warzywka2007, Warzywnictwo sggw

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

Pytania z warzywnictwa ‘07

 

1. Podaj ważniejsze typy klasyfikacji warzyw (przykłady).

1. ze wzgledu na organ uzytkowy:
- korzeniowe - marchew pietruszka, seler, burak
- cebulowe - cebula, czosnek, por
- liściowe - kapusta, salata, cykoria, endywia pietruszka, seler (one naciowe, ale chyba mozna podciagnac pod lisciowe)
- owoce (chyba ze jakos inaczej sie to zwie) - pomidor, papryka, ogorek, dynia, arbuz, melon, pepino, oberzyna
2. ze wzgledu na miejsce uprawy
- gruntowe - cebula, kapusta, pomidor
- inspektowe - pomidor, papryka, salata, ogórek, oberżyna
3. Jest tez ogolny podzial okreslajacy czesc uzytkowa i stopien pokrewienstwa krzaka:
- cebulowe: cebula, czosnek, pory,
- kapustne: kapusta głowiasta, kalafiory, kalarepa, jarmuż
- liściowe: sałata, szpinak, szczaw, endywia
- psiankowe: pomidory, ziemniaki, papryka
- korzeniowe: marchew, pietruszka, selery, buraki ćwikłowe
- rzepowate: rzodkiewka, rzodkiew, rzepa
- dyniowate: ogórki, dynia, melon
- strączkowe: fasola, groch, bób, soja,
- przyprawowe jak: koper, majeranek,
4. ze wzgledu na przydatnosc do przechowywania:
- trwale - marchew, cebula,
- nie trwale - ogorek, pomidor


2. Jaka jest definicja warzywa?

W/g. WikiPedi:
Warzywa to rośliny zielne (jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie), które mogą służyć człowiekowi za pokarm. Mogą być spożywane w całości lub tylko częściowo (nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście, korzenie). Można je zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Używane są również w przetworach lub jako przyprawy. Uprawą i produkcją warzyw zajmuje się warzywnictwo.

Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka - stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną.


3. Jaki związki decydują o wartości biologicznej warzyw (wymień)?

Witaminy, sole mineralne, tluszcze, kwasy organiczne, cukry, białka, polifenole, antocyjany, karotenoidy, chlorofile,


4. Na czym polega zjawisko termoperiodyzmu, podaj jego wykorzystanie w praktyce?

Termoperiodyzm to reakcja rozwojowa rośliny na wahania dobowe temperatury.
Mozna wykorzystac do jarowizacji, przerwania spoczynku, przyspieszenia lub spowolnienia wzrostu rośliny.


5. Podaj przykłady warzyw a) odpornych na mrozy, b) odpornych na przymrozki, c) ginących od przymrozków lub długotrwałych chłodów

a. jarmuż, marchew, szparag, rabarbar.
b. pietruszka, salata, cykoria
c. pomidor, oberżyna, papryka, ogórek


6. Jakie parametry światła odgrywają ważną rolę w produkcji warzyw?

Długość fali, natężenie, czas ekspozycji
 

7. Czym powinny się charakteryzować sztuczne źródła światła wykorzystywane w praktyce ogrodniczej?

§         Jednolity rozkład natężenia światła na całej powierzchni uprawy

§         Mała emisja promieniowania cieplnego z żarówek

§         Duża wydajność świetlna

§         Skupione światło skierowane na roślinę

§         Widmo (zakres wytwarzanego światła) korzystne dla fotosyntezy

§         Lampy:

Ø      źarowe – nie dobre: zaledwie 5-6% wydajności świetlnej, mało promieni niebiesko-fioletowych, za duża emisja promieniowania cieplnego

Ø      Jarzeniowe (świetlówki) – dobre: 20% wydajności świetlnej, dużo światła aktywnego fotosyntetycznie, mało ciepła, 30cm od wierzchołka roślin

Ø      Rtęciowe – średnie: zadowalająca wydajność świetlna

LRF – nie! Za dużo światła czerwonego, brak niebieskiego (obniżona fotosynteza), dużo ciepła (musi być 90-100cm od rośliny), rozproszone światło

LRFR – tak! Dobry wpływ na fotosyntezę, równomierne światło, 10% wydajności świetlnej

Ø      Sodowe (WLS) – NAJLEPSZE: 25% wydajności świetlnej, widno korzystne dla fotosyntezy

 

8. Wymień czynniki wpływające na pobieranie wody przez rośliny warzywne

§         Współczynnik transpiracji – liczba mm wody, którą roslina zużywa na wyprodukowanie 1g suchaj masy; zależy od właściwości poszczególnych gatunków oraz czynników zewnętrznych

§         System korzeniowy

§         Nawożenie organiczne i nieorganiczne (fosfor)

§         pH

§         Wilgotność powietrza

§         Konkurencja z chwastami


9. Wymień gatunki warzyw mające wysokie wymagania wodne

§         Kalarepa, Rzodkiewka, Kapusta pekińska, Kalafior, Brokuły, Sałata, Seler, Ogórek


10. Podaj fazy wzrostu lub rozwoju, w których potrzeby wodne są największe

Fazy:

§         Od wschodów/sadzenia rośliny do dobrego ukorzenienia się

§         Zwiększanie się masy

§         Dojrzewanie roślin

Jeśli roślinom nie można zapewnić optymalnych warunków wodnych przez cały okres wegetacji, to nie należy nawadniać ich w początkowym okresie wzrostu

Kapustne – cały czas wymagają dużo wody:

§         Kalafior – krytyczny okres to faza od zawiązywania do wykształcania się róży

§         Kapusta – krytyczny okres to faza zawiązywania główki

§         Kalarepa – krytyczny okres to faza formowania zgrubienia

§         Jarmuż – krytyczny okres to faza dorastania rozety liściowej

Pomidor – faza zawiązywania owoców

Ogórek – faza zawiązywania owoców

Korzeniowe:

§         Marchew, pietrucha, skorzonera – krytyczny okres to faza intensywnego wzrostu (VII-VIII), przy braku wody rozwidlenie korzenia

§         Seler – koniec lata

Cebula – od wschodów do tworzenia cebul (słaby system korzeniowy)

Ziemniak – krytyczny okres – od tworzenia bulw do zbiorów

Sałata – krytyczny okres – końcowy okres wiązania główki

Strączkowe (groch, fasola) – krytyczny okres od kwitnienia do zawiązywania nasion i zbioru

Pod szkłem – wilgotność musi być na stałym poziomie (0,02-0,03 MPa)

11. Które warzywa (6) przechodzą jarowizację, a które jej nie przechodzą (5)?

Przechodzą

Nie przechodzą

Cebula, pietruszka, pasternak, seler korzeniowy, skorzonera, burak ćwikłowy

Pomidor, papryka, oberżyna, ziemniak, sałata, kukurydza, dyniowate, strączkowe


12. Scharakteryzuj idealną glebę pod uprawę warzyw

§         Przepuszczalna

§         Przewiewna

§         Nie wymaga melioracji

§         Czynna

§         Łatwo obsycha wiosną

§         Łatwo się nagrzewa (można wcześniej siać à wcześniejszy plon)

§         Wierzchnia warstwa nie zeskorupia się (nawet podczas suszy)

§         Bogata w składniki pokarmowe

§         Dostatecznie zasobna w wodę


13. Które gatunki warzyw stawiają wysokie wymagania glebowe?

I. klasa gleb: cebula, ogórek,kalafior, seler, sałata, papryka, por
II klasa: Kapustne, rabarbar, chrzan, szpinak, fasola, groch, pomidor samokończący
III klasa: warzywa korzeniowe, pomidor wysokorosnący, szparag


14. Sklasyfikuj materiały wykorzystywane jako podłoża w produkcji pod osłonami

Mineralne:

§         PERLIT

Ø      Bez substancji toksycznych

Ø      4 typy o różnej wielkości

Ø      Powyżej 1 mm – podłoże jednorodne

Ø      1-3 mm (Silverperl seed) – stosowany do wysiewu nasion i ukorzeniania sadzonek

Ø      1,5-5 mm (Silverperl standard) – do upraw hydroponicznych

Ø      Worek z perlitem może być wykorzystany dwukrotnie, nawet bez dezynfekcji

§         WEŁNA MINERALNA

Ø      Wytwarzana z bazaltu, diabazu lub skał wapiennych czy dolomitowych przez stopienie skał w temp. 1600-2000ºC – powstają nitki o średnicy 0,05 mm, z których potem wytwarza się maty, płyty lub granulaty, gdy temperatura spada do 200ºC dodaje się żywice fenolowe (wełna staje się hydrofilna)

Ø      Odczyn lekko zasadowy

Ø      Porowatość 97,8%

Ø      Masa właściwa 0,06 g/cm3

Ø      Dostępna w postaci kostek różnej objętości, osłoniętych folią

Organiczne:

§         TORF WYSOKI

Ø      Kwaśny odczyn

Ø      Mało dostępnych dla roślin makro- i mikroelementów

Ø      Dostępne są podłoża torfowe o nazwach: STM-3 (zawiera MIS 3), STM-4 (zawiera MIS 4)

§         TORF NISKI

Ø      Bardzo zróżnicowane właściwości fizykochemiczne

Ø      Przydatny jako składnik podłoży mieszanych

§         KORA

Niska pojemność wodna i sorpcyjna

Może zawierać substancje hamujące kiełkowanie nasion i wzrost roślin

Duży stosunek C:N – trudno ustalić nawożenie azotem

Jako składnik podłoży mieszanych

§         KOMPOSTY KOROWE

Ø      3-4 miesiące kompostowania z dodatkiem mocznika, saletry amonowej lub pomiotu kurzego przy wilgotności 60-70%

Ø      Komposty z drzew iglastych wymagają odkwaszenia i wzbogacenia w Ca, makro- i mikroelementy

§         TROCINY

Ø      Głównie z drzew iglastych, bo w liściastych znajdują się substancje fitotoksyczne i stosuje się je tylko jako dodatek (10-20% objetości)

Ø      Przy nawadnianiu podsiąkowym

§         WĘGIEL BRUNATNY

Ø      10-20% popiołu

Ø      80-90% substancji organicznej (30-40% to frakcja humusowa)

Ø      pH 6,7-7,2

Ø      N 20-50; P 10-20; K 20-100; Mg 300-500; Ca 1500-2500 [mg/dm3]

Ø      W miarę rozdrobnienia zwiększa się zawartość składników mineralnych dostępnych dla roślin, lecz pogarszają się właściwości fizyczne

Ø      Przy dużym nawadnianiu składniki pokarmowe są wypłukiwane

Ø      Węgiel brunatny + 30% torfu à stabilne właściwości fizyczne


15. Na czym polega rola nawozów organicznych i mineralnych wprowadzanych do gleby?

Organiczne:

§         Wzbogacanie gleby w próchnicę

§         Poprawa struktury gleby

§         Odkwaszanie (obornik)

§         Poprawa stosunków wodnych

§         Dostarczenie azotu i potasu w formie łatwo dostępnej dla roślin (gnojówka, gnojowica, nawozy zielone)

Nawozy zielone:

§         Ochrona przepuszczalnych składników gleby przed wyługowaniem

§         Dostarczenie azotu

§         Wpływa pozytywnie na rozwój drobnoustrojów

§         Zwiększa zawartość CO2 w glebie

§         Przeciwdziałanie erozji gleby

§         Związki trudnodostępne à związki łatwodostępne

§         Zwiększenie pojemności wodnej

§         Zapobiega uwstecznianiu fosforu

Nieorganiczne:

§         Regulacja pH

§         Uzupełnia nawożenie organiczne

§         Dostarcza N, P, K, Mg, B, Mo, mikro- i makroelementy

§         Nawożenie tylko na podstawie analizy gleby!

§         Konieczna duża ilość wody dla prawidłowego działania


16. Jakie są korzyści ze s...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.