Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Żywienie człowieka – wykład 6.12.2010 (Buczka) – mikroelementy cz. I. Temat: Składniki mineralne – Fe, Zn, Cu, Se.
1. Cynk – Zn.
Mimo że w organizmie ilości śladowe (1,5-2,2 g), to jest NIEZBĘDNYM MIKROELEMENTEM, ponieważ pełni m.in. rolę katalityczną, strukturalną, regulatorową.
Rola w organizmie: o Wchodzi w skład bądź aktywuje ok. 200 enzymów należących do różnych klas; o Czynniki transkrypcyjne, białka regulatorowe i inne typy białek wiążących DNIA zawiera tzw. PALCE CYNKOWE (struktura α-helisy, podobnie jak β-harmonijki tworzy własne motywy strukturalne – najczęściej: helisa-pętla-helisa, występujący głównie w białkach wiążących się z DNA za pomocą palców cynkowych); o Jest obecny w każdej komórce roślinnej i zwierzęcej; o Niezbędny do rozwoju naszych tkanek; o Wpływ na działanie hormonu wzrostu i syntezę białka kości, co oznacza, że jest KLUCZOWYM składnikiem dla prawidłowego wzrostu i rozwoju w dzieciństwie.
Bierze udział m.in.: o W przemianach energetycznych, przemianach białek, węglowodanów, tłuszczy; o W mineralizacji kości; o Odpowiada za działanie układu immunologicznego i pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych (np. takich jak reumatoidalne zapalenie stawów); o Uczestniczy w gojeniu ran; o Łagodzi podrażnienia skóry; o Skuteczny w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowego; o Odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci; o Odpowiada za prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę; o Reguluje ciśnienie krwi i rytm serca; o Uczestniczy w spermatogenezie (wzrasta płodność), reguluje miesiączkę, p/działa chorobom prostaty; o Wpływa na wytwarzanie i wydzielanie hormonów steroidowych i insuliny; o Uczestniczy w metabolizmie cholesterolu i przemiany witaminy A; o Poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji; o Stosowany w leczeniu depresji, szkliwa i szumów usznych; o Chroni plamkę żółtą oka przez zwyrodnieniem.
Przy niedoborach obserwuje się: o Procesy odczuwania smaku i węch zaburzone (ponieważ jako ko faktor gustyny – białka obecnego w receptorach smakowych – warunkuje prawidłowe odczuwanie smaku i zapachu)
Normy – górny tolerowany poziom spożycia (źródło: „normy żywienia”)
Grupa, płeć, wiek (lata) Cynk (mg) Niemowlęta 0-0,5 0,5-1
4 5 Dzieci 1-3 4-8 9-13
7 12 23 Młodzież 14-18
34 Dorośli 19-70 >70
40 40 Ciąża 14-18 19-50
34 40 Laktacja 14-18 19-50
34 40
Normy – zalecane spożycie:
Grupa, płeć, wiek (lata) Cynk (mg) Niemowlęta 0-0,5 0,5-1
3 Dzieci 1-3 4-6 7-9
3 5 5 Chłopcy 10-12 13-15 16-18
8 11 11 Dziewczęta 10-12 13-15 16-18
8 9 9 Mężczyźni 19-30 31-50 51-65 66-75 >75
11 11 11 11 11 Kobiety 19-30 31-50 51-65 66-75 >75
Ciąża <19 >19
Laktacja <19 >19
8 8 8 8 8
12 11
13 12
Źródła: o Przetwory zbożowe z całego ziarna (30-40%); o Mięso i przetwory (28-34%); o Pestki słonecznika i dyni; o Mleko (12%); o Warzywa (<8%).
Wchłanianie: o Z przewodu pokarmowego kształtuje się na 10-40% i zależy od zapotrzebowania (rośnie w stanach niedoboru); o Ulega wchłonięciu w jelicie cienkim (w XII-nicy i jelicie czczym) na drodze transportu biernego i aktywnego; o Szybkość transportu biernego na drodze dyfuzji jest proporcjonalna do zawartości Zn w treści pokarmowej; o Transport aktywny wzrasta na diecie o niskiej podaży Zn, a spada przy dużej zawartości Zn w treści pokarmowej (=jak jemy czegoś mniej, to więcej się z tego wchłania).
Działanie wpływające korzystnie i negatywnie na wchłanianie:
Polepszają wchłanianie: Hamują wchłanianie: witamina B6 Kwas fitynowy Cytryniany Kwas szczawiowy Aminokwasy: - glicyna; - histydyna; - lizyna; - cysteina; - metionina. Taniny Włókno pokarmowe (składniki włókna chelatują Zn, ale nie bać się diety bogatej w błonnik) Se ... |
Menu
|