Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
Katedra Biochemii , Farmakologii i Toksykologii
Wydział Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Zatrucie solą kuchenną opracował prof. dr Marcin Świtała Materiały wykładowe z przedmiotu Toksykologia weterynaryjna i ochrona środowiska (tydzień 2. w2. 2011) Wstęp Zapewnienie swobodnego dostępu do wody wszystkim utrzymywanym przez człowieka zwierzętom stanowi fundamentalny warunek dobrego chowu, którego spełnienie jest konieczne do normalnego funkcjonowania ich organizmów. Organizacja prawie całej przestrzeni zajmowanej przez organizm związana jest z obecnością odpowied- niej objętości wody, stanowiącej podstawowe środo- wisko, w którym zachodzą procesy biochemiczne i fizjologiczne i dzięki któremu utrzymywana jest homeostaza. Woda stanowi ponadto nośnik dla wchłanianych przez organizm składników pokarmo- wych oraz dla wydalanych przezeń zbędnych produktów przemiany materii. Większość gatunków zwierząt wymaga dostarczenia od 2 do 3 litrów wody na 1 kilogram spożywanej suchej masy pokarmowej. Zapotrzebowanie to zależy istotnie od temperatury i wilgotności środowiska a ponadto od aktywności wysiłkowej organizmu. Istnieją także warunki fizjologiczne, fizjopatologiczne oraz żywieniowe, w których zapotrzebowanie na wodę znacznie wzrasta. Są to: - laktacja - choroby nerek - dieta wysokobiałkowa - biegunki - przyjęcie dużej ilości - choroby z silną soli gorączką Gospodarka wodna ustroju jest funkcjonalnie sprzężona z gospodarką mineralną zwłaszcza zaś z gospodarką jonami sodowymi. Jony sodowe biorą udział w utrzymaniu odpowiedniej objętości wody w ustroju i wraz z jonami chlorkowymi wyznaczają osmolarnośćpłynów pozakomórkowych. Równowaga elektrolitowa w płynie zewnątrz- i wewnątrzkomórkowym ( w mEq/l): przestrzeń pozakomórkowa przestrzeń wewnątrzkomórkowa kationy aniony kationy aniony Na -143 Cl - 106 Na - 10 Cl - K - 5 HCO 3 - 20 K - 150 HCO 3 - 10 Ca - 5 HPO 4 - 2 Ca - HPO 4 - 140 Mg - 2 SO 4 - 2 Mg - 40 SO 4 - 10 kw. organ.- 10 kw. organ.- . białka - 15 białka - 40 155 200 155 200 |
Menu
|