Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
O warzywa z rodziny Liliaceae było3 warzywa o największej zawartoci wit.C z kapustowatychgatunki wrażliwe na formę chlorkowa nawozow...wymien warzywe wrazliwe na uprawe zaraz po wapnowaniu, wrazliwe na zasolenie (chlorkowe nawozy), czemu nawozy saletrowe? sš leprze w uprawie chydroponicznej, wpaciowsci nawozów zielnych,wymienić ogólne wymagania nawozowe w uprawie polowej i hydroponice, warunki termiczne w uprawie rzodkiewki, wymienic warzywa cieplolubne oraz gnijace w przymrozkach, warzywa przechodzace jarowizacje i te ktore nie przechodzš, właciwosci dobrego podłoża do uprawy w hydroponicze, własciwosci dobrej gleby,co to warzywa, co to termoperiodyzm i zastosowanie, co to jarowizacja (przykłšdy tych które przechodzš i tych które nie), jednoroczne z rodziny Brassicaceae, podział warzyw ze wzgledu na różne kryteria, podział odmian fasoli i grochu, warzywa które można sadzić rok po oborniku, w jakiej fazie dojrzałoci zbieramy dynie olbrzymiš i zwyczajnš, warzywa których nie mozemy sadzić od razu po wapnowaniuUSTNA POWPRAWA (losowanie pytań):Dzi poszedłem na pierwszy ogień, rednio pyta koło 30min i trochę zagłębia się w szczegóły, losuje się kartkę z 4 pyt. i po minutce zastanowienia się zasuwa.Miałem:1. dawki nawożenia warzyw potasem i fosforem (dopytywała od czego zależš zmiany w tych dawkach typu rodzaj gleby rolina itp)2. agrotechnika uprawy selera3. zabiegi stosowane przy warzywach w polu (poczšwszy od pierdół typu nawadnianie, nawożenie spulchnianie, ochrona robienie redlin itp. po szczegóły co się robi z pomidorem, melonem, fasolš)4. Pędzenie warzyw (co pędzimy, jak przerywamy spoczynek lub jeli majš oprawę cišgła to to trzeba powiedzieć, co ze szparagiem że się zacienia, co z cykoriš że niska temp by główki zwięzłe i że temp gleby z 2-4stopnie wyższa niż powietrza, że przy cykori sterujemy odmianami i dojrzałociš korzeni by mieć cišg produkcji)PS. Udało się dała 31.cos o papryce ale ona przeszła od razu na cięcie (szczegółowo)2.typy gleb w polsce(hmm pytania dokładnie nie powtórzę.. ale chodzilo jej o podzialy gleb, i o typy, o to jakie występujš u nas w Polsce.. powiedziała że to powinnimy znać z gleboznawstwa bo człowiek uczy się całe życie .. ogólnie to ten podział zwg na grupy bonitacyjne i jakie inne jeszcze chciała ale niestety Wam nie pomogę ponieważ nie wiem jaka jest poprawna i zadowalajšca odpowied)3.odmiany pomidora w polu4.techniki upraw (jako tak) stosowane aktualniecharakterystyka dyniowatychprzyczyny, skutki, objawy niedobory Cauprawa ogórka na słomiezabiegi pielęgnacyjne w polupyta o szczegóły, np. przy zabiegach pielęgnacyjnych nie berdzo interesowały ja takie typowe jak ochrona, nawożenie czy nawadnianie tylko chciała informacje typu "jakie zabiegi charakterystyczne w polowej upr pomidora, melona...."1. Dla jakich warzyw jest zalecana a dla jakich nie forma chlorkowa nawozów2. Znaczenie gospodarcze i uprawa czosnku3. płodozmian, co to jest i od czego zależy4. zabiegi pielęgnacyjne papryki w szklarni.1. Wpływ żyznoci gleby na warzywa2. Zabiegi pielęgnacyjne pomidora w uprawie polowej3. Cel i nawożenie CO24. Warunki pędzenia cykoriiProdukcje cebuliTermoperiodyzmPowierzchnie upraw w szklarniSposoby upraw warzyw w szklarni1. co to warzywo, jaka jest jego wartoć odżywcza i ile wynosi rednio spożycie warzyw w kraju2. sposoby i terminy uprawy warzyw (ogólnie)3. czym powinny charakteryzować się odmiany pomidora przydatne do przetwórstwa4. jakie technologie uprawy sš stosowane w Polsce w produkcji szklarniowej1. Wpływ kwasowoci gleb na warzywa oraz sposoby jej polepszenia (chodzi o wymagania warzyw pod względem pH oraz termin i forma użycia wapna do wapnowania)2. ciółkowanie i okrywanie warzyw oraz cel ciółkowania3. Agrotechnika sałaty4. Sposoby dezynfekcji podłoża w uprawach szklarniowych/ pod osłonami.cel i miejsce produkcji rozsady warzyw.., odmiany grochu..., scharakteryzować podłoża w szklarni, wymagania wodne warzyw... [ale wszystkie nasze zestawy zostały odłożone na bok, a na jutro został jeszcze pokany stosik innych zestawów]1. Od czego zależy pobieranie wody u rolin warzywnych.2. Dlaczego stosujemy następstwa (zmianowanie) w nasadzeniach rolin warzywnych.3. Co to jest i jak wyglšda pędzenie rolin.4. Wymagania glebowe buraka ćwikłowego.1. Wpływ wilgotnoci podłoża na uprawę warzyw2. Znaczenie jarowizacji w uprawie warzyw3. Agrotechnika grochu, znaczenie gospodarcze i odżywcze4. Etapy przygotowania podłoża pod uprawę pieczarki1. nawozenie p od czego zalezy2. Metody uprawy cebuli3. charakterystyka korzeniowych4. warunki pedzenia cykorii1. Nawożenie fosforem warzyw (ogólnie jakie rednie dawki i jakie roliny potrzebujš najwięcej tego składnika i kiedy)2. Warzywa wieloletnie - ogólna charakterystyka3. Czynniki zewnętrzne wpływajšce na przechowywanie warzyw4. Czynniki klimatyczne w szklarni wpływajšce na jako plonu1. Orodki z których pochodzš warzywa i przykłady2. Metody i terminy uprawy warzyw3.Odmiany fasoli4.Podłoże inertne i jego zastosowanie1 agrotechnika rzodkiewki 2 następstwa roslin po sobie ( chodzi o zmianowanie) 3 nawozenie roslin obornikiem 4 niedobory skl min1. różnice w potrzebach wodnych rolin warzywnych(poopowiadałem jak to się korzenie korzeniowych rozdwajajš i roztrajajš i o tym że pomidor lubi wodę jak dojrzewajš owoce, a sałacie zasychajš licie jak brakuje. Warto wspomnieć ze seler lubi najbardziej wodę ze wszyskich)2.przygotowanie podłoża do uprawy pieczarki3.agrotechnika grochu(i nawišzać do fasoli)- zeszło na temat głodu na wiecie niewiadomo czemu4.jarowizacja - czemu służy i zastosowanie w praktycea jaka jest srednia dawka potasu?do mniez tego co pamietam, rosliny wymagajš duzo potasu, nawet czasem więcej niż azotu. Jakos tak ok (150)200- 350(400) mg/dm3 podłoza. A w hydroponice jakos mniej (100- 200). Tez sprawdzieJest V klas gleb. I) to czarnoziemy, czarne ziemie, b. dobre brunatne, mady II) to gorszej jakosci czarnoziemy, brunatne gorszej jakosci, III) bielicowe, słabe brunatne IV) to gorszej jakosci bielicowe. Czarnoziem jest ok 2% w Polsce, tworza sie z lessowych ziem albo piaszczystych- z piaszczystych sa gorszej jakosci. Bielicowe sš bardzo kwasne i jest ich ok 75% w Polsce. Napisalam to tak z glowy, wiec nie wiem, czy do konca jest dobrze, sprawdzcie.
|
Menu
|