wd2 7 preferencje, WNOŻCiK wieczorowe, semestr V, psychologia żywienia

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Preferencje żywieniowe
Preferencje żywieniowe są to ogólne predyspozycje w stosunku do
określonej żywności, niezależne od sytuacji, w której się ją spożywa
(Meiselman 1996). Preferencje charakteryzowane są jako stopień lubienia lub
nielubienia w odniesieniu do nazw żywności. Stopień lubienia produktu
wyrażany przez konsumenta w stosunku do konkretnej próbki pożywienia jest
określany jako akceptacja (Baryłko-Pikielna i Kostyra 2004). Oceny
preferencji zawierają się w znacznie szerszych granicach niż oceny
akceptacji, pożywienie bardzo lubiane uzyskuje oceny relatywnie wyższe w
badaniach preferencji niż w badaniach akceptacji, a bardzo nielubiane –
oceny niższe w badaniu preferencji w porównaniu z badaniem akceptacji
(Babicz-Zielińska 2006).
Preferencje żywieniowe są wynikiem oddziaływania genetycznych
predyspozycji oraz czynników środowiskowych. Genetyczne predyspozycje,
które początkowo ograniczają preferencje żywieniowe, obejmują:

predyspozycje do akceptowania żywności o smaku słodkim, które
istnieją w momencie urodzenia oraz o smaku słonym, które pojawiają
się około 4 miesiąca życia, a odrzucania żywności o smaku gorzkim i
kwaśnym;

predyspozycje do odrzucania nowej żywności i nabywania preferencji
względem żywności znanej;

predyspozycje do nabywania preferencji poprzez łączenie żywności z
kontekstem i konsekwencjami jej spożywania (Birch 1999).
Predyspozycje genetyczne człowieka ewoluują ze względu na swój
charakter adaptacyjny, prowadząc do spożywania żywności, która jest
dobrym źródłem niezbędnych składników odżywczych. Jest to jednakże
proces długotrwały, odbywający się przez setki lat, w innym środowisku niż
współczesne. Duży udział osób z nadwagą i otyłych we współczesnych
społeczeństwach
sugeruje,
że
predyspozycje
genetyczne,
które
charakteryzowały człowieka żyjącego w warunkach niedoborów żywności, po
zmianie warunków środowiskowych polegającej na przejściu od niedoborów
do obfitości, sprzyjają konsumpcji łatwo dostępnej, niedrogiej żywności
bogatej w cukier, sól, o dużej wartości energetycznej (Hill i Peters 1998).
Preferencje smaku słodkiego zmieniają się pod wpływem doświadczeń
związanych z żywnością. Z badań Beauchamp i Moran (1982, cyt. za Birch,
1999) wynika, że bezpośrednio po urodzeniu wszystkie badane dzieci (199
noworodków) bardziej preferowały słodzoną wodę w porównaniu z wodą
niesłodzoną. Po ukończeniu szóstego miesiąca życia preferencje dziecka
względem
słodzonej
wody
były
warunkowane
jego
dotychczasowymi
doświadczeniami. Dzieci, którym matki podawały słodzoną wodę wykazały
większe preferencje względem słodzonej wody, niż dzieci, które nigdy jej nie
piły. Dzieci w wieku przedszkolnym, którym zaproponowano trzy rodzaje tofu,
a mianowicie zwykły, solony i słodzony, wybierały ten rodzaj, który był im
znany, co sugeruje, że smak słodki jest preferowany, ale tylko w znanym
kontekście żywnościowym (Birch, 1999).
Udział genetycznych predyspozycji oraz czynników środowiskowych w
warunkowaniu preferencji żywieniowych jest widoczny w typologii preferencji
żywieniowych, w której uwzględniono kryterium, jakim jest źródło ich
pochodzenia. Genetyczne uwarunkowania są odpowiedzialne za ujawnienie
się preferencji wrodzonych czyli akceptacji smaku słodkiego i słonego oraz
awersji do smaku kwaśnego i gorzkiego. Z kolei czynniki środowiskowe mają
wpływ na powstawanie preferencji wyuczonych, czyli nabytych, które
powstają pod wpływem różnych doświadczeń związanych z żywnością.
Człowiek może polubić określoną żywność wtedy, gdy częściej stosuje daną
żywność do zaspokajania głodu lub, gdy żywność stanowi nagrodę.
Pozytywne preferencje powstają najczęściej pod wpływem wrażeń, jakie
tworzą się w ustach po spożyciu określonej żywności, natomiast awersje
żywieniowe powstają pod wpływem reakcji ze strony układu pokarmowego.
Relatywnie mało awersji żywieniowych jest związanych z aktualnymi
zaburzeniami chorobowymi. Awersje wydają się być „warunkowanymi
odpowiedziami”, to znaczy wcześniej neutralna lub lubiana żywność staje się
awersją,
ponieważ
jest
łączona
z
nieprzyjemnymi
wrażeniami
lub
doświadczeniami środowiskowymi.
Upodobania i awersje mogą tworzyć się w procesie naśladownictwa,
także pod wpływem stosowania nagród i kar. Stosowanie określonej żywności
jako nagrody za spożycie innej żywności jest częstą metodą stosowaną w
celu zwiększenia spożycia żywności niechętnie spożywanej, przy czym
bardzo często jest to żywność nielubiana. Strategia ta prowadzi do
nieoczekiwanych efektów, a mianowicie zwiększa się stopień nielubienia
żywności wcześniej odrzucanej. Jeśli dzieciom proponuje się przez dłuższy
czas żywność dotychczas dla nich neutralną w formie nagrody lub żywność ta
pojawia się w określonych sytuacjach, z którymi dziecko utożsamia
pozytywne emocje, wówczas żywność ta zaczyna stawać się żywność
lubianą.
Większość preferencji żywieniowych powstaje jako efekt uczenia
incydentalnego (przypadkowego), czyli pod wpływem różnych oddziaływań ze
strony otoczenia człowieka. Są nabywane raczej niezależnie niż przez
specjalny trening czy zamiar.
Proces
kształtowania
się
preferencji
żywieniowych
podlega
oddziaływaniu wielu czynników, związanych zarówno z samym człowiekiem,
jak i jego otoczeniem oraz żywnością. Czynniki decydujące o preferencjach
żywieniowych można ująć w następujące grupy:

cechy charakterystyczne żywności: smak, zapach, konsystencja, wygląd
itp.;

cechy indywidualne: wiek, płeć, masa ciała, światopogląd, status
socjoekonomiczny, posiadana wiedza żywieniowa, osobowość;

cechy związane z otoczeniem społecznym: postawy rodziców, relacje
rodzinne, oddziaływanie rówieśników; środki masowej komunikacji,
religia.
W modelu Khana (1981) opisującym czynniki warunkujące preferencje
żywieniowe ujęte zostały zarówno cechy osobowe, socjoekonomiczne,
edukacyjne,
biologiczne
i
psychologiczne,
kulturowe,
a
także
cechy
zewnętrzne i wewnętrzne produktu (rys. 2).
W
wyniku
oddziaływania
poszczególnych
cech
kształtowane

preferencje, przy czym mechanizm ich powstawania nie jest dostatecznie
znany. W rezultacie takich samych oddziaływań mogą powstać zarówno
upodobania, jak i awersje żywieniowe.
Wśród przyczyn nielubienia żywności wskazywane są między innymi:

negatywne skojarzenia lub opinie o żywności, przy jednoczesnym
braku doświadczeń związanych ze smakiem

smak lub inne cechy fizykochemiczne żywności

częste spożywanie żywności, co prowadzi do nudy i zniechęcenia

alergie lub inne negatywne reakcje fizjologiczne

choroby
Według Rozina i Fallona (1987) wśród powodów nie lubienia żywności
znajdują się zarówno przekonania odnoszące się do samej żywności, jak i do
konsekwencji jej spożywania, czyli:

Przekonanie, że żywność posiada negatywne cechy sensoryczne (np.
zły smak, zapach, konsystencja lub wygląd);

Przekonanie, że żywność wywołuje negatywne konsekwencje w
organizmie (np. niebezpieczna), zarówno w krótkim, jak i długim
okresie.
CZYNNIKI
OSOBOWE

oczekiwania

znajomość żywności

wpływ innych osób

osobowość

apetyt

nastrój i emocje

rola żywności
CZYNNIKI
SOCJOEKONOMICZNE

dochody rodziny

ceny żywności

znaczenie
symboliczne

status społeczny

bezpieczeństwo

grupa społeczna
CZYNNIKI
EDUKACYJNE

poziom
wykształcenia
jednostki

edukacja
żywieniowa
rodziny
CZYNNIKI
BIOLOGICZNE,
PSYCHOLOGICZNE I
FIZJOLOGICZNE

wiek, płeć

zmiany fizjologiczne

czynniki
psychologiczne

aspekty biologiczne
CZYNNIKI
KULTUROWE,
RELIGIJNE I
REGIONALNE

źródła kulturowe

religia

tradycje

kultura – rasa

regiony geograficzne
PREFERENCJE
ŻYWIENIOWE
CZYNNIKI
WEWNĘTRZNE

wygląd

zapach

temperatura

smak

tekstura

jakość

ilość

sposób obróbki i
podania
CZYNNIKI ZEWNĘTRZNE

środowisko

reklama

wpływy psychologiczne

sezonowość
Rys. 2. Czynniki warunkujące preferencje żywieniowe - model Khana (1981)
Autorzy ci wyodrębnili jeszcze trzeci motyw wpływający na odrzucanie
żywności, a mianowicie motyw ideowy obejmujący wiedzę o naturze lub
pochodzeniu żywności, którego skrajny biegun jest określany jako wstręt.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.