Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
1. Podaj ważniejsze typy klasyfikacji warzyw (przykłady). 1. ze wzgledu na organ uzytkowy: W/g. WikiPedi: 3. Jaki związki decydują o wartości biologicznej warzyw (wymień)? Witaminy, sole mineralne, tluszcze, kwasy organiczne, cukry, białka, polifenole, antocyjany, karotenoidy, chlorofile, 4. Na czym polega zjawisko termoperiodyzmu, podaj jego wykorzystanie w praktyce? Termoperiodyzm to reakcja rozwojowa rośliny na wahania dobowe temperatury. 5. Podaj przykłady warzyw a) odpornych na mrozy, b) odpornych na przymrozki, c) ginących od przymrozków lub długotrwałych chłodów a. jarmuż, pietruszka, szparag, rabarbar. 6. Jakie parametry światła odgrywają ważną rolę w produkcji warzyw? Długość fali, natężenie, czas ekspozycji Jednolity rozkład natężenia światła na całej powierzchni uprawy Mała emisja promieniowania cieplnego z żarówek Duża wydajność świetlna Skupione światło skierowane na roślinę Widmo (zakres wytwarzanego światła) korzystne dla fotosyntezy Lampy: źarowe – nie dobre: zaledwie 5-6% wydajności świetlnej, mało promieni niebiesko-fioletowych, za duża emisja promieniowania cieplnego Jarzeniowe (świetlówki) – dobre: 20% wydajności świetlnej, dużo światła aktywnego fotosyntetycznie, mało ciepła, 30cm od wierzchołka roślin Rtęciowe – średnie: zadowalająca wydajność świetlna LRF – nie! Za dużo światła czerwonego, brak niebieskiego (obniżona fotosynteza), dużo ciepła (musi być 90-100cm od rośliny), rozproszone światło LRFR – tak! Dobry wpływ na fotosyntezę, równomierne światło, 10% wydajności świetlnej Sodowe (WLS) – NAJLEPSZE: 25% wydajności świetlnej, widno korzystne dla fotosyntezy 8. Wymień czynniki wpływające na pobieranie wody przez rośliny warzywne Współczynnik transpiracji – liczba mm wody, którą roslina zużywa na wyprodukowanie 1g suchaj masy; zależy od właściwości poszczególnych gatunków oraz czynników zewnętrznych System korzeniowy Nawożenie organiczne i nieorganiczne (fosfor) pH Wilgotność powietrza Konkurencja z chwastami 9. Wymień gatunki warzyw mające wysokie wymagania wodne Kalarepa, Rzodkiewka, Kapusta pekińska, Kalafior, Brokuły, Sałata, Seler, Ogórek 10. Podaj fazy wzrostu lub rozwoju, w których potrzeby wodne są największe Fazy: Od wschodów/sadzenia rośliny do dobrego ukorzenienia się Zwiększanie się masy Dojrzewanie roślin Jeśli roślinom nie można zapewnić optymalnych warunków wodnych przez cały okres wegetacji, to nie należy nawadniać ich w początkowym okresie wzrostu Kapustne – cały czas wymagają dużo wody: Kalafior – krytyczny okres to faza od zawiązywania do wykształcania się róży Kapusta – krytyczny okres to faza zawiązywania główki Kalarepa – krytyczny okres to faza formowania zgrubienia Jarmuż – krytyczny okres to faza dorastania rozety liściowej Pomidor – faza zawiązywania owoców Ogórek – faza zawiązywania owoców Korzeniowe: Marchew, pietrucha, skorzonera – krytyczny okres to faza intensywnego wzrostu (VII-VIII), przy braku wody rozwidlenie korzenia Seler – koniec lata Cebula – od wschodów do tworzenia cebul (słaby system korzeniowy) Ziemniak – krytyczny okres – od tworzenia bulw do zbiorów Sałata – krytyczny okres – końcowy okres wiązania główki Strączkowe (groch, fasola) – krytyczny okres od kwitnienia do zawiązywania nasion i zbioru Pod szkłem – wilgotność musi być na stałym poziomie (0,02-0,03 MPa) 11. Które warzywa (6) przechodzą jarowizację, a które jej nie przechodzą (5)? Przechodzą Cebula, pietruszka, pasternak, seler korzeniowy, skorzonera, burak ćwikłowy Nie przechodzą Pomidor, papryka, oberżyna, ziemniak, sałata, kukurydza, dyniowate, strączkowe 12. Scharakteryzuj idealną glebę pod uprawę warzyw Przepuszczalna Przewiewna Nie wymaga melioracji Czynna Łatwo obsycha wiosną Łatwo się nagrzewa (można wcześniej siać à wcześniejszy plon) Wierzchnia warstwa nie zeskorupia się (nawet podczas suszy) Bogata w składniki pokarmowe Dostatecznie zasobna w wodę I. klasa gleb: cebula, ogórek,kalafior, seler, sałata, papryka, por Mineralne: PERLIT Bez substancji toksycznych 4 typy o różnej wielkości Powyżej 1 mm – podłoże jednorodne 1-3 mm (Silverperl seed) – stosowany do wysiewu nasion i ukorzeniania sadzonek 1,5-5 mm (Silverperl standard) – do upraw hydroponicznych Worek z perlitem może być wykorzystany dwukrotnie, nawet bez dezynfekcji WEŁNA MINERALNA Wytwarzana z bazaltu, diabazu lub skał wapiennych czy dolomitowych przez stopienie skał w temp. 1600-2000ºC – powstają nitki o średnicy 0,05 mm, z których potem wytwarza się maty, płyty lub granulaty, gdy temperatura spada do 200ºC dodaje się żywice fenolowe (wełna staje się hydrofilna) Odczyn lekko zasadowy Porowatość 97,8% Masa właściwa 0,06 g/cm3 Dostępna w postaci kostek różnej objętości, osłoniętych folią Organiczne: TORF WYSOKI Kwaśny odczyn Mało dostępnych dla roślin makro- i mikroelementów Dostępne są podłoża torfowe o nazwach: STM-3 (zawiera MIS 3), STM-4 (zawiera MIS 4) TORF NISKI Bardzo zróżnicowane właściwości fizykochemiczne Przydatny jako składnik podłoży mieszanych KORA Niska pojemność wodna i sorpcyjna Może zawierać substancje hamujące kiełkowanie nasion i wzrost roślin Duży stosunek C:N – trudno ustalić nawożenie azotem Jako składnik podłoży mieszanych KOMPOSTY KOROWE 3-4 miesiące kompostowania z dodatkiem mocznika, saletry amonowej lub pomiotu kurzego przy wilgotności 60-70% Komposty z drzew iglastych wymagają odkwaszenia i wzbogacenia w Ca, makro- i mikroelementy TROCINY Głównie z drzew iglastych, bo w liściastych znajdują się substancje fitotoksyczne i stosuje się je tylko jako dodatek (10-20% objetości) Przy nawadnianiu podsiąkowym WĘGIEL BRUNATNY 10-20% popiołu 80-90% substancji organicznej (30-40% to frakcja humusowa) pH 6,7-7,2 N 20-50; P 10-20; K 20-100; Mg 300-500; Ca 1500-2500 [mg/dm3] W miarę rozdrobnienia zwiększa się zawartość składników mineralnych dostępnych dla roślin, lecz pogarszają się właściwości fizyczne Przy dużym nawadnianiu składniki pokarmowe są wypłukiwane Węgiel brunatny + 30% torfu à stabilne właściwości fizyczne 15. Na czym polega rola nawozów organicznych i mineralnych wprowadzanych do gleby? Organiczne: Wzbogacanie gleby w próchnicę Poprawa struktury gleby Odkwaszanie (obornik) Poprawa stosunków wodnych Dostarczenie azotu i potasu w formie łatwo dostępnej dla roślin (gnojówka, gnojowica, nawozy zielone) Nawozy zielone: Ochrona przepuszczalnych składników gleby przed wyługowaniem Dostarczenie azotu Wpływa pozytywnie na rozwój drobnoustrojów Zwiększa zawartość CO2 w glebie Przeciwdziałanie erozji gleby Związki trudnodostępne à związki łatwodostępne Zwiększenie pojemności wodnej Zapobiega uwstecznianiu fosforu Nieorganiczne: Regulacja pH Uzupełnia nawożenie organiczne Dostarcza N, P, K, Mg, B, Mo, mikro- i makroelementy Nawożenie tylko na podstawie analizy gleby! Konieczna duża ilość wody dla prawidłowego działania Regulacja pH Uzupełniają nawożenie organiczne Dostarcza N, P, K, Mg, B, Mo, mikro- i makroelementy według potrzeb
17. Które warzywa w uprawie polowej reagują na nawożenie obornikiem? Sałata, Pietruszka, Por, Ziemniak późny, Seler, Cebula, Fasolka szparagowa, Ogórek
Małe: fasola, groch, rzodkiewka Średnie: jarmuż, ogórek, czosnek, koper Duże: warzywa liściowe (cykoria, kapusta pekińska, czerwona i biała późna), dynia, kalafior 19. Wymień czynniki mające wpływ na akumulację azotanów w warzywach Rodzaj warzywa (najwięcej liściowe, potem korzeniowe) Ilość dawek (tylko 1 dla sałaty, rzodkiewki, kalarepy wczesnej oraz warzyw o słabym systemie korzeniowym) Wczesność odmiany Długość okresu wegetacji Różnice gatunkowe 20. Które gatunki warzyw są wrażliwe na uprawę bezpośrednio po wapnowaniu? Kiedy wobec tego ten zabieg powinien być wykonany? Ziemniak – pH 5,2-5,4 Brokuł, Fasola, Kapusta, Kukurydza cukrowa, Pomidor, Rzepa, Rzodkiewka – pH 5,5-6,8
21. Co to jest a) zmianowanie, b) płodozmian, c) rotacja? Zmianowanie – kolejne następstwo roślin uprawnych na tym samym polu, uzasadnione przyrodniczo, uwzględnia różne właściwości i wymagania roślin oraz wzajemne oddziaływanie na siebie i charakter siedliska Płodozmian – to zmianowanie zaplanowane z góry na szereg lat i pól w konkretnym gospodarstwie; wiąże się z całokształtem produkcji Rotacja – pełny cykl zmianowania, tzn. liczba lat potrzebnych do tego, aby wszystkie jego rośliny przeszły zgodnie z następstwem przez to samo pole; może być kilku- lub kilkunastoletnia 22. Podaj ogólne zalecenia dotyczące następstwa roślin warzywnych Rok Roślina 1 Liściowe, kapustne 2 Zboża jare z wsiewką roślin strukturotwórczych 3 Roślina strukturotwórcza 4 Cebulowe 5 Korzeniowe 6 Motylkowe + zboża ozime 7 Zboża ozime 23. Podaj przykłady warzyw wymagających stosowania zamianowania Kapusta biała – po 4 latach kiła Czosnek – po 3 latach Fuzarium Ziemniak, groch, burak, marchew, pietruszka, cykoria, sałata, ogórek, fasola, seler – spadek plonu !!!NICIENIE!!! 24. Które warzywa uprawia się a) z bezpośredniego siewu w pole, b) z siewu lub/i z rozsady, c) tylko z rozsady? a) z bezpośredniego siewu w pole: czosnek (sadzimy ząbki), cykoria sałatowa, szpinak, marchew, burak ćwikłowy, rzodkiewka, fasola, 25. Od czego zależy i ile wynosi norma siewu nasion dla buraka ćwikłowego? Zdolność kiełkowania Wielkość kłębków Odległość rzędów Przeznaczenie plonu (różny termin) Wynosi 12-20 kg/ha 26. U których gatunków warzyw szklarniowych jest możliwe zastosowanie podkładki i jakiej (przykłady)? Ogórek szklarniowy i melon Dynia figolistna (Cucurbita ficifolia) Pomidor szklarniowy i oberżyna Lycopersicon esculentum x L. hirsutum KVFN i KVFN Tm KNVF i KNVF Tmi KNVF2 Papryka Podkładki odporne na Phytophtora capsici 27. Podaj definicję i przykłady podłoża inertnego? Jałowe, bierne, nieaktywne lub obojętne chemicznie Nie wchodzi w reakcje z pożywką Nie ulega rozkładowi mikrobiologicznemu Wolne od chorób i szkodników Poprawia jakość i plon warzyw Umożliwia precyzyjne nawadnianie 28. Wymień najważniejsze czynniki środowiska korzeniowego mające wpływ na wzrost, i plonowanie roślin warzywnych? Optymalna wilgotność gleby (dobre stosunki powietrzno-wodne) Odpowiednie pH gleby Zasobność w dostępne składniki pokarmowe Temperatura gleby Zmiany: Uruchomienie trudnodostępnych dla roślin mikro- i makroelementów Powstanie dużej ilości amoniaku (kilkukrotnie wyższej niż optymalne stężenie) Zasolenie ??? Aby uniknąć uszkodzenia roślin przez nadmiar azotu amonowego, powstającego po parowaniu (maksymalna koncentracja po 10-14 dniach od zabiegu), należy sadzić w 2-3 dniu po odkażeniu (gdy temperatura spadnie do 30ºC), albo dopiero po 3-4 tygodniach. 54ºC- nasiona chwastów, dżdżownice, nicienie ... |
Menu
|