Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
WARZYWNICTWO Ogrodnictwo: -Rośliny ozdobne -Warzywnictwo -Sadownictwo Warzywnictwo- najbardziej intensywny dział produkcji roślinnej, który dostarcza produkcji o wysokiej wartości biologicznej, wartościach odżywczych i smakowych niezbędnych w żywieniu. Bób, cebula, czosnek, dynia à najstarsze warzywa. Odkrycie witamin ( 1912) sprawiło, że warzywa stanowią niezbędny element diety człowieka. Warzywa- rośliny zielone, 1- roczne, 2- letnie lub trwałe, które służą jako pożywienie dla człowieka w stanie naturalnym, nie wymagają obróbki technicznej ( burak cukrowy nie jest warzywem- wymaga obróbki technicznej.
Ziemniak- w niektórych krajach należy do warzyw, u nas to roślina rolnicza ( pasza, surowiec dla przemysłu) Ziemniak wczesny- warzywo Truskawka, poziomka- spór Zioła- przyprawy kuchenne- koper, kminek, majeranek 350 gatunków na świecie na świecie się uprawia, w Polsce 60 gatunków, ale większe znaczenie ma 20-20 gatunków, a 8 ma podstawowe znaczenie ( nr.1- kapusty) Podział warzyw na grupy *KAPUSTNE- kapusta biała, czerwona, włoska, kalafior, brokuł, kalarepa, kapusta pekińska *RZEPOWATE- rzodkiewka , rzodkiew *KORZENIOWE- marchew,pietruszka,seler, burak ćwikłowy *CEBULOWE- cebula, czosnek, por *LIŚCIOWE- sałata, szpinak *DYNIOWE- ogórek, dynia, kabaczki, cukinia *PSIANKOWATE- pomidor, papryka, oberżyna *STRĄCZKOWE- groch, fasola, bób *RÓŻNE- kukurydza cukrowa, grzyby uprawne *PRZYPRAWOWE- koper, kminek, majeranek Pochodzenie warzyw-Azja -ośrodek śródziemnomor5ski -Afryka 1 ośrodek ( abisyński) -amerykański – środkowa i południowa ( fasola, pomidor, papryka, kukurydza) Znaczenie warzyw w odżywianiu: składniki energetyczne, składniki budulcowe, składniki regulujące procesy przemiany materii w organizmie.
Składniki energetyczne: à dostarczają energii niezbędnej do przebiegu procesów życiowych, pochodzą z nakładów węglowodanów, tłuszczy à 12600J – dzienne zapotrzebowanie człowieka ok. 3000kcal à poziom cukrów w warzywach 2-5%, tłuszczu 0,1-0,3% à pokarm bezpieczny nie wywołujący otyłości
Składniki budulcowe: à białko, sole mineralne à dzienne zapotrzebowanie ok. 60g à warzywa zawierają 1-3% białka, więc nie są cennym źródłem białka, bo dodatkowo nie zawierają wszystkich aminokwasów egzogennych à groch, fasola, bób, szpinak, kapusta włoska i brukselska – bogate w białko à marchew, pomidor, ogórek – niewielka zawartość białka
Witaminy – katalizują wiele procesów życiowych i warunkują prawidłowy przebieg funkcji życiowych. Warzywa są źródłem witamin głównie A, C, i z grupy B. w warzywach mrożonych zachowuje się prawie 100% witamin.
Wit.A: à dłuższy niedobór – kurza ślepota à magazynowana w wątrobie à źródło b-karotenu – marchew Wit.C: à: uodparnia organizm przeciw chorobom à: nie jest magazynowana trzeba ją dostarczać systematycznie à pietruszka naciowa: 300mg wit.C/100g pietruszki Wit. z grupy B: à B1, B6 – warzywa strączkowe (groch, fasola), kapustne
Zawartość związków mineralnych – biorą udział w budowie kośća, katalizatory wielu procesów życiowych Warzywa odkwaszają organizm człowieka (dużo Ca – element kośća; dużo P- głównie strączkowe; Mg – zapobiega schorzeniom nowotworowym [szpinak, pietruszka, strączkowe]; Fe – głównie warzywa liściowe [sałata, szpinak, kapusta, brukselka] Pokarmy zakwaszające organizm człowieka – mięso, nabiał, chleb
Kwasy organiczne- głównie jabłkowy, cytrynowy, działają dodatnio na wydzielenie kwasów trawiennych, występuje kwas szczawiowy – składnik niepożądany (głównie szpinak, rabarbar, burak ćwikłowy) odwapnia organizm
Błonnik- nie ma wartości odżywczej, niezbędny w diecie dla sparawnego funkcjonowania przewodu pokarmowego (zwiększa wypełnienie i perystaltykę jelit); zapotrzebowanie 100mg/1 kg wagi; błonnik nie rozpuszczalny w wodzie: celuloza, hemiceluloza; błonnik rozpuszczalny w wodzie ( pektyny)
Olejki eteryczne – nadają smak, zapach, pobudzają trawienie, mają właściwości lecznicze (wyciąg z rzepy służy do wyrobu Rapaholinu, wyciąg z czosnku – artelioskleroza) marchwe, cebulowe, kapusta, seler
Fitoncydy- działają bakteriobójczo i bakteriostatycznie [cebula, czosnek]
Flawonoidy – ponad 4tys związków polifenolowych [cebula]
Likopen – barwniki w pomidorze (odpowiedzialny za czerwony kolor) właściwości antyutleniające i antynowotworowe; zapotrzebowanie 5mg /24h nie ulega degradacji w procesach technologicznych; 1 kg pomidorów = 30mg likopenu (przetwarzane mają go więcej); grapefruit czerwony, arbuz Warzywa dostarczają: à 25% wit.A à 52% wit.C à 6-22% wit. z grupy B à 6-27% związków mineralnych à 8% węglowodanów à 5% białka à 1% tłuszczy Składniki niepożądane w warzywach: kwas szczawiowy, azotany i azotyny Azotany- pośrednia szkodliwość (redukcja do szkodliwych azotynów) redukcja zachodzi przed lub po (pod wpływem drobnoustrojów) spożyciu warzyw Azotyny- przenikają do krwiobiegu łączą się z hemoglobiną i powodują methemoglobinę (krew traci zdolność wiązania i transportu tlenu) szczególnie niebezpieczna dla niemowląt i małych dzieci Źródła azotanów à warzywa i ziemniaki ponad (80%) 200mg/24h peklowane produkty mięsne 6-8% Źródła azotynów à 18-20% warzywa i ziemniaki 5mg/24h ;77% peklowane produkty mięsne Bezpieczna norma à 5mg azotanów /1 kg wagi; 0,2mg azotynów/ 1 kg wagi Woda pitna (2l/24h)à 50mg azotanów/ 1l wody dopuszczalna max norma
Max azotanów – warzywa o krótkim okresie wegetacji uprawiane przy niedoborze światła, przenawożone N, mające liście/ organy przewodzące jako część jadalną ; szpinak, rzodkiewka ( część podliścieniowa łodygi), sałata, burak ćwikłowy, kapustne ,ß 2000mg/kg ŚM Min azotanów à część jadalna organy generatywne; dynia, ogórek, strączkowe
Metale ciężkie – pojawiają się w warzywach uprawianych w środowisku skażonym tymi metalami, warzywa takie są zagrożeniem dla zdrowia; ołów, kadm, rtęć, arsen, miedź, cynk, nikiel Źródła à gleba, komunikacja samochodowa, przemysł, rolnictwo (niskiej jakości nawozy mineralne) Warzyw nie powinno się uprawiać bezpośrednio przy drogach (50-100m). Stosowanie pasów zieleni (pochłaniają max 70% ołowiu, 80% substancji smolistych) 80-90%metali ciężkich w organizmie człowieka z warzyw Sposoby ograniczania zawartości metali ciężkich w warzywach: Ø Intensywne nawożenie organiczne Ø Wapnowanie gleby (przy wyższym pH gleby są gorzej przyswajalne dla roślin) Ø Wybór odpowiednich gatunków i odmian roślin (groch i fasola pobierają ich mało)
Typy produkcji warzywniczej: lProdukcja amatorska: na własne potrzeby, ogrody działkowe i przydomowe. Cechy:lØ Duże rozdrobnienie Ø Duże nakłady pracy ręcznej Ø Bardzo szeroki asortyment warzyw Ø Intensywne wykorzystanie pola lProdukcja towarowa: na sprzedaż, produkcja wyspecjalizowana. Cechy:lØ Wyspecjalizowana – maksymalnie kilka gatunków Ø Wysoki stopień mechanizacji Ø Wysoka wydajność pracy Ø Produkcja podmiejska (warzywa wrażliwe na transport – sałata, ogórek, pomidor) lub z dala od rynku zbytu, ale w korzystnych warunkach klimatyczno-glebowych) lProdukcja dla przetwórstwa: zlokalizowana gł. przy przetwórnillProdukcja pod osłonami: bardzo intensywna. Cechy:lØ Duże nakłady finansowe, pracy, eksploatacyjne Ø Uprawa warzyw przez cały rok (pomidor, sałata, ogórek) Ø Pędzenie warzyw – część jadalna uzyskiwana z części spichrzowej uprawianej wcześniej w polu (cebula, seler) lProdukcja nasienna – zlokalizowana w optymalnych warunkachl
17.10.2005 Dieta śródziemnomorska Roczne spożycie warzyw: Ø I półrocze 30% warzyw (drogie nowalijki) Ø II półrocze 70%
Należy: Ø Rozwinąć przetwórstwo, produkcję pod osłonami Ø Lepsze przechowywanie (chłodnie: KA, typu ULO – ultra low oxygen)
Warunki przyrodnicze decydujące o wzroście i rozwoju roślin: Ø Klimat (temp, światło, woda, wiatr, zawartość CO2 w atmosferze) Ø Gleba
Zmiana jednego czynnika przyrodniczego powoduje zmianę innego (działają kompleksowo). Mała ilość jednego czynnika ogranicza dostępność innych.
Wymagania roślin – znając je można dobrać gatunki/odmiany odpowiednie do warunków: Ø Złagodzenie lub eliminacja szkodliwego wpływu środowiska przez właściwą uprawę Ø Kształtowanie mikroklimatu pod osłonami, w szklarniach, tunelach ogrzewanych + małe możliwości regulacji mikroklimatu na polu
TEMPERATURA Ø Decyduje o rozmieszczeniu roślin na kuli ziemskiej Ø Średnie roczne temp., temp. pór roku, minimalne temp. zimą, maksymalne latem, amplitudy, długość okresów (wegetacyjnego, bezmroźnego, gospodarczego)
Okres gospodarczy – średnia temp. dobowa powyżej 2,5°C, wtedy rozpoczyna się przedsiewną uprawę roli + siew warzyw (marchew, rzodkiewka, pietruszka). Kończy się on jesienią. Najkrótszy jest on na północnym-wschodzie (220 dni), a najdłuższy na zachodzie (do 250 dni)
Okres wegetacyjny – średnia temp. dobowa powyżej 5°C, zróżnicowany o ok. 20 dni na terenie Polski. Najwcześniej zaczyna się w części południowo-zachodniej, a później na północnym-wschodzie.
Okres bezmroźny – między ostatnim przymrozkiem wiosennym (IV/V), a pierwszym jesiennym (X/XI). Narażone na przymrozki są: zagłębienia (inwersja temp. – przy gruncie temp. najniższa), stoki północne. Długość tego okresu jest ważna dla warzyw ciepłolubnych, które uprawia się tylko w tym okresie np. ogórek, pomidor. Przedłużeniem okresu wegetacyjnego jest wysadzanie rozsad.
Wymagania cieplne warzyw: Ø Ø Temp. maksymalna rozwojowych (gł. temp. minimalne) Ø Temp. optymalna
Warzywnicze optimum temperatury to temp. zapewniająca prawidłowy wzrost rośliny i daje wysoką produkcję. Niezbędnym warunkiem dla rozwoju roślin są wahania dobowe temperatur (termoperiodyzm – wykorzystuje się to w uprawie w tunelach, w nocy powinno być o 5°C mniej niż w dzień)
Wymagania cieplne dla warzyw: lUmiarkowane: optymalne temp. wzrostu ok. 18°C – kapustne, korzeniowe, rzepowate, liściowellŚrednie: optymalna temp. wzrostu ok. 20°C – cebulowellWysokie: optymalna temp. wzrostu 20-25°C, dopuszczalna 12-35°C – dyniowate, pomidor, paprykallBardzo wysokie: optymalna temp. wzrostu 21-29°C, dopuszczalna 18-35° - melon, arbuz ( w Polsce nie uprawia się ich)l
Odporność warzyw na niskie temperatury (w oparciu o nią ustala się optymalne terminy siewu i sadzenia): lWytrzymałe na mrozylØ Zimujące w gruncie – jarmuż, wieloletnie, brukselka, szpinak Ø Dobrze znoszące wczesny siew lub sadzenie – kapustne, rzepowate, cebulowe, marchew lŚrednio wytrzymałe – burak ćwikłowy, boćwina, sałata, seler, cykoriallWrażliwe (wysiew ok. 10 V lub sadzenie po 15 V) – dynia, pomidor, fasola, kukurydza cukrowallBardzo wrażliwe – giną pod wpływem przymrozkówl
Dłużej trwających chłodów ok +5º C – ogórek, melon, kawon, papryka, oberżyna
Odwodnienie i koagulacja protoplazmu – przyczyna śmierci roślin przemarzniętych. Lekko przemarznięte należy powoli rozmnażać (polać zimną wodą + mało światła)
Hartowanie roślin –
Susza fizjologiczna – niemożność pobierania wody
Temperatura reguluje też rozwój generatywny Okres termiczny – 1 - 5º C, warunkuje przejście z fazy rozwojowej wegetatywnej w generatywną (jarowizacja: w fazie siewek – marchew, kapusta; zimowe przechowywanie – cebula, psiankowate itp – nie wszystkie; okres kiełkowania – burak)
Jarowizacja pożądana w uprawie na nasiona, nie pożądana w uprawie na spożycie
Cebula – stosować odpowiednie temperatury Kapusta - 12º C, hartowanie – nie Rośliny o dużej skłonności do tworzenia pospiechów: kapusta wczesna, kalarepa, seler, burak ćwikłowy, marchew.
ŚWIATŁO - warunkuje przejście z fazy rozwoju wegetatywnego w rozwój generatywny - zwiększając intensywność światła od zero rysuje się krzywa fotosyntezy (zależność intensywności fotosyntezy od natężenia światła)
1 świetlny punkt 2 świetlny punkt wysycenia 3 pobieranie tlenu (oddychanie) 4 wydalanie tlenu (fotosynteza) - przy niedoborze światła – słaby rozwój tkanek mechanicznych, zanik chlorofilu, nadmierny wzrost łodyg
PROMIENIOWANIE SŁONECZNE - 47% - promieniowanie widzialne (aktywne w procesie fotosyntezy) – najaktywniejsze – czerwone, fioletowe, niebieskie, pomarańczowe, (min – zielone) 1% - promieniowanie ultrafioletowe (zapobiega wybieganiu roślin) 52 % - promieniowanie podczerwone, długofalowe, niewidzialne, źródło ciepła - w uprawie polowej niedobory występują sporadycznie (zacienianie, nadmierne zagęszczenie, duże zachwaszczenie); potrzeby roślin 10 – 20 tys. luksów, a jest 30 – 40 tys. - dla upraw pod osłonami problem X – III (krótki dzień, mały kąt padania promieni słonecznych, duże zachmurzenie); w Polsce północno – wschodniej – najmniejsze nasłonecznienie, w XII natężenie promieni słonecznych 500 – 600 luksów, w Polsce południowo – zachodniej – dobre nasłonecznienie - szklarnie wschód – zachód – o 20 – 25 % lepsze oświetlenie, szklarnie produkcyjne północ – południe - niedobór światła – uprawa np. rzodkiewki, a po poprawie warunków np pomidor
UZUPEŁNIAJĄCE DOLŚWIETLANIE ROŚLIN – lampy powinny mieć wysoką sprawność i emitować światło o składzie odpowiadającym intensywnemu procesowi fotosyntezy. Nie nadają się do tego zwykłe lampy żarowe (5 – 6 % energii elektrycznej jest zamieniane na energię świetlną) Stosowano lampy fluorescencyjne (świetlówki 40 W) – mogą być instalowane 30 cm nad wierzchołkami roślin; dają światło zimne, trzeba je było łączyć w agregaty – wyłączmy w dzień zacienienia roślin). Potem stosowano lampy rtęciowe 250 W i 400 W. Obecnie lampy sodowe tzw. WLS (400 W), o sprawności ok. 25 % (czas produkcji rozsady pomidora skraca się o 1/3); dają złociste światło; zawieszane poziomo, 1,5 m od wierzchołków roślin; 1 lampa oświetla 3 m². ... |
Menu
|