Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
CYKL I
REOLOGIA: 1. Definicja reologii 2. Wymienić struktury występujące w produktach spożywczych 3. Definicja cieczy newtonowskiej, plastycznej, pseudoplastycznej, Binghama, dylatacyjnej + przykłady 4. Obszary zastosowania reologii 5. Opisać ciecze reopektyczne i tiksotropowe 6. Wzór Newtona 7. Schemat i opis reometru 8. Opisać ciała lepko-sprężyste 9. Krzywe płynięcia cieczy 10. Cechy charakterystyczne i modele ciał doskonałych
TEKSTURA: 1. Definicja tekstury 2. Definicja twardości, adhezyjności 3. Definicja modułu sprężystości i granicy sprężystości 4. Podział metod instrumentalnych 5. Wymienić metody empiryczne 6. Wady i zalety analizy sensorycznej i instrumentalnej 7. Cel i wykorzystanie metod instrumentalnych 8. Wymienić elementy maszyny wytrzymałościowej 9. Graficzne opisanie twardości 10. Opisać cechy drugorzędowe 11. Wymienić testy wykonywane podczas ćwiczeń i opisać jeden z nich 12. Opisać test rozciągania 13. Opisać test ściskania 14. Opisać wykres testu rozciągania
BARWA: 1. Definicja barwy 2. Cechy barwy 3. Rodzaje produktów spożywczych ze względu na strukturę plus przykłady 4. Co to jest kolorymetria 5. Opisać oddziaływanie światła z materią 6. Opisać emisję promieniowania 7. Wymienić cechy barwy i opisać jedną 8. Pierwsze prawo Grassmana 9. Co to jest L*a*b* 10. Jak wyznaczyć ogólną zmianę barwy w L*a*b* 11. Opisać RGB 12. Co to barwy chromatyczne i achromatyczne 13. W jaki sposób wyznaczyć i zinterpretować różnicę w barwie (wzór na deltę plus przedziały) 14. Jakie czynniki decydują o postrzeganiu barwy przez człowieka 15. Definicja tonu barwy 16. Definicja nasycenia
NIR: 1. Zasada działania spektroskopu 2. Definicja spektroskopii w bliskiej podczerwieni 3. Zastosowanie 4. Trzy wielkości charakteryzujące substancje 5. Cel ćwiczenia 6. Wady i zalety 7. Opisać kalibrację, na czym polega 8. Co to są spektrometry skaningowe 9. Podział spektrofotometrów ze względu na rodzaj monochromatora i opisać dwa z nich 10. Opisać test TPA
CYKL II
ZAMRAŻANIE: 1. Cel zamrażania 2. Opisać etapy zamrażania
KAO: 1. Na czym polega metoda wykrywania krawędzi 2. Na czym polega progowanie
ZAGĘSZCZANIE: 1. Procesy, w których wykorzystuje się wymianę masy 2. Na czym polega wymiana masy w przypadku dyfuzji i konwekcji
REOLOGIA II: 1. Co to są płyny lepko-sprężyste 2. Jakim rodzajom testów podlegają ciała lepko-sprężyste
Dół formularza
|
Menu
|