w-3, Technologia żywności i Żywienie człowieka, żywienie człowieka i dietetyka wykłady

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
WYKŁAD 3

Charakterystyka podstawowych grup żywności.

Niezbędne składniki odżywcze – biodostępność i rola w organizmie cz. II
Truizmem jest twierdzenie, iż woda to związek chemiczny, bez którego istnienie życia nie
byłoby możliwe. Jest jedyną występującą w trzech stanach skupienia (ciekłym, stalym i gazowym),
a także głównym składnikiem wszystkich żyjących na ziemi organizmów i ważnym elementem
środowiska w którym żyją.
WODA
Cząsteczka wody ( H2O) składa się z jednego atomu tlenu i dwóch atomów wodoru, połączonych
wiązaniem kowalencyjnym. Właściwości chemiczne i fizyczne wody różnią się znacznie od
właściwości innych związków o podobnej prostej budowie (np.H2S). Wynika to z dipolarności
cząsteczki, która doskonale nadaje się do tworzenia wiązań wodorowych, jako donor a także
akceptor protonów.
W układach biologicznych woda może występować jako:
• bardzo słaby kwas uwalniając proton i tworząc jon hydroksylowy
• lub jako bardzo słaba zasada, przyjmując proton i tworząc jon oksoniowy.
Właściwości te powodują ze jest niezastąpionym związkiem w wielu szlakach metabolicznych.
Zawartość wody w tkankach i narządach waha się od 45% do 75% przy wartościach
skrajnych: od 10% w (tkanka tłuszczowa) do 98% (pot). Różnice zależą od wieku i płci, a także
rodzajów narządów i tkanek.
Woda w organizmie występuje w komórkach i przestrzeniach zewnątrzkomórkowych. Stanowi
środowisko w którym dokonują się wszystkie procesy życiowe a ponadto może być substratem lub
produktem końcowym wielu reakcji biochemicznych.
Najwięcej wody powstaje w procesie katabolizmu tłuszczów (1,07 g H2O)*, węglowodanów (0,56g
H2O)* i białka (0, 39g H2O)* (*/ na jeden gram substratu).
Średnia zawartość wody (% wag.)
Organizm człowieka
65
Komórki mózgu człowieka
85
Kości człowieka
20
Kręgowce lądowe
60-65
Ryby
80
Rośliny lądowe
50-85
Wodorosty
95-99
Zawartość wody w organizmie utrzymuje się na stałym poziomie, a jej dodatni bilans występuje w
okresie wzrastania i ciąży. Bilans zerowy utrzymywany przez zachowanie równowagi pomiędzy
ilością wody pobranej w pokarmach , płynach i z przemian metabolicznych a ilością wydaloną
przez nerki, płuca, skórę i przewód pokarmowy.
Ilość wody wydalanej przez nerki podlega regulacji hormonalnej, przy czym istotne znaczenie ma
hormon antydiuretyczny – wazopresyna i układ renina – angiotensyna – aldosteron.
Bilans wody w organizmie dorosłego człowieka – wartości przeciętne (wg Brzozowskiej)
ŹRÓDŁA WODY
cm3
% DROGI WYDALANIA Cm3
%
Pożywienie stałe
1000
25,7
Nerki (mocz)
1500
53,6
Napoje
1500
53,6
Płuca (aerozol)
550
19,6
Procesy metaboliczne
300
10,7
Skóra (pot)
600
21,4
----
-----
--- Przewód pokarmowy (kał)
150
5,4
Razem
2800
100
Razem
2800
100
Ograniczona podaż wody wywołuje w organizmie ciąg reakcji zmniejszających jej wydalanie.
Odwodnienie rzędu 2-3% zmniejsza wydolność fizyczną, 5-8% wywołuje dodatkowe zaburzenia
ze strony układu nerwowego, a utrata wody ustrojowej w ilości 20-30% masy ciała stanowi
zagrożenie życia (cholera).
Nadmierna podaż wody przy zmniejszonym jej wydalaniu objawia się powstawaniem obrzęków,
uszkodzeniem komórek i tkanek, aż do wypaczenia metabolizmu, gromadzenia związków
toksycznych powodujących śpiączkę.
Rola wody w zachowaniu homeostazy organizmu wymusza to, że musi być ona dostarczana do
organizmu w sposób ciągły. Minimalna ilość wody, jaką musi otrzymać organizm człowieka wynosi
ok 1000cm3/dobę; maksymalna nie powinna przekraczać zdolności organizmu do jej wydalenia.
Zapotrzebowanie na wodę wynosi: 30 cm3/kg masy ciała lub 1 cm3/1 kcal pożywienia.
Są to wartości orientacyjne uzależnione od wieku, płci, stanu fizjologicznego , aktywności fizycznej
, warunków klimatycznych, a także współistniejących chorób.
WODA DO SPOŻYCIA
Wody przeznaczone do spożycia pochodzą z ujęć wód powierzchniowych lub podziemnych. Jest to
woda naturalna, poddawana lub nie poddawana procesowi uzdatniania. Klasyfikacja dla oceny
stanu wód powierzchniowych, wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę konsumpcyjną,
obejmuje pięć klas jakości, w obrębie których uwzględnia się kategorie: A1, A2, A3.
• Klasa I – wody o bardzo dobrej jakości, spełniające wymagania dla wód powierzchniowych
wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia, które jeśli
są uzdatniane, to według określonych procedur. Wody te nie wykazują żadnych skutków
oddziaływania antropogenicznego.
• Klasa II – wody dobrej jakości, spełniające wymagania dla wód powierzchniowych
wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia, które jeśli
są uzdatniane, to według określonych procedur. Wartości biologicznych wskaźników jakości
wody wskazują na niewielki wpływ oddziaływań antropogenicznych.
• Klasa III – wody zadowalającej jakości, spełniające wymagania dla wód powierzchniowych
wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia, które jeśli
są uzdatniane, to według określonych procedur. Wartości biologicznych wskaźników jakości
wody wskazują na umiarkowany wpływ oddziaływań mikrobiologicznych.
• Klasa IV – wody niezadowalającej jakości, spełniające wymagania dla wód
powierzchniowych wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do
spożycia, które jeśli są uzdatniane, to według określonych procedur. Wartości
biologicznych wskaźników jakości wody wskazują na zmiany jakościowe i ilościowe w
biologicznych wskaźnikach jakości wody, jako skutek oddziaływań antropogenicznych.
Podział na pięc klas dotyczy również wód podziemnych, jednak kryteria podziału są odmienne.
W klasie pierwszej – jakość wody jest kształtowana jedynie w wyniku naturalnych procesów
zachodzących w warstwie wodonośnej, a żaden ze wskaźników jakości nie przekracza wartości
dopuszczalnych.
W klasie drugiej – wskaźniki jakości z wyjątkiem żelaza i manganu nie przekraczają
wartości dopuszczalnych i nie wskazują na oddziaływanie antropogeniczne.
W klasie trzeciej – niektóre wskaźniki przekraczają wartości dopuszczalne w wyniku
naturalnych procesów lub słabego oddziaływania antropogenicznego.
W klasie czwartej - większość wskaźników jakości przekracza wartości dopuszczalne w
wyniku naturalnych procesów lub słabego oddziaływania antropogenicznego.
W klasie piątej – wartości wskaźników jakości wody potwierdzają oddziaływanie
antropogeniczne, nie spełnia ona wymogów określonych dla wody przeznaczonej do spożycia.
WODY PITNE
Przez to pojęcie należy rozumieć naturalne wody mineralne i wody stołowe, które są ściśle
zdefiniowane:

naturalna woda mineralna
– oznacza wodę pochodzącą z udokumentowanych zasobów
wody podziemnej, wydobywaną jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub
wierconymi, pierwotnie czystą pod względem fizycznym i mikrobiologicznym,
charakteryzującą się stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami mającymi
znaczenie fizjologiczne, poprzez korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi.
Uzdatnianie wody
ma na celu usunięcie zanieczyszczeń mechanicznych, mikrobiologicznych,
niepożądanego smaku i zapachu, zmiękczenie wody lub całkowitą demineralizację . Uzdatnianie
wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, przeprowadza się w STACJACH UZDATNIANIA i
zakładach wodociągowych. Proces przebiega w kilku etapach mających na celu klarowanie,
dezynfekcję, odżelazianie, odmanganianie, odkwaszanie i zmiękczanie.
Niektóre gałęzie przemysłu spożywczego (np. browarnictwo), stawiają dodatkowe
wymagania związane z jakością wody, dotyczące twardości, obecności związków pieniących i in.

naturalna woda źródlana
– oznacza wodę pochodzącą z udokumentowanych zasobów
podziemnych, wydobywaną jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi,
pierwotnie czystą pod względem fizycznym i mikrobiologicznym, nie różniącą się
właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
określonej w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę.

woda stołowa
– woda otrzymana po dodaniu do wody źródlanej naturalnej wody mineralnej
lub soli mineralnych, zawierających jeden lub więcej składników mających znaczenie
fizjologiczne, jak sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany.
Naturalne wody mineralne kwalifikuje się po przeprowadzeniu oceny pod względem geologicznym
i hydrogeologicznym , fizycznym, chemicznym, mikrobiologicznym, farmakologicznym,
fizjologicznym i klinicznym.
Przeprowadzenie powyższych ocen nie jest konieczne, jeżeli woda mineralna spełnia następujące
wymagania:
• przy ujęciu i zabutelkowaniu zawiera co najmniej 1000mg/dm3 rozpuszczonych składników
mineralnych lub co najmniej 250 mg/dm3 wolnego dwutlenku węgla pochodzenia
naturalnego;
• oznaczona zawartość wapnia, magnezu, sodu, żelaza, chlorków, siarczanów, węglanów,
fluorków lub jodków jest większa od dopuszczalnej dla wody przeznaczonej do spożycia
przez ludzi i zapewnia korzystne oddziaływanie na człowieka.
Istnieją przepisy dotyczące wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych i
źródlanych. Zgodnie z przepisami:
• dopuszczalne odchylenia od deklarowanej przez producenta na etykiecie zawartości
charakterystycznych składników nie mogą być większe niż 20%;
• dopuszcza się łączenie naturalnych wód mineralnych pochodzących z różnych otworów,
jeżeli czerpana woda spełnia wymagania w zakresie kwalifikacji chemicznej;
• naturalna woda mineralna może być poddawana wyłącznie procesom usuwania składników
nietrwałych, związków żelaza, manganu, siarki, arsenu i in., usuwania częściowego lub
całkowitego dwutlenku węgla, a także ponownego nasycenia;
• nie dopuszcza się odgazowywania jeśli naturalna woda mineralna została zakwalifikowana
wyłącznie ze względu na naturalną zawartość dwutlenku węgla, dodawania środków
bakteriostatycznych lub stosowania zabiegów, które mogą zmienić florę naturalnej wody
mineralnej lub źródlanej;
• oznakowanie naturalnych wód mineralnych w opakowaniu jednostkowym musi zawierać:
informację o zawartości charakterystycznych składników mineralnych, miejscu, z którego
pochodzi, stopniu nasycenia CO2, procesach usuwania składników nietrwałych, zawartości
fluoru . 1,5 mg F/dm3 oraz jodków o stężeniu > 0,2mg/dm3
• oznakowanie wód mineralnych nie może zawierać informacji przypisujących wodzie
mineralnej właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia, może zawierać informacje
„pobudzająca trawienie”, lub podobne.
Napoje bezalkoholowe
Znaczny udział w całodziennej diecie , w aspekcie uzupełniania niedoborów wody w
organizmie, mają napoje bezalkoholowe. Grupa ta, wg polskich norm, obejmuje kilkanaście typów
produktów, otrzymanych z wody do picia.
• nasyconych lub nienasyconych dwutlenkiem węgla
• z udziałem lub bez udziału składników oraz substancji dodatkowych i dozwolonych
• ewentualnie zawierających do 0,12% alkoholu etylowego.
Napój bezalkoholowy może być:
• niesłodzony aromatyzowany lub słodzony;
• niskoenergetyczny (udział cukrów w ilości od 30 do 50% został zastąpiony substancjami
słodzącymi),
• niskogazowany ( nasycony dwutlenkiem węgla w ilości od 0,15 do 0,25g/100cm3 napoju)
• o zmniejszonej wartości energetycznej ( udział cukrów do 30% zastąpiono substancjami
słodzącymi),
• owocowy (udział soku owocowego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego)
• warzywno - owocowy (udział soku warzywnego jest większy niz soku owocowego, a łączny
ich dodatek wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego),
• owocowo – warzywny (sok owocowy i warzywny w proporcji 1:1 i nie mniej niż 20%
składu surowcowego),
• warzywny ( udział soku warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu),
• owocowo warzywny (udział soku owocowego jest większy niż warzywnego, a łączny ich
dodatek wynosi nie mniej niż 20% składu),
• z dodatkiem substancji wzbogacających, w którym udział soków owocowych i (lub)
warzywnych wynosi nie mniej niż 20%.
Składniki:
–surowce podstawowe, nadające napojom charakterystyczne cechy organoleptyczne i
fizykochemiczne.
–Zalicza się do nich cukry, syropy skrobiowe i cukrowe, soki owocowe lub warzywne
przetworzone lub nieprzetworzone, zaprawy do napojów, syropy spożywcze, przeciery
owocowe i warzywne, wyciągi ziołowe i korzenne, koncentraty słodowe, miód pszczeli i
sztuczny, kawę naturalną i zbożową oraz ich ekstrakty, piwo;
Substancje dodatkowe dozwolone – substancje wzbogacające:
• substancje słodzące, kwasy spożywcze, aromaty,
• barwniki naturalne i identyczne z naturalnymi,
• aromaty syntetyczne, substancje konserwujące,
• stabilizatory,
• substancje wzmacniające smak i zapach (wg. wykazu - rozporządzenie ministra zdrowia),
• witaminy i składniki mineralne
Napoje bezalkoholowe gazowane:
otrzymuje się z wody do picia, nasycanej dwutlenkiem węgla, przy czym jego zawartość w
przypadku napojów niesłodzonych nie może być mniejsza niż
0,5g/100cm3
, dla napojów
słodzonych
od 0,2 do 0,45g/100cm3.
Zawartość alkoholu etylowego nie może przekraczać 1,2% (v/v). Środkami słodzącymi
mogą być cukier, syropy skrobiowe lub inne substancje słodzące.
Rodzaj substancji słodzącej jest podstawą dodatkowej klasyfikacji na napoje:
–słodzone cukrem i aspartamem,
–słodzone cukrem i aspartamem z acesulfanem K,
–słodzone cukrem i acesulfanem K.
W przypadku tej grupy zawartość dwutlenku węgla nie może być mniejsza niż
0,3 – 0,45mg/100cm3 napoju, alkoholu etylowego nie więcej niż 0,5% (v/v), aspartartamu i
aspartamu z acesulfanem K nie więcej niż 0,03g/100cm3 napoju (napojów słodzonych aspartanem
nie powinni pić ludzie z niektórymi chorobami).
Rodzaje napojów:
• woda sodowa,
• woda sodowa sztucznie mineralizowana,
• napoje zawierające naturalne lub identyczne z naturalnymi składniki
smakowo – aromatyczne i barwniki,
• napoje produkowane na bazie wód mineralnych,
• napoje zawierające esencje lub inne substancje smakowo – aromatyczne o składnikach
naturalnych, identycznych z naturalnymi i syntetycznych.
Napoje bezalkoholowe gazowane dzieli się na grupy:
• soki pitne owocowe,
• napoje z dodatkiem soków owocowych surowych i słodzonych,
• napoje z dodatkiem soków owocowych zagęszczonych, emulgowanych, liofilizowanych.
• Napoje z dodatkiem naturalnych lub identycznych z naturalnymi substancji
smakowo-aromatycznych, jak : aromaty, esencje, emulgowane substancje
smakowo-aromatycznye, pasty, koncentraty, zaprawy, syropy spożywcze, wyciągi ziołowe,
korzenne oraz inne substancje smakowo-aromatyczne,
• napoje zbożowe fermentowane,
• napoje zbożowe niefermentowane,
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.