wejściówki, żcioż, IV semestr, Inżynieria żywności

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

CYKL I

 

REOLOGIA:

1.        Definicja reologii

2.        Wymienić struktury występujące w produktach spożywczych

3.        Definicja cieczy newtonowskiej, plastycznej, pseudoplastycznej, Binghama, dylatacyjnej + przykłady

4.        Obszary zastosowania reologii

5.        Opisać ciecze reopektyczne i tiksotropowe

6.        Wzór Newtona

7.        Schemat i opis reometru

8.        Opisać ciała lepko-sprężyste

9.        Krzywe płynięcia cieczy

10.     Cechy charakterystyczne i modele ciał doskonałych

 

 

TEKSTURA:

1.        Definicja tekstury

2.        Definicja twardości, adhezyjności

3.        Definicja modułu sprężystości i granicy sprężystości

4.        Podział metod instrumentalnych

5.        Wymienić metody empiryczne

6.        Wady i zalety analizy sensorycznej i instrumentalnej

7.        Cel i wykorzystanie metod instrumentalnych

8.        Wymienić elementy maszyny wytrzymałościowej

9.        Graficzne opisanie twardości

10.     Opisać cechy drugorzędowe

11.     Wymienić testy wykonywane podczas ćwiczeń i opisać jeden z nich

12.     Opisać test rozciągania

13.     Opisać test ściskania

14.     Opisać wykres testu rozciągania

 

BARWA:

1.        Definicja barwy

2.        Cechy barwy

3.        Rodzaje produktów spożywczych ze względu na strukturę plus przykłady

4.        Co to jest kolorymetria

5.        Opisać oddziaływanie światła z materią

6.        Opisać emisję promieniowania

7.        Wymienić cechy barwy i opisać jedną

8.        Pierwsze prawo Grassmana

9.        Co to jest L*a*b*

10.     Jak wyznaczyć ogólną zmianę barwy w L*a*b*

11.     Opisać RGB

12.     Co to barwy chromatyczne i achromatyczne

13.     W jaki sposób wyznaczyć i zinterpretować różnicę w barwie (wzór na deltę plus przedziały)

14.     Jakie czynniki decydują o postrzeganiu barwy przez człowieka

15.     Definicja tonu barwy

16.     Definicja nasycenia

 

NIR:

1.        Zasada działania spektroskopu

2.        Definicja spektroskopii w bliskiej podczerwieni

3.        Zastosowanie

4.        Trzy wielkości charakteryzujące substancje

5.        Cel ćwiczenia

6.        Wady i zalety

7.        Opisać kalibrację, na czym polega

8.        Co to są spektrometry skaningowe

9.        Podział spektrofotometrów ze względu na rodzaj monochromatora i opisać dwa z nich

10.     Opisać test TPA

 

 

 

 

 

 

CYKL II

 

ZAMRAŻANIE:

1.        Cel zamrażania

2.        Opisać etapy zamrażania

 

KAO:

1.        Na czym polega metoda wykrywania krawędzi

2.        Na czym polega progowanie

 

ZAGĘSZCZANIE:

1.        Procesy, w których wykorzystuje się wymianę masy

2.        Na czym polega wymiana masy w przypadku dyfuzji i konwekcji

 

REOLOGIA II:

1.        Co to są płyny lepko-sprężyste

2.        Jakim rodzajom testów podlegają ciała lepko-sprężyste

 

Dół formularza

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.