w-6, Technologia żywności i Żywienie człowieka, żywienie człowieka i dietetyka wykłady

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

W-6       Żywienie w profilaktyce chorób kardiometabolicznych

 

MIAŻDŻYCA TĘTNIC (atherosclerosis)

Jest najważniejszą chorobą powodującą zgrubienie ściany tętnic i utratę ich sprężystości.

Choroba ta jest zaliczana do najgroźniejszych metabolicznych schorzeń cywilizacyjnych ze względu na powszechność występowania i niebezpieczne następstwa.

Miażdżyca rozwija się powoli zaczyna się już w młodości.

 

nacieczenie tłuszczowe

(komórki wypełnione ziarnistościami tłuszczowymi)

         

blaszka włóknista

blaszka miażdżycowa

(złogi tłuszczowe, zmienione komórki mięśni gładkich, tkanka łączna włóknista)

         

powikłana blaszka miażdżycowa

(martwe komórki, kryształy cholesterolu, estry cholesterolu i wapnia, owrzodzenia, zakrzepy, zwapnienie)

 

Regresja zmian

                       racjonalne żywienie

                       zwiększona aktywność ruchowa

                       niepalenie tytoniu

        

wczesne zmiany(nacieczenie tłuszczowe, blaszka włóknista)

        

                       niewłaściwe odżywianie się

                       brak aktywności fizycznej

                       palenie tytoniu

 

powiększanie się blaszki miażdżycowej

                

bezobjawowy przebieg miażdżycy

                   

upośledzenie przepływu krwi przez zmienioną tętnicę o 50-78%

                   

objawy kliniczne:

niedokrwienna choroba serca(wieńcówka)-miażdżyca naczyń wieńcowych serca

chromanie przestankowe - miażdzyca naczyń obwodowych kończyn

niedotlenienie mózgu, otępienie starcze-miażdżyca naczyń mózgowych

 

zamkniecie światła naczynia przez skrzeplinę

                  å              æ

zawał serca                  udar mózgu

 

CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA STANOWIĄ NADAL GŁÓWNY PROBLEM ZDROWOTNY POPULACJI POLSKIEJ

 

Umieralność z powodu chorób układu krążenia w Polsce aż do początku lat 90-tych wykazywała stałą tendencję wzrostową, a obserwowany trend wzrostu należał do najwyższych wśród krajów rozwiniętych.

 

Choroba niedokrwienna serca i zawał serca są najczęstszą przyczyną nadumieralności oraz przedwczesnej umieralności mężczyzn w średnim wieku.

 

Niepokojącym zjawiskiem jest też rosnąca liczba zgonów z powodu chorób naczyń mózgowych

 

Choroby układu krążenia stanowią również najważniejszą przyczynę chorobowości szpitalnej oraz zgłaszalności w poradniach opieki podstawowej

 

PRZYCZYNY ZGONÓW W POLSCE W LATACH 1990-2006

 

wyszczególnienie             1990     1995     2000     2001     2002     2003     2004     2005     2006

 

zgony ogółem (w tyś.)       390.3    386.1     368      363.2    359.5    365.2    363.5    368.3    369.7

 

na 1000 ludności              10.2     10.1       9.6       9.5       9.4        9.6        9.5        9.7       9.7

wg przyczyń(%)   

 

choroby ukł. krążenia        52.2     50,4       47.7     47.9      47.1      47.2      46.4     45.7      45.6

 

nowotwory złośliwe          18.7     20.2       23        23.8      24.4      24.2      24.7     24.5      14.8

 

urazy i zatrucia                7.6      7.5         7.0       6.9        7.1        6.8       6.9       6.9        6.8

 

w tym wypadku drogowe  2.12     1.83       1.58     1.41      1.49      1.41      1.47     1.37       1.29

 

samobójstwa                  1.27      1.42       1.59     1.61      1.65      1.59      1.67     1.64       1.57

 

przyczyny niedokładnie    6.5       8.5         6.6       6.6       6.5        6.5        6.6       6.6        6.4

określone

 

W 2002 roku z powodu chorób układu krążenia zmarło 82 692 mężczyzn (43% wszystkich zgonów mężczyzn)

91 117 kobiet (54% wszystkich zgonów kobiet)

 

co 3-ci zgon mężczyzn i co 10-ty zgon kobiet(rocznie łącznie około 30 000) dotyczył osób młodych i w średnim wieku (poniżej 64 r.ż)

 

Wskaźniki umieralności z powodu chorób układu krążenia (na 100 tyś) w 2002roku

 

                                      mężczyźni            kobiety

Polska                              519                      331

UE                                   298                       192

 

                                  PRZEMIANA LIPIDOWA W ORGANIŹMIE

                                        JELITO CIENKIE



                                                               tłuszcze (lipidy) cholesterol + białko(proteina)

 

                                                               lipoproteiny (chylomikrony)

 

                                        WĄTROBA





    lipoproteiny HDL                                   lopoproteiny LDL

 

 

                                  TKANKI OBWODOWE

                                        TĘTNICE

 

LDL - zły cholesterol i  HDL - dobry cholesterol

 

Badania epidemiologiczne, kliniczne i eksperymentalne dowodzą, iż ZABURZENIA LIPIDOWE a zwłaszcza podwyższone stężenie cholesterolu w lioproteinach LDL jest dodatnio skorelowana z występowaniem miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

 

  cholesterol całkowity

  LDL cholesterol               ryzyko chorób układu krążenia

  HDL cholesterol

 

CZYNNIKI RYZYKA chorób układu krążenia (risk factors)

 

1.Czynniki wewnętrzne

- otyłość

- zaburzenia gospodarki lipidowej

- podwyższone ciśnienie tętnicze krwi

- zaburzenia gospodarki węglowodanowej / cukrzyca

 

2.czynniki zewnętrzne

- nieracjonalny sposób odżywiania się

- niska aktywność ruchowa

- palenie tytoniu

- nadużywanie alkoholu

 

OTYŁOŚĆ

 

Zaburzenie homeostazy przemiany energetycznej powodujące zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej w org.

Jest to stan, który w zależności od stopnia nadmiaru tkanki tłuszczowej, charakteru jej dystrybucji oraz czasu trwania, zagraża rozwojem zmian zwyrodnieniowych w wielu tkankach i narządach

 

                                    BMI    większe bądź równe   30 kg/m2

 

   Otyłość brzuszna ( trzewna)

 

mężczyźni    WHR większe bądź równe 1      lub        obwód talii większy bądź równy 102cm

kobiety          WHR większe bądź równe 0.8   lub        obwód talii większy bądź równy 88 cm

 

Zaburzenia gospodarki lipidowej

 

stężenie cholesterolu całkowitego < 190 mg/dl

stężenie LDL cholesterolu            <  130 mg/dl

stężenie HDL cholesterolu          > 40 mg/dl

stężenie trójglicerydów                < 150 mg/dl

 

CISNIENIE TĘTNICZE KRWI

 

Serce na przemian kurczy się i rozkurcza działając jak pompa tłocząca krew do tętnic.

Ciśnienie tętnicze odpowiada sile, z jaką płynąca krew naciska na ściany naczynia.

Używana metoda pomiaru pozwala na oznaczenie wysokości ciśnienia tętniczego krwi w chwili skurczu (ciśnienie skurczowe)oraz w trakcie rozkurczu serca(ciśnienie rozkurczowe), wyrażonych jako ciśnienie wywierane przez słupek rtęci o określonej wysokości (mm Hg).

 

ciśnienie nie powinno przekraczać wartości 140/90 mmHg. Jeżeli przynajmniej w dwóch pomiarach

przeprowadzonych w odstępie kilku dni ciśnienie wynosi właśnie tyle lub więcej - rozpoznaje się nadciśnienie

 

U chorych z nieleczonym nadciśnieniem tętniczym układ krążenia pozostaje stale narażony na wysokie ciśnienie płynącej krwi. Uszkodzeniu ulegają naczynia tętnicze, a serce jest zmuszone do nadmiernej pracy. Szybciej rozwija się miażdżyca.

 

Zaburzenia gospodarki węglowodanowej

 

otyłość --->oporność tkanek obwodowych na insulinę---->brak wychwytu glukozy przez komórki-----> stężenie glukozy we krwi--->cukrzyca2 typu

 

prawidłowy poziom cukru (glukozy) we krwi, mierzony na czczo, nie powinien przekraczać wartości 100mg/dl

 

Zespół metaboliczny

 

Stwierdzenie, co najmniej 3 z 5 wymienionych poniżej nieprawidłowości

 

zwiększenie obwodu talii   M większe bądź równe 102 cm, K większe bądź równe 88 cm

trójglicerydy                      większe bądź równe 150 mg/dl

HDL - cholesterol              M < 40 mg/dl   K < 50 mg/dl

ciśnienie tętnicze             większe bądź równe 130/80 mmHg

glukozy na czczo              większe bądź równe 110 mg/dl

 

WYSIŁEK FIZYCZNY

 

Poprawa sprawności układu sercowo-naczyniowego i oddechowego: zwiększenie wentylacji płuc i przepływu krwi przez płuca, zmniejszenie częstości skurczów serca, poprawa kurczliwości serca i przepływu wieńcowego.

 

- obniżenie ciśnienia tętniczego krwi

- obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL

- zwiększenie stężenia HDL cholesterolu

- zmniejszenie stężenia triglicerydów

- zmniejszenie aktywności pozakrzepowej płytek krwi

- wysiłek uwrażliwia komórki mięśniowe na działanie insuliny, a jednocześnie stymuluje transport glukozy do komórki

 

Ten korzystny efekt wysiłku fizycznego zanika jednak po 3-5 dniach od jego zaprzestania- stąd tak istotna jest systematyczność

 

Rodzaj treningu - najbardziej zalecany jest wysiłek wytrzymałościowy - ćwiczenia siłowe (oporowe) powinny stanowić jedynie uzupełnienie wysiłku wytrzymałościowego i stanowić nie więcej niż 10-15% objętości treningu

 

Systematyczność - należy ćwiczyć w ciągu całego roku, od lat wczesnego dzieciństwa do późnej starości

 

Częstotliwość - ćwiczenia należy wykonywać przez większość dni tygodnia, minimum 3 razy najlepiej 4-6 razy na tydzień

 

Czas trwania - pojedynczej dawki wysiłku (jednostki ćwiczeniowej) powinien wynosić 20 do 60 minut

 

Forma wysiłku - najbardziej wskazane są ćwiczenia dynamiczne, angażujące duże grupy mięśniowe: marsze, marszobiegi, biegi, jazda rowerem, pływanie, aerobik, skakanka, gry zespołowe, bieg na nartach itp.

 

Należy wydatkować nie mniej niż 1000 kcal / tydzień

optymalnie 2000 kcal / tydzień) czyli minimum 200-300 kcal / trening

 

Intensywność wysiłku - najbardziej wskazany jest wysiłek o umiarkowanej intensywności, to znaczy wysiłek, w trakcie, którego pochłanianie O2 nie przekracza 1.5 l/min , temperatura ...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.