Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Warszawa, 20.03.2014r
Badanie procesu mieszania płynnych produktów spożywczych
Prowadząca: dr hab. Agata Marzec Wykonawcy: Gr. 6 Ziemska Dominika Łukaszewicz Urszula Łyżwa Melanie Maksymowicz Dorota Milewska Dorota Kochanowski Paweł Barańska Emilia Wójciuk Natalia
lCel ćwiczenial
Celem ćwiczenia jest określenie wpływu podstawowych parametrów procesu mieszania płynnych produktów spożywczych na ich moc mieszania w stanie pracy ustalonej, wyznaczenie charakterystyki mocy mieszadła łapowego oraz określenie efektywności mieszania. lWpływ lepkości roztworu na moc mieszania l
Do określenia lepkości użyte zostało mieszadło turbinowe zamknięte oraz roztwór wody i trzy roztwory karboksymetylocelulozy o różnym stężeniu przy liczbie obrotów mieszadła n = 300 1min = 5 1s . Zestawienie pomiarów:
Roztwór Stężenie [%] Lepkość - µ [Pa∙s] Gęstość ƍ [kgm3] Moc - N [W] Mieszanie jałowe - - - 5,2 Woda 0 1∙10-3 1000 5,3 CMC 0,5 50∙10-3 1267 5,7 CMC 1,2 725∙10-3 1297 7,1 CMC 1,7 300∙10-2 1310 10,1
Do obliczeń korzystaliśmy ze wzoru na moc: N = Nr – Nj gdzie : N – moc mieszania Nr – moc robocza Nj – moc jałowa Obliczenia: N1 = 5,3 W – 5,2 W = 0,1 W N2 = 5,7 W – 5,2 W = 0,5 W N3 = 7,1 W – 5,2 W = 1,9 W N4 = 10,2 W – 5,2 W = 5,0 W
lWpływ liczby obrotów na moc mieszania l
Do pomiarów użyliśmy mieszadła turbinowego zamkniętego i roztworu karboksymetylocelulozy o stężeniu 1,7%. Zestawienie pomiarów: n [1min] 100 150 200 250 300 350 400 Nj [W] 3,6 4,0 4,3 4,7 5,2 5,5 6,0 Nr [W] 5,4 6,5 7,4 8,4 9,4 10,7 11,8
Charakterystyka mieszadła: Obliczenie liczby Reynoldsa ze wzoru RM=nƍd2µ lRM100 = 1,67∙1310∙0,0662300∙10-2 = 3,177llRM150 = 2,5∙1310∙0,0662300∙10-2 = 4,755l lRM200 = 3,33∙1310∙0,0662300∙10-2 = 6,334l lRM250 = 4,17∙1310∙0,0662300∙10-2 = 7,93l lRM300 = 5∙1310∙0,0662300∙10-2 = 9,5106l lRM350 = 5,83∙1310∙0,0662300∙10-2 = 11,089l l...l |
Menu
|