w-8 Żywność i żywienie w profila ktyce chorób dietozależnych, Technologia żywności i Żywienie człowieka, żywienie człowieka i dietetyka wykłady

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

WYKŁAD 9

S1P

Żywność i żywienie w profilaktyce chorób dietozaleznych

S2P





Niedożywienie

 

 

                            Żywienie zbilansowane              choroby dieto zależne=

Dobry stan zdrowia              (pod względem ilościowym              żywieniowo zależne= na tle





i prawidłowy rozwój              i jakościowym z zapotrzebo-              nieprawidłowego żywienia



psycho-fizyczny              niem (z normami żywienia)             

 

                                          przekarmianie

 

S3P

Racjonalne żywienie

Polega na systematycznym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ilościach i proporcjach odpowiadających jego potrzebom.

Komponowanie jadłospisów (codziennych posiłków) polega na wykorzystaniu aktualnej wiedzy i składnikach żywności, ich przemian i roli w ustroju po to, by zapewnić optymalny wzrost, rozwój, reprodukcje oraz stan zdrowia człowieka w określonych warunkach bytowania i pracy.

Właściwe planowanie wyżywienia umożliwia realizację 3 podstawowych zasad racjonalnego żywienia:

1.       Urozmaicanie potraw i posiłków oraz właściwy dobór produktów

2.       Równoważenia bilansu energetyczny

3.       Regularne i odpowiednie częste jedzenie.

 

S4P

Piramida żywienia

S5P

Piramida żywienia – amerykańska

S6P

Choroby z wadliwego żywienia:

·         Choroby sercowo-naczyniowe

·         Nowotwory złośliwe (nowotwory jelita grubego)

·         Otyłość

·         Cukrzyca typ 2

·         Dyslipidemie

·         Osteoporoza

·         Choroby układu pokarmowego

o        Kamica żółciowa

o        Zaparcia nawykowe

o        Zespół jelita nadwrażliwego

o        Uchyłkowość jelita grubego

S7P

Otyłość

Najważniejsze zasady sposobu żywienia korzystnego dla zachowania prawidłowej masy ciała:

1.       Regularność posiłków i sposób ich spożywania:

a.       W ciągu dnia zaleca się spożyć 4-5 posiłków z przerwami nie dłuższymi niż 3-4 godziny, ostatni posiłek nie później niż 3 godziny przed snem,

b.       Posiłki należy spożywać spokojnie i powoli,

c.       Ważne jest, aby od stołu odchodzić z lekkim poczuciem niedosytu – po15-20 minutach pojawia się poczucie nasycenia (tyle czasu trzeba, aby impuls z receptorów żołądkowych dotarł do ośrodka w podwzgórzu).

2.       Przyrządzanie potraw

a.       Najkorzystniejszym sposobem przyrządzania potraw jest gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, a najmniej wskazanym – smażenie,

b.       Przy doprawianiu potraw unikać śmietany, zasmażek, tłuszczu.

3.       Wybór produktów spożywczych

a.       Z produktów zbożowych najlepiej wybierać produkty bogato ziarniste – zapewni to odpowiednią podaż błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu,

b.       Z produktów mięsnych i nabiałowych powinny być wybierane te o obniżonej zawartości tłuszczu- pozwoli to na obniżenie kaloryczności diety,

c.       Warzywa i owoce powinny być spożywane kilka razy dziennie (2x więcej warzyw niż owoców, gdyż warzywa są mniej kaloryczne) – ta grupa produktów zapewni odpowiednią podaż błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych, związków o działaniu antyoksydacyjnym

d.       Codziennie należy spożywać mleko i produkty mleczne – wiele badań wskazuje na odwrotną zależność między spożyciem produktów mlecznych a występowaniem otyłości

4.       Dbałość o odpowiednią ilość płynów

a.       Dorosły człowiek powinien wypijać około 2 litrów płynów dziennie (w ym połowę powinna stanowić czysta woda)

S8P

W profilaktyce otyłości podstawowe znaczenie ma zrównoważone spożywanie kalorii z wydatkami energetycznymi

·         Spożycie o 100kcal w ciągu doby za dużo – przyrost masy ciała o 5kg na rok

o        1 łyżeczka cukru 95g – 2kcal

o        Mała paczka cipsów (30g – 170kcal

o        ½ paczki orzeszków ziemnych – 300kcal

o        Paczka herbatników petit buerre 100g – 436kcal

o        Porcja frytek (100g) -240kcal

o        Plasterek sera żółtego (20g) – 60kcal

o        Baton MARS (50g) – 215kcal

o        Tabliczka czekolady mlecznej (100g) – 468kcal

o        1 pączek – 150kcal

·         Aby obniżyć masę ciała o 1kg trzeba spalić 7000kcal

S9P

Aktywność fizyczna

Tabela

S10P

Cukrzyca 2 typu

Choroba metaboliczna, charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, co wynika z upośledzonego wydzielania insuliny przez trzustkę lub jej wadliwego działania.

Wg danych FAO na świecie chorych na cukrzycę jest 100mln ludzi.  W Polsce na cukrzycę choruje 3% populacji (około 1mln osób)

Cukrzyca prowadzi do uszkodzenia i niewydolności różnych narządów, zwłaszcza wzroku, nerek, naczyń krwionośnych, nerek, naczyń, krwionośnych i serca, układu nerwowego.

Cukrzyca 1 typu – insulino zależna – ujawnia się i dzieci i młodzieży

Cukrzyca 2 typu – insulino zależna – ujawnia się u reszty osób starszych, obecnie coraz częściej u dzieci i młodych osób otyłych (choroba dieto zależna).

S11P

Cukrzyca 2 typu

Początek bywa utajony, do zdiagnozowania może upłynąć kilka lat.

Choroba przebiega początkowo skrycie, nieuciążliwie dla pacjenta, co przy braku leczenia stanowi zagrożenia rozwinięciem się różnych powikłań.

Objawami mogą być zniżenie, osłabienie, zwiększenie apetytu, czasem stopniowa utrata masy ciała, pragnienie i wielomocz

Wykrywana jest podczas przypadkowych badań krwi i moczu.

S12P

Cukrzyca 2 typu w 80% kojarzy się z otyłością

Nieodpowiednia dietę, prowadzącą do otyłości, uważa się za główna przyczynę powstawania cukrzycy 2 typu,



Otyłość

 



Mniejsza gęstość receptorów insulinowych na powierzchni komórek tłuszczowych i mięśniowych

 



Insulinooporność komórkowa (osłabienie działania insuliny na komórki)

 



Zwiększona produkcja insuliny przez trzustkę

 



Przeciążenie trzustki

 

Stopniowe upośledzenie wydzielania insuliny

 

S13P

Osteoporoza



Choroba układu szkieletowego, charakteryzująca się obniżeniem masy i gęstości kości oraz zaburzeniem mikroarchitektury tkanki kostnej.

 



Zwiększona kruchość kości

 

Zwiększona podatność na złamania

 

S14P

Objawy → złamania kości

Najczęstsze miejsca złamań:

·         Biodro (szyjka głowy kości udowej)

·         Kręgosłup (trzon kręgów)

·         Nadgarstek (kość promieniowa)

Wg WHO: osteoporoza dotyczy 100mln osób na świecie; 1,6 mln rocznie złamań kości udowej po 75 roku życia, co druga osoba ma małą masę kości. W Polsce 25% populacji po 50 roku życia (5,5 mln kobiet i 3,5 mln mężczyzn) zagrożonych jest osteoporozą, rocznie notuje się 25 tyś. złamań kości udowej i 30 tyś. złamań kości promieniowej.

S15P

Mineralizacja kości

·         0-18 r.ż. – szybki wzrost masy kostnej

·         18-30 r.ż. – dojrzewanie kości i osiągnięcie szczytowej masy kostnej (okres krytyczny dla osiągnięcia szczytowej masy kostnej i wystąpienia osteoporozy w przyszłości)

·         30-35 r.ż. – względna równowaga, utrzymywanie szczytowej masy kostnej

·         > 35r.ż. – ciągły, stopniowy ubytej masy kości

 

0,3-0,5% rocznie, z gwałtownym przyspieszeniem u kobiet po menopauzie (1-2% rocznie)

W wieku 90 lat ubytek masy kostnej u kobiet wynosi 40%, u mężczyzn 27%

S16P

Kości zbudowane są z tkanki kostnej zbitej (80% masy) i gąbczastej, zawierającej szpik kostny (20% masy)

70% - stanowi części mineralny – fosforany i węglany wapnia

30% - stanowi częśc ograniczona – komórki kostne: kościotwórcze i kościogubne

Kości podlegają ciągłej przebudowie

Celem tego procesu jest szybkie dostarczanie składników mineralnych (Ca) na potrzebę całego organizmu bez osłabiania właściwości mechanicznych kości, zwiększenia wytrzymałości i elastyczności kości w stosunku do zmiennych obciążeń oraz możliwości regeneracji i naprawy uszkodzeń.

S17P

Czynniki ryzyka osteoporozy

·         Czynniki demograficzne i genetyczne:

o        Płeć żeńska – utrata masy kostnej po 50r.ż. u kobiet 4-8%, u mężczyzn 1% na rok

o        Predyspozycje rodzinne

o        Budowa ciała (mała masa ciał – mała mas kości)

·         Status prokreacyjny:

o        Przedwczesna menopauza (przed 45 r.ż.)

o        Zaburzenia miesiączkowania

o        Nierodzenie

·         Choroby: np. cukrzyca, zespoły złego wchłaniania, nadczynność tarczycy

·         Leki: np. kortykosteroidy

S18P

·         Czynniki środowiskowe:

o        Mała aktywność fizyczna, długotrwałe unieruchomienie systematyczne, dostosowanie do wieku obciążenia układu kostnego są czynnikiem prawidłowego wzrostu kości i osiągania szczytowej masy kostnej,

o        Palenie papierosów – zmniejsza masę kości, zaburza gospodarkę hormonalną, przyspiesza menopauzę,

o        Dieta.

 

S19P

Wpływ sposobu żywienia na powstawanie osteoporozy

WAPŃ

Podstawowy nieorganiczny składnik tkanki kostnej.

Całkowita zawartość wapnia w organizmie wynosi 1000-1500g, z czego 99% jest całkowita w tkance kostnej i zębach.

Ogólnoustrojowy bilans wapnia jest wypadkowa pomiędzy ilością spożytego wapnia z dietą a ilością tego pierwiastka wydalanego z kałem, moczem i potem – brak dowozu wapnia pokarmowego uruchamia mechanizmu uwalniania tego pierwiastka z kości, doprowadzając do zmniejszeni masy kostnej.

S20P

FOSFOR

Obok wapnia główny składnik kości.

Organizm człowieka zawiera 550-770g tego pierwiastka, z czego 85% jest zdeponowane w kościach i zębach.

Ogólnoustrojowa gospodarka fosforanowa jest ściśle powiązana z gospodarką wapniowa, ale w  przeciwieństwie do wapnie, stężenie fosforu we krwi jest precyzyjne i ściśle regulowane.

Gdy stężenie fosforu w e krwi przewyższa stężenie wapnia, organizm uruchamia mechanizmu uwalniania wapnia z kości.

Nadmiar fosforu powoduje też zwiększone wydalanie wapnia z moczem i spadek poziomu witaminy D.

Najbardziej korzystny dla ludzi dorosłych stosunek Ca/P=1,5-1:1

S21P

Główne źródła wapnia

·         Mleko i przetwory mleczne – dostarczają do 80% tego składnika

·         Warzywa kapustne (kapusta, brukselka, jarmuż) i rośliny strączkowe (soja, soczewica, fasola, groch), 

·         Ryby morskie, głównie drobnokościste (szprotka),

·       &...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.