Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Odm.botaniczna- jest jedn.systemat. w obrębie gatunku,charakteryz się określonymi cechami morfolog. Cechy te ukształt się w war natural i są dzidziczne. Różnice morfolog między odm sa b.wyrazne.Łatwo krzyżują się między soba ,daja płodne potomstwo i trudno je odróznic na podst morfologii nasion.
Odm.uprawna(użytkowa)-to zbiorowość roś w obrębie jednostki system o okresl cechach biolog, uzytk i morfolog. Powstały na skutek działal człowieka. Różnice morfolog sa znacznie mniejsze niż między odm botanicznymi i ulegają duzej zmienności pod wpływem war środow Odm.oryginalna-odm wytworzona i hodowana w kraju lub za granica, odznaczająca się wyrównaniem,odrębnoscią i trwałoscią. Odm.selekcjonowana- odm nie różniąca się istotnie od odm macierzystej,wyrożniająca się wyrównaniem,trwałoscia,hodowana przez innego hodowcę niż odm macierzysta ZMIANOWANIE- nastepstwo ros po sobie w ciagu kilku lat na tym samym polu. PŁODOZMIAN- zmianowanie dla wszystkich lub kilku pól w gosp. Stanowisko zachwaszczone-warzywa upraw w malym zageszcz, z siewu wprost do gr,słabo zakrywające pow pola,gdzie nie stosuje się herbicydów Stanow.niezachwaszcz-uprawa w dużym zagęszcz,szybko rosnące upraw z rozsady,dobrze zakryw pow pola,gdzie prow się chem zwalczanie chw W.CEBULOWE CEBULABudowa- łodyga(piętka) z dołu wyr korz z góry li.Liscie:pochwy li (łuski)i blaszki(szczypior).Liście(rurkowate) wydobywaja się przez specjalny oteór na granicy tych elem i tworzy się łodyga rzekoma(szyjka).Wierzchołek wzr otoczony jest łuskami mięsistymi(zamkniętymi).W katach li sa paki śpiące tworz wierzcholki wzr,mogą się tworzyc c.podwójne i rozszczepione Cechy odm -kształt cebuli : kulisty, kulistospłaszczony, płaski, kulistowydłużony. Zależy od war uprawy: zbyt głębokie sadzenie- kuliste robią się wydłużone, zbyt płytkie- robią się spłaszczone, zbyt wcześnie zakończona wegetacja- kształt butelkowaty, zbyt gęsty siew- boczne spłaszczenie. -przyleganie łusek suchych – długie przechowywanie to grube łuski ściśle przylegające -ścisłość- zależy od terminu zbioru- dobre przyleganie po zbiorze w momencie 50-60% złamanego szczypioru -zabarwienie łusek okrywających- białe, żółte, brązowe, czerwone, fioletowe. Odm o żółtych i brązowych są zwykle upr na przechowywanie. Białe są podatne na grzyba, barwne są odporne. -barwa łusek mięsistych- biała, biała z odcieniem zieleni i żółci, czerwona, fioletowa -liczba wierzchołków wzrostu -skłonność do rozszczepiania -smak- łagodny lub ostry -twardość- związana ze ścisłością przylegania łusek -równomierne załamywanie się szczypioru -odporność na uszkodzenia mechaniczne -długość okr wegetacji ok. 5 miesięcy -skłonność do tworzenia cebul bączastych. Średnio wczesne –mała skłonność, późne-duża CZOSNEKBudowa:Łodyga wlaśc(pietka)zdrewniała,z góry wyr li z dołu korz.Liście:ochronne(łuski),asymilujące(blaszki li i pochwy),spichrzowe(miesiste pochwy li-80%masy całego ząbka)Liściepłaskie,rownowąskie,ich pochwy li zachodząc na siebie tworza łodygę rzekoma(głąbik).W kątach li na pietce tworzą się stożki wzr,rozrast się w oddzielne cebulki-zabki. Cechy odm -2 TYPY: wytwarz i nie wytwpędów kwiatost-cechy ustalone (wytwarzające): cebule regularne, zaokrągl, elipt, 1 okółek ząbków dużych(malo ich jest). Słabo okryte łuskami suchymi. Źle się przechowują. Są bardzo plenne. Uprawa z sadzenia jesiennego. (nie wytwarzające): kształt nieregul, dużo małych ząbków ułoż spiral w 2-3 okół. Dobrze się przechow. Sadzenie wiosenne inne:pokrój, wielkość, plenność, kształt, termin dojrzew, barwa zabkow,z awrt suchej m, smakPOR(30x15)Li:plaskie,wydłuz,w dolnej cz mięsiste pochwy,tworz ł. rzekomą,białe.Łuski sa bloniaste i nie zasych.Cebula zawsze jest pojedyncza.Korz-65% do 20cm,25% 20-30cm,10% ponad50cm Cechy odm: -długość cebuli: krótka (8-15cm), długa (do30cm). Odm letnie dłuższe cebule niż zimowych -2 GRUPY: letnie i zimowe -odm letnie mają krótszy okr wegetacji, wrażliwe na niskie temperatury, liście jasno zielone, delikatne w smaku, soczyste i o miękkiej blasze liściowej -odm zimowe- odporne na mróz, ostry smak, liście ciemnozielone, ma skłonność do wytwarzania cebulek przybyszowych SZCZYPIOREK-wymaga się: dużej plenności, delikatności smaku, soczystości. W.DYNIOWATE:OGÓREK-wielkość ow: korniszo 3-7cm( 1-2,5ś) konserw 6-10cm(2,5-4,5ś) sałatkowe 12-20cm -kształt: jajowaty, jajowaty wydłużony, maczugowaty, wężowaty -nasada: bez szyjki lu z zaznaczona szyjka -zakończenie kielich: spiczaste, wydłużone, zaokrąglone, okrągłe, tępe -włoski na zawiązkach: proste, złożone, mieszane/ białe , czarne, brązowe -pow ow: gładka, szorstka, brodaw – skolerowana z rodz owłosienia -barwa ow (dojrz uzytk): mlecznob, jaznożółtoziel, jasnoziel, ciemnoziel. Odm o włoskach czarnych mają zabarw zielone z różnymi odcieniami żółci. -barwa (dojrz fizjol) : brunatna, pomarań, żółta, prawie biała, żółtoziel -powierzchnia owo (dojrz fiz): gładka, pokryta rysunkiem -smak: gorzki lub pozbawiony goryczy. Gorzki smak- glikozydy- kukurbitacyny -okr weg do pierwszego zbioru- 2-3 miesiące -okres plonowania- ok. 2 miesi, cykliczne -stosunek kw m do ż: 10:1 do 40:1 -odm szklarniowe, inspektowe, gruntowe. GRUNTOWE: na konserwy, kwaszeniaki,salatki. SZKLARNIOWE: owoce partenokarpiczne, dobry smak, duża plenność, wczesność. Dobre:konserwowe: wysoki plon ow krótkich(6-10), wierność plonowania, ow proste, gładkie, jednolicie zabarw -kwaszeniaki: kształt cylindryczny, trwałe zielone zabar, nie tracą jędrności, bez pustych komór -sałatkowe: małe komory nasienne, nasiona nie wypadające, delikatna skórka MELON-kształt: kulisty lekko spłaszcz, kulisty, elipsoid,jajowaty, odwrotnie jajow, cylindr i wężowaty -powi: gładka, pomarszczona, żebrowana -barwa: biała, żółta, pomarańczowa, brązowa, zielona. -miąższ: biały, zielonkawy, zółty, pomarańczowy, zielony / włóknisty, masłowy, mączysty, chrupiący -soczystość -aromat -słodycz -przydatność do tansportu -plenność -dług okr wege W.KAPUSTNE:KAPUSTA GŁOWIASTA I WŁOSKA(80x50)Zjawisko samoniezgodności – pyłek nie kiełkuje na znamieniu tego samego kw lub wzrost łagiewki zostaje zachamow przez subs znajdującą się w słupku i nie następuje zapłodnienie -rozpiętość li przed zawiązaniem główek -kształt liści: lancetow, owalny, odwrot jajowaty, okrągły, poprzecznie owalny, nerkowaty. -unerwienie li: rzadkie i cienkie, grube -głąb: zew niski 10-12, średnio wys 15-20, wy ponad 20. -wyso głąba wew: 1/5 do ¾ -kształt główki: kulisty, kulisto spłaszcz, stożkow, jajow, elipsoid -współczynnik kształtu; wysokość : średnica -twardość główki: b. luźne, luźne, śr twarde, twarde i b. twarde -skłonność do pękania -zabarwi li wew u kapust gł białych: prawie białe/ u czerwonych: intensywnie fioletowoczerw, czerwo./ kapusta włoska: zielone -długośc okr wegetacji: wczesne 60-90 dni, śr wczesne 100-120, śr późne 120-140, późne ponad 140 -przydatdo kwaszenia: białe l wewnętrzne, krótki głąb, delikatne unerwienie, delikatne liście, soczyste, kruche, niełamliwe, min zaw cukru w świeżej masie 3% -trwałośc przechowal: najwiekszą późne o twardych główkach KAPUSTA BRUKSELSKA(60)-liczba główek: 40-60 odm ustalone, 60-120 odm heterozyjne -wyrównanie pod wzgl wielkości główek -równomiernośc dorastania -wyrównanie wysokośći ogławianie dobrze wpływa na wyrów i równomier -ułożenie głowek: luźne, ścisłe -zwięzłośc głowek -odpor na wewnętrzne brunatnienie główek JARMUŻ(70x60)-wysokośc roslin -rozpiętość liści -stopień kędzierzawienia liści -zabarwienie liści -smak -odporność na warunki atmosf -wrażliwość na przemarzanie -długośc okresu weg (90-130dni) KALAREPA(60x40)-wielk i kształt zgrubienia: kulistospłaszcz, kuliste , owalne -skłonnośc do drewnienia -skłonnośc do pękania -liczba liści -wielkość liści -pokrój rośl: pionowy i skupiony, skosny i rozłożysty, o li luźno ułożonych -barwa li i zgrubienia: jasnoziel, ziel, jasnofiol, ciemnofioletowoniebi KALAFIOR(45x50)-róże: płaskie, śred spłaszczo, półkuliste -zwięzłość róży -stopień przykrycia: dobrze(b.zwięzłe) , słabo -zabarwienie; śnieżno białe, kremowe,(żoł na słoncu) -wielkośc róży: -równoczesność wykształ róż -długośc okr wegetacji W.KORZENIOWE:Selerowate: MARCHEW(m.rz20)-stosunek masy liści do masy całej rosliny: 12-40% -wielkośc korzenia -kształt korzenia: walcowaty z zaokrąglonym końcem, klinowate ze spiczastym końcem. Typowe gdy temp 16-20stopni, średnio wilgotna gleba. -stosunek śred walca do śred korzenia: im mniejsza tym lepiej -zabarwienie: intensywne na zawnątrz i wewnątrz -zabarwienie główki na kolor zielony -konsystencja -soczystość -smak: zalezy od zawartości cukrów -długośc okresu wegetacji 85-200dni: wczesne 120, śr wczesne 150 , późne ponad 150 -przechowywanie: dobrze odm późne -wysokość plonów: odm późne najwyższe plony PIETRUSZKA(m.rz20)--długośc i grubośc korzenia -stopień zwężenia -in dłuższy i cieńszy korz tym dłuższy okr wegi, lepsze przechow, mrozoodpor, bardziej aromatyczna -skłonnośc do rozwidlania korzeni SELER-wielkośc rozety liściowej -pokrój: wzniesiony, rozpierzchły -kształt korzenia dobra odm: słabo wykształ korz boczne, korz tylko u dołu, bez guzów, blizny płytkie. Gdy zbyt sucho robi się broda -miąższ: biały, lekko kremowy, zwarty i jędrny, luźny i gąbczasty -skłonność do parcenia -występow przebarwień Komosowat:BURAK ĆWIKŁOWY(35x35)-długośc okr weg: 3-5miesięcy -kształt korz spichrz: płaski, kulistospł, kulisty, owalny -barwa: amarantowa- do prawie czarnej -pierścienie: wyraźnie lub prawie nie -intensyw zabarwi: ilość betaminy, nagromadzenie podczas fotosyntozy -smak: zal od ilość cukrów i kwasów -delikatność korz (mlode i małe-delikat) SKORZONERA (astrowate)Dobra odm: szybki wzrost i grubienie. Korzenie niezbyt długie a grube, cylindryczne, nie zwężający się i nie rozszerzony, nie może mieć skłonności do rozwidlania się korzeni i ich parcinia. Korzeń nie ciemnieje po ugotowaniu Kapustowate: RZODKIEWKA I RZODKIEW(30)-kształt korz: bardzo zależy od warunków zewnętrznych!!!!! -skórka: biała, róż, czerw, fiol/ jednobarwna, dwubarwna -skórka rzodkwi: róż, biała, czarna -parcenie -stosunek masy zgrub do liści: wczesne 2:1, późne 1,2:1 / rzodkiew: 0,7:1 do 1,7:1 BRUKIEW-kształt korz: zalezy od war zewn -barwa miąższu: żółtawa i biała -etiolowane liście odm żółtomiąższowych są żółte, białomiąższowych białe -okr wegi ok. 3 mies W.LIŚCIOWE: Komosowate: SZPINAK ZWYCZAJNY(20x15-20) Typy: I męski typowy – ma kw męskie, małe rozety li i pędy kw w górnej cz nieulist. II typ męski – silnie ulist, ma kw męskie, duże rozety, i pędy kw ulist. III typ jednopienny – ma kw męskie żeń i hermafrodytyczne w różnym stos, duże rozety li i pędy kw ulist. IV typ żeński – kw żeńskie, duże rozety li, pędy kw ulist na całej dług. Cechy odm -pokrój roś: wzniesiony, rozłożysty -wielkość rozety liśc -liczba liści -grubość liści -barwa liści: ciemnozielona, zielona, jasnozielona -powierzchnia liści: gładka, karbowana -stosunek roślin m, ż, jednopiennych -wczesność wyrastania pędów kwiatost ( związane z reakcją fotoperiodyczną) -mrozoodporność -owoce: gładkie, kolczaste Astrowate: SAŁATA LISTKOWA – rozety liściowe, zielone, zielonożólte, żółte, mogą być lekko brązowawe. SAŁATA RZYMSKA – rozeta lub luźna główka, gruba tkanka, gorzki smak SAŁATA ŁODYGOWA – szparagowa, wyrasta w wydłużone pędy, kwasi się jak ogórki SAŁATA GŁOWIASTA(30x30)-typy: do uprawy w pomieszczeniach (okres zimowy i wczesnowiosenny-szybkość wyrastania pędów kwiatost- najszyb szklarniowe i pod folią -liście: SAŁATA MASŁOWA I KRUCHA MASŁOWA: miękka delikatna soczysta blaszka liściowa. Szybko traci jędrność. KRUCHA: twarda, sztywna, soczysta, krucha. -pokrój roś: wzniesiony, rozłożysty -kształt główek: okrągły, spłaszczony, podłużnie owalne -kształt liści: okrągłe, poprzecznie owalne, wydłużone, lancetowate -barwa liści: zielona, żółta, biała -wielkość główek ( mierzona poprzeczną średnicą) -szybkość wzrostu:słaby25cm,średni25-30,silnypow35. -odpor na choroby(mączniak rzekomy) -długość okr weg- modyfikuje się przez zmiany warunków uprawy- siew w listop 130-140dni, siew w styczniu 105-110, luty 85-95 -gorzknienie- laktucyna CYKORIA SAŁATOWA-najlepsze główki przy temp15-20 stopni + optym wilgot podłoża -pędzi się w ciemności -gorzknienie- laktucyna i laktukopikryna -wybór partii o równych korzeniach ENDYWIA-pokrój rośl: wzniesiony, filiżankowaty, rozłożysty -liście: całobrzegie, ząbkowane, piłkowane / wydłużone, łopatkowate -powierzchnia: gładka, pęcherzykowata -barwa: zielona, żółtozielona, żółta -konsystencja: delikatna, cienka, krucha/ gruba, mięsista, twarda SELER NACIOWY (selerowate)-barwa: jasnozie, ciemnoziel -barwa ogonków liści: odm jasnoziel- zielonożółte, żółte, zółtobiałe, białosrebrzyste (samobielące się) // odm ciemnoziel- ziel, plenne, miej skłonne do parcenia, dobre przechow, transport -tworzenie pośpiechów -wysokość plonu W.PSIANKOWATE:POMIDOR(60x50)-wys łodygi: wysokie, karłowe (samokończące się) -łodyga: sztywnoł, wiotkoł -liście: typowo pomidorowe, ziemniaczane -kwiatostany: pojedyncze, podwójne, złożone -wielkość ow -barwa ow: czerwo (s: karoten, m: karoten i likopen), malinowe(s: bezbarwna, m: likopen), pomarań (s: karoten, m: karoten), żółte(s: bezbarwna, miąższ :karoten) -kształt owo: od wydłużo do spłaszcz, w PL najczęściej uprawiane: kuliste, kulistospłaszcz -pow ow: gładka , karbowana -ilość komór -występow piętki -bielenie przed zabarwieniem -zaw suchej masy (ok. 5%) -cechy użytkowe: plenność, odpor na choroby, dobre wybarw ow, duza zaw suchej masy -grubość skórki -twardośc owocu -równoczesne dojrzewanie -łatwość oddzielenia kielicha od szypułek -smak(cukry i kwasy) dług okr wegi: superwczesne, wczesne, średnio wczesne, średnio późne, późne PAPRYKA-pokrój: ścielący i rozłożysty, zwarty i wzniesiony -wielkośc liści -barwa liści: jasnozielona, zielona, ciemnozielona -wielkośc owoców -kształt owoców: -grubość ścianek owocu: ... |
Menu
|