Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Warzywnictwo W – 6 15.12.08
Zbiór: · zbiór ręczny i mechaniczny · zbiór jednorazowy (przy jednym przejeździe zbiera się wszystko co się do zbioru nadaje i pole zostaje czyste) i wielokrotny · zbiór jednofazowy i dwufazowy (cebula, marchew) Traktowanie po zbiorze: o Schładzanie warzyw (szparagi – w lodowatej wodzie o temp od 0 do +10C przez 20 – 30 minut, sałata lodowa), zimnym powietrzem, próżniowo, ograniczyć dostęp światła o Dosuszanie (cebula, czosnek) Przygotowanie do sprzedaży: ü Mycie (ręczne lub za pomocą myjek), czyszczenie (usuwanie zewnętrznych liści np. z kapusty), obieranie (ręczne np. cebula, mechaniczne) ü Sortowanie i kalibrowanie ü Pakowanie (folia z mikro i makro perforacją – pomidory koktajlowe, worki raszowe – marchew, tacki, próżniowo zapakowane, ultra-bag, girsac, gir plus). Pakowanie ręczne lub mechaniczne. ü Przechowywanie – nie sprzedawane zaraz po zbiorze.
Sposoby przechowywania: Tradycyjne:Ø Bezpośrednio na polu (por i różnego rodzaju odmiany zimowe, pietruszka, można marchew, ale nie w Polsce można w Belgii, Holandii, Wielkiej Brytanii) Ø Dołowanie (dodatkowe nakłady pracy: wykopać, zakopać) Ø Kopcowanie (okrycie jesienne – ziemia, okrycie zimowe – słoma, okrycie zimowe (ziemia), rowek odwadniający, składowane warzywa) – tylko dla warzyw korzeniowych. Ø Kopce techniczne Ø Ziemianki Ø Pomieszczenia gospodarcze: § piwnice § strychy
Cele przechowywania: v ograniczenie strat jakościowych i ilościowych v zapewnienie opłacalności produkcji v zapewnienie ciągłości podaży
Zapewnienie ograniczenie strat (ISTOTA PRZECHOWYWANIA): · ograniczenie transpiracji (odpowiednia ilość tlenu, regulacja wilgotności powietrza i temperatury). · ograniczenie oddychania (regulacja temperatury, im mniejsza tym proces oddychania przebiega wolniej) Obiekty przechowalnicze:o przechowalnie o chłodnie: § zwykłe § z kontrolowaną atmosferą (KA)
Warunki przechowywania: § temperatura § wilgotność powietrza
Warzywa trwałe
gatunek temp wilgotność względna pow (%) okres przechowywania (m-ce) Burak ćwikłowy Cebula Chrzan Czosnek Kapusta głowiasta Marchew Pietruszka Por Seler korzeniowy 1-2 0* 0* 0-1* 0 0-1 0-1 -1,5 – 0 0-1 96-98 65-75 95-98 60-70 90-95 95-98 9 8 8-12 10-12 4-9 6-8 8-10 6-7 3-5 8-6
* do -3°C ... |
Menu
|