Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Uprawa winoroli i winiarstwo
w ma³ym gospodarstwie na Podkarpaciu Poradnik dla pocz¹tkuj¹cych opracowa³ Wojciech Bosak Jas³o 2004 1 Opracowanie tekstu, map i ilustracji: Wojciech Bosak (Polski Instytut Winoroli i Wina) Autor dziêkuje Romanowi Myliwcowi z winnicy Golesz w Jale za inspiracjê i pomoc w opracowaniu niniejszej publikacji. © Wojciech Bosak, Polski Instytut Winoroli i Wina, 2004 Publikacja jest chroniona prawem autorskim. Publikowanie, powielanie i przetwarzanie tekstu, tabel, map i ilustracji oraz jakiekolwiek ich wykorzystanie w celu innym, ni¿ u¿ytek prywatny wymaga zgody autora. Wydawca: Zwi¹zek Gmin Dorzecza Wis³oki, ul. Konopnickiej 82, 38200 Jas³o, tel. 013 446 - 80- 19, e-mail: wisloka@um.jaslo.pl Wydanie niniejszej publikacji sfinansowano ze rodków Samorz¹du Województwa Podkarpackiego w ramach projektu pilota¿owego Podkarpackie winnice Ok³adka, strona tytu³owa, uk³ad graficzny: Marcin Szczêk Sk³ad: Studio Graficzne 41 Druk: Grafpres Kraków 2 Wstêp Æwieræ wieku temu jedno z gospodarstw pod Jas³em odwiedzili zaprzyjanieni wêgier- scy winiarze i w³asnorêcznie posadzili przywiezione znad Cisy sadzonki winoroli. Nikt wówczas nie przypuszcza³, ¿e ten nieco ekscentryczny prezent da pocz¹tek najs³ynniej- szej polskiej winnicy. W nastêpnych latach prowadzona przez Romana Myliwca niewiel- ka winnica Golesz pozostawa³a niemal jedyn¹ redut¹ profesjonalnej, polowej uprawy wi- noroli po tej stronie Karpat. W tym czasie Myliwiec przetestowa³ w uprawie kilkaset odmian winoroli, napisa³ kilka ksi¹¿ek i zdoby³ miêdzynarodowe uznanie jako autorytet w dziedzinie ampelologii (wiedzy o odmianach winoroli). I przede wszystkim udowodni³, ¿e w naszych warunkach nie tylko mo¿na uprawiaæ winorol, ale równie¿ uzyskaæ wyso- kiej jakoci wino. Jeszcze nie tak dawno polow¹ uprawê winoroli traktowano u nas jako trochê zwariowane hobby, dzisiaj winnice czêsto znacznie wiêksze od skromnego Gole- sza powstaj¹ w ca³ej Polsce. Jednak symbolem odrodzenia polskiego winiarstwa wci¹¿ pozostaje podkarpackie Jas³o. Wino jest dzisiaj w modzie. Miliony ludzi ze wszystkich kontynentów nie tylko przed- k³adaj¹ je nad inne trunki, ale przejawiaj¹ w tym kierunku autentyczne zainteresowanie. Nigdy te¿ w przesz³oci profesja winiarska nie cieszy³a siê tak du¿ym presti¿em, a do tego na produkcji dobrego wina mo¿na ca³kiem niele zarobiæ. Nic zatem dziwnego, ¿e w ró¿nych miejscach wiata jak grzyby po deszczu wyrastaj¹ nowe winnice. W Polsce uprawa winoroli jest na pewno trudniejsza i bardziej ryzykowna, ni¿ na przyk³ad w Hisz- panii czy Kalifornii. Ale pomimo wyzwañ jakie stawia nadwilañski klimat, tak¿e u nas przybywa chêtnych do za³o¿enia w³asnej winnicy, a winiarskie pasje przybieraj¹ ju¿ nie tylko amatorsk¹ postaæ. O w³asnej winnicy i produkcji wina myl¹ dzisiaj coraz czêciej rolnicy, którzy w ten sposób chc¹ wzbogaciæ profil produkcji swoich gospodarstw i pod- nieæ ich rentownoæ. Takich pragmatycznych entuzjastów winiarstwa nie brakuje rów- nie¿ na Podkarpaciu i do nich w³anie adresujemy niniejsz¹ broszurê. Ale zaznaczmy nie jest to podrêcznik uprawy winoroli i produkcji wina. Na ten temat wydano ju¿ w Polsce kilka ksi¹¿ek, z których warto poleciæ Uprawê winoroli i Wino z w³asnej winnicy autorstwa Romana Myliwca, szczególnie dla nas cenne, gdy¿ oparte na podkarpackich dowiadczeniach. Niniejsz¹ ksi¹¿eczkê traktujemy jako uzupe³nienie, czy raczej wprowadzenie do wymienionych pozycji. Dotyczy ona bowiem zagadnieñ które nale¿y koniecznie rozwa¿yæ przed podjêciem jakichkolwiek prac zwi¹zanych z posadze- niem winnicy. Od czego zacz¹æ? Przede wszystkim od przemylenia i starannego zaplanowania pierwszych kroków, gdy¿ pomy³ki przy zak³adaniu uprawy mog¹ siê okazaæ bardzo kosztowne. Zanim wiêc poniesiemy jakiekolwiek zwi¹zane z tym nak³ady, pomylmy o profilu i skali przysz³ej produkcji, starannie rozwa¿my lokalizacjê i rozplanowanie winnicy oraz wybierzmy od- 3 miany winoroli. Pamiêtajmy przy tym o mo¿liwociach i ograniczeniach wynikaj¹cych z warunków lokalnego klimatu, gleby i topografii. Tym w³anie zajmiemy siê w kolejnych rozdzia³ach tej broszury. A na pocz¹tek kilka praktycznych uwag które byæ mo¿e uchro- ni¹ nas przed powielaniem b³êdów czêsto pope³nianych przez pocz¹tkuj¹cych wino- grodników i winiarzy. nie spieszmy siê Podejmuj¹c decyzjê o za³o¿eniu winnicy chcielibymy pewnie jak najszybciej docze- kaæ siê widoku zasadzonych krzewów winoroli, zbioru winogron i wreszcie w³asnego wina. To czêsto sk³ania nas do zbyt pochopnych dzia³añ, ale pamiêtajmy, ¿e uprawa wino- roli jest zajêciem dla cierpliwych. Winorol jest rolin¹ d³ugowieczn¹ i prawid³owo za³o- ¿ona plantacja mo¿e przynosiæ korzyci przez pó³ wieku i d³u¿ej. Dlatego zw³aszcza jeli mylimy o towarowej produkcji na wiêksz¹ skalê warto powiêciæ nawet dwa, trzy lata na znalezienie odpowiedniej dzia³ki, zdobycie w³aciwych sadzonek i staranne przy- gotowanie gleby przed posadzeniem winnicy. Na pewno nie bêdzie to czas stracony, ale inwestycja przynosz¹ca w przysz³oci zyski nam i naszym nastêpcom. wybierzmy najlepsz¹ lokalizacjê winnicy Na naszych szerokociach geograficznych powodzenie uprawy winoroli zale¿y przede wszystkim od w³aciwej lokalizacji winnicy to zdanie znajdziemy w ka¿dym podrêczni- ku. O tej zasadzie zapominamy najczêciej wtedy, gdy ju¿ posiadamy kawa³ek ziemi i z góry zak³adamy, ¿e tam w³anie powstanie nasza winnica. Jak¿e czêsto stajemy siê wówczas odporni na argumenty przemawiaj¹ce za tym, ¿e byæ mo¿e nie jest to najlepsze miejsce do uprawy winoroli. Ale takie przywi¹zanie do ojcowizny mo¿e nas drogo kosz- towaæ! Pamiêtajmy o jednym koszt za³o¿enia winnicy najczêciej wielokrotnie przekra- cza wartoæ samego gruntu. Jeli wiêc powa¿nie rozwa¿amy za³o¿enie wiêkszej, towaro- wej uprawy od samego pocz¹tku bierzmy pod uwagê ewentualny zakup odpowiedniej dzia³ki. Ceny ziemi na Podkarpaciu wci¹¿ nie s¹ wysokie, a w wielu okolicach, zw³aszcza na pogórzach le¿¹ od³ogiem ca³e hektary wynios³ych, dobrze nas³onecznionych zboczy, wrêcz wymarzonych do uprawy winoroli. Jeli wiêc upieramy siê przy problematycznej lokalizacji winnicy tylko dlatego, ¿e mamy ju¿ tam kawa³ek ziemi, czynimy niewielk¹ oszczêdnoæ a nara¿amy siê na spor¹ stratê pieniêdzy, pracy i czasu. zacznijmy od niewielkiej skali uprawy Pomimo teoretycznego przygotowania i doradztwa bardziej dowiadczonych kolegów po- cz¹tkuj¹cy winogrodnicy powinni siê liczyæ z mo¿liwoci¹ ró¿nych wpadek przy zak³adaniu i prowadzeniu winnicy. Na pocz¹tek nie ryzykujmy wiêc wiêkszych nasadzeñ i zacznijmy od niewielkiej uprawy, np. 1015 arów. Przy takim areale ewentualne b³êdy, jakkolwiek oka¿¹ siê kosztowne nie doprowadz¹ nas do bankructwa i dadz¹ siê stosunkowo ³atwo naprawiæ. Gdy po 23 latach nabierzemy odpowiedniej praktyki, lepiej poznamy siedlisko winnicy i specyfikê ró¿- nych odmian winoroli, z wiêksz¹ pewnoci¹ zadecydujemy o ewentualnym rozszerzeniu upra- wy. A jeli z jakichkolwiek powodów nasze plany dotycz¹ce towarowej uprawy winoroli nie powiod¹ siê, to nie zostaniemy na lodzie z hektarami niepotrzebnej plantacji. Bowiem winnica o powierzchni 10 arów w sam raz wystarczy, by zapewniæ nam wino na domowe potrzeby. 4 starannie wybierajmy materia³ sadzeniowy Inny nagminnie pope³niany przez pocz¹tkuj¹cych winogrodników b³¹d, to pochopne zakupy materia³u sadzeniowego. Nie mog¹c doczekaæ siê realizacji wymarzonej winnicy czêsto kupuje- my po prostu to, co akurat jest dostêpne na naszym doæ szczup³ym rynku sadzonek winoroli. le wybrane sadzonki s¹ równie du¿ym zagro¿eniem dla uprawy, jak z³a lokalizacja. I pamiêtajmy, ¿e ich zakup to najpowa¿niejsza inwestycja zwi¹zana z za³o¿eniem winnicy, stanowi¹ca czasem grubo ponad po³owê ogólnych kosztów. Pod ¿adnym wiêc pozorem nie sadmy sadzonek, które nie s¹ w pe³ni dostosowane do warunków lokalizacji winnicy pod wzglêdem odmiany, doboru podk³adki i jakoci. Nie ma te¿ wiêkszego sensu sadzenie odmian i klonów, które nie odpowiadaj¹ za³o¿onemu profilowi produkcji naszego gospodarstwa pod wzglêdem typu i jakoci uzyskanego z nich wina. Gdy nie znajdziemy na rynku odpowiednich sadzonek, nie kupujmy czego w za- mian, ale raczej zleæmy ich wykonanie w szkó³ce winoroli, nawet jeli opóni to o jeden rok posadzenie winnicy. zacznijmy od amatorskiej produkcji wina Jeli mamy zamiar w przysz³oci produkowaæ wino na komercyjn¹ skalê, powinnimy jak naj- prêdzej zacz¹æ próby w tym zakresie, najlepiej podejmuj¹c domowy wyrób na w³asne potrzeby. Nie czekajmy wiêc, a¿ zbierzemy tonê, czy dwie winogron z w³asnej winnicy i nie bêdziemy sobie mogli poradziæ z ich przerobem. Jeli jeszcze nie mamy w³asnych winogron, mo¿emy do tego celu u¿yæ surowca zakupionego w innej winnicy (choæby na S³owacji). Nawet przy niewielkiej skali wyrobu np. 50100 l starajmy siê zachowaæ wszelkie regu³y sztuki oraz normy technologiczne i jakociowe wymagane przy profesjonalnej produkcji winiarskiej. Starajmy siê te¿ od samego pocz¹tku, aby nasze wino reprezentowa³o jakoæ zadowalaj¹c¹ potencjalnych nabywców. Zapra- szajmy do degustacji ludzi którzy mogliby byæ naszymi przysz³ymi klientami i s³uchajmy uwa¿nie ich opinii. Jeli nasze amatorskie dokonania winiarskie spotkaj¹ siê z ich uznaniem, z tym wiêksz¹ pewnoci¹ bêdziemy mogli rozpocz¹æ komercyjna produkcjê wina na wiêksz¹ skalê. jakoæ wina rodzi siê w winnicy Jeli zamierzamy w przysz³oci produkowaæ wino naprawdê wysokiej klasy, zadbajmy przede wszyst- kim o pierwszorzêdnej jakoci surowiec do produkcji. Pamiêtajmy, ¿e podstaw¹ ka¿dego dobrego wina s¹ zdrowe i odpowiednio dojrza³e winogrona i nie liczmy, ¿e braki w tym zakresie nagrodzi nam techno- logia wyrobu. W rêkach marnego winiarza nawet najlepsze grona mog¹ przemieniæ siê w z³y trunek, ale z kiepskiego surowca po prostu nie da siê uzyskaæ naprawdê dobrego i w pe³ni uczciwego wina. Na pocz¹tku skupmy wiêc nasze wysi³ki na w³aciwym zaprojektowaniu, za³o¿eniu i uprawie winnicy (dobra lokalizacja, sadzonki, przygotowanie gleby, uformowanie krzewów, etc.). Z otch³ani wieków Zamierzch³e pocz¹tki Historia podkarpackiego winiarstwa liczy sobie oko³o tysi¹c lat. Jak dowodz¹ wykopaliska archeolo- giczne, ju¿ na prze³omie IX i X stulecia winorol uprawiano na s¹siednich terenach Ma³opolski, wschod- niej S³owacji i zachodniej Ukrainy. Z tego czasu pochodz¹ na przyk³ad pozosta³oci winnicy odkryte na zboczach Wawelu. A wiêc ca³e pokolenie przed Mieszkiem I na pó³nocnych stokach Karpat kto zajmo- wa³ siê winiarstwem! 5 |
Menu
|