Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
10 maja 2016 r.
Utrwalanie żywności Laboratorium 2: Wpływ przechowywania na zawartość związków bioaktywnych w sokach.
Natalia Długosz, Natalia Banasiak Rok III, TŻiŻCz, WTiICh
Cel: Celem ćwiczenia jest ocena stabilności związków bioaktywnych w czasie przechowywania soków.
1) Oznaczanie ekstraktu Oznaczenie przeprowadzić wg PN-90/A-75101/02 metodą refraktometryczną, która polega na pomiarze współczynnika załamania światła (refrakcji). Pomiaru dokonać za pomocą refraktometru w temp. 20°C.
Sok jabłkowy: 1,349 Sok wiśniowy: 1,348
2) Oznaczanie pH Zasada metody polega na pomiarze różnicy potencjałów pomiędzy dwoma elektrodami zanurzonymi w badanym roztworze. Oznaczenie wykonać za pomocą pH-metru typu CP-411 firmy ELMETRON. Do wyskalowania przyrządu użyto buforów o pH 4,0 i 7,0. Odczytu wartości pH dokonać poprzez zanurzenie elektrody w próbie. Elektrodę za każdym razem przemywać wodą destylować i osuszać bibułą. Oznaczenia wykonać w trzech powtórzeniach dla każdej z prób.
pH soku wiśniowego: 4,58 pH soku jabłkowego: 4,503
3) Oznaczanie kwasowości Metoda polega na miareczkowaniu określonej objętości soku roztworem wodorotlenku soku do pH 8,1, ustalonego na podstawie wskazań pehametru. Kwasowość ogólną wyrażoną a 1l soku obliczyć ze wzoru:
Kwasowość X=a*c*k*100%V
a – objętość r-ru NaOH użyta do miareczkowania badanego r-ru soku [cm3] c – stężenie r-ru NaOH moldm3 V – produktu badanego zawartego w roztworze [cm3] k – współczynnik do przeliczenia k = 0,064
Sok wiśniowy: miareczkowanie 1: 6,2 ml NaOH miareczkowanie 2: 6,2 ml NaOH
X= 6,2*0,25*0,064*10025=0,3968
Sok jabłkowy: miareczkowanie 1: 7,56 ml NaOH miareczkowanie 2: 7,6 ml NaOH
X= 7,58*0,25*0,064*10025=0,4851
4) Oznaczanie barwników antocyjanowych Określić właściwe rozcieńczenie próby. Sporządzić rozcieńczenia próby w buforze o pH 1 oraz pH 4,5 w określonym wcześniej stosunku. Wymieszać próby ruchem ósemkowym i pozostawić próby w ciemnym miejscu w celu stabilizacji przez co najmniej 15 min (max 60 min). Zmierzyć wartość absorbancji prób przy długości fali 520 nm. Jako próbę zerową stosować wodę destylowaną. Obliczyć zawartość antocyjanów w próbie wg wzoru:
Acy (mg/100 ml) = (A * MW * DF * 100)/Ɛ
Acy – zawartość antocyjanów MW – masa molowa (cyanido-3-glukozyd, MW = 449,2) DF – rozcieńczenie próby (stosunek (0,5+4)/0,5 = 9) Ɛ – współczynnik absorbancji (Ɛ = 26900)
Sok wiśniowy świeży + bufor o pH 1: 1. 0,333 2. 0,326 3. 0,326 Średnia = 0,328
Acy = (0,328 * 449,2 * 9 * 100)/26900 = 4,93 mg/100 ml
Sok wiśniowy świeży + bufor o pH 4,5: 1. 0,081 2. 0,081 3. 0,082 Średnia = 0,081
Acy = 1,217 mg/100 ml
Sok wiśniowy przechowywany + bufor o pH 1: 1. 0,378 2. 0,391 3. 0,377 Średnia = 0,382
Acy = 5,74 mg/100 ml
Sok wiśniowy przechowywany + bufor o pH 4,5: 1. 0,083 2. 0,078 3. 0,088 Średnia = 0,083
Acy = 1,247 mg/100 ml
Wnioski:
W skład ekstraktu wchodzą cukry, barwniki, nielotne kwasy organiczne, garbniki, substancje mineralne oraz rozpuszczane substancje azotowe, nie wchodzą natomiast związki lotne, takie jak alkohol, substancje aromatyczne, ditlenek siarki i lotne kwasy. Zawartość ekstraktu ogólnego, wyrażona w procentach wagowych wynosi dla soku jabłkowego 1,349 tj. 11%, a dla soku jabłkowego 1,348 10%. Oznacza to, że zawartość ekstraktu w obu rodzajach soku jest podobna. Sok jabłkowy ma odrobinę niższe pH od soku wiśniowego, jest w nim więcej jonów hydroniowych. Wartość pH świadczy o świeżości soków, ilości kwasów i innych czynników. Kwasowość należy do podstawowych parametrów decydujących o jakości żywności i jest charakterystyczna dla większości produktów spożywczych. Zmiany kwasowości mogą dostarczać informacji o niekorzystnych procesach zachodzących w produkcie, o jego świeżości, a nawet toksyczności. Wartość kwasowości została przeliczona na kwas cytrynowy (0,064; Źródło: PN-EN 12147:2000 Soki owocowe i warzywne. Oznaczanie kwasowości miareczkowej). Według wyników więcej kwasu cytrynowego jest w soku jabłkowym niż w wiśniowym. Zasada oznaczania barwników antocyjanowych sprowadza się do pomiaru różnicy absorbancji w pH = 1 i w pH = 4,5. Antocyjany przy pH = 1 występują w postaci czerwonego kationu flawyliowego, a przy pH = 4,5 ulegają przekształceniu w formę bezbarwnej pseudozasady. W soku przechowywanym jest więcej barwników antocyjanowych, a więc przechowywanie nie wpływa na ich straty. Świadczy to o tym, że barwniki antocyjanowe są trwałe. |
Menu
|