Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
1925 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa I Rozwoju Wsi z dnia 9 października 2006r w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii
Na podstawie art. 7 ust. 4 ustawy z dnia 16 grudnia 2005r o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006r Nr 17, poz. 127 i Nr 171, poz. 1225) § 1. Powiatowy lekarz weterynarii, w celu realizacji zadań wynikających 1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych 2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni- w przypadku, o którym mowa w załączniku II w sekcji III w ust. 7- tł.- Jeżeli właściwy organ udzieli zezwolenia, informacje dotyczące łańcucha pokarmowego mogą towarzyszyć zwierzętom, do których się odnoszą, do ubojni i nie muszą być dostarczane z przynajmniej 24-godzinnym wyprzedzeniem, w przypadku: a) świń, drobiu lub zwierząt łownych utrzymywanych przez człowieka, które zostały poddane badaniu przedubojowemu w gospodarstwie pochodzenia, jeżeli towarzyszy im świadectwo podpisane przez lekarza weterynarii, zawierające oświadczenie, że dokonał badania zwierząt b) hodowlanych zwierząt nieparzystokopytnych c) zwierząt poddanych ubojowi z konieczności, jeżeli towarzyszy im oświadczenie podpisane przez lekarza weterynarii, zawierające korzystny wynik badania przedubojowego oraz d) zwierząt, które nie są bezpośrednio dostarczane z gospodarstwa pochodzenia do ubojni Podmioty prowadzące ubojnie zobowiązane są dokonać oceny odnośnych informacji. Jeżeli przyjmują zwierzęta do uboju, muszą przekazać urzędowemu lekarzowi weterynarii dokumenty, o których mowa w pkt. (a) i (c). Zwierzęta nie mogą zostać poddane ubojowi ani patroszeniu bez uprzedniej zgody urzędowego lekarza weterynarii. 3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w załączniku III w: a) sekcji I w rozdziale I w ust. 2- tł. zwierzęta z objawami choroby lub pochodzące ze stad, o których wiadomo, że są skażone środkami b) sekcji II w rozdziale I w ust. 2- tł. zwierzęta z objawami choroby lub pochodzące ze stad, o których wiadomo, że są skażone środkami 4) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 1- tł. Ubojnie muszą być wyposażone w higieniczne miejsca postoju lub, jeśli pozwala na to klimat, a) Muszą być wyposażone także w oddzielne pomieszczenia zamykane na klucz lub, jeśli pozwala na to klimat, zagrody dla chorych zwierząt lub zwierząt podejrzewanych o chorobę, z oddzielnym systemem odprowadzania ścieków i zlokalizowane w sposób uniemożliwiający zakażenie innych zwierząt, chyba że właściwe władze uznają takie pomieszczenia za niekonieczne b) Wielkość miejsc postoju musi zapewniać dobre warunki utrzymania zwierząt. Ich rozplanowanie musi ułatwiać przeprowadzanie badań przedubojowych, w tym identyfikację zwierząt lub grup zwierząt 5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w załączniku III w: a) sekcji I w rozdziale II w ust. 2 w lit. b- tł. Aby zapobiec zanieczyszczeniu mięsa przedsiębiorstwa sektora spożywczego muszą: posiadać oddzielne pomieszczenie do opróżniania i oczyszczania żołądków i jelit, chyba że właściwe władze wydadzą dla określonego zakładu zezwolenie na oddzielenie tych czynności w czasie, na zasadzie jednostkowych przypadków; b) sekcji II w rozdziale II w ust. 2 w lit. b- Przedsiębiorstwa sektora spożywczego muszą posiadać oddzielne pomieszczenie do patroszenia i dalszej obróbki, łącznie z dodawaniem przypraw korzennych do całych tusz drobiu, chyba że właściwy organ wyda dla określonego zakładu zezwolenie na oddzielenie tych czynności w czasie, na zasadzie jednostkowych przypadków 6) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 6- tł. Zakład musi posiadać wydzielone miejsce z odpowiednimi urządzeniami do celów czyszczenia, mycia i dezynfekcji środków transportu zwierząt gospodarskich. Niemniej jednak, zakłady nie muszą posiadać tych miejsc i urządzeń, jeżeli zezwoli na to właściwy organ, a w pobliżu znajdują się takie miejsca i urządzenia, które zostały urzędowo zatwierdzone. 7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony w załączniku III w: a) sekcji I w rozdziale IV w ust. 16 w lit. d- tł. Po dokonaniu badania poubojowego wnętrzności lub części wnętrzności pozostałe w tuszy, b) sekcji II w rozdziale IV w ust. 7 lit. c- tł. Po badaniu poubojowym wnętrzności lub części wnętrzności pozostałe w tuszy, z wykluczeniem nerek, trzeba usunąć w całości, jeżeli jest to możliwe, oraz jak najszybciej, chyba że właściwe władze wydadzą zezwolenie na inne postępowanie. 8) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 1 w lit. a- tł. W przypadku braku innych szczególnych przepisów, mięso po badaniu poubojowym trzeba niezwłocznie poddać schłodzeniu w ubojni, celem zapewnienia temperatury wszystkich części mięsa nie wyższej niż 3°C dla podrobów i 7°C dla pozostałego mięsa, przy krzywej chłodzenia zapewniającej stały spadek temperatury. Niemniej jednak, w trakcie chłodzenia można dokonać rozbioru mięsa i oddzielenia tuszy od kości - w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I a) transport odbywa się zgodnie z wymogami określonymi przez właściwe władze w odniesieniu do transportu z danego zakładu do innego zakładu oraz b) mięso opuszcza ubojnię lub zakład rozbioru znajdujący się w ubojni niezwłocznie, a transport nie trwa dłużej niż dwie godziny. 9) ubój zwierząt w rzeźni- w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 10- tł. W zakładzie nie wolno dokonywać uboju zwierząt chorych lub podejrzanych o chorobę oraz zwierząt poddawanych ubojowi w ramach programu zwalczania choroby czy programu zapobiegania chorobom, z wyjątkiem przypadków uzyskania zgody właściwych władz. W takiej sytuacji, ubój musi zostać przeprowadzony pod nadzorem urzędowym oraz należy podjąć wszelkie środki zapobiegające zanieczyszczeniu, przed ponownym użyciem, pomieszczenia trzeba posprzątać i zdezynfekować. 10) stosowanie przepisów określonych w załączniku III w sekcji I (dotyczących mięsa hodowlanych zwierząt kopytnych) do produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa ptaków bezgrzebieniowych- w przypadku, o którym mowa w załączniku III sekcji III w ust. 2 tł. Przepisy sekcji II dotyczące mięsa drobiu i zajęczaków mają zastosowanie do produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa ptaków bezgrzebieniowych. Niemniej jednak, przepisy sekcji I dotyczącej mięsa hodowlanych zwierząt kopytnych stosuje się w przypadku, gdy właściwe władze uznają je za odpowiednie. Konieczne jest zapewnienie odpowiednich urządzeń, przystosowanych do wielkości zwierząt. 11) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w załączniku III w sekcji II - gospodarstwo musi zostać poddane regularnym inspekcjom weterynaryjnym - przedsiębiorca sektora spożywczego zobowiązany jest przekazać wcześniej właściwym władzom informacje dotyczące daty i czasu uboju - gospodarstwo musi być wyposażone w obiekty do grupowania zwierząt, w celu umożliwienia przeprowadzenia badania przedubojowego całej grupy - gospodarstwo musi posiadać pomieszczenia odpowiednie do higienicznego uboju i dalszej obróbki ptactwa - konieczne jest przestrzeganie wymogów dotyczących dobrostanu zwierząt - ptactwu poddanemu ubojowi musi towarzyszyć do ubojni oświadczenie przedsiębiorcy sektora spożywczego, z którego hodowli dane zwierzę pochodzi, zawierające informacje na temat weterynaryjnych produktów leczniczych lub innego leczenia, jakie podawano zwierzętom lub wobec nich stosowano, z wyszczególnieniem dat podawania i okresów karencji, oraz z podaniem daty i czasu uboju. - zwierzęciu poddanemu ubojowi musi towarzyszyć do ubojni świadectwo wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii lub zatwierdzonego lekarza weterynarii - w przypadku drobiu hodowanego do celów wytwarzania „foie gras’’, niepatroszone ptactwo musi zostać niezwłocznie przewiezione do ubojni lub zakładu rozbioru oraz, w razie konieczności, zamrożone. Drób musi zostać wypatroszony w ciągu 24 godzin od uboju, pod nadzorem właściwych władz. - drób patroszony z opóźnieniem, pozyskany w gospodarstwie hodowlanym, może być przetrzymywany przez 15 dni w temperaturze nieprzekraczającej 4°C. Następnie musi zostać wypatroszony w ubojni lub zakładzie rozbioru znajdującym się w tym samym Państwie Członkowskim co dane gospodarstwo hodowlane. Do ubojni można wprowadzać wyłącznie żywe zwierzęta przeznaczone do uboju, z wykluczeniem drobiu patroszonego z opóźnieniem, gęsi i kaczek hodowlanych do celów wytwarzania „foie gras’’ oraz ptactwa, które nie jest uznawane za hodowlane, lecz jest utrzymywane w gospodarstwach 12) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w załączniku III a) zwierząt nie można transportować ze względu na zagrożenie dla obsługi lub ze względu na ochronę ich dobrostanu b) stado jest poddawane regularnym inspekcjom weterynaryjnym c) właściciel zwierząt występuje z wnioskiem d) właściwe władze są poinformowane z wyprzedzeniem o dacie i czasie uboju zwierząt e) gospodarstwo posiada procedury gromadzenia zwierząt, w celu umożliwienia dokonania badania przedubojowego całej grupy f) gospodarstwo jest wyposażone w odpowiednie urządzenia do celów uboju, odkrwawienia oraz, w razie konieczności, do skubania ptaków bezgrzebieniowych dla zwierząt g) spełnione zostały wymogi dotyczące dobrostanu zwierząt h) zwierzęta poddane ubojowi i odkrwawieniu są transportowane do ubojni w higienicznych warunkach i bez zbędnej zwłoki. Jeżeli czas transportu wynosi ponad dwie godziny, zwierzęta są w razie konieczności poddawane chłodzeniu. Patroszenia można dokonywać na miejscu, pod nadzorem lekarza weterynarii. i) Zwierzęciu musi towarzyszyć do ubojni oświadczenie przedsiębiorcy sektora spożywczego, z którego hodowli dane zwierzę pochodzi, stwierdzające tożsamość zwierzęcia oraz zawierające informacje na temat weterynaryjnych produktów leczniczych lub innego leczenia, jakie podawano zwierzęciu lub wobec niego stosowano, oraz j) w trakcie transportu do zatwierdzonego zakładu, ubitemu zwierzęciu musi towarzyszyć świadectwo, wystawione i podpisane przez urzędowego lekarza weterynarii lub zatwierdzonego lekarza weterynarii, potwierdzające korzystny wynik badania przedubojowego, prawidłowo przeprowadzony ubój i odkrwawienie, oraz datę uboju 13) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 4- tł. w wyjątkowych okolicznościach przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą dokonywać w gospodarstwie także uboju bizonów 14) postępowanie w sposób inny, niż określony w załączniku III w sekcji IV w rozdziale III w ust. 5- tł. po dostarczeniu zwierzęcia do zakładu obróbki zwierząt łownych należy je bez zbędnej zwłoki wypatroszyć, chyba że właściwe władze zezwolą na inne postępowanie 15) odstępstwo od wymogu określonego w załączniku III w sekcji V a) O ile władze właściwe nie zezwolą na odkostnienie bezpośrednio przed zmieleniem, mrożone lub głęboko mrożone mięso, używane do przyrządzenia mięsa mielonego lub wyrobów mięsnych, musi zostać odkostnione przed zamrożeniem. Może być składowane wyłącznie przez czas ograniczony. 16) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VII w rozdziale I w ust. 7- tł. W przypadku pracowników dokonujących odłowu żywych małży obsługujących także zakład wysyłki, zakład oczyszczania, strefę sanitarną lub zakład przetwórczy będący odbiorcą żywych małży oraz wszystkich zakładów znajdujących się pod nadzorem jednej właściwej władzy dokumenty rejestracyjne nie są wymagane przy wprowadzaniu do obrotu żywych małży. 17) Zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w załączniku III w sekcji VII w rozdziale II w części C w ust. 2 w lit. c- tł. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego zobowiązane są do zanurzenia żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na odpowiedni okres czasu, ustalony w zależności od temperatury wody, lecz nie krótszy niż dwa miesiące, chyba że właściwe władze zezwolą na zastosowanie okresu krótszego, na podstawie analizy ryzyka dokonanej przez przedsiębiorstwo sektora spożywczego 18) Odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki- w przypadku, a) dostępne są dane epidemiologiczne wskazujące, iż strefy połowowe nie stanowią zagrożenia dla zdrowia w odniesieniu do występowania pasożytów zewnętrznych oraz b) zezwolą na to właściwe władze 19) Odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w załączniku III 20) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych *W odniesieniu do brucelozy surowe mleko musi pochodzić od: i. krów lub bawołów należących do stada, które w rozumieniu dyrektywy 64/432/EWG jest wolne lub oficjalnie wolne od brucelozy ii. owiec lub kóz należących do gospodarstwa oficjalnie wolnego lub wolnego od brucelozy w rozumieniu dyrektywy 91/68/EWG lub iii. w przypadku gatunków podatnych na brucelozę, od samic innych gatunków należących do stad poddawanych regularnym badaniom w ramach planu zwalczania danej choroby , zatwierdzonego przez właściwe władze ** W odniesieniu do gruźlicy, surowe mleko musi pochodzić od: iv. krów lub bawołów należących do stada, które w rozumieniu dyrektywy 64/432/WE jest oficjalnie wolne od gruźlicy v. w przypadku gatunków podatnych na gruźlicę, od samic innych gatunków należących do stad poddawanych regularnym badaniom w ramach planu zwalczania danej choroby, zatwierdzonego przez właściwe władze vi. w przypadku kóz trzymanych razem z krowami, kozy te musza być poddawane badaniom i testom na gruźlicę
Surowego mleka pochodzącego od zwierząt, które nie spełniają powyższych wymogów można używać za zgodą właściwych władz: a)... |
Menu
|