy
nerkowej oraz pomagają w zwalcza-
niu otyłości.
Podstawowe składniki mleka to:
tłuszcz, białka, laktoza oraz składniki
mineralne, stanowiące suchą masę mle-
ka (łącznie 12,5%), reszta to woda. Skład
mleka różnicują czynniki dziedziczne,
takie jak: rasa, odmiana i pochodzenie
Procentowa zawartość
Rasa
IPB (%)
białko tłuszcz
Czarno-biała 3,32 4,20 79,05
Czerwono-biała 3,33 4,23 78,72
Simentalska 3,34 4,02 83,08
Polska czerwona 3,35 4,26 76,64
Jersey 3,92 5,56 70,50
Tabela 1. Procentowa zawartość tłuszczu i białka oraz indeks produkcji białka (IPB) w mleku krów hodowanych
w Polsce (wyniki oceny użytkowości mlecznej krów w 2005 roku)
WETERYNARIA W TERENIE

2/2007

53
 DOBRZE WIEDZIEĆ
mleka rozpuszczone są bioaktywne
związki, takie jak beta-karoten, wita-
mina A syntetyzowana z beta-karotenu
oraz witamina E.
Z badań medycznych wynika, że
około 2-7,5% dzieci w wieku do 6. mie-
siąca życia i ok. 3% dorosłych wykazu-
je reakcje na białko mleka krowiego.
Związane są one z nietolerancją lak-
tozy. Ale alergenami mogą być także
wszystkie białka mleka. Jednak za ok.
60% reakcji alergicznych odpowie-
dzialne jest główne białko mleka kaze-
ina (stanowi 80% białek), a szczegól-
nie jej frakcja α
s1
oraz β-laktoglobulina.
Działanie alergizujące tych dwu frak-
cji białek wynika z ich braku w mle-
ku ludzkim.
Mając na uwadze znaczenie poszcze-
gólnych składników mleka (dodatnie
bądź ujemne), prowadzi się badania
nad zmianą składu mleka w różnych
kierunkach i różnymi metodami.
Modyfikacja składu białkowego mle-
ka dotyczy:
– podwyższenia procentowej zawarto-
ści białka w mleku;
– zwiększenia udziału kazeiny w biał-
ku ogólnym, zwłaszcza jej frakcji κ-;
– zwiększenia ilości białek bioaktyw-
nych, głównie laktoferryny;
– wyeliminowania niekorzystnych
wariantów białek;
– zmniejszenia ilości białek uczulają-
cych;
– zmniejszenia bądź całkowitego wyeli-
minowania właściwości uczulających
białek;
– produkcji ludzkich przeciwciał
w mleku.
suchymi i kiszonką z kukurydzy, a zi-
mą – paszami treściwymi. Zwiększenie
zawartości białka w mleku jest bardzo
trudne. W Danii realizowano ambitny
projekt podwyższenia stosunku biał-
ko:tłuszcz w mleku z 0,80% do 0,99%.
Stwierdzono, że żywieniem zwiększyć
można ten stosunek tylko do 0,89%.
Poprzez żywienie możliwa jest także
zmiana frakcji białek w mleku, a tak-
że modyfikacja zawartości składników
bioaktywnych, o czym świadczą wy-
niki badań z zastosowaniem dodatku
preparatu ziołowego w żywieniu kóz.
Doświadczalne kozy produkowały
w mleku większą ilość laktoferryny,
co powodowało zmniejszenie często-
tliwości występowania podklinicznych
stanów zapalnych wymienia. Praktycz-
nie łatwiej jest modyfikować poprzez
żywienie zawartość tłuszczu w mleku
niż zawartość białka. Ponadto dodatek
tłuszczu do dawki pokarmowej oraz
stosowanie pasz chronionych korzyst-
nie wpływa na obniżenie zawartości
cholesterolu w mleku, a żywienie krów
na pastwisku sprzyja większej zawar-
tości w mleku β-karotenu.
MEPATAR
®
granulat 20%
Granulat do podawania z wodą do picia dla bydła, świń, drobiu
i gołębi
SKŁAD
: oksytetracykliny chlorowodorek 200 mg/ 1 g preparatu.
DAWKOWANIE I STOSOWANIE
: Preparat podaje się po
uprzednim rozpuszczeniu w wodzie do picia.
CIELĘTA, PROSIĘTA
– 10-20 mg oksytetracykliny/kg m.c., co
odpowiada 0,5 g do 1 g preparatu/10 kg m.c., co 8-12 godzin,
przez 3-5 dni. Stosowania preparatu nie należy przerywać
wcześniej, niż w 2 dni po ustąpieniu objawów choroby.
DRÓB
– 55-60 mg oksytetracykliny/kg m.c., praktycznie zale-
ca się 100-150 g preparatu na 100 litrów wody dziennie, przez
co najmniej 7 dni.
GOŁĘBIE
– 200 mg oksytetracykliny/kg m.c., co odpowiada
dawce praktycznej wynoszącej 6 g preparatu na 1 litr wody
dziennie, przez co najmniej 7 dni.
MEPATAR
®
granulat 40%
Granulat do podawania z wodą do picia dla bydła, świń, drobiu
i gołębi
SKŁAD
: oksytetracykliny chlorowodorek 400 mg/ 1 g preparatu.
DAWKOWANIE I STOSOWANIE
: Preparat podaje się po
uprzednim rozpuszczeniu w wodzie do picia.
CIELĘTA, PROSIĘTA
– 10-20 mg oksytetracykliny/kg m.c.,
co odpowiada 0,25 g do 0,5 g preparatu/10 kg m.c., co 8-12
godzin, przez 3-5 dni. Stosowania preparatu nie należy prze-
rywać wcześniej, niż w 2 dni po ustąpieniu objawów choroby.
DRÓB
– 55-60 mg oksytetracykliny/kg m.c., praktycznie zale-
ca się 50-75 g preparatu na 100 litrów wody dziennie, przez
co najmniej 7 dni.
GOŁĘBIE
– 200 mg oksytetracykliny/kg m.c., co odpowiada
dawce praktycznej wynoszącej 3 g preparatu na 1 litr wody
dziennie, przez co najmniej 7 dni.
KARENCJA
Tkanki jadalne cieląt, prosiąt: 21 dni. Tkanki jadalne kurcząt,
indyków: 14 dni.
Nie stosować u kur niosek jaj konsumpcyjnych. Nie stosować
u gołębi konsumpcyjnych.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
: Przechowywać w tempera-
turze do 25° C. Chronić od światła i wilgoci.
TRWAŁOŚĆ
: 2 lata.
WŁAŚCIWOŚCI
Zakres działania przeciwbakteryjnego oksytetracykliny jest
szeroki i obejmuje bakterie tlenowe i beztlenowe, zarówno
Gram-dodatnie, jak i Gram-ujemne, w tym mykoplazmy, riket-
sje, chlamydie oraz niektóre pierwotniaki.
WSKAZANIA
Cielęta: pastereloza, jersinioza, listerioza, chlamydioza, my-
koplazmoza, bakteryjne choroby przewodu pokarmowego
i układu oddechowego.
Prosięta: bakteryjne choroby przewodu pokarmowego i układu
oddechowego, enzootyczne zapalenie płuc, zakażenia szcze-
pami Haemophilus, zapalenie opłucnej i płuc, zespół MMA,
leptospiroza.
Kurczęta, indyki i gołębie: bakteryjne zapalenia przewodu po-
karmowego i układu oddechowego, chlamydioza, zakażenia
E. coli¸ pastereloza, mykoplazmoza, rzekomy pomór drobiu,
zakażenia gronkowcowe i paciorkowcowe.
PRZECIWWSKAZANIA
: Preparatu nie należy stosować
u zwierząt ze stwierdzoną nadwrażliwością na tetracykliny,
a także u zwierząt odwodnionych, z niewydolnością wątroby
lub nerek.
DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
: Przy stosowaniu wysokich
dawek preparatu możliwe jest wystąpienie biegunki, a także
działania nefro- lub hapototoksycznego. Z powodu łatwego
wchodzenia oksytetracykliny w połączenia zwapniem docho-
dzić może do zmiany zabarwienia zębów u rosnących zwie-
rząt. Stosowanie preparatu w wysokich dawkach prowadzić
może także do wystąpienia skórnych reakcji fototoksycznych.
INTERAKCJE
: Preparatu Mepatar
®
granulat nie należy
podawać łącznie z preparatami zawierającymi penicyliny
i cefalosporyny. Stwierdzono synergistyczne działanie tetra-
cyklin i tylozyny w zwalczaniu infekcji wywoływanych przez
Pasteurella spp.
Łączne stosowanie z polimyksynami może
także skutkować zwiększoną efektywnością terapii poprzez
zwiększenie wychwytu antybiotyku przez komórki bakteryjne.
OPAKOWANIA: Pojemniki polietylenowe zawierające po 50 g,
100 g i 1000 g preparatu. Do każdego opakowania dołączona
jest miarka. 5 ml zawiera 3,5 g produktu.
OSTRZEŻENIA
: Nie stosować łącznie z innymi preparatami
o działaniu nefrotoksycznym lub hepatotoksycznym. Jednoczesne
podawanie związków żelaza, dwuwęglanu sodu, soli wapnia i ma-
gnezu, preparatów zawierających cynk, a także mleka i produktów
mlecznych, obniża wchłanianie tetracyklin. Tworzą one z nimi nie-
wchłanialne chelaty. Nie stosować łącznie z preparatami zawiera-
jącymi penicyliny i cefalosporyny. U cieląt oksytetracyklina poda-
wana doustnie może wywoływać biegunkę związaną z działaniem
drażniącym antybiotyku na błonę śluzową przewodu pokarmowe-
go. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
WYŁĄCZNIE DLA ZWIERZĄT. WYDAJE SIĘ Z PRZEPISU
LEKARZA WETERYNARII.
Podmiot odpowiedzialny
Prace genetyczno-hodowlane
mające na celu uzyskanie krów
dających mniej tłuszczu,
a więcej białka
– Ocena mleka na podstawie zawarto-
ści białka i składników mineralnych
(wapnia i cynku) może przyczynić się
do podwyższenia zawartości białka
w mleku.
– Poprawa składu mleka poprzez
krzyżowanie (np. użycie rasy Jersey).
U mieszańców można uzyskać wzrost
zawartości tłuszczu (nawet o 1%)
i białka (tylko o 0,2-0,3%). Może jed-
nak nastąpić zmiana typu i budowy
bydła, a co za tym idzie – obniżenie
wydajności mleka.
– Analizując wydajność krów ocenia-
nych w Polsce za 2005 rok (tab. 1),
należy stwierdzić, że nie mamy rasy,
w mleku której byłby korzystny sto-
sunek białka do tłuszczu. W mleku
różnych ras wynosi on od 70,50%
do 83,08% i najmniej korzystny jest
właśnie w mleku rasy jersey, nato-
miast najkorzystniejszy jest w mleku
simentali.
– Selekcja – ujemna korelacja pomię-
dzy wydajnością mleka a procentową
zawartością składników w mleku
oraz dodatnia korelacja pomiędzy
Modyfikacja mleka
różnymi metodami
Metody żywieniowe
Wyróżniamy następujące metody ży-
wienia krów:
a) zmniejszenie stosunku pasz objęto-
ściowych do pasz treściwych;
b)zastosowanie pasz wysokobiałko-
wych;
c) zastosowanie aminokwasów synte-
tycznych (lizyna, metionina) o obniżo-
nej podatności na rozkład w żwaczu.
Metody a i b polegają na zwiększe-
niu ogólnej podaży aminokwasów
w jelicie cienkim, a mechanizm dzia-
łania metody c polega na modyfikowa-
niu dostępnych aminokwasów. Latem
i jesienią zawartość białka w mleku
można nieco regulować wysłodkami
Tarchomińskie Zakłady Farmaceutyczne „Polfa” S.A.
03-176 Warszawa, ul. A. Fleminga 2
Informacje o produkcie: Dział Weterynarii, tel. 022 510 90 62
e-mail: weterynaria@polfa-tarchomin.com.pl
www.polfa-tarchomin.com.pl
WETERYNARIA W TERENIE

2/2007

54
  DOBRZE WIEDZIEĆ
procentową zawartością tłuszczu
a procentową zawartością białka
w mleku oznacza, że tą drogą nie
można uzyskać wzrostu zawartości
w mleku tylko tego składnika, na
który prowadzona jest selekcja, oraz
to, że znaczna poprawa składu mleka
może wiązać się z obniżeniem wy-
dajności. Możliwość podwyższenia
procentowej zawartości białka i tłusz-
czu w mleku prześledzić można na
przykładzie składu mleka aktywnej
populacji krów ocenianych w latach
1991-2005. Jak widać, w okresie
14 lat procentowa zawartość tłusz-
czu w mleku krów wzrosła o 0,18%
jednostek procentowych, a białka
– o 0,12%.
– Wykorzystanie polimorfizmu bia-
łek mleka do poprawienia cech
mleka – zwiększenie frekwencji
pożądanych alleli może przynieść
wykorzystanie w hodowli buhajów
o określonym genotypie białek mle-
ka. Dlatego też polimorfizm białek
mleka określany jest u buhajów,
a informacje o genotypie κ-kazeiny
i β-laktoglobuliny umieszczane są
w katalogach.
Zastosowanie
biologii molekularnej
Przykładem wykorzystania biologii mo-
lekularnej w uzyskaniu mleka o zmie-
nionym składzie jest:
– Wyhodowanie krów produkujących
mleko o wyższej zawartości bia-
łek. W Nowej Zelandii uzyskano
11 transgenicznych cieląt – jałówek,
z których wyrosło 9 krów produku-
jących mleko z wyższą zawartością:
białka całkowitego – o 13-20%, ka-
zeiny ogólnej – o 17-35%, β-kazeiny
– o 8-20% i podwójnej zawartości
κ-kazeiny.
– Wyhodowanie zwierząt transgenicz-
nych produkujących wydzielane
z mlekiem białka wykorzystywane
jako leki. Były to krowy, kozy i owce
wykorzystywane jako bioreaktory
produkujące białka, które normalnie
nie występują w mleku. Uzyskano
w ten sposób antytrombinę – ludzki
enzym będący czynnikiem krzepli-
wości krwi, pozwalający na kontrolę
powstawania zakrzepów, antytrypsy-
nę – stosowaną w leczeniu rozedmy
płuc – oraz erytropoetynę – stosowa-
ną w leczeniu anemii.
– Uzyskanie transgenicznych krów
produkujących laktoferrynę, dzię-
ki temu ich mleko przypominało
mleko ludzkie. Niestety, brak zain-
teresowania takim mlekiem sprawił,
że produkt ten nigdy nie trafił na
rynek.
Modyfikacja jakości mleka
poza organizmem krowy
Zmiany zawartości frakcji białek w mle-
ku próbuje się dokonywać także po
jego pozyskaniu, wykorzystując w tym
celu metody fizyczne, chemiczne, en-
zymatyczne i biotechnologiczne. Za-
stosowanie tych metod pozwala na
zmniejszenie bądź całkowite wyeli-
minowanie właściwości uczulających
białek, a także wyeliminowanie białek
niepożądanych.
Jak wynika z przytoczonych rozwa-
żań, zastosowanie różnych metod zmie-
rzających do modyfikacji składu mleka
może przynieść oczekiwane rezultaty.
Jednak nie wszystkie metody są możli-
we do zastosowania w warunkach nor-
malnego gospodarowania.
Piśmiennictwo dostępne jest u Autorki
                                                                                                                                                                                                                                                                                          
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.