w 5, OGRODNICTWO inż, Semestr 6, Warzywnictwo

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

Warzywnictwo                                                                      W – 5                                                                                    1.12.08

 

 

Zasady skutecznego stosowania herbicydów:

® ograniczać ilość chwastów wszystkimi dostępnymi metodami

® dobrać preparat do gatunku, czasami odmiany rośliny uprawnej oraz gat. chwastów dominujących na polu

® dobrać preparat do fazy rozwojowej rośliny uprawnej i chwastów

® dobrać dawkę preparatu do fazy rozwojowej rośliny uprawnej i chwastów oraz właściwości gleby

® termin stosowania musi uwzględniać przebieg pogody

® uwzględniać długość działania herbicydu i termin pojawiania się chwastów

 

Dawka dzielona:

¨  nie stosuje się całej ilości herbicydu jednorazowo

¨  nie uszkadza się rośliny uprawnej

¨  przyhamowuje się wzrost chwastów

¨  gdy roślina uprawna osiągnie odpowiednie stadium, pozostałą ilością herbicydu niszczy się (dobija) chwasty

 

Co jest ważne dla herbicydu doglebowego:

§    powierzchnia pola powinna być starannie uprawiona, bez grud, brył

§    gleba musi by wilgotna

§    nasiona warzyw muszą być przykryte dostatecznie grubo (min. 2cm) i równo

§    niektóre herbicydy trzeba wymieszać z glebą

§    nie stosować przed obfitymi opadami

§    jak najdłużej nie spulchniać gleby

 

Stosując herbicydy dolistne należy pamiętać o:

® przebiegu pogody przed opryskiem (najlepiej 3 dni słoneczne)

® nie wykonaniu zabiegu przed deszczem, na rośliny mokre, przywiędnięte i w zbyt wysokich temp

 

Zabiegi pielęgnacyjne:

Ø  osłanianie rośliny (uprawa w polu)

¨  osłony bezpośrednie (bez konstrukcji):

§    biała włóknina polipropylenowa (biała – żeby przepuszczała światło)

§    folia perforowana

¨  tunele foliowe niskie (pałąki z drutu lub z patyków leszczyny), stosuje się w uprawie warzyw wczesnych; wada – chwasty szybciej pod nią rosną

Ø  ściółkowanie

¨  czarna folia lub włóknina (całe pole nie może być przykryte folią, bo woda nie będzie miała gdzie uciec)

¨  słoma

Ø  pielęgnacja międzyrzędzi

¨  mechaniczne zwalczanie chwastów

¨  spulchnianie

Ø  nawożenie pogłównie (N, Mg, K i mikroelementy)

Ø  ochrona roślin

Ø  nawadnianie

 

 

Rola wody w życiu roślin

Þ rozpuszczanie składników pokarmowych w glebie

Þ udział w transporcie pobranych składników pokarmowych do wszystkich organów rośliny (najważniejsza – transpiracja)

Þ udział w procesie fotosyntezy i wielu innych procesach przemiany materii, np. w rozkładzie węglowodanów, tłuszczów i białek na związki prostsze

Þ utrzymywanie turgoru w komórkach, regulowanie temp. roślin

 

Cel nawadniania - zapewnienie roślinom optymalnych warunków wzrostu, niezbędnych do wytworzenia dużej ilości plonu bardzo dobrej jakości.

 

Czynniki nawadniania:

¨  warunki atmosferyczne:

ü  ilość, rozkład oraz wielkość opadów (pory roku, w których występuje najwięcej deszczu to wiosna – jesień, a i tak nie pokrywa to zapotrzebowania roślin na wodę; opady zimowe – są szybko zużywane przez rośliny)

ü  temp. i wilgotność powietrza

¨  gleba

ü  aktualna wilgotność

ü  pojemność wodna (ile wody gleba jest w stanie utrzymać)

¨  roślina

ü  gatunek i odmiana (im późniejsza odmiana, tym późniejsza wegetacja i większe wymagania wodne)

 

Wymagania wodne warzyw:

 

duże

umiarkowane

ogórek

marchew

warzywa kapustne

pietruszka

seler

pomidor

cebula

por

sałata

fasola

 

burak

 

Ogórek:

® duże liście – duża powierzchnia parowania

® ma w sobie dużo wody

® system korzeniowy jest mały i płytki (jest 20 razy mniejszy niż część nadziemna)

 

ü  faza rozwojowa

ü  głębokość korzenia

ü  wielkość części nadziemnej i systemu korzeniowego

ü  budowa anatomiczna części nadziemnej

 

 

Zużycie wody w procesie ewapotranspiracji w poszczególnych fazach rozwoju roślin

 

Ewapotranspiracjia – parowanie wody z rośliny i powierzchni gleby.

 

§    2–3mm na dobę w początkowym okresie wzrostu

§    5-8mm na dobę w fazie intensywnego przyrostu części wegetatywnych, kwitnienia i zawiązywania owoców, intensywnego przyrostu masy owoców

 

Zawartość wody łatwo dostępnej dla roślin – w glebach nadających się do uprawy warzyw w 0,5m warstwie powinno być 40-60dm3 wody.

 

Terminy nawodnień:

¨    zapotrzebowanie roślin na wodę (okresy krytyczne)

¨  przebieg pogody

¨  ocena niedoboru wody w roślinie:

ü  wizualna – wygląd roślin (liście rozłożone pod katem ostrym – brak wody)

¨  ocena niedoboru wody w glebie

ü  organoleptyczna

ü  tensometryczna – siła ssąca gleby (potencjał wodny w glebie)

wakum – podciśnienie

wakuometr – przyrząd mierzący podciśnienie; element tensometru

 

Częstotliwość nawadniania:

Þ rośliny o dużych wymaganiach wodnych – co 5-7 dni

Þ rośliny o średnich wymaganiach wodnych – co 7-10 dni

Þ rośliny o małych wymaganiach wodnych – co 10-14 dni

 

Jednorazowa dawka wodna:

§    gleby lekkie, rośliny płytko korzeniące się: 15-20cm

§    gleby ciężkie, rośliny głęboko korzeniące się: 20-25cm

§    przed siewem: 35-40cm

§    po sadzeniu rozsady: 10-15cm

 

Intensywność deszczowania:

Ø  gleby lekkie, rośliny starsze, z grubymi liśćmi pokrytymi nalotem woskowym: 10-15mm/h

Ø  gleby ciężkie, rośliny młodsze, delikatne: 6-10mm/h

 

Metody nawadniania:

® zalewowe (stosowanie już przez Egipcjan; pola ryżowe; w szklarniach – stoły zalewowe)

® bruzdowe (woda tylko w rowach, bruzdach)

® deszczowanie (na polach)

® kroplowe (w Polsce rzadko stosowane, chyba, że w ogórkach)

® mikrozraszanie

 

Deszczownia przenośna – na powierzchni pola rozkłada się rurociąg, do niego przymocowane są zraszacze.

 

Deszczownia szpulowa – na szpuli jest wąż, rozwija się go, a na drugim końcu węża znajduje się wózek ze zraszaczem; jest tez wózek z ramieniem zraszającym.

 

...
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.