Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
WYKŁAD 1.03.2006
Ø w Polsce dominuje uprawa zbóż Ø powierzchnia uprawy sadów – 270955ha o drzewa owocowe – 79% o krzewy owocowe – 19.5% o szkółki drzew i krzewów owocowych – 1%
Ø udział powierzchni poszczególnych gatunków drzew owocowych o jabłonie – 68.3% (147091ha) o grusze – 3.8% (8258ha) o śliwy – 7.7% (16513ha) o wiśnie 13.6% (29367ha) o czereśnie – 3.8% (8105ha) o pozostałe – 2.8% (5999ha)
Ø powierzchnia uprawy krzewów o truskawki – 37962ha o porzeczki – 34260ha o maliny – 10678ha o leszczyna – 1481ha o agrest – 1060ha o winorośl – 155ha o pozostałe – 5386ha (jeżyna bezkolcowa, aronia, borówka amerykańska, żurawina, bez czarny
Ø udział powierzchni poszczególnych warzyw gruntowych o kapusta – 15.8% (27039ha) o kalafiory – 5.7% (9772ha) o cebula – 16.2% (27698ha) o marchew jadalna – 16.2% (27767ha) o buraki ćwikłowe – 6.0% (10223ha) o pomidory – 5.1% (8749ha) o ogórki – 10.6% (18187ha) o pozostałe – 24.4% (41857ha) -> warzywa mało znane, dyniowate
Ø najważniejsze czynniki w uprawie o poziom wody gruntowej o struktura gleby – największe plony uzyskuje się na glebach strukturalnych, torfowych, największe znaczenie w tworzeniu struktury gruzełkowatej mają rośliny motylkowate, struktura gruzełkowata jest odpowiedzialna za zawartość wody i powietrza w glebie, do poprawienia struktury gleb stosuje się syntetyczne żywice o zmianowanie roślin – następstwo roślin po sobie o podłoża stosowane w uprawie pod osłonami (torf wysoki, węgiel brunatny, kora sosnowa, trociny, włókna drzewne i kokosowe, słoma, wełna mineralna, glinokrzemiany – perlit, pumeks, zeolit; piasek, keramzyt, pianka poliuretanowa, podłoże mineralne, ziemie ogrodnicze, kultury hydroponiczne, wielowarstwowe, kultury przepływowe, kultury hydro-aeroponiczne
WYKŁAD 29.03.2006
podłoże inertne -> nie zawiera składników pokarmowych
Ø torf wysoki – kopalina nieodnawialna, łatwy w zastosowaniu, bardzo dobre właściwości fizyczne, powstaje w środowisku oligotroficznym w warunkach bezodpływowych, materiał kwaśny, sprowadzany jest z Rosji, Białorusi i Litwy, a także z krajów skandynawskich Ø węgiel brunatny – niegdyś bardzo tani materiał na podłoże organiczne, jego pH można dowolnie regulować Ø kora sosnowa – materiał odpadowy z zakładów drzewnych, może być wykorzystywana jako podłoże ale po kompostowaniu, jest bardzo dobrym podłożem, nadaje się także do ściółkowania gleby Ø trociny – produkt odpadowy, dobre podłoże Ø włókna drzewne – z odpadów drewna (drewno gorszej jakości), poddane działaniu wysokiej temperatury, stosowane od niedawna, przyjazne środowisku Ø włókna kokosowe – materiał odpadowy, substancja organiczna, można dodawać łuski kakaowe Ø słoma – ze zbóż ozimych Ø wełna mineralna – włókna ze skał, materiał budowniczy do ociepleń, podłoże martwe nie zawierające składników pokarmowych, nieprzyjazne dla środowiska Ø glinokrzemiany (perlit, pumeks, zeolit) – naturalne, wytwarzane ze skał, stosowane dla rozluźnienia podłoży Ø piasek – gruboziarnisty nadaje się do uprawy, po wykorzystaniu nie szkodzi środowisku Ø keramzyt – materiał ceramiczny, lekkie kulki bez składników pokarmowych, służy do ukorzeniania roślin Ø pianka poliuretanowa – tworzywo sztuczne, dla rozluźnienia materiału Ø podłoża mieszane – stosowanie mieszanek gliny, torfu i piasku, do uprawy w pojemnikach, czyste mikrobiologicznie, podłoże bardzo dobre Ø ziemie ogrodnicze – mieszanki różnych materiałów (ziemia liściowa, ziemia wrzosowa itd.) Ø kultury hydroponiczne – uprawy w wodzie, co pewien czas roztwór musi być wymieniany Ø kultury hydro-aeroponiczne – w komorach zaciemnionych co pewien czas wtryskuje się roztwór zawierający niezbędne składniki do wzrostu i rozwoju tworzący mgłę osiadającą na korzeniach
TEMPERATURA
Ø mrozoodporność – uwarunkowana genetycznie Ø hartowanie – uodparnianie roślin na niskie temperatury, polega na nagromadzeniu w roślinie dużej ilości cukrów, co obniża punkt zamarzania, najlepiej przebiega w umiarkowanie wilgotną, chłodna i słoneczną jesień, nadmiar azotu zmniejsza mrozoodporność roślin, aparat asymilacyjny (liście) powinien utrzymać się na roślinie jak najdłużej – prawidłowa ochrona przed szkodnikami i chorobami, jeśli zostaną one zrzucone nie następuje produkcja cukrów Ø rozhartowanie roślin – bardzo często następuje w czasie zimy podczas okresów ociepleń Ø wymarzanie – trwałe odwodnienie koloidów -> śmierć komórki, rozrywanie tkanek przez kryształy lodu Ø wysmalanie roślin – jeżeli gleba jest zmarznięta, nie ma okrywy śnieżnej i występują wiatry następuje zjawisko suszy fizjologicznej (woda jest obecna w glebie, ale rośliny nie mogą jej pobrać z powodu zbyt niskiej temperatury), w celu ochrony stosuje się zadrzewienie Ø wyprzenie roślin – następuje w okresie zimy kiedy na nie zamarzniętą glebę spada gruba pokrywa śnieżna i długo się utrzymuje, rośliny oddychają i zużywają tlen (brak wymiany gazowej) – następuje uduszenie roślin (zatrucie alkoholem), wtórnie pojawia się pleśń śniegowa Ø wysadzanie roślin – na glebach silnie pęczniejących Ø wymoknięcia roślin – gdy tworzy się misa bezodpływowa Ø przykładem korzystnego działania niskich temperatur jest stratyfikacja i wernalizacja
POWIETRZE Ø dla roślin tlen jest niezbędnym składnikiem, podobnie CO2 Ø 0.03% CO2 (300ppm) w powietrzu jest dla roślin ilością wystarczającą, gdy zwiększymy ilość CO2 w powietrzu przez stosowanie obornika i ściółki, rośliny rosną intensywniej Ø bardzo często uprawia się rośliny w podłożach bez związków organicznych, w takich warunkach ilość CO2 może okazać się niewystarczająca Ø CO2 jest produktem ubocznym oddychania drobnoustrojów, gdy ich nie ma, roślinom brakuje tego gazu Ø 100ppm w powietrzu to racja głodowa dla roślin Ø rośliny są dokarmiane przy użyciu specjalnych urządzeń, które dostarczają im czysty gaz Ø jego źródłem może być też suchy lód (CO2 zestalony w niskiej temperaturze) Ø obecnie jako źródło CO2 stara się wykorzystywać spaliny, jednakże musza być one oczyszczone z CO, NO2, NO3 (hamują proces fotosyntezy, powodują chlorozy i nekrozy), CO – opadanie pąków i kwiatów, SO2 (ponad 0.3ppm) – występują plamy między nerwami, opadanie liści i zahamowanie procesu fotosyntezy; etylen – 0.01ppm jest ilością szkodliwą dla roślin, powoduje ich starzenie się, szybciej zakwitają, ale także tracą kwiaty (używa się go w celu przyspieszenia dojrzewania owoców) Ø dokarmianie CO2 jest korzystne, gdy nie przekroczymy 800ppm, większa koncentracja powoduje starzenie się roślin, a nawet choroby Ø nadmiar CO2: o ograniczenie transpiracji o podniesienie temperatury liści o 10ºC – może nastąpić denaturacja białek o nagromadzenie skrobi w chloroplastach i rozpad chloroplastów Ø dokarmianie może rekompensować 30% spadek intensywności światła (uprawa pod osłonami, gdy światła jest za mało – wiosna, jesień) Ø CO2 dostarczamy w ciągu dnia przy dostatku wody i składników mineralnych
uprawy polowe: Ø roślinom polowym musimy dostarczyć powietrze glebowe Ø struktura gruzełkowata jest odpowiedzialna za dostatek wody i powietrza w polu, budowa strukturalna zapewnia również wymianę powietrza między glebą i atmosferą – oddychanie gleby o odbywa się na zasadzie dyfuzji gazów o na skutek różnicy temperatury w dzień i w nocy (w dzień następuje w glebie wzrost prężności gazów i wówczas ulatnia się do atmosfery, w nocy gleba zasysa świeże powietrze atmosferyczne) o po obfitych opadach deszczu i nawadnianiu (gdy woda wsiąka, wypełnia przestrzenie i powietrze ulatnia się do atmosfery, gdy przecieka w głąb następuje zasysanie powietrza)
ruch powietrza Ø czynnik stresujący (szczególnie dla gatunków takich jak soja, papryka), dlatego stosuje się osłony z roślin bardziej odpornych Ø pod osłonami: krótsze międzywęźla, rośliny przy wietrze nie zrzucały pąków, wzrost suchej masy i witaminy C w owocach, ale zakwitają o kilka dni później Ø wiatr spełnia ważną rolę w zapylaniu roślin, ale także może powodować zniszczenia mechaniczne
gospodarka wodna Ø woda dostępna dla roślin – jeżeli w glebie jest dużo części spławialnych, więcej jest wody niedostępnej dla roślin Ø polowa pojemność wodna jest wtedy, gdy kapilary glebowe wypełnione są wodą Ø rośliny nie pobierają wody silnie związanej Ø wilgotność optymalna: o ok. 10% dla gleb lekkich o 13-18% dla gleb średnich o 23% dla gleb ciężkich
agrotechniczne metody uprawy mechanicznej gleby Ø podlewanie (nawadnianie) – intensywność opadów dostosowana do zdolności wnikania wody w glebę, intensywność opadów powinna być tak dostosowana, by nie następowało rozmywanie gruzełków glebowych Ø okresy krytyczne u roślin: okresy największego zapotrzebowania na wodę, u roślin strączkowych okres krytyczny przypada na czas kwitnienia, u ogórka i pomidora w czasie zawiązywania owoców, gdy mają za mało wody następuje zrzucanie zawiązków, bardzo duże zapotrzebowanie na wodę występuje w roślin kapustnych: u kalafiora, gdy wytwarza się kwiatostan oraz u kalarepy – skorkowacenie zgrubienia oraz spękania, u sałaty, gdy tworzy się główka; u roślin korzeniowych w czasie intensywnego wzrostu; u zbóż w czasie strzelania w źdźbło oraz u ziemniaka, gdy wytwarzają się solony Ø gdy roślina jest mała nie dostarczamy jej wody, gdyż powinien się dobrze rozwinąć system korzeniowy Ø 20mm sztucznego opadu ma taką samą wartość jak 4mm opadu naturalnego (sztuczny opad stosuje się gdy jest sucho i wiele przedostaje się do całego osuszonego terenu) Ø współczynnik transpiracji – ilość wody potrzebna do wyprodukowania jednostki suchej masy (wielkość niemiarowana), jest on zróżnicowany zależnie od gatunku rośliny, zależy również od warunków glebowych (pH – w zakwaszonej glebie wysoki)
zabiegi uprawne 1. bronowanie – powierzchniowe spulchnienie roli, do kilku cm, tworzy się dzięki temu warstewka izolacyjna, zmniejsza bezużyteczne parowanie wody z gleby 2. wałowanie – uprawka ugniatająca, szczególnie na glebach torfowych i suchych, zwiększenie podsiąkania wody, gleb mineralnych nie należy wałować gdy są zbyt wilgotne, gleby torfowe powinny być stale wilgotne 3. orka przedzimowa, głęboka (ziębla) – poprawia gospodarkę wodną, w glebie pozostawionej w ostrej skibie na zimę gromadzi się woda 4. kultywatorowanie – spulchnienie na pewną wysokość, gdy kultywator ma łapy sztywne następują mniejsze straty wody, te o łapach sprężystych przesuszają glebę
zabiegi specjalne Ø ściółkowanie = mulczowanie Ø stosowanie różnych materiałów do okrycia gleby w celu zmniejszenia parowania i zachwaszczenia Ø ściółki organiczne wzbogacają glebę w substancję organiczną Ø ściółki naturalne: o resztki roślinne o słoma o chwasty o liście drzew o obornik o torf o kora o trociny o kamienie Ø ściółki syntetyczne: o folia polietylenowa § czarna – zapobiega wzrostowi chwastów (brak dostępu światła) § przezroczysta – cienka, perforowana § biała ... |
Menu
|