Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Pytania z warzywnictwa ‘07
1. Podaj ważniejsze typy klasyfikacji warzyw (przykłady). 1. ze wzgledu na organ uzytkowy:
W/g. WikiPedi:
Witaminy, sole mineralne, tluszcze, kwasy organiczne, cukry, białka, polifenole, antocyjany, karotenoidy, chlorofile,
Termoperiodyzm to reakcja rozwojowa rośliny na wahania dobowe temperatury.
a. jarmuż, marchew, szparag, rabarbar.
Długość fali, natężenie, czas ekspozycji 7. Czym powinny się charakteryzować sztuczne źródła światła wykorzystywane w praktyce ogrodniczej? § Jednolity rozkład natężenia światła na całej powierzchni uprawy § Mała emisja promieniowania cieplnego z żarówek § Duża wydajność świetlna § Skupione światło skierowane na roślinę § Widmo (zakres wytwarzanego światła) korzystne dla fotosyntezy § Lampy: Ø źarowe – nie dobre: zaledwie 5-6% wydajności świetlnej, mało promieni niebiesko-fioletowych, za duża emisja promieniowania cieplnego Ø Jarzeniowe (świetlówki) – dobre: 20% wydajności świetlnej, dużo światła aktywnego fotosyntetycznie, mało ciepła, 30cm od wierzchołka roślin Ø Rtęciowe – średnie: zadowalająca wydajność świetlna LRF – nie! Za dużo światła czerwonego, brak niebieskiego (obniżona fotosynteza), dużo ciepła (musi być 90-100cm od rośliny), rozproszone światło LRFR – tak! Dobry wpływ na fotosyntezę, równomierne światło, 10% wydajności świetlnej Ø Sodowe (WLS) – NAJLEPSZE: 25% wydajności świetlnej, widno korzystne dla fotosyntezy
8. Wymień czynniki wpływające na pobieranie wody przez rośliny warzywne § Współczynnik transpiracji – liczba mm wody, którą roslina zużywa na wyprodukowanie 1g suchaj masy; zależy od właściwości poszczególnych gatunków oraz czynników zewnętrznych § System korzeniowy § Nawożenie organiczne i nieorganiczne (fosfor) § pH § Wilgotność powietrza § Konkurencja z chwastami
§ Kalarepa, Rzodkiewka, Kapusta pekińska, Kalafior, Brokuły, Sałata, Seler, Ogórek
Fazy: § Od wschodów/sadzenia rośliny do dobrego ukorzenienia się § Zwiększanie się masy § Dojrzewanie roślin Jeśli roślinom nie można zapewnić optymalnych warunków wodnych przez cały okres wegetacji, to nie należy nawadniać ich w początkowym okresie wzrostu Kapustne – cały czas wymagają dużo wody: § Kalafior – krytyczny okres to faza od zawiązywania do wykształcania się róży § Kapusta – krytyczny okres to faza zawiązywania główki § Kalarepa – krytyczny okres to faza formowania zgrubienia § Jarmuż – krytyczny okres to faza dorastania rozety liściowej Pomidor – faza zawiązywania owoców Ogórek – faza zawiązywania owoców Korzeniowe: § Marchew, pietrucha, skorzonera – krytyczny okres to faza intensywnego wzrostu (VII-VIII), przy braku wody rozwidlenie korzenia § Seler – koniec lata Cebula – od wschodów do tworzenia cebul (słaby system korzeniowy) Ziemniak – krytyczny okres – od tworzenia bulw do zbiorów Sałata – krytyczny okres – końcowy okres wiązania główki Strączkowe (groch, fasola) – krytyczny okres od kwitnienia do zawiązywania nasion i zbioru Pod szkłem – wilgotność musi być na stałym poziomie (0,02-0,03 MPa) 11. Które warzywa (6) przechodzą jarowizację, a które jej nie przechodzą (5)? Przechodzą Nie przechodzą Cebula, pietruszka, pasternak, seler korzeniowy, skorzonera, burak ćwikłowy Pomidor, papryka, oberżyna, ziemniak, sałata, kukurydza, dyniowate, strączkowe
§ Przepuszczalna § Przewiewna § Nie wymaga melioracji § Czynna § Łatwo obsycha wiosną § Łatwo się nagrzewa (można wcześniej siać à wcześniejszy plon) § Wierzchnia warstwa nie zeskorupia się (nawet podczas suszy) § Bogata w składniki pokarmowe § Dostatecznie zasobna w wodę
I. klasa gleb: cebula, ogórek,kalafior, seler, sałata, papryka, por
Mineralne: § PERLIT Ø Bez substancji toksycznych Ø 4 typy o różnej wielkości Ø Powyżej 1 mm – podłoże jednorodne Ø 1-3 mm (Silverperl seed) – stosowany do wysiewu nasion i ukorzeniania sadzonek Ø 1,5-5 mm (Silverperl standard) – do upraw hydroponicznych Ø Worek z perlitem może być wykorzystany dwukrotnie, nawet bez dezynfekcji § WEŁNA MINERALNA Ø Wytwarzana z bazaltu, diabazu lub skał wapiennych czy dolomitowych przez stopienie skał w temp. 1600-2000ºC – powstają nitki o średnicy 0,05 mm, z których potem wytwarza się maty, płyty lub granulaty, gdy temperatura spada do 200ºC dodaje się żywice fenolowe (wełna staje się hydrofilna) Ø Odczyn lekko zasadowy Ø Porowatość 97,8% Ø Masa właściwa 0,06 g/cm3 Ø Dostępna w postaci kostek różnej objętości, osłoniętych folią Organiczne: § TORF WYSOKI Ø Kwaśny odczyn Ø Mało dostępnych dla roślin makro- i mikroelementów Ø Dostępne są podłoża torfowe o nazwach: STM-3 (zawiera MIS 3), STM-4 (zawiera MIS 4) § TORF NISKI Ø Bardzo zróżnicowane właściwości fizykochemiczne Ø Przydatny jako składnik podłoży mieszanych § KORA Niska pojemność wodna i sorpcyjna Może zawierać substancje hamujące kiełkowanie nasion i wzrost roślin Duży stosunek C:N – trudno ustalić nawożenie azotem Jako składnik podłoży mieszanych § KOMPOSTY KOROWE Ø 3-4 miesiące kompostowania z dodatkiem mocznika, saletry amonowej lub pomiotu kurzego przy wilgotności 60-70% Ø Komposty z drzew iglastych wymagają odkwaszenia i wzbogacenia w Ca, makro- i mikroelementy § TROCINY Ø Głównie z drzew iglastych, bo w liściastych znajdują się substancje fitotoksyczne i stosuje się je tylko jako dodatek (10-20% objetości) Ø Przy nawadnianiu podsiąkowym § WĘGIEL BRUNATNY Ø 10-20% popiołu Ø 80-90% substancji organicznej (30-40% to frakcja humusowa) Ø pH 6,7-7,2 Ø N 20-50; P 10-20; K 20-100; Mg 300-500; Ca 1500-2500 [mg/dm3] Ø W miarę rozdrobnienia zwiększa się zawartość składników mineralnych dostępnych dla roślin, lecz pogarszają się właściwości fizyczne Ø Przy dużym nawadnianiu składniki pokarmowe są wypłukiwane Ø Węgiel brunatny + 30% torfu à stabilne właściwości fizyczne
Organiczne: § Wzbogacanie gleby w próchnicę § Poprawa struktury gleby § Odkwaszanie (obornik) § Poprawa stosunków wodnych § Dostarczenie azotu i potasu w formie łatwo dostępnej dla roślin (gnojówka, gnojowica, nawozy zielone) Nawozy zielone: § Ochrona przepuszczalnych składników gleby przed wyługowaniem § Dostarczenie azotu § Wpływa pozytywnie na rozwój drobnoustrojów § Zwiększa zawartość CO2 w glebie § Przeciwdziałanie erozji gleby § Związki trudnodostępne à związki łatwodostępne § Zwiększenie pojemności wodnej § Zapobiega uwstecznianiu fosforu Nieorganiczne: § Regulacja pH § Uzupełnia nawożenie organiczne § Dostarcza N, P, K, Mg, B, Mo, mikro- i makroelementy § Nawożenie tylko na podstawie analizy gleby! § Konieczna duża ilość wody dla prawidłowego działania
|
Menu
|