warzywa(1), Ogrodnictwo 2011, Warzywnictwo, Warzywka V semstr, warzywnictwo wykłady

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

OGÓLNE

Typy klasyfikacji warzyw 1.ze wzgledu na organ uzytkowy: korzeniowe (marchew pietruszka, seler, burak); cebulowe( cebula, czosnek, por); liściowe (kapusta,szpinak,szczaw, salata, cykoria, endywia pietruszka, seler); owoce (pomidor, papryka, ogorek, dynia, arbuz, melon, pepino, oberzyna) 2. ze wzgledu na miejsce uprawy: gruntowe (cebula, kapusta, pomidor); inspektowe (pomidor, papryka, salata, ogórek, oberżyna) 3.ogolny podzial okreslajacy czesc uzytkowa i stopien pokrewienstwa krzaka: cebulowe, kapustne: (kapusta głowiasta, kalafiory, kalarepa, jarmuż);liściowe; piankowe(pomidory, ziemniaki, papryka; korzeniowe; rzepkowate(rzodkiewka, rzodkiew, rzepa); dyniowate(ogórki, dynia, melon);strączkowe;(fasola, groch, bób, soja); przyprawowe: (koper, majeranek) 4. ze wzgledu na przydatnosc do przechowywania: trwale marchew, cebula, nie trwale - ogorek, pomidor; według dł zycia; wymagan; może być tez klasyfikacja botaniczna najbardziej naukowa

Związki decydują o wartości biologicznej warzyw:mala wartość energetyczna; zaw Wit C; beta-karoten prekursora Wit A; Wit E i PP; duza czesc błonnika; znaczna ilość soli miner; azotany,azotyny metale ciezkie niekorzystny wpływ bo w zlych warunkach Sr rozwijaja się warzywa

Parametry światła odgrywają ważną rolę w produkcji warzyw Długość fali, natężenie, czas ekspozycji

Czym powinny się charakteryzować sztuczne źródła światła wykorzystywane w praktyce ogrodniczej: Jednolity rozkład natężenia światła na całej powierzchni uprawy.Mała emisja promieniowania cieplnego z żarówek.Duża wydajność świetlna.Skupione światło skierowane na roślinę.Widmo (zakres wytwarzanego światła) korzystne dla fotosyntezy

Lampy: źarowe :nie dobre zaledwie 5-6% wydajności świetlnej, mało promieni niebiesko-fioletowych, za duża emisja promieniowania cieplnego Jarzeniowe (świetlówki) dobre: 20% wydajności świetlnej, dużo światła aktywnego fotosyntetycznie, mało ciepła, 30cm od wierzchołka roślin Rtęciowe średnie zadowalająca wydajność świetlna LRF – nie! Za dużo światła czerwonego, brak niebieskiego (obniżona fotosynteza), dużo ciepła (musi być 90-100cm od rośliny), rozproszone światło LRFR :tak! Dobry wpływ na fotosyntezę, równomierne światło, 10% wydajności świetlnej Sodowe (WLS) NAJLEPSZE: 25% wydajności świetlnej, widno korzystne dla fotosyntezy

Czynniki wpływające na pobieranie wody przez rośliny warzywneWspółczynnik transpiracji liczba mm wody, którą roslina zużywa na wyprodukowanie 1g suchaj masy; zależy od właściwości poszczególnych gatunków oraz czynników zewnętrznych; System korzeniowy; Nawożenie organiczne i nieorganiczne (fosfor);pH ;Wilgotność powietrza;Konkurencja z chwastami

Fazy wzrostu lub rozwoju, w których potrzeby wodne są największeFazy:Od wschodów/sadzenia rośliny do dobrego ukorzenienia się;Zwiększanie się masy;Dojrzewanie roślin;Jeśli roślinom nie można zapewnić optymalnych warunków wodnych przez cały okres wegetacji, to nie należy nawadniać ich w początkowym okresie wzrostu Kapustne cały czas wymagają dużo wody;Kalafior krytyczny okres to faza od zawiązywania do wykształcania się róży;Kapusta krytyczny okres to faza zawiązywania główki; Kalarepa krytyczny okres to faza formowania zgrubienia;Jarmuż krytyczny okres to faza dorastania rozety liściowej;Pomidor faza zawiązywania owoców Ogórek faza zawiązywania owoców Korzeniowe:Marchew, pietrucha, skorzonera krytyczny okres to faza intensywnego wzrostu (VII-VIII), przy braku wody rozwidlenie korzenia Seler koniec lata Cebula od wschodów do tworzenia cebul (słaby system korzeniowy) Ziemniak krytyczny okres od tworzenia bulw do zbiorów ;Sałata krytyczny okres końcowy okres wiązania główki Strączkowe (groch, fasola) krytyczny okres od kwitnienia do zawiązywania nasion i zbioru Pod szkłem wilgotność musi być na stałym poziomie (0,02-0,03 MPa)                                 Idealną glebę pod uprawę warzyw przepuszczalna;Przewiewna;Nie wymaga melioracji.Czynna Łatwo obsycha wiosną Łatwo się nagrzewa (można wcześniej siać à wcześniejszy plon) Wierzchnia warstwa nie zeskorupia się (nawet podczas suszy)Bogata w składniki pokarmoweDostatecznie zasobna w wodę

Materiały wykorzystywane jako podłoża w produkcji pod osłonamiMineralne: PERLIT,Bez substancji toksycznych WEŁNA MINERALNAWytwarzana z bazaltu, diabazu lub skał wapiennych czy dolomitowych przez stopienie skał w temp. 1600-2000ºC – powstają nitki o średnicy 0,05 mm, z których potem wytwarza się maty, płyty lub granulaty, gdy temperatura spada do 200ºC dodaje się żywice fenolowe (wełna staje się hydrofilna) Odczyn lekko zasadowy Porowatość 97,8% Masa właściwa 0,06 g/cm3 Dostępna w postaci kostek różnej objętości, osłoniętych folią Organiczne:TORF WYSOKI Kwaśny odczyn

Mało dostępnych dla roślin makro- i mikroelementów Dostępne są podłoża torfowe o nazwach: STM-3 (zawiera MIS 3), STM-4 (zawiera MIS 4) TORF NISKI Bardzo zróżnicowane właściwości fizykochemiczne Przydatny jako składnik podłoży mieszanych KORANiska pojemność wodna i sorpcyjna Może zawierać substancje hamujące kiełkowanie nasion i wzrost roślin Duży stosunek C:N – trudno ustalić nawożenie azotem Jako składnik podłoży mieszanych KOMPOSTY KOROWE3-4 miesiące kompostowania z dodatkiem mocznika, saletry amonowej lub pomiotu kurzego przy wilgotności 60-70% Komposty z drzew iglastych wymagają odkwaszenia i wzbogacenia w Ca, makro- i mikroelementy TROCINY Głównie z drzew iglastych, bo w liściastych znajdują się substancje fitotoksyczne i stosuje się je tylko jako dodatek (10-20% objetości) Przy nawadnianiu podsiąkowym WĘGIEL BRUNATNY 10-20% popiołu 80-90% substancji organicznej (30-40% to frakcja humusowa) pH 6,7-7,2 N 20-50; P 10-20; K 20-100; Mg 300-500; Ca 1500-2500 [mg/dm3] W miarę rozdrobnienia zwiększa się zawartość składników mineralnych dostępnych dla roślin, lecz pogarszają się właściwości fizyczne Przy dużym nawadnianiu składniki pokarmowe są wypłukiwane Węgiel brunatny + 30% torfu à stabilne właściwości fizyczne

Rola nawozów organicznych i mineralnych wprowadzanych do gleby Organiczne: Wzbogacanie gleby w próchnicę;Poprawa struktury gleby;Odkwaszanie (obornik);Poprawa stosunków wodnych;Dostarczenie azotu i potasu w formie łatwo dostępnej dla roślin (gnojówka, gnojowica, nawozy zielone) Nawozy zielone: Ochrona przepuszczalnych składników gleby przed wyługowaniem; Dostarczenie azotu; Wpływa pozytywnie na rozwój drobnoustrojów; Zwiększa zawartość CO2 w glebie; Przeciwdziałanie erozji gleby Związki trudnodostępne à związki łatwo dostępne;Zwiększenie pojemności wodnej;Zapobiega; uwstecznianiu fosforu Nieorganiczne:Regulacja pH;Uzupełnia nawożenie organiczne;Dostarcza N, P, K, Mg, B, Mo, mikro- i makroelementy;Nawożenie tylko na podstawie analizy gleby!;Konieczna duża ilość wody dla prawidłowego działania

Korzyści ze stosowania nawozów mineralnychRegulacja pH;Uzupełniają nawożenie organiczne; Dostarcza N, P, K, Mg, B, Mo, mikro- i makroelementy według potrzeb

Czynniki mające wpływ na akumulację azotanów w warzywachRodzaj warzywa (najwięcej liściowe, potem korzeniowe);Ilość dawek (tylko 1 dla sałaty, rzodkiewki, kalarepy wczesnej oraz warzyw o słabym systemie korzeniowym);Wczesność odmiany Długość okresu wegetacji; Różnice gatunkowe

Czynniki środowiska korzeniowego mające wpływ na wzrost, i plonowanie roślin warzywnych Optymalna wilgotność gleby (dobre stosunki powietrzno-wodne);Odpowiednie pH gleby;Zasobność w dostępne składniki pokarmowe;Temperatura gleby

Jakie zmiany zachodzą w podłożu po parowaniu i kiedy możemy sadzić rośliny do parowanego podłoża Zmiany: Uruchomienie trudnodostępnych dla roślin mikro- i makroelementów Powstanie dużej ilości amoniaku (kilkukrotnie wyższej niż optymalne stężenie). Aby uniknąć uszkodzenia roślin przez nadmiar azotu amonowego, powstającego po parowaniu (maksymalna koncentracja po 10-14 dniach od zabiegu), należy sadzić w 2-3 dniu po odkażeniu (gdy temperatura spadnie do 30ºC), albo dopiero po 3-4 tygodniach.

Określ temperatury letalne dla różnych patogenów przy dezynfekcji termicznej podłoży. 54ºC- nasiona chwastów, dżdżownice, nicienie  71ºC- drutowce, grzyby bez przetrwalników, 82ºC- Fusarium, Verticilium, Pyrenocheta, 94ºC- wirus mozaiki tytoniu (TMV)

...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.