wąglik, studia - biologia, II rok

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
PRZEGL EPIDEMIOL 2004;58:335–42
Lidia Mizak
WĄGLIK – STALE AKTUALNE ZAGROŻENIE DLA LUDZI I ZWIERZĄT
Ośrodek Diagnostyki i Zwalczania Zagrożeń Biologicznych
Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii w Puławach
Kierownik: Michał Bartoszcze
Opisano najważniejsze cechy, laseczki Bacillus anthracis wywołującej
u ludzi ciężką, odzwierzęcą chorobę zakaźną, nazywaną wąglikiem. Przed-
stawiono charakterystykę Bacillus anthracis oraz obraz kliniczny wąglika,
leczenie i zapobieganie.
Słowa kluczowe: Bacillus anthracis, wąglik, patogeneza, objawy, profilaktyka
Key words: Bacillus anthracis, anthrax, pathogenesis, symptoms, prophylaxis
WSTĘP
Wąglik przez wiele stuleci był jedną z chorób zakaźnych o dużym znaczeniu epidemio-
logicznym i epizootiologicznym. Na podstawie zapisów zamieszczonych w 9 rozdziale Bi-
blii w Księdze Exodus można domniemywać, że wąglik mógł stanowić 5 i 6 plagę, które do-
tknęły Egipcjan i ich bydło w 1491 roku przed naszą erą (1). Pionierskie badania Roberta
Kocha klinicznej ostrej postaci wąglika występującego u bydła i owiec po raz pierwszy udo-
wodniły, że przyczyną choroby są bakterie o kształcie laseczki. W 1881 roku Ludwik Pa-
steur po raz pierwszy uzyskał skuteczną szczepionkę przeciw wąglikowi, chroniącą bydło
przed zachorowaniem (2). Odkrycia te stanowiły przełom w naukach medycznych i pozwo-
liły na podjęcie skutecznych metod zwalczania chorób zakaźnych.
WYSTĘPOWANIE WĄGLIKA NA ŚWIECIE
W okresie ostatnich 30 lat, w większości krajów znacznie zmniejszyła się liczba zacho-
rowań na wąglik. W krajach, w których jeszcze 100 lat temu choroba była poważnym za-
grożeniem dla zwierząt domowych i ludzi, obecnie nie stwierdza się zachorowań lub wy-
stępują sporadycznie. Obecnie, najbardziej zagrożone rejony świata – to Środkowa Azja,
Bliski Wschód, północne regiony Ameryki Północnej oraz Afryka (poza krajami basenu
Morza Śródziemnego). W południowej części Europy wąglik występuje enzootycznie, po-
zostałe kraje europejskie są całkowicie wolne od tej choroby lub występuje ona sporadycz-
nie, a źródła zakażeń upatruje się w importowanych surowcach zwierzęcych (3). W niektó-
rych regionach byłego ZSRR wąglik nadal stanowi istotny problem, zarówno weteryna-
ryjny, jak i medyczny. Rocznie zgłaszanych jest około 600 przypadków zachorowań ludzi,
336
L Mizak
Nr 2
najczęściej na postać skórną wąglika. Najwięcej ognisk stwierdza się w Kazachstanie i Ta-
dżykistanie (4).
Polska należy do krajów, gdzie przypadki zakażeń laseczką
B. anthracis
notuje się spo-
radycznie. Wąglik był tu ważnym problemem epizootiologicznym w okresie przedwojen-
nym, kiedy liczba chorych zwierząt dochodziła do 20 tysięcy rocznie, a zachorowaniom tym
towarzyszyły liczne przypadki zakażenia ludzi. W okresie powojennym najwięcej zachoro-
wań zwierząt na wąglik notowano na terenach dawnych województw: rzeszowskiego, lubel-
skiego, krakowskiego i białostockiego. Obecnie w Polsce, dzięki wprowadzeniu rygory-
stycznych zarządzeń oraz szczepień bydła i owiec w rejonach enzootycznego występowania
wąglika, notuje się tylko pojedyncze zachorowania zwierząt. Ogółem, w latach 1978 – 1998
padło na wąglik 20 krów, 620 lisów hodowlanych, 112 norek i 42 tchórzofretek. Przypadki
te występowały na terenach byłych województw: kieleckiego, zamojskiego, tarnobrzeskie-
go, łomżyńskiego, bydgoskiego (5). W 2001 r. stwierdzono 3 przypadki postaci skórnej wą-
glika u ludzi w Tomaszowie Lubelskim.
CHARAKTERYSTYKA
BACILLUS ANTHRACIS
Czynnikiem etiologicznym wąglika jest duża (1–1,5 × 3–10 µm) Gram-dodatnia, nieru-
chliwa bakteria, która w preparacie występuje w formie długich łańcuszków laseczek
o prostych, pogrubionych końcach i równoległych ścianach przypominających pręty bam-
busa (6). W preparatach z zakażonego mięsa z padłych zwierząt można stwierdzić obec-
ność laseczek z otoczkami (czasem wspólnych dla kilku komórek). W hodowli laseczka wą-
glika rośnie w postaci bezotoczkowej, jedynie na pożywkach wzbogaconych surowicą,
w obecności CO
2
może wytworzyć otoczkę. Zarazek rośnie łatwo na zwykłych podłożach
bakteriologicznych (podłoże agarowe, bulion odżywczy) w warunkach tlenowych i mikro-
aerofilnych. Typową formą hodowli laseczki wąglika na podłożu stałym jest forma szorst-
ka – R (rough), która tworzy charakterystyczne duże (o średnicy 3–5 mm), okrągłe, mato-
we, kolonie barwy szarobiałej o nieregularnych, pofałdowanych brzegach. Powierzchnie
kolonii są lekko wzniesione, pokryte białym nalotem, co robi wrażenie oszronienia lub
„tłuczonego szkła”. Kolonie te oglądane pod małym powiększeniem mikroskopu (5x) są
widoczne w postaci gęsto zwiniętych nici przypominających głowę mitycznej Meduzy. Ta-
ka forma namnożonych laseczek źle zawiesza się w roztworach,
in vivo
produkuje otocz-
kę, a
in vitro
przetrwalniki. Kolonie formy gładkiej – S (smooth) powstają głównie w ho-
dowli w temperaturze 42
o
C, namnażanej przez okres 2 tygodni, są dobrze zawieszalne
w roztworach, nie mają zdolności do tworzenia przetrwalników i otoczek. Forma gładka
B.
anthracis
, przeciwnie niż u innych bakterii, jest mniej zjadliwa niż forma szorstka (7).
W podłożu bulionowym, po 24 godzinach inkubacji laseczka wąglika rośnie w postaci de-
likatnego kożuszka, który po wstrząśnięciu probówką opada na dno, upodabniając się do
kłaczków waty, a płyn nad osadem pozostaje klarowny. Laseczka wąglika fermentuje więk-
szość węglowodanów, w odróżnieniu od
Bacillus cereus
wytwarza małe ilości lecytynazy,
nie hemolizuje erytrocytów barana lub konia oraz nie rozkłada tyrozyny.
B.anthracis
w obecności tlenu atmosferycznego, zarówno w środowisku naturalnym (np. otwartych
zwłokach) jak i na podłożach sztucznych, przy odpowiedniej temperaturze wytwarza owal-
ne przetrwalniki, umieszczone subterminalnie lub centralnie w komórce. Przetrwalniki la-
seczki wąglika charakteryzują się wyjątkową opornością na ogrzewanie, wysychanie, zmia-
ny pH, promienie UV oraz na dezynfekcyjne środki chemiczne (8).
Nr 2
Wąglik
337
MECHANIZM PATOGENNOŚCI
BACILLUS ANTHRACIS
Chorobotwórczość laseczek wąglika pozostaje w ścisłym związku ze zdolnością do wy-
twarzania otoczki oraz toksyny składającej się z trzech współpracujących ze sobą białek:
antygenu ochronnego – PA (protective antigen 83 kDa), czynnika śmiertelnego – LF (le-
thal factor 87 kDa) oraz czynnika obrzęku – EF (oedema factor 89 kDa). Za tworzenie
otoczki, która jest haptenem zbudowanym z kwasu poli-γ-D-glutaminowego, odpowie-
dzialny jest gen cap, znajdujący się na plazmidzie pXO
2
(o wielkości 95.3 kBp). Tworzenie
czynników PA, LF, EF uwarunkowane jest obecnością plazmidu pXO
1
(o wielkości 185
kBp), na którym zlokalizowane są trzy geny: pag, lef i cya. Czynnik LF, w połączeniu z an-
tygenem ochronnym PA, tworzy toksynę letalną. Natomiast czynnik EF, w połączeniu
z tym samym antygenem ochronnym PA, tworzy toksynę obrzęku (9). Toksyny te wywołu-
ją charakterystyczne objawy i zmiany chorobowe, powstające w przebiegu wąglika, a czyn-
nik ochronny PA chroni laseczkę wąglika przed fagocytozą.
Śledząc mechanizm działania toksyn laseczki wąglika wykazano, że w pierwszym eta-
pie następuje połączenie antygenu PA z odpowiednim receptorem na powierzchni zaata-
kowanej komórki (10). W wyniku tego antygen PA zostaje rozłożony przez proteazy ko-
mórki (furynę, subtylizynę) na dwa fragmenty o ciężarze 63 kDa (PA
63
) i 20 kDa (PA
20
),
przy czym tylko fragment PA
63
pozostaje związany z komórką. Usunięty fragment PA
20
od-
słania miejsce na fragmencie PA
63
, do którego może wiązać się EF lub LF. Powstałe kom-
pleksy PA
63
+ EF i PA
63
+ LF wnikają do zaatakowanej komórki na drodze endocytozy
i są otaczane błoną endosomalną. Niskie pH cytosolu powoduje przyłączenie się części
wstępnej szczeliny zbudowanej z 7 cząsteczek PA do błony endosomalnej, co ułatwia
przejście LF i EF przez błonę endosomu do cytosolu, gdzie uwidacznia się działanie wpro-
wadzonych toksyn. EF jest cyklazą adenylową, która z kalmoduliną jako kofaktorem po-
woduje wzrost poziomu cyklicznego AMP (monofosforanu adenozyny) i przyczynia się do
wytworzenia por w błonie endosomalnej (11). Wysoka koncentracja wewnątrzkomórko-
wego cAMP wywołuje efekt cytolityczny oraz obniża aktywność granulocytów obojętno-
chłonnych (12), a w przebiegu zakażenia wąglikiem może mieć znaczenie jako czynnik
utrudniający aktywację procesu zapalnego. W monocytach zakażonego organizmu nastę-
puje nagromadzenie cytokin: interleukiny – 6 (IL-6) i czynnika powodującego obumiera-
nie guzów nowotworowych TNF α (
tumor necrosis factor
α), co wywołuje zaburzenia
w przemieszczaniu wody i jonów, doprowadzając do charakterystycznego dla wąglika
obrzęku. LF jest metaloproteazą – endopeptydazą, której aktywność jest zależna od jonów
wapnia i cynku. Wykazano, że LF inaktywuje wewnątrzkomórkowe kinazy MEK, które po-
przez fosforylację aktywują kinazy MAPK (13). Aktywne kinazy proteinowe (MAPK)
przekazują sygnały, uruchamiające transkrypcję i przez dołączenie grup fosforanowych za-
burzają funkcje szlaków metabolicznych, regulujących działanie innych związków w ko-
mórkach eukariotycznych.
WĄGLIK U ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
Utrzymanie gatunku, bardziej niż u innych bakterii z rodzaju
Bacillus
, zależy od wytwa-
rzania form przetrwalnikowych. Przetrwalniki
B. anthracis
charakteryzują się dużą opor-
nością na niekorzystne czynniki środowiskowe oraz działanie różnorodnych związków che-
micznych (8). W większości przypadków zakażenie następuje poprzez wtargnięcie endo-
spor do organizmu wrażliwego osobnika. Przebieg choroby zależy od sposobu przedosta-
338
L Mizak
Nr 2
nia się przetrwalników do organizmu drogą: skórną, wziewną lub pokarmową. Przetrwal-
niki w organizmie fagocytowane są przez makrofagi, które przenoszą je do miejscowych
węzłów chłonnych. Z przetrwalników kiełkują formy wegetatywne, te zaś opuszczając ma-
krofagi namnażają się w układzie limfatycznym, skąd rozprzestrzeniają się w organizmie
drogą krwionośną. Rozprzestrzenienie laseczek w organizmie objawia się wystąpieniem
posocznicy (14).
Szczególnie wrażliwe na wąglik są zwierzęta laboratoryjne: białe myszy, świnki mor-
skie oraz króliki. Pośród zwierząt gospodarskich najbardziej wrażliwe są owce. Śmiertel-
ność wśród nich sięga 50%, a schorzenie przebiega zwykle w postaci posocznicy. Znacz-
ną wrażliwość na zakażenie wykazuje także bydło. Inne gatunki zwierząt gospodarskich
są średnio lub mało wrażliwe na zakażenie wąglikiem (koń, świnia, pies, drób) (15).
U świń wyzdrowienie bez leczenia ma miejsce w około 20% wszystkich przypadków za-
chorowań. Typową postacią choroby dla tego gatunku jest wąglik miejscowy gardła, zna-
ny pod nazwą dławicy wąglikowej (
glossoanthrax
), a tylko wyjątkowo może rozwinąć się
posocznica
.
W przeciwieństwie do ludzi, wąglik w postaci skórnej jest u zwierząt formą
choroby rzadko spotykaną. Pierwotny wąglik skóry można niekiedy obserwować u bydła,
nie przypomina on jednak typowych zmian u człowieka i objawia się w postaci krwawego
obrzęku zapalnego (16). Zwierzęta zakażają się najczęściej na drodze pokarmowej, a in-
fekcji towarzyszy rozwój choroby w postaci żołądkowo-jelitowej. U przeżuwaczy (szcze-
gólnie u owiec i bydła), choroba bardzo często ma przebieg nadostry, a objawy występu-
ją jedynie na kilka godzin przed śmiercią. Zwierzęta, u których dochodzi do toksemii ma-
ją objawy duszności, drgawki i zapadają w śpiączkę. Zaawansowane zmiany w błonach
śluzowych prowadzą w końcowym stadium choroby do patognomicznych krwistych wypły-
wów z naturalnych otworów ciała a wydzielane mleko może być zabarwione krwią (17).
Czasami choroba występuje w formie mniej ostrej trwającej od 2 do 3 dni, w czasie któ-
rej wzrasta temperatura ciała do 41,5
o
C, występują dreszcze, zaburzenia oddychania
i krążenia, zwierzęta wykazują depresję lub stany podniecenia a następnie objawy tokse-
mii, poprzedzające nagłe zejście śmiertelne. W tej postaci wąglika charakterystyczny jest,
stwierdzany w badaniu sekcyjnym, silny obrzęk śledziony (
tumor lienis anthracothicus
)
.
Obserwuje się ponadto wybroczyny i obrzęki w tkance podskórnej (18). U bardziej od-
pornych gatunków (świnie i psy) infekcji pokarmowej często towarzyszy rozwój miejsco-
wych zmian chorobowych w węzłach chłonnych gardła (
lymphadenitis haemorrhagico-
-necroticans
)
.
Powstający obrzęk może prowadzić do śmierci poprzez uduszenie. Dalszy
rozwój choroby może iść w kierunku ciężkiej bakteriemii i toksemii lub zwierzęta ulega-
ją samowyleczeniu. U świń występują dość często przerzutowe ogniska wąglika w skórze.
Makroskopowo zauważalne są drobne wybroczyny mające wygląd śladów ukłuć pcheł.
W badaniach mikroskopowych są to miejsca zmian krwotoczno-martwicowych obejmują-
cych skórę właściwą i tkankę podskórną, w których znaleźć można dużą ilość laseczek wą-
glika (17). Także u świń, najczęściej w jelicie cienkim, w przekrwionej błonie śluzowej po-
wstają ostro odgraniczone wyniesione ogniska o barwie ciemno-czerwonej, wielkości od
ziarna prosa do monety pięciozłotowej, pokryte często nalotem włóknikowym. Otrzewna
w obszarze zmian obłożona jest silnie włóknikiem. Zmiany te określane są mianem kar-
bunkułów jelitowych. Postać jelitowa wąglika u świń może być mylona z różycą, pomorem
świń i niektórymi zatruciami. Miejscowy wąglik jelita może wystąpić także u bydła, jed-
nak znacznie rzadziej niż u świń. U zwierząt padłych z powodu wąglika stężenie pośmiert-
ne jest niezupełne, następuje szybki rozkład, a z nozdrzy, jamy gębowej i odbytu wydosta-
Nr 2
Wąglik
339
je się ciemno czerwona, niekrzepnąca krew (8). Pod błonami surowiczymi i w tkance pod-
skórnej występują wybroczyny (głównie na otrzewnej, opłucnej, pod wsierdziem, nerkach,
wątrobie i płucach).
WĄGLIK U LUDZI
Istnieją dwa tradycyjne podziały postaci wąglika u ludzi. Pierwszy odnosi się do rodza-
ju zajęcia wykonywanego przez osoby narażone, różnicując wąglik pochodzący ze źródeł
nieprzemysłowych, występujący u rolników, rzeźników, pracowników służby weterynaryj-
nej itp. oraz wąglik przemysłowy zdarzający się u ludzi zatrudnionych przy obróbce prze-
mysłowej kości, skór, sierści, mączki kostnej i innych produktów pochodzenia zwierzęcego
(6). Drugi podział odzwierciedla drogę wniknięcia zarazka, gdzie wyróżnia się: wąglik
skórny, związany z uszkodzeniem i zakażeniem skóry, wąglik przewodu pokarmowego, po-
wstający wskutek spożycia zakażonej żywności lub wody, wreszcie wąglik płucny, który po-
wstaje w wyniku wdychania przetrwalników ze skażonym powietrzem (19).
Wąglik skórny – tzw. czarna krosta (
pustula maligna
) stanowi około 95% wszystkich
przypadków zachorowań u ludzi. W miejscu zakażenia na uszkodzonej skórze pojawia się
czerwona plamka, przekształcająca się po upływie od 5 do 6 dni w brunatny pęcherz,
z którego po pęknięciu wylewa się surowiczo-krwisty płyn. Następnie tworzy się suchy,
niebolesny czarny strup, otoczony pierścieniem drobnych pęcherzyków. Okolice krosty są
silnie obrzęknięte i swędzące. Często towarzyszy temu powiększenie, bolesność i niekie-
dy ropienie regionalnych węzłów chłonnych, gorączka (często do 39,5
o
C), dreszcze, ogól-
ne wyczerpanie. Po 10 dniach zmiany skórne zaczynają ustępować, po 2–6 tygodniach zni-
kają zupełnie i dochodzi do wyleczenia (20). Czasami jednak wąglik skórny przebiega pod
postacią tzw. obrzęku złośliwego (
oedema anthracosum malignum
), gdzie w miejscu wtar-
gnięcia zarazka nie tworzy się strup lecz powstaje czerwona plamka, a wokół niej blady
obrzęk, a następnie pojawiają się pęcherzyki wypełnione cytrynową treścią. W zakażonym
miejscu widoczny jest obrzęk tkanek a skóra przybiera barwę fioletowo-siną. Zmianom
miejscowym towarzyszą: wysoka temperatura, spadek ciśnienia, ciężka toksemia, zapaść
i często dochodzi do zejścia śmiertelnego. Zmiany skórne usytuowane w okolicy oczu lub
szyi mogą powodować komplikacje w postaci zapalenia opon mózgowych. Śmiertelność
w nieleczonej postaci skórnej wąglika waha się od 10% do 20%, w przypadku leczenia po-
niżej 1% (21).
Forma płucna wąglika znana jest jako „choroba gałganiarzy” lub „Woolsorters dise-
ase”. Do zakażenia dochodzi drogą powietrzno-pyłową przez inhalacje przetrwalników
B.
anthracis.
Dawka śmiertelna dla człowieka wynosi 10
4
przetrwalników laseczki wąglika.
Choroba zaczyna się niespodziewanie, zwykle po 2–5 dniach po ekspozycji, pojawia się
umiarkowana gorączka, osłabienie, ból głowy oraz złe samopoczucie. Faza wstępna trwa
2–3 dni i kończy się nagłym zaostrzeniem objawów, a nieleczona prowadzi do śmierci
w ciągu od 4 do 5 dni. Postać ta rozpoznawana jest najczęściej jako odoskrzelowe zapale-
nie płuc. Pacjent może wymiotować i wykaszliwać niewielkie ilości krwi, przy osłuchiwaniu
płuc słyszalne są wyraźne szmery. Puls staje się przyspieszony i słaby. Gwałtownie rozwija
się duszność, sinica błon śluzowych, objawy gorączki i dezorientacji. Dochodzi do śpiącz-
ki, w trakcie której następuje zejście śmiertelne. Rokowanie jest poważne, jednak odnoto-
wano przypadki skutecznego leczenia, kiedy odpowiednio wcześnie właściwie rozpoznano
chorobę (18).
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.