Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
WARIACJE NA TEMAT MARCHEWKI
1 duża marchew, 2 średnie ogórki kwaszone, 2 łyżeczki cukru, olej
Marchew umyć, obrać i starkować na małych oczkach. Startą marchewkę posypać 2 łyżeczkami cukru. Ogórki kwaszone pociąć na drobną kostkę i dodać do starkowanej marchewki. Całość polać odrobiną oleju i dokładnie wymieszać. Poczekać chwilkę, aż marchewka puści troszkę soku. Całość gotowa jest do spożycia. Jedna uwaga: surówka może uzależniać ze względu na oryginalne połączenie smaków i efekt, jaki się dzięki temu uzyskuje, a także przyjemność nie do opisania podczas jedzenia:
Warstwowa
Pieczarki obgotować w osolonej wodzie, pokroić w plasterki. Jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek i pietruszkę posiekać. Pokroić pora i paprykę w plastry. Układać w naczyniu warstwami: - jajka, sól, pieprz – szczypior – majonez – pieczarki - por, sól, pieprz - papryka konserwowa - kiełki sojowe – majonez - pietruszka
WARSTWOWA SALATKA Z TUNCZYKA
6-10 białek ugotowanych - zetrzeć na tarce sol, pieprz, majonez rozdrobniony tuńczyk sol, pieprz, majonez cebula posiekana + ogórek kiszony w kosteczkę sol, pieprz, majonez kolejna warstwa tuńczyka sol, pieprz, majonez potarte na drobnych oczkach żółtka koperek lub szczypiorek sol, pieprz
Warzywa cud
około 4 ugotowane ziemniaki, groszek i kukurydza z puszki, majonez, 3 jajka ugotowane na twardo, ugotowaną marchew (ile kto lubi), sól i pieprz, można dodać inne warzywa (jak kto lubi)
Ugotować ziemniaki, pokroić je w cienką kostkę. Wrzucić do miski. Groszek i kukurydzę odcedzić z soku i wsypać do miski, ugotowaną marchew pokroić w kostkę i dodać. Ugotowane jajka pokroić specjalnym sitkiem lub pokroić w kostkę. Wymieszać. Dodać majonez wymieszać i dodać pieprz, sól.
Warzywna
Pomidor, ogórek, czerwona fasola, kukurydza z puszki, rzodkiewka, sałata, ser feta, szczypior, koper, sól
Warzywa pokroić w kostkę, ser feta również, przyprawić.
Warzywna rozkosz
Ziemniaki włożyć do garnka z zagotowana i posolona woda. Musimy czekać ok 20-30 min aż się ugotują, więc w tym czasie musimy umyć i pokroić warzywa. Marchew, jabłko oraz gruszkę kroimy na długie prostokąciki tylko nie za grube lub na tarce tylko musi ona posiadać ona 4 odpowiednie wzory. Kiedy skończymy sprawdzamy czy ziemniaki są już zrobione. Jeżeli tak to wkładamy je pod zimną wodę i kroimy w plasterki. Wrzucamy na rozgrzana patelnię. Od czasu do czasu ziemniaczki obracamy. Sałatę i kapustę kroimy w plasterki. Wszystko, co pokrojone wkładamy do wielkiej miski i mieszamy. W tym czasie ziemniaczki powinny nam się usmażyć. Oddzielamy tłuszcz i nasze ziemniaczki wsypujemy do miski. Dokładnie mieszamy dolewamy sos vinegar lub jakiś inny.
Warzywna z orzechami
400 g. ryżu, 3 marchewki, 3 pory, 400 g. selera, 100 g. siekanych orzechów włoskich, łyżka octu ziołowego, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, 3 łyżki natki, 1/2 łyżeczki cukru, 5 łyżek oleju słonecznikowego.
Ryż opłukać, gotować 15 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Marchewki i seler obrać, umyć, pokroić w słupki. Pory umyć, pokroić w krążki. Wymieszać, połączyć z ryżem, dodać orzechy, sól i pieprz. Z octu, soku z cytryny, cukru i oleju ukręcić sos. Polać nim warzywa i ryż. Wymieszać. Posypać drobno posiekaną natką.
Wczesnowiosenna surówka z kiełkami
Kiełki przepłukujemy na sitku. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka obieramy i siekamy. Dymkę kroimy na małe kawałeczki ( szczypior i białe części). Do miski wrzucamy kiełki, poszatkowaną kapustę pekińską i czerwoną, startą marchewkę, pokrojoną cebulkę dymkę, posiekane jajka. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Surówkę łączymy ze śmietaną lub oliwą. Przekładamy do salaterki. Dowolnie dekorujemy. Do surówki tej nie musimy dodawać wszystkich wymienionych rodzajów kiełków. Pozostałe składniki też możemy zmieniać w zależności od tego, co akurat mamy pod ręką lub, na co mamy ochotę. Czasem dodaję pęczek rzodkiewek (z młodymi listkami), pęczek liści mniszka, listki pierwiosnka lekarskiego, pęczek koperku itp...
Wędzona sałatka na 4 porcje kapusta pekińska, 20 dag wędzonego kurczaka, 10 dag salami, 10 dag wędzonej szynki, 5 małych pomidorków, 1 puszka kukurydzy, słoik pieczarek (w plasterkach), 10 dag oliwek, 2 sosy knora do sałatek
Wędliny pokroić na paski, pomidory na ćwiartki i wymieszać z resztą składników. Zalać sosem i podawać po 15 minutach.
Wiedeńska Kartoffelsalat
Przygotować bulion warzywny z kostki zgodnie z przepisem na opakowaniu (korzystając z kostek Knorra – na półtora litra bulionu potrzeba 3 kostki). Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, ugotować w bulionie warzywnym. Wymieszać ocet i sól. Ziemniaki odcedzić (bulion nie będzie już potrzebny do tej potrawy), przełożyć ziemniaki do salaterki, do jeszcze ciepłych dodać ocet wymieszany z solą. Zostawić na 1 godzinę. Wymieszać wszystkie składniki sosu, zalać sosem sałatkę, posypać szczypiorkiem. Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić na patelni, przygniatając kostki widelcem, zrumienić. Gotowe skwarki dorzucić do sałatki. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny, aby składniki dobrze się przegryzły.
Wielobarwna sałatka z fetą 350 g pieczarek, 1 mała cukinia, 50 g łuskanych orzechów włoskich, 150 g krojonej w kostkę fety, 1/2 cytryny, 1/2 czerwonej papryki, 1 łyżka oliwy z oliwek, biały pieprz
Pieczarki (najlepiej jak najmniejsze) pokroić na cieniutkie plasterki, połać oliwą z sokiem cytrynowym i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, wymieszać. Orzechy wstawić do nagrzanego do temp. 150 stopni piekarnika - na ca 10 min. Posiekać je na dość grube kawałki. Paprykę pokroić w drobniutką kosteczkę. Cukinie pokroić wzdłuż na cztery części, następnie na cieniutkie plasterki. Wymieszać wszystkie składniki. Posolić, posypać pieprzem.
Winegret
Nieobrane, ale umyte ziemniaki i marchewkę ugotować w osolonej wodzie, oddzielnie ugotować nieobrane buraki. Czas gotowania zależy od wielkości warzyw, w ugotowane powinien łatwo wchodzić widelec. Warzywa ostudzić, obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Kapustę odcisnąć i niezbyt drobno posiekać, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, ogórki obrać ze skórki, (jeśli jest twarda) i pokroić w drobną kostkę, jabłka obrać, wyciąć środek i pokroić w kostkę, fasole odcedzić, jeśli była z puszki – przepłukać. Olej, ocet, musztardę, cukier oraz sól i pieprz do smaku (ilość soli zależy od tego, jak słona była woda, w której gotowały się warzywa i jak słone są kapusta i ogórki) energicznie wymieszać, warzywa polać sosem, posypać szczypiorkiem, wymieszać, zostawić na około godziny albo więcej, żeby smaki się przegryzły. dodatkowe informacje Przepisów na winegret jest dużo, niektórzy zamiast fasoli dodają groszek konserwowy albo nie dodają fasoli wcale, coraz częściej robi się winegret z majonezem zamiast oleju, ja nie dodaję jabłek i zawsze dodaję fasolę. Buraki, marchewka, ziemniaki i kiszony ogórek są absolutnie konieczne.
Winogronowa sałatka z kardamonem na 4 porcje 30 dag ciemnych winogron, 2 pomidory lima, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 nektarynki, 1 cebula dymka, 1 łyżka płatków migdałów, 1 łyżeczka natki pietruszki, 6 łyżek oliwy z oliwek, pół łyżeczki soku z limonki przyprawy: sól kamienna, 3 szczypty kardamonu mielonego, pieprz cytrynowy mielony, kolendra tarta
Pomidory kroimy w ósemki. Paprykę, nektarynkę oraz cebulę siekamy w drobną kostkę lub wedle uznania. Winogrona myjemy i suszymy. Wszystkie warzywa i owoce mieszamy ze sobą polewając je oliwą oraz skrapiając sokiem z limonki. Przyprawiamy sałatkę przyprawami. Na koniec posypujemy ją płatkami z migdałów oraz natką pietruszki.
Wiosenna sałatka młode ziemniaczki pokrojone w grube plastry kilka szparagów papryka pęczek rzodkiewki koper 2 łyżki kukurydzy pół awokado
Wszystko wymieszałam i polałam sosem czosnkowym.
Wiosenna sałatka na 4 porcje pęczek rzodkiewek, 3–4 kwaśne jabłka, 4 kalarepki, po 4 łyżki soku z cytryny i oleju słonecznikowego, 2 łyżki pestek słonecznika, listki świeżej mięty, sól, pieprz, 4 rzodkiewki pokrojone w plasterki i listki rzodkiewek do dekoracji
Rzodkiewki umyć, osuszyć. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. Kalarepki obrać, opłukać. Warzywa pokroić w cienkie paseczki, wymieszać, polać sokiem z cytryny, 2 łyżkami wody i olejem. Przyprawić. Sałatkę podzielić na porcje, posypać pestkami słonecznika, listkami mięty i na chwilkę odstawić. Przed podaniem udekorować listkami rzodkiewki oraz rzodkiewkami pokrojonymi w plasterki.
Wiosenna sałatka z listkami mniszka lekarskiego
2 duże garście młodych liści mniszka lekarskiego, 50gr chudego, wędzonego boczku, 2 jajka, garść połamanych orzechów włoskich Ostry sos vinaigrette: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu z białego wina, 1 łyżka ostrej musztardy z Dijon, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Umyć i osuszyć liście mniszka lekarskiego. Boczek pokroić w małe kawałki, usmażyć na patelni i odsączyć na papierze nadmiar tłuszczu. Jajka ugotować w koszulkach (np. według sposobu Marghe) nie dłużej, niż 2 minuty, jeśli chcecie, aby żółtko było płynne. W salaterce dokładnie wymieszać mniszek z sosem vinaigrette. Rozłożyć na talerzach. Dodać kawałki boczku, orzechy. Na środku położyć jajko, które można od razu przeciąć, aby żółtko połączyło się z sosem.
WIOSENNA SAŁATKA Z POMARŃCZOWĄ NUTĄ
1 pomarańcza, 2 ogórki kiszone, 4 łodyżki selera naciowego, pęczek zieleniny wiosennej wg upodobań (w mojej jest roszponka, liście cytryńca chińskiego i szczypior), 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, cukier, imbir do smaku
Wymyte i osuszone łodygi selera oraz ogórki kiszone poszatkować na plasterki na tarce do ogórków. Pokroić ( lub porwać) zieleninę w miarę drobno. Obraną pomarańczę przekroić wzdłuż cząstek na pół. Jedną część pokroić na kostkę i włożyć do sałatki, drugą na plasterki do dekoracji. Dodać oliwę, szczyptę imbiru, trochę cukru i soli do smaku pamiętając, że ogórki są słone. Wymieszać. Przełożyć do szklanej misy, dekorować pomarańczą. Po pół godzinie nadaje się do jedzenia. Do takiej sałatki można dodać młode listki mniszka lekarskiego (przed zakwitnięciem!), krwawnika, pokrzywę (po uprzednim sparzeniu wrzątkiem) - bardzo zdrowe wiosenne zioła.
Wiosenna z kalarepką na 4 porcje pęczek rzodkiewek, ogórek, kalarepka, 4 młode marchewki, mała główka sałaty kędzierzawej, pęczek koperku, łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego... |
Menu
|