Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
CEBULA
-kształt cebuli : kulisty, kulistospłaszczony, płaski, kulistowydłużony. Zależy od war uprawy: zbyt głębokie sadzenie- kuliste robią się wydłużone, zbyt płytkie- robią się spłaszczone, zbyt wcześnie zakończona wegetacja- kształt butelkowaty, zbyt gęsty siew- boczne spłaszczenie. -przyleganie łusek suchych – długie przechowywanie to grube łuski ściśle przylegające -ścisłość- zależy od terminu zbioru- dobre przyleganie po zbiorze w momencie 50-60% złamanego szczypioru -zabarwienie łusek okrywających- białe, żółte, brązowe, czerwone, fioletowe. Odm o żółtych i brązowych są zwykle upr na przechowywanie. Białe są podatne na grzyba, barwne są odporne. -barwa łusek mięsistych- biała, biała z odcieniem zieleni i żółci, czerwona, fioletowa -liczba wierzchołków wzrostu -skłonność do rozszczepiania -smak- łagodny lub ostry -twardość- związana ze ścisłością przylegania łusek -równomierne załamywanie się szczypioru -odporność na uszkodzenia mechaniczne -długość okr wegetacji ok. 5 miesięcy -skłonność do tworzenia cebul bączastych. Średnio wczesne –mała skłonność, późne-duża CZOSNEK-2 TYPY: wytwarzające i nie wytwarzające pędów kwiatostanowych-cechy ustalone (wytwarzające): cebule regularne, zarys zaokrąglony, eliptyczny, 1 okółek ząbków!! Ząbków mało ale są duże. Słabo okryte łuskami suchymi. Źle się przechowują. Są bardzo plenne. Uprawa z sadzenia jesiennego. (nie wytwarzające): kształt nieregularny cebul, dużo małych ząbków ułożonych spiralnie w 2-3 okółkach. Dobrze się przechowują. Sadzenie wiosenne POR-długość cebuli: krótka (8-15cm), długa (do30cm). Odm letnie dłuższe cebule niż zimowych -2 GRUPY: letnie i zimowe -odm letnie mają krótszy okr wegetacji, wrażliwe na niskie temperatury, liście jasno zielone, delikatne w smaku, soczyste i o miękkiej blasze liściowej -odm zimowe- odporne na mróz, ostry smak, liście ciemnozielone, ma skłonność do wytwarzania cebulek przybyszowych SZCZYPIOREK-wymaga się: dużej plenności, delikatności smaku, soczystości. OGÓREK-wielkość owoców: korniszony 3-7d 1-2,5ś, konserwowe 6-10d 2,5-4,5ś, sałatkowe 12-20d -kształt: jajowaty, jajowaty wydłużony, maczugowaty, wężowaty -nasada: bez szyjki lu z zaznaczona szyjka -zakończenie kielichowe: spiczaste, wydłużone, zaokrąglone, okrągłe, tępe -włoski na zawiązkach: proste, złożone, mieszane/ białe , czarne, brązowe -powierzchnia owoców: gładka, szorstka, brodawkowata – skolerowana z rodz owłosienia -barwa owoców (dojrzałość uzytkowa): mlecznobiała, jaznożółtozielona, jasnozielona, ciemnozielona. Odm o włoskach czarnych mają zabarwienie zielone z różnymi odcieniami żółci. -barwa (dojrzałość fizjol) : brunatna, pomarańczowa, żółta, prawie biała, żółtozielona -powierzchnia owocu (dojrz fiz): gładka, pokryta rysunkiem -smak: gorzki lub pozbawiony goryczy. Gorzki smak- glikozydy- kukurbitacyny -okr wegetacji do pierwszego zbioru- 2-3 miesiące -okres plonowania- ok. 2 miesiące, cykliczne -stosunek kwiatów męskich do żeńskich: 10:1 do 40:1 -odm szklarniowe, inspektowe, gruntowe. GRUNTOWE: na konserwy, kwaszeniaki,salatki. SZKLARNIOWE: owoce partenokarpiczne, dobry smak, duża plenność, wczesność. -ogórki konserwowe: wysoki plon krótkich owoców, wierność plonowania, owoce proste, gładkie, jednolicie zabarwione -kwaszeniaki: kształt cylindryczny, trwałe zielone zabarwienie, nie tracą jędrności, bez pustych komór -sałatkowe: małe komory nasienne, nasiona nie wypadające, delikatna skórka MELON-kształt: kulisty lekko spłaszczony, kulisty, elipsoidalny,jajowaty, odwrotnie jajowaty, cylinsdryczny i wężowaty -powierzchnia: gładka, pomarszczona, żebrowana -barwa: biała, żółta, pomarańczowa, brązowa, zielona. -miąższ: biały, zielonkawy, zółty, pomarańczowy, zielony / włóknisty, masłowy, mączysty, chrupiący -soczystość -aromat -słodycz -przydatność do tansportu -plenność -dług okr wegetacjji KAPUSTA GŁOWIASTA I WŁOSKA-rozpiętość liści przed zawiązaniem główek -kształt liści: lancetowaty, owalny, odwrotnie jajowaty, okrągły, poprzecznie owalny, nerkowaty. -unerwienie liści: rzadkie i cienkie, grube -głąb: zewnętrzny niski 10-12, średnio wysoki 15-20, wysoki ponad 20. -wysokość głąba wewnętrznego: 1/5 do ¾ -kształt główki: kulisty, kulisto spłaszczony, stożkowaty, jajowaty, elipsoidalny -współczynnik kształtu; wysokość : średnica -twardość główki: bardzo luźne, luźne, średnio twarde, twarde i bardzo twarde -skłonność do pękania -zabarwienie liści wewnętrznych u kapust gł białych: prawie białe/ u czerwonych: intensywnie fioletowoczerwony, czerwony./ kapusta włoska: zielone -długośc okr wegetacji: wczesne 60-90 dni, śr wczesne 100-120, średnio późne 120-140, późne ponad 140 -przydatnośc do kwaszenia: białe l wewnętrzne, krótki głąb, delikatne unerwienie, delikatne liście, soczyste, kruche, niełamliwemin zawartość cukru w świeżej masie 3% -trwałośc przechowalnicza: nadają się późne o twardych główkach KAPUSTA BRUKSELSKA-liczba główek: 40-60 odm ustalone, 60-120 odm heterozyjne -wyrównanie pod zwględem wielkości główek -równomiernośc dorastania -wyrównanie wysokośći ogławianie dobrze wpływa na wyrównanie i równomierność -ułożenie głowek: luźne, ścisłe -zwięzłośc głowek -odporność na wewnętrzne brunatnienie główek JARMUŻ-wysokośc roslin -rozpiętość liści -stopień kędzierzawienia liści -zabarwienie liści -smak -odporność na warunki atmosf -wrażliwość na przemarzanie -długośc okresu wegetacji (90-130dni) KALAREPA-wielkośc i kształt zgrubienia: kulistospłaszczone, kuliste , owalne -skłonnośc do drewnienia -skłannośc do pękania -liczba liści -wielkość liści -pokrój rośliny: pionowy i skupiony, skosny i rozłożysty, oliściach luźno ułożonych -barwa liści i zgrubienia: jasnozielona, zielona, jasnofioletowa, ciemnofioletowoniebieska KALAFIOR-róże mogą być: płaskie, średnio spłaszczone, półkuliste -zwięzłość róży -stopień przykrycia: dobrze , słabo -zabarwienie; śnieżno białe, kremowe -wielkośc róży: -równoczesność wykształcania róż -długośc okr wegetacji MARCHEW-stosunek masy liści do masy całej rosliny: 12-40% -wielkośc korzenia -kształt korzenia: walcowaty z zaokrąglonym końcem, klinowate ze spiczastym końcem. Typowe gdy temp 16-20stopni, średnio wilgotna gleba. -stosunek średnicy walca do średnicy korzenia: im mniejsza tym lepiej -zabarwienie: intensywne na zawnątrz i wewnątrz -zabarwienie główki na kolor zielony -konsystencja -soczystość -smak: zalezy od zawartości cukrów -długośc okresu wegetacji 85-200dni: wczesne 120, śr wczesne 150 , późne ponad 150 -przechowywanie: dobrze odm późne -wysokość plonów: odm późne najwyższe plony PIETRUSZKA--długośc i grubośc korzenia -stopień zwężenia -in dłuższy icieńszy klorzeń tym dłuższy okr wegetacji, lepsze przechowywanie, lepsza mrozoodporność, bardziej aromatyczna -skłonnośc do rozwidlania korzeni SELER-wielkośc rozety liściowej -pokrój: wzniesiony, rozpierzchły -kształt korzenia dobra odm: słabo wykształcone korzenie boczne, korzenie tylko u dołu, bez guzów, blizny płytkie. Gdy zbyt sucho robi się broda -miąższ: biały, lekko kremowy, zwarty i jędrny, luźny i gąbczasty -skłonność do parcenia -występowanie przebarwień BURAK ĆWIKŁOWY-długośc okr wegetacji: 3-5miesięcy -kształt korzenia spichrzowego: płaski, kulistospłaszczony, kulisty, owalny -barwa: amarantowa- do prawie czarnej -pierścienie: wyraźnie widoczne, prawie nie zaznaczające się -intensywność zabarwienia: ilość betaminy, nagromadzenie podczas fotosyntozy -smak: zal od ilość cukrów ikwasów -delikatność korzeni SKORZONERADobra odm: szybki wzrost i grubienie. Korzenie niezbyt długie a grube, cylindryczne, nie zwężający się i nie rozszerzony, nie może mieć skłonności do rozwidlania się korzeni i ich parcinia. Korzeń nie ciemnieje po ugotowaniu RZODKIEWKA I RZODKIEW-kształt korzenia: bardzo zależy od warunków zewnętrznych!!!!! -skórka: biała, różowa, czerwona, fioletowa/ jednobarwna, dwubarwna -skórka rzodkwi: różowa, biała, czarna -parcenie -stosunek masy zgrubienia do liści: wczesne 2:1, późne 1,2:1 / rzodkiew: 0,7:1 do 1,7:1 BRUKIEW-kształt korzenia: zalezy od war zewn -barwa miąższu: żółtawa i biała -etiolowane liście odm żółtomiąższowych są żółte, białomiąższowych białe -okr wegetacji ok. 3 miesiące
SZPINAK ZWYCZAJNY -pokrój rośliny: wzniesiony, rozłożysty -wielkość rozety liściowej -liczba liści -grubość liści -barwa liści: ciemnozielona, zielona, jasnozielona -powierzchnia liści: gładka, karbowana -stosunek roślin męskich, żeńskich, jednopiennych -wczesność wyrastania pędów kwiatostanowych ( związane z reakcją fotoperiodyczną) -mrozoodporność -owoce: gładkie, kolczaste SAŁATASAŁATA LISTKOWA – rozety liściowe, zielone, zielonożólte, żółte, mogą być lekko brązowawe. SAŁATA RZYMSKA – rozeta lub luźna główka, gruba tkanka, gorzki smak SAŁATA ŁODYGOWA – szparagowa, wyrasta w wydłużone pędy, kwasi się jak ogórki SAŁATA GŁOWIASTA-typy: do uprawy w pomieszczeniach (okres zimowy i wczesnowiosenny), do przyspieszania pod folią, wiosenne odmiany gruntowe i odm letnie -szybkość wyrastania pędów kwiatostanowych- najszyb szklarniowe i pod folią -liście: SAŁATA MASŁOWA I KRUCHA MASŁOWA: miękka delikatna soczysta blaszka liściowa. Szybko traci jędrność. KRUCHA: twarda, sztywna, soczysta, krucha. -pokrój roślin: wzniesiony, rozłożysty -kształt główek: okrągły, spłaszczony, podłużnie owalne -kształt liści: okrągłe, poprzecznie owalne, wydłużone, lancetowate -barwa liści: zielona, żółta, biała -wielkość główek ( mierzona poprzeczną średnicą) -szybkość wzrostu -odporność na choroby(mączniak rzekomy) -długość okr wegetacji- modyfikuje się przez zmiany warunków uprawy- siew w listopadzie 130-140dni, siew w styczniu 105-110, luty 85-95 -gorzknienie- laktucyna CYKORIA SAŁATOWA-najlepsze główki przy temperaturze 15-20 stopni + optymalna wilgotność podłoża -pędzi się w ciemności -gorzknienie- laktucyna i laktukopikryna -wybór partii o równych korzeniach ENDYWIA-pokrój rośliny: wzniesiony, filiżankowaty, rozłożysty -liście: całobrzegie, ząbkowane, piłkowane / wydłużone, łopatkowate -powierzchnia: gładka, pęcherzykowata -barwa: zielona, żółtozielona, żółta -konsystencja: delikatna, cienka, krucha/ gruba, mięsista, twarda SELER NACIOWY-barwa: jasnozielone, ciemnozielone -barwa ogonków liściowych: odm jasnozielonych- zielonożółte, żółte, zółtobiałe, białosrebrzyste (samobielące się) // odm ciemnozielone- zielone, plenne, miej skłonne do parcenia, dobre przechowywanie, transport -tworzenie pośpiechów -wysokość plonu POMIDOR-wysokość łodygi: wysokie, karłowe (samokończące się) -łodyga: sztywnołodygowe, wiotkołodygowe -liście: typowo pomidorowe, ziemniaczane -kwiatostany: pojedyncze, podwójne, złożone -wielkość owocu: -barwa owocu: czerwone(skórka: karoten, miąższ: karoten i likopen), malinowe(s: bezbarwna, m: likopen), pomarańczowe(s: karoten, m: karoten), żółte(s: bezbarwna, miąższ :karoten) -kształt owocu: od wydłużonego do spłaszczonego, w PL najczęściej uprawiane: kuliste, kulistospłaszczone -powierzchnia owocu: gładka , karbowana -ilość komór -występowanie piętki -bielenie przed zabarwieniem -zawartość suchej masy (ok. 5%) -cechy użytkowe: plenność, odpornośc na choroby, dobre wybarwienie owoców -grubość skórki -twardośc owocu -równoczesne dojrzewanie -łatwość oddzielenia kielicha od szypułek -smak dług okresu wegetacji: superwczesne, wczesne, średnio wczesne, średnio późne, późne PAPRYKA-pokrój: ścielący i rozłożysty, zwarty i wzniesiony -wielkośc liści -barwa liści: jasnozielona, zielona, ciemnozielona -wielkośc owoców -kształt owoców: -grubość ścianek owocu: -powierzchnia: gładka, żebrowana/ ostro , tępo zakończona -owoce: zwisające, stojące -barwa owoców: czerwone, pomarańczowe, żółte -słodkie, ostre (kapsaicyna) ZIEMNIAK--wygląd kielichów „świetlnych” -wczesność -długośc okr wegetacji -szybkośc przyrastania bulw (bardzo wczesne, wczesne) -plenność, odp na choroby, mało wymagające, bulwy z gładką skórką, płaskimi oczkami o dobrym smaku FASOLA-długośc łodygi + sztywność : 1.karłowe do 60cm sztywne, 2.tyczne 2-3m wiotkie, 3.biczykowate 80-120cm górne wiotkie ze zdolnością do owijania -ilość włókna w strąkach: włókniste, bezwłókniste(szparagowe) SZPARAGOWE: zielonostrąkowe(plenniejsze, odporniejsze na choroby i war środowiska) i żółtostrąkowe -dobra odmiana szparagowa: mięsiste, proste, długie, o przekroju okrągłym, gładkiej powierzchni, bez zwężeń i wybrzuszeń -szparagowa do sprzętu mechanicznego: równoczesnośc dorastania strąków wysokie i skupione umieszczenie, łatwe oddzielanie od rośliny NA SUCHE ZIARNO: równoczesnośc zasychania -kształt nasion -barwa nasion -wielkość nasion -barwa znaczka -długośc okr wegetacji: 60-80dni, karłowe o miesiąc dłuższe GROCH ZIELONY-długośc łodygi: karłowe 15-60cm, średnio wysokie 60-90cm, wysokie dobra odmiana: sztywna łodyga, równoczesne dojrzewanie, niesbyt szybkie przejrzewanie, nadawanie o młócenia w stadium zielonych strąków -odporność na wyleganie-osadzenie straków na szypułce: pojedyncze, podwójne -szybkośc dojrzewania i przejrzewania --twardośc nasion odm do młócenia: duża wydajnośc nasion z zielonej masy, straki silnie trzymające się łęcin, łatwo otwierające się, nasiona odporne na uszkodzenia -długośc okresu wegetacji- można regulować przez terminem siewu -nasiona: wielkość, barwa, smak
1
|
Menu
|