warzywa(2), Ogrodnictwo, Ogrodnictwo UP Wro, ROK III, semestr 5, warzywnictwo, Warzywnictwo sggw

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

1. Podaj ważniejsze typy klasyfikacji warzyw (przykłady).

1. ze wzgledu na organ uzytkowy:
- korzeniowe - marchew pietruszka, seler, burak
- cebulowe - cebula, czosnek, por
- liściowe - kapusta, salata, cykoria, endywia pietruszka, seler (one naciowe, ale chyba mozna podciagnac pod lisciowe)
- owoce (chyba ze jakos inaczej sie to zwie) - pomidor, papryka, ogorek, dynia, arbuz, melon, pepino, oberzyna
2. ze wzgledu na miejsce uprawy
- gruntowe - cebula, kapusta, pomidor
- inspektowe - pomidor, papryka, salata, ogórek, oberżyna
3. Jest tez ogolny podzial okreslajacy czesc uzytkowa i stopien pokrewienstwa krzaka:
- cebulowe: cebula, czosnek, pory,
- kapustne: kapusta głowiasta, kalafiory, kalarepa, jarmuż
- liściowe: sałata, szpinak, szczaw, endywia
- psiankowe: pomidory, ziemniaki, papryka
- korzeniowe: marchew, pietruszka, selery, buraki ćwikłowe
- rzepowate: rzodkiewka, rzodkiew, rzepa
- dyniowate: ogórki, dynia, melon
- strączkowe: fasola, groch, bób, soja,
- przyprawowe jak: koper, majeranek,
4. ze wzgledu na przydatnosc do przechowywania:
- trwale - marchew, cebula,
- nie trwale - ogorek, pomidor
2. Jaka jest definicja warzywa?

W/g. WikiPedi:
Warzywa to rośliny zielne (jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie), które mogą służyć człowiekowi za pokarm. Mogą być spożywane w całości lub tylko częściowo (nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście, korzenie). Można je zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Używane są również w przetworach lub jako przyprawy. Uprawą i produkcją warzyw zajmuje się warzywnictwo.
Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka - stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną.

3. Jaki związki decydują o wartości biologicznej warzyw (wymień)?

Witaminy, sole mineralne, tluszcze, kwasy organiczne, cukry, białka, polifenole, antocyjany, karotenoidy, chlorofile,

4. Na czym polega zjawisko termoperiodyzmu, podaj jego wykorzystanie w praktyce?

Termoperiodyzm to reakcja rozwojowa rośliny na wahania dobowe temperatury.
Mozna wykorzystac do jarowizacji, przerwania spoczynku, przyspieszenia lub spowolnienia wzrostu rośliny.

5. Podaj przykłady warzyw a) odpornych na mrozy, b) odpornych na przymrozki, c) ginących od przymrozków lub długotrwałych chłodów

a. jarmuż, pietruszka, szparag, rabarbar.
b. marchew, salata, cykoria
c. pomidor, oberżyna, papryka, ogórek

6. Jakie parametry światła odgrywają ważną rolę w produkcji warzyw?

Długość fali, natężenie, czas ekspozycji
7. Czym powinny się charakteryzować sztuczne źródła światła wykorzystywane w praktyce ogrodniczej?

Jednolity rozkład natężenia światła na całej powierzchni uprawy

Mała emisja promieniowania cieplnego z żarówek

Duża wydajność świetlna

Skupione światło skierowane na roślinę

Widmo (zakres wytwarzanego światła) korzystne dla fotosyntezy

Lampy:

źarowe – nie dobre: zaledwie 5-6% wydajności świetlnej, mało promieni niebiesko-fioletowych, za duża emisja promieniowania cieplnego

Jarzeniowe (świetlówki) – dobre: 20% wydajności świetlnej, dużo światła aktywnego fotosyntetycznie, mało ciepła, 30cm od wierzchołka roślin

Rtęciowe – średnie: zadowalająca wydajność świetlna

LRF – nie! Za dużo światła czerwonego, brak niebieskiego (obniżona fotosynteza), dużo ciepła (musi być 90-100cm od rośliny), rozproszone światło

LRFR – tak! Dobry wpływ na fotosyntezę, równomierne światło, 10% wydajności świetlnej

Sodowe (WLS) – NAJLEPSZE: 25% wydajności świetlnej, widno korzystne dla fotosyntezy

8. Wymień czynniki wpływające na pobieranie wody przez rośliny warzywne

Współczynnik transpiracji – liczba mm wody, którą roslina zużywa na wyprodukowanie 1g suchaj masy; zależy od właściwości poszczególnych gatunków oraz czynników zewnętrznych

System korzeniowy

Nawożenie organiczne i nieorganiczne (fosfor)

pH

Wilgotność powietrza

Konkurencja z chwastami

9. Wymień gatunki warzyw mające wysokie wymagania wodne

Kalarepa, Rzodkiewka, Kapusta pekińska, Kalafior, Brokuły, Sałata, Seler, Ogórek

10. Podaj fazy wzrostu lub rozwoju, w których potrzeby wodne są największe

Fazy:

Od wschodów/sadzenia rośliny do dobrego ukorzenienia się

Zwiększanie się masy

Dojrzewanie roślin

Jeśli roślinom nie można zapewnić optymalnych warunków wodnych przez cały okres wegetacji, to nie należy nawadniać ich w początkowym okresie wzrostu

Kapustne – cały czas wymagają dużo wody:

Kalafior – krytyczny okres to faza od zawiązywania do wykształcania się róży

Kapusta – krytyczny okres to faza zawiązywania główki

Kalarepa – krytyczny okres to faza formowania zgrubienia

Jarmuż – krytyczny okres to faza dorastania rozety liściowej

Pomidor – faza zawiązywania owoców

Ogórek – faza zawiązywania owoców

Korzeniowe:

Marchew, pietrucha, skorzonera – krytyczny okres to faza intensywnego wzrostu (VII-VIII), przy braku wody rozwidlenie korzenia

Seler – koniec lata

Cebula – od wschodów do tworzenia cebul (słaby system korzeniowy)

Ziemniak – krytyczny okres – od tworzenia bulw do zbiorów

Sałata – krytyczny okres – końcowy okres wiązania główki

Strączkowe (groch, fasola) – krytyczny okres od kwitnienia do zawiązywania nasion i zbioru

Pod szkłem – wilgotność musi być na stałym poziomie (0,02-0,03 MPa)

11. Które warzywa (6) przechodzą jarowizację, a które jej nie przechodzą (5)?

Przechodzą Cebula, pietruszka, pasternak, seler korzeniowy, skorzonera, burak ćwikłowy

Nie przechodzą Pomidor, papryka, oberżyna, ziemniak, sałata, kukurydza, dyniowate, strączkowe

12. Scharakteryzuj idealną glebę pod uprawę warzyw

Przepuszczalna

Przewiewna

Nie wymaga melioracji

Czynna

Łatwo obsycha wiosną

Łatwo się nagrzewa (można wcześniej siać à wcześniejszy plon)

Wierzchnia warstwa nie zeskorupia się (nawet podczas suszy)

Bogata w składniki pokarmowe

Dostatecznie zasobna w wodę
13. Które gatunki warzyw stawiają wysokie wymagania glebowe?

I. klasa gleb: cebula, ogórek,kalafior, seler, sałata, papryka, por
II klasa: Kapustne, rabarbar, chrzan, szpinak, fasola, groch, pomidor samokończący
III klasa: warzywa korzeniowe, pomidor wysokorosnący, szparag
14. Sklasyfikuj materiały wykorzystywane jako podłoża w produkcji pod osłonami

Mineralne:

PERLIT

Bez substancji toksycznych

4 typy o różnej wielkości

Powyżej 1 mm – podłoże jednorodne

1-3 mm (Silverperl seed) – stosowany do wysiewu nasion i ukorzeniania sadzonek

1,5-5 mm (Silverperl standard) – do upraw hydroponicznych

Worek z perlitem może być wykorzystany dwukrotnie, nawet bez dezynfekcji

WEŁNA MINERALNA

Wytwarzana z bazaltu, diabazu lub skał wapiennych czy dolomitowych przez stopienie skał w temp. 1600-2000ºC – powstają nitki o średnicy 0,05 mm, z których potem wytwarza się maty, płyty lub granulaty, gdy temperatura spada do 200ºC dodaje się żywice fenolowe (wełna staje się hydrofilna)

Odczyn lekko zasadowy

Porowatość 97,8%

Masa właściwa 0,06 g/cm3

Dostępna w postaci kostek różnej objętości, osłoniętych folią

Organiczne:

TORF WYSOKI

Kwaśny odczyn

Mało dostępnych dla roślin makro- i mikroelementów

Dostępne są podłoża torfowe o nazwach: STM-3 (zawiera MIS 3), STM-4 (zawiera MIS 4)

TORF NISKI

Bardzo zróżnicowane właściwości fizykochemiczne

Przydatny jako składnik podłoży mieszanych

KORA

Niska pojemność wodna i sorpcyjna

Może zawierać substancje hamujące kiełkowanie nasion i wzrost roślin

Duży stosunek C:N – trudno ustalić nawożenie azotem

Jako składnik podłoży mieszanych

KOMPOSTY KOROWE

3-4 miesiące kompostowania z dodatkiem mocznika, saletry amonowej lub pomiotu kurzego przy wilgotności 60-70%

Komposty z drzew iglastych wymagają odkwaszenia i wzbogacenia w Ca, makro- i mikroelementy

TROCINY

Głównie z drzew iglastych, bo w liściastych znajdują się substancje fitotoksyczne i stosuje się je tylko jako dodatek (10-20% objetości)

Przy nawadnianiu podsiąkowym

WĘGIEL BRUNATNY

10-20% popiołu

80-90% substancji organicznej (30-40% to frakcja humusowa)

pH 6,7-7,2

N 20-50; P 10-20; K 20-100; Mg 300-500; Ca 1500-2500 [mg/dm3]

W miarę rozdrobnienia zwiększa się zawartość składników mineralnych dostępnych dla roślin, lecz pogarszają się właściwości fizyczne

Przy dużym nawadnianiu składniki pokarmowe są wypłukiwane

Węgiel brunatny + 30% torfu à stabilne właściwości fizyczne

15. Na czym polega rola nawozów organicznych i mineralnych wprowadzanych do gleby?

Organiczne:

Wzbogacanie gleby w próchnicę

Poprawa struktury gleby

Odkwaszanie (obornik)

Poprawa stosunków wodnych

Dostarczenie azotu i potasu w formie łatwo dostępnej dla roślin (gnojówka, gnojowica, nawozy zielone)

Nawozy zielone:

Ochrona przepuszczalnych składników gleby przed wyługowaniem

Dostarczenie azotu

Wpływa pozytywnie na rozwój drobnoustrojów

Zwiększa zawartość CO2 w glebie

Przeciwdziałanie erozji gleby

Związki trudnodostępne à związki łatwodostępne

Zwiększenie pojemności wodnej

Zapobiega uwstecznianiu fosforu

Nieorganiczne:

Regulacja pH

Uzupełnia nawożenie organiczne

Dostarcza N, P, K, Mg, B, Mo, mikro- i makroelementy

Nawożenie tylko na podstawie analizy gleby!

Konieczna duża ilość wody dla prawidłowego działania
16. Jakie są korzyści ze stosowania nawozów mineralnych?

Regulacja pH

Uzupełniają nawożenie organiczne

Dostarcza N, P, K, Mg, B, Mo, mikro- i makroelementy według potrzeb

 

17. Które warzywa w uprawie polowej reagują na nawożenie obornikiem?

Sałata, Pietruszka, Por, Ziemniak późny, Seler, Cebula, Fasolka szparagowa, Ogórek


18. Podaj przykłady warzyw o a) małych, b) średnich, c) dużych wymaganiach, co do nawożenia azotem

Małe: fasola, groch, rzodkiewka

Średnie: jarmuż, ogórek, czosnek, koper

Duże: warzywa liściowe (cykoria, kapusta pekińska, czerwona i biała późna), dynia, kalafior

19. Wymień czynniki mające wpływ na akumulację azotanów w warzywach

Rodzaj warzywa (najwięcej liściowe, potem korzeniowe)

Ilość dawek (tylko 1 dla sałaty, rzodkiewki, kalarepy wczesnej oraz warzyw o słabym systemie korzeniowym)

Wczesność odmiany

Długość okresu wegetacji

Różnice gatunkowe
 

20. Które gatunki warzyw są wrażliwe na uprawę bezpośrednio po wapnowaniu? Kiedy wobec tego ten zabieg powinien być wykonany?

Ziemniak – pH 5,2-5,4

Brokuł, Fasola, Kapusta, Kukurydza cukrowa, Pomidor, Rzepa, Rzodkiewka – pH 5,5-6,8

 

21. Co to jest a) zmianowanie, b) płodozmian, c) rotacja?

Zmianowanie – kolejne następstwo roślin uprawnych na tym samym polu, uzasadnione przyrodniczo, uwzględnia różne właściwości i wymagania roślin oraz wzajemne oddziaływanie na siebie i charakter siedliska

Płodozmian – to zmianowanie zaplanowane z góry na szereg lat i pól w konkretnym gospodarstwie; wiąże się z całokształtem produkcji

Rotacja – pełny cykl zmianowania, tzn. liczba lat potrzebnych do tego, aby wszystkie jego rośliny przeszły zgodnie z następstwem przez to samo pole; może być kilku- lub kilkunastoletnia

22. Podaj ogólne zalecenia dotyczące następstwa roślin warzywnych

Rok

Roślina

1

Liściowe, kapustne

2

Zboża jare z wsiewką roślin strukturotwórczych

3

Roślina strukturotwórcza

4

Cebulowe

5

Korzeniowe

6

Motylkowe + zboża ozime

7

Zboża ozime

23. Podaj przykłady warzyw wymagających stosowania zamianowania

Kapusta biała – po 4 latach kiła

Czosnek – po 3 latach Fuzarium

Ziemniak, groch, burak, marchew, pietruszka, cykoria, sałata, ogórek, fasola, seler – spadek plonu

!!!NICIENIE!!!

24. Które warzywa uprawia się a) z bezpośredniego siewu w pole, b) z siewu lub/i z rozsady, c) tylko z rozsady?

a) z bezpośredniego siewu w pole: czosnek (sadzimy ząbki), cykoria sałatowa, szpinak, marchew, burak ćwikłowy, rzodkiewka, fasola,
b) z siewu lub/i z rozsady: kapusty, brokuł, cebula, por, sałata, ogórek, dynia
c) tylko z rozsady: pomidor, papryka, oberżyna, melon, kawon, seler korzeniowy

25. Od czego zależy i ile wynosi norma siewu nasion dla buraka ćwikłowego?

Zdolność kiełkowania

Wielkość kłębków

Odległość rzędów

Przeznaczenie plonu (różny termin)

Wynosi 12-20 kg/ha

26. U których gatunków warzyw szklarniowych jest możliwe zastosowanie podkładki i jakiej (przykłady)?

Ogórek szklarniowy i melon

Dynia figolistna (Cucurbita ficifolia)

Pomidor szklarniowy i oberżyna

Lycopersicon esculentum x L. hirsutum

KVFN i KVFN Tm

KNVF i KNVF Tmi

KNVF2

Papryka

Podkładki odporne na Phytophtora capsici

27. Podaj definicję i przykłady podłoża inertnego?

Jałowe, bierne, nieaktywne lub obojętne chemicznie

Nie wchodzi w reakcje z pożywką

Nie ulega rozkładowi mikrobiologicznemu

Wolne od chorób i szkodników

Poprawia jakość i plon warzyw

Umożliwia precyzyjne nawadnianie

28. Wymień najważniejsze czynniki środowiska korzeniowego mające wpływ na wzrost, i plonowanie roślin warzywnych?

Optymalna wilgotność gleby (dobre stosunki powietrzno-wodne)

Odpowiednie pH gleby

Zasobność w dostępne składniki pokarmowe

Temperatura gleby
29. Jakie zmiany zachodzą w podłożu po parowaniu i kiedy możemy sadzić rośliny do parowanego podłoża?

Zmiany:

Uruchomienie trudnodostępnych dla roślin mikro- i makroelementów

Powstanie dużej ilości amoniaku (kilkukrotnie wyższej niż optymalne stężenie)

Zasolenie ???

Aby uniknąć uszkodzenia roślin przez nadmiar azotu amonowego, powstającego po parowaniu (maksymalna koncentracja po 10-14 dniach od zabiegu), należy sadzić w 2-3 dniu po odkażeniu (gdy temperatura spadnie do 30ºC), albo dopiero po 3-4 tygodniach.
30. Określ temperatury letalne dla różnych patogenów przy dezynfekcji termicznej podłoży.

54ºC- nasiona chwastów, dżdżownice, nicienie
71ºC- drutowce, grzyby bez przetrwalników,
82ºC- Fusarium, Verticilium, Pyrenocheta,
94ºC- wirus mozaiki tytoniu (TMV)
31. Jakie czynniki wpływają na skuteczność dezynfekcji termicznej podłoża?

...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.