Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
W 5 – 4 XI 2010 Witamina K 1929 – zaobserwowano podskórne wybroczyny u kurcząt na sztucznej diecie 1934 – to na skutek niedoboru pewnego czynnika 1939 – wyizolowanie wit. K z liści lucerny (K1)
1943 – Nobel za odkrycie wit. K
aktywność przeciwkrwotoczna pochodna 2-metylo-1,4-dinaftochinonu
produkty roślinne zawiera 20-węglowy alkohol terpenowy – fitol w temperaturze pokojowej ciecz oleista pod działaniem zasad rozkłada się na fitokol (R = -OH) i fitol
produkty zwierzęce i mikroorganizmy związek krystaliczny, temperatura topnienia ok. 35°C
produkt syntezy chemicznej wyższa aktywność niż formy naturalne, lepiej wchłaniany w b. małych ilościach występuje u St. aureus Cykl witaminy K: po wchłonięciu wit. K jest regenerowana w hepatocytach
Aktywność biologiczna wit. K: · niezbędna do tworzenia czynników krzepnięcia krwi (tworzenie protrombiny – białko osocza, prekursor trombiny, która bierze udział w tworzeniu fibryny) · udział w formowaniu tkanki kostnej, gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek (gospodarka wapniowo-fosforowa) · działanie przeciwgrzybowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne · hamuje raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, wątroby, nerek
Niedobór: (może być spowodowany antybiotykami – niewielka ilość wit. K syntetyzowana w przewodzie pokarmowym) · słaba krzepliwość krwi · łatwość krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych · problemy z gojeniem ran · trudności w mineralizacji kości · zwiększone ryzyko nowotworów, zapalenia jelita, biegunki
zapotrzebowanie ok. 2 mg/dobę Nadmiar: · rozpad erytrocytów · niedokrwistość · nadmierna potliwość · uczucie gorąca · niemowlęta: żółtaczka, uszkodzenie mózgu
Występowanie: [mg/100g] · jarmuż 500 · szpinak 350 · brukselka 230 · brokuły 210 · sałata 200 · rzeżucha 200
Antywitaminy
związki o zdolności blokowania wykorzystania danej witaminy przez organizm
antywitaminy tiaminy – najlepiej opisane tiamina:
pirytiamina
· zastąpienie w wit. B1 pierścienia tiazolowego pierścieniem pirymidynowym prowadzi do otrzymania pirytiaminy – związku, który nie wykazuje aktywności biologicznej · antagonistyczne działanie polega na tym, że podobnie jak wit. B1, pod wpływem pirofosfokinazy tiaminowej tworzy odpowiedni pirofosforan; pirofosforylacja tiaminy jest wówczas silnie hamowana, w związku z czym wit. B1 jest szybko wydalana z moczem · w eksperymentach in vitro zaobserwowano, że pirytiamina wykazuje wyraźne działanie na układ nerwowy, spowodowane prawdopodobnie bezpośrednim wpływem na przewodzenie i sekrecję neuronów · wywołuje u zwierząt doświadczalnych obok typowych objawów awitaminozy B1 (beri-beri) również zapalenie wielonerwowe (pirytiamina może przenikać do mózgu i tam się gromadzić) oksytiamina · zastąpienie w wit. B1 grupy aminowej w pozycji 4 grupą hydroksylową prowadzi do otrzymania oksytiaminy – związku pozbawionego aktywności biologicznej · powoduje u zwierząt doświadczalnych utratę masy ciała i barykardię (zwolniona akcja serca), ale w odróżnieniu od pirytiaminy nie wywołuje zapalenia wielonerwowego · oksytiamina w obecności pirofosfokinazy tiaminowej łatwo tworzy pirofosforan, który może łączyc się z dekarboksylazą pirogronianowa, blokując w ten sposób możliwość przyłączenia się TPP (na tej podstawie można sądzić, że jest ona inhibitorem wszystkich zależnych od TPP reakcji) amprolium · zastąpienie w wit. B1 pierścienia tiazolowego pierścieniem pirymidynowym prowadzi do otrzymania amprolium – związku, który nie wykazuje aktywności biologicznej · efektywny środek przeciwko kokcydiozie (chorobie inwazyjnej zwierząt gospodarskich, zwłaszcza kur) · hamuje wchłanianie tiaminy w przewodzie pokarmowym u kurcząt; nie ulega fosforylacji
Antywitaminy biotyny (sulfonamidy) α-dehydrobiotyna · zawiera jedno podwójne wiązanie w łańcuchu bocznym · silny inhibitor wzrostu wielu bakterii (E. coli i B. subtilis) oraz grzybów · silnie wiąże się z apokarboksylazami, uniemożliwiając przyłączenie do nich biotyny · wykazuje właściwości antybiotyczne, które zanikają w obecności biotyny kwas 5-(2-tienylo)-walerianowy · inhibitor wzrostu wielu bakterii, promieniowców i grzybów · obecność biotyny znosi efekt inhibicyjny acydomycyna · efektywny antybiotyk w zwalczaniu prątków gruźlicy in vitro lecz nie in vivo · hamuje biosyntezę biotyny · kompetycyjny inhibitor biokonwersji detiobiotyny w biotynę u mikroorganizmów awidyna · oligomeryczna glikoproteina (68,3 kDa, pI 10), składa się z 4 łańcuchów polipeptydowych, z których każdy zawiera jeden mostek disulfidowy · występuje w części białkowej jaj ptaków i płazów · w pH 2–10,5 wiąże 4 cząsteczki biotyny – kompleks ten jest odporny na działanie enzymów trawiennych (trypsyny, chymotrypsyny, pankreatyny i pronazy) · w bardzo kwaśnym i silnie alkalicznym środowisku ulega denaturacji i dysocjuje na podjednostki Metatreksat (antywitamina kwasu foliowego) · wiąże się z dehydrogenazą tetrahydrofolianową 10 tys. razy silniej niż kwas foliowy, praktycznie nieodwracalnie · w 90 % wydalany z moczem · lek na nowotwory, także immunosupresant (à łuszczyca, choroby reumatoidalne) – bardzo toksyczny (niewydolnośc nerek, wątroby, zapalenie skóry, naczyń krwionośnych, uszkadza szpik, błony śluzowe, może powodować biegunki, nudności, wypadanie włosów; w razie zatrucia podaje się folian wapnia)
Antywitaminy K hamują cykl przemian wit. K à w wątrobie powstają częściowo karboksylowane i dekarboksylowane białka o zmniejszonej aktywności prokoagulacyjnej
· pochodne dikumarolu (warfaryna, acenokumarol) · pochodne fenyloindandionu
leki przeciwzakrzepowe – zastosowanie w leczeniu migotania lub trzepotania przedsionków u osób powyżej 75 r. ż. z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, upośledzeniem funkcji skurczowej lewej komory i objawową niewydolnością serca, u osób ze sztucznymi protezami zastawek, reumatoidalną wadą zastawki, u osób po zawale, zatorowości tętnic, ze skrzepliną w jamach serca przeciwwskazania – krwawienia lub duże ryzyko krwawienia, skaza krwotoczna, operacje, urazy głowy
Barwniki jako dodatki do żywności
Cele barwienia: · nadanie atrakcyjnej barwy (produkty słabo zabarwione i bezbarwne – galaretki, budynie) · przywrócenie barwy pierwotnej utraconej w procesie technologicznym
Nie wolno barwić w celu ukrycia wad produktu!
Nie wolno barwić (wg Rozporządzenia MZ z 18 IX 2008, w sumie 33 produkty): · produktów dla dzieci · surowców nieprzetworzonych · wód mineralnych i naturalnych · mleka (wyjątek: mleko z dodatkami smakowymi np. truskawkowe), mleka czekoladowego, fermentowanego, zagęszczonego i w proszku, maślanki, śmietany, śmietanki · olejów, tłuszczów roślinnych i zwierzęcych · jaj i produktów jajecznych · mąki · cukru · past pomidorowych, sosów pomidorowych · soków i nektarów owocowych (w odróżnieniu od napojów) · dżemów extra · ryb, mięsa, drobiu · wyrobów kakaowych · kawy, herbaty, cykorii · soli i jej zamienników · win gronowych · napojów spirytusowych owocowych · okowity z owoców · octu winnego · miodu pszczelego · serów bez dodatków smakowych · wyrobów z mleka owczego i koziego
Barwniki naturalne i identyczne z naturalnymi można dodawać w ilości quantum satis.
Funkcje barwy sterujące reakcją konsumenta podczas oceny jakości produktu spoż. · percepcja – postrzeganie produktu poprzez jego barwę lub barwę opakowania · ... |
Menu
|