Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Woda i makroelementy – wykład 7 - 15.11.10 Składniki mineralne to pierwiastki chemiczne spełniające w ustroju różnorodne funkcje. W tej grupie można wyróżnić: · makroelementy, których dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę np. wapń, magnez, potas · mikroelementy, których dzienne zapotrzebowanie wynosi poniżej 100 mg/osobę np. żelazo, cynk, miedź, jod woda i składniki mineralne · atomy węgla z przemian węglowodanów, białka, tłuszczy i witamin po połączeniu z tlenem ulegają przemianie do dwutlenku węgla · wodór i tlen z wody po włączeniu do puli wody w organizmie wyparowuje przez skórę · popiół to ok. 2kg(5 funtów) minerałów z czego ¾ to wapń i fosfor · żelazo to mniej popiołu niż 1 łyżeczka od herbaty zdjęcie 2395 miary historyczne i zagraniczne 10g = 1 dag 100dag=1kg Miary zagraniczne: 1 oz(uncja)=28.35g 1Ib(funt)=453.59g 1cup(szklanka amerykańska)=225ml Polskie miary historyczne: 1 łut=13.67g 1funt=405.5g 1 garniec=4l Woda · jest najbardziej krytycznym składnikiem naszego organizmu · stanowi 60% masy ciała dorosłego człowieka Dlaczego woda jest najbardziej niezbędnym składnikiem naszego pożywienia? · transportuje składniki odżywcze · jest rozpuszczalnikiem · oczyszcza komórki z toksyn · bierze udział w reakcjach chemicznych · nawilża powierzchnie, które podlegają tarciom (stawy) · bufor łagodzący urazy - oczu, uszu, rdzenia kręgowego (płyn mózgowo-rdzeniowy) i płodu (płyn owodniowy) · bierze udział w utrzymaniu stałej temperatury ciała zdjęcie 2399 Lekkie odwodnienie (utrata <5% wody): pragnienie, nagła utrata masy ciała, szorstka sucha skóra, suchość w ustach, gardle, niskie ciśnienie, wysokie tętno, utrata energii, słabość, zaburzenia pracy nerek, zmniejszona ilość moczu, zaburzenia pracy umysłowej, utrata wytrzymałości mięśni, gorączka i wyższa temperatura wewnątrz, chwilowa utrata świadomości Średnie odwodnienie (utrata więcej niż 5% wody): blada skóra, dezorientacja, szybkie, płytkie oddechy, słaby, nieregularny puls, szok, śpiączka, ŚMIERĆ! Chroniczne odwodnienie może powodować (tylko na oddziałach): nowotwory układu moczowego, zawał serca, kamienie nerkowe i w pęcherzyku żółciowym, infekcje układu moczowego niedobory wody, przewodnienie · odwodnienie – sygnałem wskazującym na zbyt niską zawartość wody w organizmie jest uczucie pragnienia. Zignorowanie tego uczucia prowadzi do rozwoju odwodnienia. Kiedy mamy uczucie pragnienia niedobory wody sięgają ok.2 kubków płynu · przewodnienie – zbyt dużo wody w organizmie-zakłócenie stężenia skłau płynów fizjologicznych: powstaje podczas podania zbyt dużej ilości płynu(kroplówki lub wypicie w krótkim czasie wielu litrów wody). Fatalne w skutkach! Bezpieczeństwo wody pitnej · woda wodociągowa spełnia minimum standardów bezpieczeństwa · w wodzie wodociągowej zanieczyszczenia mikrobiologiczne usuwa się przy użyciu chloru źródła wody · woda pitna pochodzi z wód gruntowych i powierzchniowych kącik konsumencki: woda butelkowana · ok. 1 na 15 gospodarstw domowych używa wody butelkowanej jako źródła wody pitnej i do przygotowania posiłków · koszty od 250 do 10,000 wyższe od wody wodociągowej · organizacje konsumenckie(USA) obalają mity o czystości wody butelkowanej Ø ok. 1/3 testowanych wód była zanieczyszczona mikrobiologiczne, związkami arsenu, związkami organicznymi etykieta najczęściej tylko sugeruje jaka jest czystość wody w butelce płyny ustrojowe, minerały · woda jest wewnątrz i na zewnątrz komórek · jak komórki radzą sobie z prze- i odwodnieniem woda podąża za solami · większość minerałów w komórce ma postać soli rozpuszczonych w płynach ustrojowych; w komórce magazynowanie soli(ilość i miejsce) jest pod ścisłą kontrolą; ilość soli w komórce determinuje zawartość płynu wewnątrz komórki równowaga elektrolitowa - zdjęcie 2412 równowaga kwasowo-zasadowa · mikroelementy pozwalają utrzymać pH · białka organiczne i niektóre sole działają w organizmie jako bufory-utrzymujące ścisłą kontrolę nad pH makroelementy · wapń · chlor · magnez · fosfor · potas · sód · siarka wapń 99% kości i zęby 1% krew, tkanki miękkie Ø funkcje C.U.N. Ø krzepnięcie Ø kurczenie się mięsni Ø metabolizm wewnątrzkomórkowy Ø macierz kostna Funkcja wapnia Ø Budulcowa (mocne zęby i kości) Ø Sygnaling komórkowy Ø Pomaga w generowaniu energii Ø Funkcje immunologiczne Ø Funkcje mózgu i nerwów Wapń i płyny ustrojowe · Tylko 1% wapnia występuje w płynach ustrojowych ale rola tego pierwiastka jest ogromna: Ø Reguluje transport jonów Ø Pomaga utrzymać ciśnienie tętnicze krwi Ø Krzepnięcie Ø Ruch mięśni sekrecja hormonów, enzymów trawiennych, neurotransmiterów Ø Aktywacja enzymów wewnątrzkomórkowych Wapń i kości · Osteoporoza to utrata masy kostnej przez osoby dorosłe-pojawiają się gdy rezerwuary wapnia w organizmie są niewystarczające. · Prowadzona latami dieta uboga w wapń uniemożliwia osiągnięcie prawidłowej masy kostnej Czynniki, które zwiększają absorbcję · Kwas solny · Witamina D · Laktoza · Hormon wzrostu Czynniki, które zmniejszają wchłanianie · Niedokrwistość · Niedobory Wit. D · Zbyt dużo fosforanów w diecie · Dieta wysokobłonnikowa · Kwas fitynowy w nasionach, orzechów · Szczawiany Wapń – dobre źródła · Krowie mleko – 310mg Ca/cup · Mleko sojowe – 13mg Ca/cup · Mleko sojowe fortyfikowane Ca – 295mg Ca/cup · Soja – 53mg Ca/100g Źródła: · Mleko i produkty mleczne, sery · Soja, sardynki, łosoś, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, nasiona słonecznika Kwas szczawiowy zawarty w szczawiu, szpinaku i rabarbarze oraz kwas fitynowy zawarty w produktach zbożowych i strączkowych utrudnia wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Stopień wchłaniania wapnia zależy od składu pożywienia, zawartości błonnika, pH w jelicie cienkim(lepsze przyswajanie w kwaśnym odczynie) Bardzo dobrze bardzo dobre warunki do przyswajania występują, gdy wapń dostaje się z białkiem i laktozą, ważna też jest obecność witaminy D Niedobór: · Skurcze mięśni · Uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach · Zwolnienie tętna · Zaburzenia snu, stany lękowe, złamania kości, zaburzenia wzrostu u dziec Nadmiar: Powyżej 2000mg może powodować zaparcia i zwiększa ryzyko infekcji dróg moczowych. Ilość wapnia(100g produktu) Mleko – 118mg Ser gouda 30% tłuszczu -690mg Mak – 1400mg Łosoś – 325mg Jogurt naturalny – 237mg Ponieważ prawie 99% Ca znajduje się w zębach i kościach dlatego jego niedobór prowadzi do osteomalacji(rozmiękanie kości), osteoporozy, próchnicy zębów i krzywicy. Wapń – RDI · Dorośli – 1000mg/d · Kobiety w ciąży – 1000mg/d · Kobieta karmiąca – 1000mg/d · Kobieta po menopauzie – 1300mg/d Kto jest narażony na niedobory wapnia · Kobiety w wieku postmenopauzalnym · Kulturystki · Kobiety w ciąży · Dzieci · Weganie · Osoby odchudzające się · Osoby z nietolerancją laktozy Zdjęcie 2434 Fosfor Rola: · Magazynowanie i transport energii (estry fosforowe) · Uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych · Wchodzi w skład błon komórkowych · Utrzymanie prawidłowej struktury kości i zębów · Regulacja pracy serca · Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerek · Występuje we wszystkich żywych komórkach o pokarmach · 80% fosforu występuje w połączeniu z wapniem w kościach i zębach · Aktywność fosforu wspomagana jest obecnością Wit. D oraz wapnia Niedobór: · Zdarzają się sporadycznie · Objawy niedoboru: Ø Stany osłabienia Ø Zaburzenia w budowie masy kostnej Ø Nieregularny oddech Ø Zmęczenie Nadmiar: Ø Zwiększone spożycie fosforu wywołuje naruszenie równowagi mineralnej i obniżenie poziomu wpania Źródła: Ø Ryby, drób, mięso, pełne ziarno, jajka, orzechy, nasiona
|
Menu
|