Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Ziarenkowce Gram (+) Gronkowce Staphylococcus · Kuliste komórki o śrenicy.. · Są nieruchome · Rosną w warunkach tlenowych lub względnie beztlenowych (preferują warunki tlenowe) · Są katalazododatnie · Rosną w obecności 7-10-15% chlorku sodu (żeby inne nie urosły) · Fermentują węglowodany: w warunkach beztlenowych gł. Produktem fermentacji glukozy jest kwas mlekowy, w warunkach tlenowych kwas octowy
Wyróżnia się 3 gatunki gronkowców: · Staphylococcus aureus- gronkowiec złocisty to bakteria chorobotwórcza, koagulazododatnia (ścina osocze) · Staphylococcus epidermidis gronkowiec skórny i · Staphylococcus saprophyticus (może powodowa zakażenia dróg moczowych ale tylko u kobiet) gronkowiec saprofityczny to bakteria niechorobotwórcza, koagulazoujemne gronkowce CNS(-) saprofityczny, koalozujące powierzchnie skóry i błon śluzowych
S. aureus S. epidermidis S. saprophyticus Produkcja glukozy + -
Rozkład/fermentacja mannitolu + - - Synteza białka A + - - Wrażliwość na nowobiocynę Wrażliwy Wrażliwy Oporny Hemoliza (rozkład krwi- na agarze wzbogaconym krwią) Beta Gamma(brak hemolizy) Gamma Kolor kolonii Żółty lub biały Biały biały
Gronkowiec złocisty Staphylococcus aureus · Gatunek chorobotwórczy, koagulazo-dodatni · Czynniki determinujące chorobotwórczość · S aureus produkuje: · Egzotoksyny: enterotoksyny, toksynę zespołu wstrząsu toksycznego (TSST1), toksynę eksfoliatywną (epider-molityczną), leukocydynę · Hemolizyny: alfa, beta, gamma · Białko A · Enzymy: Hialuronidazę (rozkłada kwas hialuronowy), fosfolipazę(rozkłada fosfolipidy), DNAzę(rozkłada kwas deoksyrybonukleinowy), fibronolizę (stafylokinazę)(rozkłada włóknik), betalaktamazę(rozkłada pierścień antybiotyków betalaktamowych penicyliny i celafosporyn powodując inaktywacją leku) Koagulazę( aktywuje trombinę
Egzotoksyny: Toksyny pirogenne odpowiedzialne za indukcję gorączki
Enterotoksyny: · Ciepłotrwałe białka oporne na działanie enzymów trawiennych · Ok. 1/3 szczepów S aureus wydziela enterotoksyny · Wytwarzanie enterotoksyn uwarunkowane jest przez fagi lizogenne · Zidentyfikowano enterotoksyny A-F · S aureus wytwarzające enterotoksyny odpowiedzialne są za zatrucia pokarmowe u ludzi · Toksyna zespołu wstrząsu toksycznego (TSS1=TSST1) wywołuje gronkowcowy zespół wstrząsu toksycznego, objawy: gorączka, niewydolność wielonarządowa, wstrząs · Toksyna eksfoliatywna (epidermolityczna) wywołuje gronkowcowe złuszczające warstwy ziarnistej SSSS; powoduje rozszczepienie warstwy ziarnistej skóry i utratę powierzchownych warstw naskórka · Leukocydyna- niszczy neutrofile i makrofagi
Gronkowce Staphylococcus
Chorobotwórczość Staphylococcus epidermidis- zakażenie wywołane przez florę fizjologiczną- wywołuje zakażenia oportunistyczne(obniżona odporność), (dróg oddechowych, skóry, ran operacyjnych itp.), niebezpieczne są szczepy wiekolekooporne Staphylococcus saprophyticus- wywołuje zakażenia oportunistyczne dróg moczowych Staphulococcus aureus- wywołuje zakażenia skóry, dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, dróg moczowych (rzadko), ran operacyjnych (często), zakażenia głębokie, choroby wywołane toksynami gronkowcowymi (zespół wstrząsu toksycznego między innymi)
· Zakażenia skóry: czyraki, ropnie, jęczmień, zapalenie mieszków włosowych · Zakażenie dróg: oddechowych, moczowych, rodnym, przewodu pokarmowego · Zakażenia ran operacyjnych · Zakażenia głębokie: szpiku i kości zapalenia stawów, płuc, wsierdzia, ropnie narządów wewnętrznych(nerek, płuc, mózgu) · Bakteriemia i posocznica · Choroby wywoływane toksynami gronkowcowymi
Choroby wywołane toksynami gronkowcowymi: · gronkowcowe złuszczające zapalenia skóry (SSSS) · Toksyna eksfoliatywna=epidermolityczna · Zespół wstrząsu toksycznego · Enterotoksyny…
Gronkowiec złocisty- Staphylococcus aureus
Chorobotwórczość -wywoływany przez enterotoksyny gronkowcowe A-F Charakteryzują się nudnościami i wymiotami; wymioty są gwałtowne; rzadziej biegunki -objawy pojawiają się po 1-5h po spożyciu skażonego pokarmu- ciastek z kremem, bitej śmietany lodów, sałatek z majonezem, mięsa i wędlin - Staphylococcus aureus szybko namnaża się w żywności najczęściej spożywany jest produkt z wyprodukowaną poza organizmem człowieka enterotoksyną=ZATRUCIE GRONKOWCOWE -objawy ustępują samoistnie po 24-48h Gronkowce Staphulococcus
Diagnostyka laboratoryjna Metody hodowlane- wzrost na podłożach: -agar krwawy -podłoże wybiórczo- namnażające: podłoża z dodatkiem NaCl lub 40% żółci- te hamują wzrost innych bakterii umożliwiając wzrost gronkowców - podłoże wybiórczo- różnicujące: Chapmanna- podłoże z dodatkiem mannitoli -..
Identyfikacja gronkowców -podłoże Chapmanna- Staphylococcus aureus rozkłada mannitol odbarwiając różowy kolor podłoża na żółty, inne gronkowce takiej zdolności nie posiadają -test na koagulazę- Staphylococcus aureus wytwarza enzym- koagulazę, która aktywuje trombinę i ścina osocze krwi ; test na koagulazę w wersji szkiełkowej polega na…
Kontrola i zapobieganie: Staphylococcus aureus kolonizuje skórę i błony śluzowe zwłaszcza górnych dróg oddechowych (gardła jamy nosowej) u ok.10-30% zdrowych ludzi. Zakażenie przenosi się z człowieka na człowieka. S aureus to czynnik etiologiczny zakażeń szpitalnych. Gronkowcowe zakażenie przewodu pokarmowego wywoływane jest przez żywność skażoną, przygotowaną przez personel będący nosicielem szczepów S. aureus produkujących enterotoksynami · Eliminacja nosicielstwa S aureus u pracowników służby zdrowia i przemysłu spożywczego · Wprowadzenie aseptycznych procedur i kontrola zakażeń
Ziarenkowce Gram (+) Paciorkowce Streptococcus · Kuliste lub lekko wydłużone komórki o śr. 0,5- 1,5 mikrometry; zasadniczo 3 osie symetrii równe (kształt kulisty) · Występują... |
Menu
|