utrwalanie, studia UTP Technologia Żywności, Utrwalanie żywności

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

10 maja 2016 r.

 

 

 

 

Utrwalanie żywności

Laboratorium 2: Wpływ przechowywania na zawartość związków bioaktywnych w sokach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natalia Długosz,

Natalia Banasiak

Rok III, TŻiŻCz,

WTiICh

 

 

 

 

Cel: Celem ćwiczenia jest ocena stabilności związków bioaktywnych w czasie przechowywania soków.

 

 

1)      Oznaczanie ekstraktu

Oznaczenie przeprowadzić wg PN-90/A-75101/02 metodą refraktometryczną, która polega na pomiarze współczynnika załamania światła (refrakcji). Pomiaru dokonać za pomocą refraktometru w temp. 20°C.

 

Sok jabłkowy: 1,349

Sok wiśniowy: 1,348

 

2)      Oznaczanie pH

Zasada metody polega na pomiarze różnicy potencjałów pomiędzy dwoma elektrodami zanurzonymi w badanym roztworze. Oznaczenie wykonać za pomocą pH-metru typu CP-411 firmy ELMETRON. Do wyskalowania przyrządu użyto buforów o pH 4,0 i 7,0. Odczytu wartości pH dokonać poprzez zanurzenie elektrody w próbie. Elektrodę za każdym razem przemywać wodą destylować i osuszać bibułą. Oznaczenia wykonać w trzech powtórzeniach dla każdej z prób.

 

pH soku wiśniowego: 4,58

pH soku jabłkowego: 4,503

 

3)      Oznaczanie kwasowości

Metoda polega na miareczkowaniu określonej objętości soku roztworem wodorotlenku soku do pH 8,1, ustalonego na podstawie wskazań pehametru. Kwasowość ogólną wyrażoną a 1l soku obliczyć ze wzoru:

 

Kwasowość X=a*c*k*100%V

 

a – objętość r-ru NaOH użyta do miareczkowania badanego r-ru soku [cm3]

c – stężenie r-ru NaOH moldm3

V – produktu badanego zawartego w roztworze [cm3]

k – współczynnik do przeliczenia k = 0,064

 

 

 

Sok wiśniowy:

miareczkowanie 1: 6,2 ml NaOH

miareczkowanie 2: 6,2 ml NaOH

 

X= 6,2*0,25*0,064*10025=0,3968

 

 

 

 

Sok jabłkowy:

miareczkowanie 1: 7,56 ml NaOH

miareczkowanie 2: 7,6 ml NaOH

 

X= 7,58*0,25*0,064*10025=0,4851

 

 

4)      Oznaczanie barwników antocyjanowych

Określić właściwe rozcieńczenie próby.

Sporządzić rozcieńczenia próby w buforze o pH 1 oraz pH 4,5 w określonym wcześniej stosunku. Wymieszać próby ruchem ósemkowym i pozostawić próby w ciemnym miejscu w celu stabilizacji przez co najmniej 15 min (max 60 min).

Zmierzyć wartość absorbancji prób przy długości fali 520 nm. Jako próbę zerową stosować wodę destylowaną.

Obliczyć zawartość antocyjanów w próbie wg wzoru:

 

Acy (mg/100 ml) = (A * MW * DF * 100)/Ɛ

 

Acy – zawartość antocyjanów

MW – masa molowa (cyanido-3-glukozyd, MW = 449,2)

DF – rozcieńczenie próby (stosunek (0,5+4)/0,5 = 9)

Ɛ – współczynnik absorbancji (Ɛ = 26900)

 

Sok wiśniowy świeży + bufor o pH 1:

1.       0,333

2.       0,326

3.       0,326

Średnia = 0,328

 

Acy = (0,328 * 449,2 * 9 * 100)/26900 = 4,93 mg/100 ml

 

 

Sok wiśniowy świeży + bufor o pH 4,5:

1.       0,081

2.       0,081

3.       0,082

Średnia = 0,081

 

Acy = 1,217 mg/100 ml

 

 

 

 

 

 

 

Sok wiśniowy przechowywany + bufor o pH 1:

1.       0,378

2.       0,391

3.       0,377

Średnia = 0,382

 

Acy = 5,74 mg/100 ml

 

Sok wiśniowy przechowywany + bufor o pH 4,5:

1.       0,083

2.       0,078

3.       0,088

Średnia = 0,083

 

Acy = 1,247 mg/100 ml

 

 

Wnioski:

 

W skład ekstraktu wchodzą cukry, barwniki, nielotne kwasy organiczne, garbniki, substancje mineralne oraz rozpuszczane substancje azotowe, nie wchodzą natomiast związki lotne, takie jak alkohol, substancje aromatyczne, ditlenek siarki i lotne kwasy. Zawartość ekstraktu ogólnego, wyrażona w procentach wagowych wynosi dla soku jabłkowego 1,349 tj. 11%, a dla soku jabłkowego 1,348 10%. Oznacza to, że zawartość ekstraktu w obu rodzajach soku jest podobna.

Sok jabłkowy ma odrobinę niższe pH od soku wiśniowego,  jest w nim więcej jonów hydroniowych. Wartość pH świadczy o świeżości soków, ilości kwasów i innych czynników.

Kwasowość należy do podstawowych parametrów decydujących o jakości żywności i jest charakterystyczna dla większości produktów spożywczych. Zmiany kwasowości mogą dostarczać informacji o niekorzystnych procesach zachodzących w produkcie, o jego świeżości, a nawet toksyczności. Wartość kwasowości została przeliczona na kwas cytrynowy (0,064; Źródło: PN-EN 12147:2000 Soki owocowe i warzywne. Oznaczanie kwasowości miareczkowej). Według wyników więcej kwasu cytrynowego jest w soku jabłkowym niż w wiśniowym.

Zasada oznaczania barwników antocyjanowych sprowadza się do pomiaru różnicy absorbancji

w pH = 1 i w pH = 4,5. Antocyjany przy pH = 1 występują w postaci czerwonego kationu flawyliowego, a przy pH = 4,5 ulegają przekształceniu w formę bezbarwnej pseudozasady. W soku przechowywanym jest więcej barwników antocyjanowych, a więc przechowywanie nie wpływa na ich straty. Świadczy to o tym, że barwniki antocyjanowe są trwałe.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.