Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Warzywnictwo W – 5 1.12.08
Zasady skutecznego stosowania herbicydów: ® ograniczać ilość chwastów wszystkimi dostępnymi metodami ® dobrać preparat do gatunku, czasami odmiany rośliny uprawnej oraz gat. chwastów dominujących na polu ® dobrać preparat do fazy rozwojowej rośliny uprawnej i chwastów ® dobrać dawkę preparatu do fazy rozwojowej rośliny uprawnej i chwastów oraz właściwości gleby ® termin stosowania musi uwzględniać przebieg pogody ® uwzględniać długość działania herbicydu i termin pojawiania się chwastów
Dawka dzielona: ¨ nie stosuje się całej ilości herbicydu jednorazowo ¨ nie uszkadza się rośliny uprawnej ¨ przyhamowuje się wzrost chwastów ¨ gdy roślina uprawna osiągnie odpowiednie stadium, pozostałą ilością herbicydu niszczy się (dobija) chwasty
Co jest ważne dla herbicydu doglebowego: § powierzchnia pola powinna być starannie uprawiona, bez grud, brył § gleba musi by wilgotna § nasiona warzyw muszą być przykryte dostatecznie grubo (min. 2cm) i równo § niektóre herbicydy trzeba wymieszać z glebą § nie stosować przed obfitymi opadami § jak najdłużej nie spulchniać gleby
Stosując herbicydy dolistne należy pamiętać o: ® przebiegu pogody przed opryskiem (najlepiej 3 dni słoneczne) ® nie wykonaniu zabiegu przed deszczem, na rośliny mokre, przywiędnięte i w zbyt wysokich temp
Zabiegi pielęgnacyjne: Ø osłanianie rośliny (uprawa w polu) ¨ osłony bezpośrednie (bez konstrukcji): § biała włóknina polipropylenowa (biała – żeby przepuszczała światło) § folia perforowana ¨ tunele foliowe niskie (pałąki z drutu lub z patyków leszczyny), stosuje się w uprawie warzyw wczesnych; wada – chwasty szybciej pod nią rosną Ø ściółkowanie ¨ czarna folia lub włóknina (całe pole nie może być przykryte folią, bo woda nie będzie miała gdzie uciec) ¨ słoma Ø pielęgnacja międzyrzędzi ¨ mechaniczne zwalczanie chwastów ¨ spulchnianie Ø nawożenie pogłównie (N, Mg, K i mikroelementy) Ø ochrona roślin Ø nawadnianie
Rola wody w życiu roślin Þ rozpuszczanie składników pokarmowych w glebie Þ udział w transporcie pobranych składników pokarmowych do wszystkich organów rośliny (najważniejsza – transpiracja) Þ udział w procesie fotosyntezy i wielu innych procesach przemiany materii, np. w rozkładzie węglowodanów, tłuszczów i białek na związki prostsze Þ utrzymywanie turgoru w komórkach, regulowanie temp. roślin
Cel nawadniania - zapewnienie roślinom optymalnych warunków wzrostu, niezbędnych do wytworzenia dużej ilości plonu bardzo dobrej jakości.
Czynniki nawadniania: ¨ warunki atmosferyczne: ü ilość, rozkład oraz wielkość opadów (pory roku, w których występuje najwięcej deszczu to wiosna – jesień, a i tak nie pokrywa to zapotrzebowania roślin na wodę; opady zimowe – są szybko zużywane przez rośliny) ü temp. i wilgotność powietrza ¨ gleba ü aktualna wilgotność ü pojemność wodna (ile wody gleba jest w stanie utrzymać) ¨ roślina ü gatunek i odmiana (im późniejsza odmiana, tym późniejsza wegetacja i większe wymagania wodne)
Wymagania wodne warzyw:
duże umiarkowane ogórek marchew warzywa kapustne pietruszka seler pomidor cebula por sałata fasola
burak
Ogórek: ® duże liście – duża powierzchnia parowania ® ma w sobie dużo wody ® system korzeniowy jest mały i płytki (jest 20 razy mniejszy niż część nadziemna)
ü faza rozwojowa ü głębokość korzenia ü wielkość części nadziemnej i systemu korzeniowego ü budowa anatomiczna części nadziemnej
Zużycie wody w procesie ewapotranspiracji w poszczególnych fazach rozwoju roślin
Ewapotranspiracjia – parowanie wody z rośliny i powierzchni gleby.
§ 2–3mm na dobę w początkowym okresie wzrostu § 5-8mm na dobę w fazie intensywnego przyrostu części wegetatywnych, kwitnienia i zawiązywania owoców, intensywnego przyrostu masy owoców
Zawartość wody łatwo dostępnej dla roślin – w glebach nadających się do uprawy warzyw w 0,5m warstwie powinno być 40-60dm3 wody.
Terminy nawodnień: ¨ zapotrzebowanie roślin na wodę (okresy krytyczne) ¨ przebieg pogody ¨ ocena niedoboru wody w roślinie: ü wizualna – wygląd roślin (liście rozłożone pod katem ostrym – brak wody) ¨ ocena niedoboru wody w glebie ü organoleptyczna ü tensometryczna – siła ssąca gleby (potencjał wodny w glebie) wakum – podciśnienie wakuometr – przyrząd mierzący podciśnienie; element tensometru
Częstotliwość nawadniania: Þ rośliny o dużych wymaganiach wodnych – co 5-7 dni Þ rośliny o średnich wymaganiach wodnych – co 7-10 dni Þ rośliny o małych wymaganiach wodnych – co 10-14 dni
Jednorazowa dawka wodna: § gleby lekkie, rośliny płytko korzeniące się: 15-20cm § gleby ciężkie, rośliny głęboko korzeniące się: 20-25cm § przed siewem: 35-40cm § po sadzeniu rozsady: 10-15cm
Intensywność deszczowania: Ø gleby lekkie, rośliny starsze, z grubymi liśćmi pokrytymi nalotem woskowym: 10-15mm/h Ø gleby ciężkie, rośliny młodsze, delikatne: 6-10mm/h
Metody nawadniania: ® zalewowe (stosowanie już przez Egipcjan; pola ryżowe; w szklarniach – stoły zalewowe) ® bruzdowe (woda tylko w rowach, bruzdach) ® deszczowanie (na polach) ® kroplowe (w Polsce rzadko stosowane, chyba, że w ogórkach) ® mikrozraszanie
Deszczownia przenośna – na powierzchni pola rozkłada się rurociąg, do niego przymocowane są zraszacze.
Deszczownia szpulowa – na szpuli jest wąż, rozwija się go, a na drugim końcu węża znajduje się wózek ze zraszaczem; jest tez wózek z ramieniem zraszającym. ... |
Menu
|