w4a Zatrucie sol kuchenna 2011 druk, WROCŁAW, IV ROK, Toksykologia

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Katedra Biochemii , Farmakologii i Toksykologii
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Zatrucie solą
kuchenną
opracował prof. dr Marcin Świtała
Materiały wykładowe z przedmiotu
Toksykologia weterynaryjna i ochrona
środowiska (tydzień 2. w2. 2011)
Wstęp
Zapewnienie swobodnego dostępu do wody wszystkim
utrzymywanym przez człowieka zwierzętom stanowi
fundamentalny warunek dobrego chowu, którego
spełnienie jest konieczne do normalnego
funkcjonowania ich organizmów.
Organizacja prawie całej przestrzeni zajmowanej
przez organizm związana jest z obecnością odpowied-
niej objętości wody, stanowiącej podstawowe środo-
wisko, w którym zachodzą procesy biochemiczne i
fizjologiczne i dzięki któremu utrzymywana jest
homeostaza. Woda stanowi ponadto nośnik dla
wchłanianych przez organizm składników pokarmo-
wych oraz dla wydalanych przezeń zbędnych
produktów przemiany materii.
Większość gatunków zwierząt wymaga dostarczenia
od 2 do 3 litrów wody na 1 kilogram spożywanej
suchej masy pokarmowej.
Zapotrzebowanie to zależy istotnie od temperatury i
wilgotności środowiska a ponadto od aktywności
wysiłkowej organizmu.
Istnieją także warunki fizjologiczne, fizjopatologiczne
oraz żywieniowe, w których zapotrzebowanie na wodę
znacznie wzrasta.
Są to:
- laktacja
- choroby nerek
- dieta wysokobiałkowa
- biegunki
- przyjęcie dużej ilości
- choroby z silną
soli
gorączką
Gospodarka wodna ustroju jest funkcjonalnie sprzężona
z gospodarką mineralną zwłaszcza zaś z gospodarką
jonami sodowymi.
Jony sodowe biorą udział w utrzymaniu odpowiedniej
objętości wody w ustroju i wraz z jonami chlorkowymi
wyznaczają osmolarnośćpłynów pozakomórkowych.
Równowaga elektrolitowa w płynie zewnątrz- i wewnątrzkomórkowym
( w
mEq/l):
przestrzeń pozakomórkowa przestrzeń wewnątrzkomórkowa
kationy aniony kationy aniony
Na -143 Cl - 106 Na - 10 Cl -
K - 5 HCO
3
- 20 K - 150 HCO
3
- 10
Ca - 5 HPO
4
- 2 Ca - HPO
4
- 140
Mg - 2 SO
4
- 2 Mg - 40 SO
4
- 10
kw. organ.- 10 kw. organ.-
. białka - 15 białka - 40
155 200 155 200
 
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.