warzywa, OGRODNICTWO UP LUBLIN, WARZYWNICTWO SZCZEGÓŁOWE

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

POMIDOR-

Temperatura nie może spadać poniżej 10°C ani być wyższa niż 32°C, najlepsza 20- 25°C w nocy 16-18°C.Stanowisko dobrze słoneczne. Optymalna wilgotność 70%, pH 5,5- 6,5. Można po kapuście, cebuli, ogórku selerze. Uprawa 2-3 rok po oborniku.

Termin uprawy początek II, koniec uprawy VI- VII czas uprawy 90-140 dni. Rozstawa zależy od odmiany, ale około rzędy 70cm, co 40cm w rzędzie system pasowo rzędowy odległość pasów 90cm rzędy w pasie, co 40cm.

Produkcja rozsady(Pomidor w pomieszczeniu) - temperatura kiełkowania nasion 20-26°C przy wilgotności 90% w koreczkach z wełny, lub torf czas wschodów 3 dni po wschodach 20-22°C nocą 16-17°C. Pikujemy do doniczek tylko silne siewki temperatura produkcji rozsady nie większa niż 22°C a nocą 16°C. Potem przesadzamy do cylindrów obok patyczek i przywiązujemy i trzymamy w mnożarce można je przetrzymać 4-5 tygodni. Produkcja rozsady 6-8 tygodni.

Produkcja rozsady na pole-1 kg nasion 200 sztuk rozsady termin siewu początek III połowa IV, nasiona wysiewamy do mnożarki, lub ciepłe tunele siewki pikujemy w fazie rozłożenia liści do uprawy w polu nie przygotowuje się doniczkowej tylko w inspekcie. Produkcja rozsady 4-8 tygodni przed wysadzeniem na 7-10 dni hartowanie

Wilgotność- 55-65% współczynnik transpiracji 325ml.

Dokarmianie, CO2- początek po wschodzie słońca koniec 2 godziny przed zachodem temp 18-24°C.

Zabiegi pielęgnacyjne – prowadzimy na jeden pęd główny, cięcie roślin usuwanie liści dolnych te pod gronami, z których zebrano owoce nie potrzebne. Odmiany niekończące ogławiamy na 6 tygodni przed końcem uprawy, ostatnie grono, które chcemy żeby owocowało nad nim, kiedy się pojawią kwiaty usuwamy ten pęd zostawiamy 2 liście. Prześwietlanie roślin. Przy odmianach wielkoowocowych, jeśli zbyt dużo kwiatów usuwamy. Walka z chwastami, Sencop.

 

PAPRYKA

Najlepsza temperatura 22- 24°C, nocą 16- 18°C.

 

OGÓREK (korniszony- Tytus, konserwowe Aladyn, sałatkowe Malta, szklarniowe agat)

W uprawie polowej największe wymagania glebowe czarnoziemy, lessy, bielicowe i cieplne, temperatura 20-28°C, poniżej 10°C więdnięcie. Wymaga stosowania osłon kukurydza, słonecznik. Przedplon motylkowe.

Termin siewu w pole-przed siewem zaprawianie nasion głębokość siewu 1,5- 2cm, gdy siew punktowy, co 15cm ilość nasion 2kg na hektar do kiełkowania 15-18°C

, 2 połowa V maja. W pierwszym roku po oborniku 40t/ ha.

Uprawa z rozsady- produkcja rozsady na 1 miesiąc wcześniej przed planowanym wysadzeniem. Produkcja w mnożarkach lub ogrzewanych tunelach foliowych rozsada musi być doniczkowa, podłoże substrat torfowy zbiór będzie wcześniejszy o 2-3 tygodnie. Aby przyśpieszyć wzrost podkiełkowujemy nasiona na kuwetach wyłożonych zwilżona bibułą kiełkowanie po 24/h. Temperatura wschodów 22-24° potem temperatura18-24°C. Wysadzanie zahartowanej rozsady 2 połowa maja V. 40000 sztuk na hektar międzyrzędzia 150cm w rzędzie 20-30cm. Cykl uprawy pod osłonami siew styczeń, sadzenie 2 połowa II luty początek III marca, początek zbiorów połowa IV. Sadzenie na glebie na wałach 20-30cm. W podłożu organicznym (słoma, substrat torfowy), uprawa hydroponiczna, lub bawełnie. Metoda prowadzenia na sznurku lub na siatkach.

Wilgotność 65-90%. Współczynnik transpiracji 300ml.

Zabiegi pielęgnacyjne- nawadnianie deszczowanie, ochrona przed chorobami szkodnikami, dokarmianie CO2 do stężenia 0,06 gdy na wełnie na słomie nie potrzebne. Cięcie ograniczanie masy wegetatywnej. Deszczowanie, zraszanie ( nie wolno pomidora), nawadnianie kropelkowe, zbiór co 2 dni.

 

 

 

 

DYNIA

Wymagania mniejsze niż ogórek ginie przy 0°C, optymalna temperatura 25-28°C. Duże zapotrzebowanie na wodę, Przedplon motylkowe lub cebulowe. W pierwszym roku po oborniku ale można tez 2 roku.

Z siewu na miejsce stałe- siew połowa V

Lub z rozsady jak ogórek- siew II –III 30-35 dni produkcja rozsady.

Rozstawa- rzędy co 100-200cm w rzędzie 80-120 zależy czy płożąca czy krzaczasta.

 

KAPUSTA GŁOWIASTA ( kiszenie galaxy, Oklahoma)

Nie podlega rejonizacji, roślina 2 letnia

Uprawa z siewu siew koniec VII początek VIII.

Wymagania- siewki wytrzymują do 0°C ale długo utrzymujące się temperatury 4°C mogą spowodować jarowizację (dotyczy to odmian wczesnych krótszy okres juwenilny). Wymagania wodne duże, uprawa w 1 lub 2 roku po oborniku 40t/h. Okres wegetacji wczesne 90-120 późne 140-160 dni.

Metody uprawy:

Z rozsady- przygotowujemy w szklarniach na mnożarkach, tunele foliowe, inspekty, rozsadniki. Wschody po 5 dniach temperatura 16-18°C po wschodach 10-12°C. Pikowanie gdy dobrze rozwinięte liście, 7-10 dni przed sadzeniem hartowanie. 50 tyś sztuk na hektar niezależnie od odmiany międzyrzędzia 40-70cm w rzędzie 30-60cm. Termin sadzenia odmiany wczesne IV, średnio wczesne IV-V, późne V-VI

Z siewu wprost w pole- 700- 1000g nasion /ha, siew IV precyzyjny głębokość 2cm, przerywka 35cm.

Zabiegi pielęgnacyjne, stosowanie osłon, walka ze szkodnikami, nawadnianie, nawożenie pogłówne.

 

KAPUSTA BRUKSELSKA

Bardzo długi okres wegetacji, zawsze w plonie głównym 2 rok po oborniku.

Uprawa tylko z rozsady- siew na rozsadniku IV, sadzenie rozsady początek V połowa VI, rozstawa rząd 40-50cm 30-50 Tyś sztuk rozsady/ ha.

Pielęgnacja- lubi nawadnianie, formuje główki IX trzeba ogławiać, walka ze szkodnikami chorobami nawożenie pogłówne.

 

KALAREPA

Wymagania jak kapusta rząd 20cm w rzędzie 30cm, lubi nawadnianie.

 

KALAFIOR

1 roczna wymagania glebowe duże pH 6,5-7,0. Przedplon motylkowe.

3 cykle uprawy wiosenny siew połowa lutego, sadzenie rozsady połowa IV zbiór VI. Letni siew IV, sadzenie V, zbiór VII-VII. Jesienny wszystko później o miesiąc.

Produkcja rozsady w tunelach foliowych, szklarniach, na zbiór letni i jesienny na rozsadnikach. Produkcja rozsady 7-8 tygodni temperatura 14-16°C 40 tysięcy rozsady/ ha.

Pielęgnacja- nawadnianie, ochrona przed światłem załamywanie liści.

 

BROKUŁ

Mniejsze wymagania od kalafiora temperatura 15-17°C wrażliwa na brak wody, Produkcja rozsady jak kalafior gotowa rozsada 4-6 liści właściwych zagęszczenie 35-45 tyś sztuk/ ha, uprawa na wiosenny siew połowa marca III sadzenie początek V, zbiór od połowy VI. Letni wszystko o miesiąc dalej jesienny o 2 miesiące. Zbiór 40-60 dni po sadzeniu przez 2-3 tygodnie po zbiorze róż głównych zbiór bocznych.

 

KAPUSTA PEKIŃSKA

Bardzo krótki okres wegetacji, roślina dnia długiego najlepiej poplonowo na zbiór jesienny ale można tez wiosenny (ale tylko fotoperiodycznie obojętne)

Wymagania- temperatura 15-16°C znosi przymrozki do -4°C.

Metody uprawy- na zbiór jesienny połowa VII przerywka 12 roślin m2 zbiór po 50-70 dniach od siewu czy wysadzenia rozsady. Na zbiór letni wprost w pole 1-2 kg nasion, lub z rozsady doniczkowanej.

 

MARCHEW

Wytrzymuje do -2°C dłuższe chłody jarowizacja. Nie wymaga rejonizacji, 2 rok po oborniku siew późna jesień wczesna wiosna, 3-8 kg/ha rzędy co 35-40cm w rzędzie 5-10cm termin zbioru młode odmiany VI późne IX. Uprawa na płasko siew pasowo rzędowy dla pączkowanej 5 rzędów w pasie co 20cm dla przetwórstwa 4 rzędy w pasie co 27cm. Uprawa w redlinach. Paczkowy 200-250 sztuk /ha na korzenie 80 sztuk/ ha.

Pielęgnacja, niszczenie skorupy, odchwaszczanie, nawadnianie dokarmianie (tylko marchew późna)

 

PIETRUSZKA

W uprawie korzeniowa ni naciowa, uprawa wczesną wiosną i jesienią kiełkowanie nasion 2-3°C młode siewki znoszą do -9°C odmiany późne dobrze zimują pod śniegiem. W pierwszym roku po oborniku przedplon może być zboża ogórek. Na skale produkcyjna siana wprost w pole na płasko lub na redlinach, nasiona zaprawiamy.

 

SELER KORZENIOWY ( polan, opolski)

W uprawie system naciowy i korzeniowy. System naciowy rozeta liści korzeń tak zwana broda.

Produkcja trwa od II do X najbardziej wymagająca z korzeniowych. Jedyne korzeniowe z rozsady, 3-4 liście właściwe sadzimy na miejsce stałe, bardzo długi okres wegetacji. Bardzo łatwo się jarowizuje, sadzenie po 15 maja V 3-4°C się jarowizuje roślina w postaci 3-4 liści kończy okres juwenilny. Miejsce siewu nasion substrat torfowy na 1 ha 80-90 tyś sztuk rozsady w rzędzie 15-30 zależy czy pączkowy. Przedplon rzodkiewka, sałata, motylkowe.

 

BURAK

Optymalna temperatura 15-18°C, przy temperaturze kilkanaście dni 10°C pośpiechowatość. Łatwa jaryzacja więc nie siejemy zbyt wcześnie IV- V. Zbiór na przetwórstwo już IX, małe wymagania glebowe i pokarmowe. Stanowisko 2,3,4 rok po oborniku, przedplon por. Sposób siewu 4-6 rzędowy między połami ciągnika. Norma siewu kłębków 12-24kg/ha pojedynczych 6-9 kg/ha.

 

RZODKIEWKA (Karmen)

1 roczna brak jarowizacji uprawiana jako przedplon poplon, nasiona szybko kiełkują okres wegetacji 40-50 dni. Siew punktowy lub tradycyjny pasy 40cm w pasie 10-20cm w rzędzie co 3cm.

 

 

 

CEBULA

W Polsce bardzo wcześnie należy siać cebulę, bo do momentu dnia długiego musi wytworzyć obfita zieloną masę. Wymagania klimatyczne znosi przymrozki do -4°C optymalna do wzrostu 18°C. Są też odmiany zimujące uprawiane na wczesny zbiór wiosenny. Gleby klasy I, II,III, obfite nawożenie pH 6,5-7,0. Długi okres wegetacji 120-160dni wymaga rejonizacji.

Metody uprawy siew wprost w pole, rozsada, i z dymki.

Z siewu na m2 40 roślin, siew rzędowy lub 30cm, lub pasowo rzędowy zagony 150cm, zaprawianie nasion. Krytyczny okres wschodów 2-3 liście właściwe, skutek spóźnionego siewu bączastość głębokość siewu 1,5 cm. Siew punktowy brak przerywki. Oznaka dojrzewania załamywanie szczypioru norma siewu 100kg na hektar.

Uprawa z dymki im mniejsza dymka tym mniej wrażliwa na jarowizację poniżej 10mm.sadzenie jesienią duża dymka na szczypior.

Uprawa z rozsady-cykl jednoroczny siew początek III dobrze znosi chłody niekorzystne ekonomicznie 5000 sztuk /ha. Konsumpcja koniec lata początek jesieni.

 

CZOSNEK (zimowe orlik, harnaś. Jare Cyryl)

W Polsce jako roślina jednoroczna lub ozima, wytrzymała na niskie temperatury może zimować, rozmnażana tylko wegetatywnie, Temperatury do wytworzenia główek 0-10°C nie wytworzy przy 20°C, wrażliwa na brak wody. Sadzenie ozime jesienią początek X, wiosną najwcześniej koniec III początek IV. Wysadzanie ząbków siewnikiem 250-300 kg/ha na 5 cm żeby nie wymarzły, ogławiamy.

 

POR (Bartek, Sebastian)

W Polsce uprawiana jako 2 letnia. Uprawa z siewu niskie plony, dla dobrego plonowania uprawa z rozsady. Odporna na niskie temperatury -15°C, roślina dnia długiego. Przedplon II, III rok po oborniku kapustne dyniowate. Siew letni I sadzenie III-IV zbiór VIII-IX. Zimowy siew III, sadzenie 15 V-15 VI zbiór XI-XII. Siew punktowy 2-3 kg/ha. Na zbiór letni mnożarka na zimowy tunele im sutsza rozsada tym lepiej się przyjmuje 170-200tyś sztuk /ha. Sadzenie na płasko w bruzdy.

 

FASOLA (karłowe- eureka blanka, Tyczne piękny Jaś.

Fasola zwykła (drobne nasiona) i wielkokwiatowa siew 10-15 V rzędy co 40-45cm w rzędzie 8-10 tyczna 50 zbiór koniec VIII wielkokwiatowa IX zbiór szparagowej VII.. Kiełkuje 10°C wymagania wodne umiarkowane fasola szparagowa większe. Rejonizacja okres bez mrozów przynajmniej 140dni. Gleby nie gorsze niż III klasy. Po kapustnych cebulowych, nawożenie dawka startowa 10-14 dni przed siewem. Siew wprost na pole konieczne zaprawianie nasion pasowo rzędowy rzadko rozsada. Uprawa zwykle w polu oraz w tunelach.

 

GROCH

Wymaga bardzo wczesnego siewu, duże wymagania w czasie wschodów, siew koniecznie koniec III początek IV. Ścisła rejonizacja najlepiej okolice nadmorskie. Norma siewu 150-300 nasion się rzędowy dojrzałość przełom VI/VII twardość mierzymy tensometrem.

 

BÓB

Siew początek IV, okres wegetacji 120-150dni, się siewnikiem, można pasowo rzędowy, lub rzędowy faza dojrzałości VII.

 

SZPARAG

Bylina część nadziemna zamiera zimuje kłącze + mięsiste korzenie. Zakładanie szparagarni na kilkanaście lat. Dla uzyskania białych wypustek usypujemy kopczyk corocznie 25-30cm, Użytkowanie wypustek dopiero po 2 latach. W pierwszym roku po oborniku 50-60t/ha. Szparagarnie zakładać wiosną z rozsady produkowanej rok wcześniej ( produkcja rozsady 1 rok)

Na plantację produkcyjną produkcja tylko przez się + na rozsadę. Siew wiosną na rozsadnik IV. Produkcja metoda przyspieszoną siew w tunelu. Sadzimy rozsadę w bruzdy wierzchołek 20-25cm pod warstwą gleby a zielone 15 cm. Nawozimy pogłównie. Gdy pękają wały oznaka ze należy wyciąć wypustki.

 

CHRZAN

Rozmnażamy z sadzonek korzeniowych plantacja 1-2 lata bo potem korzenie gorszej jakości.. Pozyskiwanie sadzonek jesienią poprzedniego roku z 1 rocznych lub 2 letnich upraw średnica 8mm długość 3cm wykazuje biegunowość. Sadzimy w bruzdy w odległości 50-65cm co 10cm. Zbiór jesienią. Zimą kopczykujemy sadzonki w piasku 84% wilgotności. W III pobudzamy przez ocieranie 2 tygodnie przed sadzeniem. Plantacje odnawiamy co rocznie.

 

 

 

 

 

RABARBAR

Nowalijka- plantacja przez 12-14 lat. Cześć użytkowa tylko ogonki liściowe roślina w postaci karpy znosi do -20°C gleby żyzne wilgotne poziom wód gruntowych 1,5m nawóz organiczny przed założeniem 40-60t nawożenie mineralne przed założeniem i po zbiorach. Co 2-3 lata obornik między rzędami. Rozmnażamy wegetatywnie bo z nasion nie powtarza cech. Oddzielamy karpy sadzonki 1-2 paczki liściowe 1-2 mięsiste korzenie. Głębokość sadzenia około 3 cm. Sadzonki wycinamy na 2 tygodnie przed sadzeniem rozstawa 1,5 metra system pasowo rzędowy eksploatacja od 3 roku. Zbiór od początku wiosny do połowa VI zbiór raz na tydzień. Usuwać pędy kwiatowe w 3 roku.

 

SZCZAW (lijoński, wielki belgijski)

Po rabarbarze 2 nowalijka, zakładanie plantacji od wczesnej wiosny do późnego lata, bardzo dobrze zimuje, siew 4-5 kg/ha rozstawa 30-45cm między rzędami 10-20cm w rzędzie wschody p...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.