w 6, OGRODNICTWO inż, Semestr 6, Warzywnictwo

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Warzywnictwo                                                                      W – 6                                                                                    15.12.08 

 

 

 

Zbiór:

·    zbiór ręczny i mechaniczny

·    zbiór jednorazowy (przy jednym przejeździe zbiera się wszystko co się do zbioru nadaje i pole zostaje czyste) i wielokrotny

·    zbiór jednofazowy i dwufazowy (cebula, marchew)

 

Traktowanie po zbiorze:

o   Schładzanie warzyw (szparagi – w lodowatej wodzie o temp od 0 do +10C przez 20 – 30 minut, sałata lodowa), zimnym powietrzem, próżniowo, ograniczyć dostęp światła

o   Dosuszanie (cebula, czosnek)

 

Przygotowanie do sprzedaży:

ü        Mycie (ręczne lub za pomocą myjek), czyszczenie (usuwanie zewnętrznych liści np. z kapusty), obieranie (ręczne np. cebula, mechaniczne)

ü        Sortowanie i kalibrowanie

ü        Pakowanie (folia z mikro i makro perforacją – pomidory koktajlowe, worki raszowe – marchew, tacki, próżniowo zapakowane, ultra-bag, girsac, gir plus). Pakowanie ręczne lub mechaniczne.

ü        Przechowywanie – nie sprzedawane zaraz po zbiorze.

 

Sposoby przechowywania:

Tradycyjne:

Ø  Bezpośrednio na polu (por i różnego rodzaju odmiany zimowe, pietruszka, można marchew, ale nie w Polsce można w Belgii, Holandii, Wielkiej Brytanii)

Ø  Dołowanie (dodatkowe nakłady pracy: wykopać, zakopać)

Ø  Kopcowanie (okrycie jesienne – ziemia, okrycie zimowe – słoma, okrycie zimowe (ziemia), rowek odwadniający, składowane warzywa) – tylko dla warzyw korzeniowych.

Ø  Kopce techniczne

Ø  Ziemianki

Ø  Pomieszczenia gospodarcze:

§    piwnice

§    strychy

 

Cele przechowywania:

v ograniczenie strat jakościowych i ilościowych

v zapewnienie opłacalności produkcji

v zapewnienie ciągłości podaży

 

Zapewnienie ograniczenie strat (ISTOTA PRZECHOWYWANIA):

·    ograniczenie transpiracji (odpowiednia ilość tlenu, regulacja wilgotności powietrza i temperatury).

·    ograniczenie oddychania (regulacja temperatury, im mniejsza tym proces oddychania przebiega wolniej)

 Obiekty przechowalnicze:

o   przechowalnie

o   chłodnie:

§    zwykłe

§    z kontrolowaną atmosferą (KA)

 

Warunki przechowywania:

§    temperatura

§    wilgotność powietrza

 

 

Warzywa trwałe

 

gatunek

temp

wilgotność względna pow (%)

okres przechowywania (m-ce)

Burak ćwikłowy

Cebula

Chrzan

Czosnek

Kapusta głowiasta

Marchew

Pietruszka

Por

Seler korzeniowy

1-2

0*

0*

0-1*

0

0-1

0-1

-1,5 – 0

0-1

96-98

65-75

95-98

60-70

90-95

95-98

9

8

8-12

10-12

4-9

6-8

8-10

6-7

3-5

8-6

 

* do -3°C

...
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.