Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
TEMAT: Uprawa Marchwi
I. PRZYGOTOWANIE STANOWISKA I ZAKŁADANIE PLANTACJI 1. WYMAGANIA KLIMATYCZNE I GLEBOWE Optymalna temperatura dla wzrostu i rozwoju marchwi mieści się w granicach 15-21°C. W tych temperaturach uzyskuje się najlepsze wybarwienie korzeni oraz najwyższą zawartość karotenu i cukrów. W niskich temperaturach korzenie się nadmiernie wydłużają kosztem przyrostu na grubość, a w zbyt wysokich skracają i deformują. Minimalna temperatura kiełkowania nasion wynosi 4°C a optymalna 20-25°C. Siewki i większe rośliny znoszą przymrozki do -8°C. Dłużej utrzymujące się chłody (poniżej 10°C) po wschodach marchwi mogą powodować tworzenie pośpiechów, co jest cechą niepożądaną, gdyż korzenie roślin, które wytworzyły pędy kwiatostanowe są zdrewniałe i nie nadają się do konsumpcji. W niskich temperaturach wschody marchwi często następują dopiero po 4-5 tygodniach, natomiast przy siewie nasion w glebę wilgotną i ogrzaną mogą się pojawić nawet już po 8-10 dniach od siewu. Marchew jest rośliną klimatu umiarkowanego i może być z powodzeniem uprawiana na terenie całego kraju. Marchew posiada umiarkowane wymagania wodne i najlepiej rośnie gdy zawartość wody w glebie wynosi 65-70% polowej pojemności wodnej. Największe zapotrzebowanie na wodę przypada u niej na okres intensywnego przyrostu masy korzeni, tj. na około 2 miesiące przed zbiorem. Na niedobór wody w glebie wrażliwa jest także w okresie wschodów. Niebezpieczne są dla niej intensywne opady deszczu po długotrwałej suszy, gdyż dochodzi wówczas do masowego pękania wzdłużnego korzeni spichrzowych. Źle znosi również trwałe nadmierne uwilgotnienie gleby. Korzenie są wtedy krótkie, często silnie rozwidlone oraz słabo wybarwione. Marchew dobrze rośnie na większości typów gleb występujących w Polsce, ale najładniejsze korzenie wytwarza na średnio ciężkich i lekkich glebach piaszczysto-gliniastych, bogatych w próchnicę, o przepuszczalnym podłożu. Na takich glebach nie występuje groźne dla wschodów zaskorupianie się, a zbiór nie nastręcza większych trudności. Lekkie, próchniczne gleby, szybko obsychające wiosną, są szczególnie pożądane przy uprawie marchwi na wczesny zbiór, gdyż pozwalają na wczesne rozpoczęcie zabiegów uprawowych i wysiew nasion. Marchew dobrze rośnie także na glebach torfowych o uregulowanych stosunkach wodnych, ale trzeba się liczyć niekiedy ze zwiększoną kumulacją azotanów. Nie nadają się do jej uprawy gleby bardzo ciężkie, zaskorupiające się, kamieniste oraz zlewne, podmokłe i kwaśne. Na takich glebach marchew gorzej rośnie korzenie są często niekształtne i rozwidlone a zbiór jest utrudniony. 2. WYBÓR STANOWISKA ORAZ PRZEDPLONY I ZMIANOWANIE Marchew ma duże skłonności do nadmiernej kumulacji metali ciężkich, a zwłaszcza kadmu i ołowiu. Nie należy więc lokalizować plantacji na terenach o podwyższonej ich zawartości. Według Państwowej Inspekcji Ochrony Środowiska (1995), najwyższe dopuszczalne zawartości kadmu, przy pH 6.5, na glebach lekkich wynoszą 0.3 mg/kg, na średnich i ciężkich – 1 mg/kg a ołowiu odpowiednio 20 i 60 mg/kg. Gleby, które zawierają większe ilości tych pierwiastków nie nadają się pod uprawę marchwi. Chociaż dobrze plonuje na glebach zasobnych w próchnicę, jednak nie powinno się jej uprawiać w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem, gdyż sprzyja on zwiększonej kumulacji azotanów oraz zniekształcaniu i rozwidlaniu się korzeni, a także zwiększa możliwość porażenia przez połyśnicę marchwiankę. Z tych względów uprawia się ją zwykle w drugim lub trzecim roku po oborniku. Z uwagi na połyśnicę marchwiankę i niektóre mszyce nie wskazana jest lokalizacja plantacji marchwi w pobliżu większych skupisk drzew (zwłaszcza topoli) oraz krzewów i innych zarośli. Marchew nie jest wrażliwa na wiatry i ze względów zdrowotnych najlepiej udaje się na otwartej przestrzeni. Ze względów fitosanitarnych nie należy jej uprawiać po sobie ani innych roślinach baldaszkowatych częściej niż co cztery lata, aby nie dopuścić do nadmiernego rozwoju i rozprzestrzeniania się chorób i szkodników, a zwłaszcza nicieni, połyśnicy marchwianki i parcha zwykłego,. Nieodpowiednimi przedplonami są dla niej również rośliny psiankowate, komosowate i motylkowate grubo nasienne, za wyjątkiem bobu i bobiku. Odpowiednimi są natomiast zboża, rośliny kapustowate, cebulowate, dyniowate i motylkowate drobnonasienne Najlepszymi dla marchwi są stanowiska wolne od chwastów, zwłaszcza po ogórkach i innych dyniowatych oraz po cebuli i warzywach kapustowatych. W uprawie po roślinach motylkowatych istnieje zagrożenie nagromadzenia się w korzeniach spichrzowych zbyt dużych ilości azotanów. Należy w tym przypadku silnie ograniczyć nawożenie azotem, bądź w ogóle z niego zrezygnować. Przydatność najważniejszych roślin rolniczych i warzywnych jako przedplonu dla marchwi zestawiono w tabeli. Rośliny zalecane Rośliny nie zalecane - zboża, kukurydza - cebula, por, czosnek - kapusty, kalafior - rzodkiewka, rzodkiew - rzepak, rzepik, gorczyca - ogórek, dynia - bób, bobik - koniczyna, lucerna - facelia - marchew, pietruszka, seler - pomidor, papryka, ziemniak - groch, fasola - wyka, peluszka, łubiny - buraki 3. UPRAWA ROLI Podstawowym warunkiem uzyskania wysokiego i dobrej jakości plonu marchwi jest głęboko i starannie wykonana uprawa gleby. Długie i kształtne korzenie można uzyskać tylko w miękkim podłożu, na glebie głęboko spulchnionej i odpowiednio rozdrobnionej o strukturze drobnogruzełkowatej. Głębokie spulchnienie gleby najlepiej jest wykonać późną jesienią stosując orkę z pogłębiaczem lub głęboszowanie. Orkę przedzimową należy wykonać na głębokość nie mniejszą niż 25 cm. Znacznie głębsze spulchnienie gleby, dochodzące nawet do 60 cm, uzyskuje się przy użyciu głębosza tj. specjalnego kultywatora o sztywnych łapach, tzw. ,,grubera”. Głęboszowanie jest szczególnie polecane na glebach cięższych. Likwiduje ono tzw. „podeszwę płużną” utrudniającą penetrację korzeni w głąb gleby a ponadto ułatwia wsiąkanie wód opadowych, nie dopuszczając do tworzenia się zastoisk wodnych. Przygotowanie gleby pod marchew rozpoczyna się bezpośrednio po zbiorze przedplonu i zależy od jego rodzaju oraz terminu zejścia z pola. Jeśli marchew uprawiana jest po zbożach, to najlepiej jest bezpośrednio po ich zbiorze wykonać podorywkę lub talerzowanie oraz bronowanie. Dobrze jest następnie wysiać roślinę poplonową na zielony nawóz, np. gorczycę, którą płytko przyorujemy w początkowej fazie jej kwitnienia, a późną jesienią wykonujemy orkę przedzimową lub tylko głęboszowanie. Wiosenna uprawa gleby, do momentu wysiewu nasion, ogranicza się w zasadzie do bronowania lub uprawek lekkim agregatem w celu wyrównania pola i niszczenia wschodzących chwastów oraz do zastosowania kultywatora lub cięższego agregatu uprawowego w celu wymieszania nawozów mineralnych. Przy uprawie marchwi na redlinach formowanych specjalnym agregatem, kultywatorowanie może być zbędne, gdyż agregat ten składa się między innymi z glebogryzarki, która dobrze rozdrabnia glebę i miesza nawozy. Na glebach cięższych, zwłaszcza przy późniejszych terminach wysiewu, np. po połowie maja lub w czerwcu niekiedy zachodzi potrzeba wykonania głębokiej orki wiosennej lub głęboszowania. Bezpośrednio po orce lub w jej trakcie, aby nie dopuścić do nadmiernego przesuszenia gleby, dobrze jest zastosować wał Cambella. Następnie pole należy zabronować lub uprawić agregatem uprawowym składającym się z brony i wału strunowego. W celu ograniczenia ugniatania gleby przez koła ciągnika w czasie wykonywania uprawek wiosennych, zaleca się zakładanie na tylną oś ciągnika kół bliźniaczych. 4. DOBÓR ODMIAN Wybór właściwej odmiany dla określonego przeznaczenia uprawy i terminu zbioru jest niezwykle istotny, gdyż w dużej mierze decyduje o opłacalności produkcji. W uprawie integrowanej należy używać przede wszystkim odmian charakteryzujących się małą skłonnością do kumulacji azotanów i metali ciężkich.. Odmiany przeznaczone na wczesny zbiór winny odznaczać się szybkim tempem wzrostu i szybkim wybarwianiem korzeni. Przeznaczone do długiego przechowywania winny charakteryzować się długim okresem spoczynku, a przeznaczone na susz wysoką zawartością suchej masy. Od odmian przeznaczonych do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych oczekuje się gładkiej powierzchni skórki, gdyż ułatwia to ich mycie oraz decyduje o atrakcyjnym, lśniącym wyglądzie. Szczególnie duże wymagania są stawiane odmianom przeznaczonym do produkcji przetworów dla dzieci. Oprócz wysokiej wartości odżywczej (wysoka zawartość karotenów i cukrów) powinny odznaczać wyjątkowo małą skłonność do gromadzenia azotanów i metali ciężkich. Spośród odmian przeznaczonych dla przemysłu wysoką zawartością β-karotenu i stosunkowo niską zawartością azotanów odznaczają się takie odmiany jak: Krakowia F1, Kamila F1, Kalina F1, Atol F1, Sirkana F1, Sunset F1, Karotan , Nela F1 i Regulska. Niezależnie od przeznaczenia plonu dobra odmiana powinna odznaczać się: dużym udziałem plonu handlowego w plonie ogólnym, małą skłonnością do zazielenienia korzeni, dobrym wybarwieniem korzeni, z czym się wiąże wysoka zawartość karotenów, małym udziałem walca osiowego w średnicy korzenia oraz intensywnym jego zabarwieniem, nie różniącym się od zabarwienia kory, a także wysoką zdrowotnością. Duży rdzeń jest cechą niepożądaną, gdyż jak wykazały badania jest mniej zasobny w składniki odżywcze, a gromadzi więcej azotanów. Pod względem wczesności odmiany marchwi podzielone są na 5 grup: bardzo wczesne, wczesne, średniowczesne, średniopóźne i późne. Najbardziej przydatne odmiany do uprawy integrowanej, spośród zarejestrowanych w Polsce, z podaniem ich przydatności do poszczególnych kierunków użytkowania zestawiono w tabeli 1. 5.TERMINY SIEWU I METODY UPRAWY Termin i norma wysiewu nasion marchwi zależą głównie od przeznaczenia plonu i odmiany. Najwcześniej wysiewa się marchew przeznaczoną na wczesny zbiór pęczkowy. Na ten termin zbioru możliwy jest wysiew nasion w trzech terminach: 1- późnoletni – od końca sierpnia do połowy września, 2- przedzimowy – w listopadzie do końca grudnia, 3- wczesnowiosenny – od końca lutego do początku kwietnia. Wysiew w pierwszych dwóch terminach, z uwagi na zwiększone ryzyko uprawy, w praktyce jest stosunkowo rzadko stosowany Najczęściej stosowany jest siew wczesnowiosenny, który wykonuje się tak wcześnie jak tylko pozwalają na to warunki pogodowe, czasami nawet już z końcem lutego ale zwykle po połowie marca do początku kwietnia. Zasiewy marchwi przeznaczonej na wczesny zbiór pęczkowy, niezależnie od terminu wysiewu nasion, można przykrywać tunelami foliowymi, lub na płask folią perforowaną czy agrowłókniną. Uzyskuje się wówczas przyspieszenie zbioru o 7-12 dni, oraz wyższy i lepszej jakości plon handlowy, w porównaniu do uprawy bez osłaniania. Folię perforowaną należy usunąć gdy marchew osiągnie 5-8 cm wysokości, a włókninę można trzymać dłużej nawet do wysokości roślin około 15-18 cm. Najodpowiedniejszym terminem siewu marchwi przeznaczonej na zbiór letni i jesienny do bezpośredniego spożycia, jest kwiecień i maj, ale w warunkach nawadniania może być kontynuowany nawet do końca czerwca. Przeznaczoną zaś do przemysłu sieje się najczęściej od połowy kwietnia do połowy maja a do długotrwałego przechowywania w maju. Marchew można uprawiać trzema metodami: tradycyjnie na płask, na redlinach lub na podwyższonych zagonach. Uprawa na redlinach. Jest obecnie najczęściej stosowaną metodą uprawy marchwi zwłaszcza w produkcji towarowej. Jest ona szczególnie polecana przy produkcji odmian o długich korzeniach, zwłaszcza na glebach zwięźlejszych. Zaletą tej metody jest wyższy i lepszy jakościowo plon, ponieważ korzenie są dłuższe i bardziej kształtne a ich zbiór jest łatwiejszy. Do formowania redlin służą specjalne agregaty, które należycie rozdrabniają glebę, głęboko ją spulchniają (nawet do 30 cm), a następnie formują redliny i odpowiednio je zagęszczają, tak aby nie doszło do ich przesuszenia. Agregaty te za jednym przejazdem wykonują 2 lub 4 redliny oddalone od siebie o 67,5 lub 75 cm. Prawidłowo uformowana redlina nie powinna się zapadać pod ciężarem dorosłego człowieka. Przy takim zagęszczeniu gleby w redlinie, zachowany jest podsiąk wody glebowej, stwarzając dobre warunki do kiełkowania nasion. Wysokość redlin wynosi 20-25 cm a szerokość ich grzbietu 20-30 cm. Wykonuje się je bezpośrednio przed siewem nasion. Na każdej redlinie wysiewa się zwykle 2 rzędy nasion odległe od siebie o 6-8 cm lub czasami 3 rzędy, a wtedy odległość między nimi wynosi 3-4 cm. Przy trzech rzędach na redlinie, w środkowym wysiewa się o połowę mniej nasion niż w rzędach skrajnych. Uprawa na płask. Płaska uprawa bywa stosowana zwykle na glebach lżejszych, głęboko uprawianych, zwłaszcza przy produkcji marchwi na wczesny zbiór, kiedy uzyskanie długich korzeni nie zawsze jest konieczne. W tej metodzie marchew wysiewana jest najczęściej systemem pasowo-rzędowym, lub rzadziej – w regularne rzędy odległe od siebie o 30 lub 45 cm. Systemem pasowo-rzędowym, przy szerokości zagonu 135 cm, marchew na zbiór pęczkowy wysiewa się w 5 lub 4 rzędach pojedynczych albo w 3 podwójnych. Rozstawa rzędów wynosi wówczas 55+20+20+20+20 cm lub 54+27+27+27 cm albo 55+8+28+8+28+8 cm. Marchew przeznaczoną do bezpośredniego zaopatrzenia rynku wysiewa się na zagonie w 4 lub w 3 pojedynczych rzędach a ich rozstawa wynosi wtedy 54+27+27+27cm albo 55+40+40cm. Szersze odległości miedzy skrajnymi rzędami pasów wynoszące 54 lub 55cm pozwalają na swobodny wjazd ciągnikiem na plantację marchwi w każdej fazie jej wzrostu, bez obawy uszkodzenia roślin. Uprawa na podwyższonych zagonach. Jest formą pośrednią pomiędzy uprawą „na płask” systemem pasowo- rzędowym a uprawą na redlinach. Pomiędzy podwyższonymi zagonami występują bruzdy podobne wielkością do tych, jakie wykonuje się przy formowaniu redlin. Zagony te formowane są specjalnymi maszynami, które rozdrabniają glebę na głębokość kilkunastu do dwudziestu kilku centymetrów a następnie odpowiednio ją zagęszczają. Ich szerokość wynosi przeważnie 150 cm. Ten sposób uprawy bywa stosowany najczęściej przy uprawie odmian o krótkich, okrągłych korzeniach typu Parmex oraz przy uprawie ,,mini marchwi” tzw. ,,baby carrots”. Oba te typy marchwi uprawia się w dużym zagęszczeniu, przy rozstawie rzędów 10-15 cm, a norma wysiewu nasion może dochodzić nawet do 12 mln szt./ha. Ostatnio coraz częściej na podwyższonych zagonach zaczyna się uprawiać także marchew o dłuższych korzeniach, zwłaszcza na glebach lekkich, gdyż zagony te przesuszają się znacznie wolniej niż redliny. Norma wysiewu nasion zależy od przeznaczenia plonu, odmiany i zdolności kiełkowania. W ostatnim czasie firmy nasienne coraz częściej sprzedają nasiona kalibrowane, na sztuki, w opakowaniach jednostkowych po 250 lub 100 tys. szt.. Terminy i normy wysiewu marchwi w zależności od przeznaczenia plonu zestawiono w tabeli. Najgęściej sieje się marchew przeznaczoną na wczesny zbiór pęczkowy w ilości 200 – 250 szt./m2, a najrzadziej przeznaczoną dla przemysłu, w celu uzyskania dużych korzeni, w ilości 80 –100 nasion na 1 m2. Marchew należy wysiewać na głębokość 1,5 – 2,5 cm, przy czym na glebach lżejszych głębiej a na cięższych płycej. Duży wpływ na uzyskanie wyrównanego plonu ma precyzyjny wysiew nasion, który uzyskuje się stosując siewniki pneumatyczne. Pożądana wielkość
... |
Menu
|