Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
SIEW, PRODUKCJA ROZSADY, SADZENIE.
Warzywa uprawiane z siewu i rozsady. Wyłącznie z rozsady Wyłącznie z siewu Raczek z rozsady Raczej z siewu kapusta warzywna marchew kapusta późna cebula kalafior wczesny pietruszka kalafior późny ogórek seler burak por fasola szparag groch pomidor
ziemniak* szpinak sałata
rzodkiewka
* bulwy, rozmnażanie wegetatywne.
· rzędowy · pasowo-rzędowy (na jeden pas przypada kilka rzędów) · gniazdowy
Technika siewu: · ręczny · maszynowy (siewnik): o nieprecyzyjny o precyzyjny
Siewnik: · mechaniczny – jedno z kół napędowych toczy się po ziemi, po przekładniach energia idzie na taśmy lub łyżeczki · pneumatyczny – dodatkowo wykorzystuje się podciśnienie i nadciśnienie – dodatkowo zawierają sprężarki do tworzenia odpowiedniego ciśnienia.
Siew: · Głębokość siewu: o Stosowanie herbicydów o Rodzaj kiełkowania (fasola wyciąga liście nad powierzchnie gleby) o Zwięzłość gleby (przynajmniej 2 cm przykrycie glebą) · Przygotowanie do siewu: o Zaprawiane nasion (naniesienie środków grzybobójczych, owadobójcze są zbyt toksyczne i zajmuje się tym producent) – ochrona przed szkodnikami i chorobami.
Rozsada – młoda roślina uzyskana z nasion, przeznaczona do dalszej uprawy na innym miejscu.
Sadzonka – młoda roślina rozmnażana wegetatywnie, sadzona na miejsce stałe.
Warzywa rozmnażane wegetatywne. WARZYWO TECHNIKA chrzan boczny z głównego, tzw. „laska chrzanu” czosnek dzielenie główki czosnku rabarbar dzielimy kłącza szczypiorek podział kłębek cebula dymka z cebuli na następny rok gdy posadzimy gęsto, z dymki już w lipcu jest duża cebula gotowa do sprzedaży pomidor ukorzenić pęd
Cel: o przyśpieszenie plonowania (inspekty, tunele foliowe, szklarnie; np. odmiany wczesne) o wyrównanie plonu (odmiany późne) o gdy zbyt długi okres wegetacji, a nie możemy wcześnie wysiać wprost do gruntu (seler)
Czas produkcji. Od około 3 tygodni (kapusta pekińska, sałata – przy optymalnej temperaturze, świetle i wilgotności) do 1 roku (szparagi), najczęściej 4-6 tygodni, zależnie od gatunku, pory roku i wielkości rozsady (np. u pora im starsza rozsada tym lepiej, 14-16 tygodni).
Miejsce produkcji rozsady: v szklarnia (mnożarka ze stołami) v inspekty v tunel foliowy v rozsadnik – wydzielona część pola na którym gęsto umieszcza się nasiona a potem się je przesadzana n miejsce stałe. v łączenie: siew w szklarni, dalsza produkcja w inspekcie siew do skrzynek, doniczek lub na zagon, pikowanie do doniczek lub pierścieni lub do skrzynek.
Podłoża. Na bazie torfu wysokiego: § gotowe substraty torfowe.
Torf (różniące się pH i chłonnością wody): o Wysoki, surowy – najkwaśniejszy, ubogi w składniki pokarmowe o Średni – przejściowy o Niski
§ substraty torfowe własnej produkcji.
Inne: § torf niski + kora sosnowa § ziemie ogrodnicze: o darniowa o liściowa o obornikowa
Pojemniki: Ø tace wielokomórkowe (multiplety, doniczkopalety, paletodoniczki) Ø doniczki ziemne – zbita ziemia Ø skrzynki Ø inne
Warunki produkcji · temperatura · wilgotność powietrza i podłoża · światło · dokarmianie · ochrona przed chorobami i szkodnikami (np. by chronić przed grzybem wysiane nasiona przykrywa się piaskiem).
... |
Menu
|