warzywa czI, Studia, III rok, III rok, V semestr, pomoce naukowe, do egzaminu

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.
CEBULA

-kształt cebuli : kulisty, kulistospłaszczony, płaski, kulistowydłużony. Zależy od war uprawy:

zbyt głębokie sadzenie- kuliste robią się wydłużone, zbyt płytkie- robią się spłaszczone, zbyt wcześnie zakończona wegetacja- kształt butelkowaty, zbyt gęsty siew- boczne spłaszczenie.

-przyleganie łusek suchych – długie przechowywanie to grube łuski ściśle przylegające

-ścisłość- zależy od terminu zbioru- dobre przyleganie po zbiorze w momencie 50-60% złamanego szczypioru

-zabarwienie łusek okrywających-  białe, żółte, brązowe, czerwone, fioletowe. Odm o żółtych i brązowych są zwykle upr na przechowywanie. Białe są podatne na grzyba, barwne są odporne.

-barwa łusek mięsistych- biała, biała z odcieniem zieleni i żółci, czerwona, fioletowa

-liczba wierzchołków wzrostu

-skłonność do rozszczepiania

-smak- łagodny lub ostry

-twardość- związana ze ścisłością przylegania łusek

-równomierne załamywanie się szczypioru

-odporność na uszkodzenia mechaniczne

-długość okr wegetacji ok. 5 miesięcy

-skłonność do tworzenia cebul bączastych. Średnio wczesne –mała skłonność, późne-duża

 CZOSNEK

-2 TYPY: wytwarzające i nie wytwarzające pędów kwiatostanowych-cechy ustalone

(wytwarzające): cebule regularne, zarys zaokrąglony, eliptyczny, 1 okółek ząbków!! Ząbków mało ale są duże. Słabo okryte łuskami suchymi. Źle się przechowują. Są bardzo plenne. Uprawa z sadzenia jesiennego.

(nie wytwarzające): kształt nieregularny cebul, dużo małych ząbków ułożonych spiralnie w 2-3 okółkach. Dobrze się przechowują. Sadzenie wiosenne

 POR

-długość cebuli: krótka (8-15cm), długa (do30cm). Odm letnie dłuższe cebule niż zimowych

-2 GRUPY: letnie i zimowe

-odm letnie mają krótszy okr wegetacji, wrażliwe na niskie temperatury, liście jasno zielone, delikatne w smaku, soczyste  i o miękkiej blasze liściowej

-odm zimowe- odporne na mróz, ostry smak, liście ciemnozielone, ma skłonność do wytwarzania cebulek przybyszowych

 SZCZYPIOREK

-wymaga się: dużej plenności, delikatności smaku, soczystości.

 OGÓREK

-wielkość owoców: korniszony 3-7d 1-2,5ś, konserwowe 6-10d 2,5-4,5ś, sałatkowe 12-20d

-kształt: jajowaty, jajowaty wydłużony, maczugowaty, wężowaty

-nasada: bez szyjki lu z zaznaczona szyjka

-zakończenie kielichowe: spiczaste, wydłużone, zaokrąglone, okrągłe, tępe

-włoski na zawiązkach: proste, złożone, mieszane/ białe , czarne, brązowe

-powierzchnia owoców: gładka, szorstka, brodawkowata – skolerowana z rodz owłosienia

-barwa owoców (dojrzałość uzytkowa): mlecznobiała, jaznożółtozielona, jasnozielona, ciemnozielona. Odm o włoskach czarnych mają zabarwienie zielone z różnymi odcieniami żółci.

-barwa (dojrzałość fizjol) : brunatna, pomarańczowa, żółta, prawie biała, żółtozielona

-powierzchnia owocu (dojrz fiz): gładka, pokryta rysunkiem

-smak: gorzki lub pozbawiony goryczy. Gorzki smak- glikozydy- kukurbitacyny

-okr wegetacji do pierwszego zbioru- 2-3 miesiące

-okres plonowania- ok. 2 miesiące, cykliczne

-stosunek kwiatów męskich do żeńskich: 10:1 do 40:1

-odm szklarniowe, inspektowe, gruntowe. GRUNTOWE: na konserwy, kwaszeniaki,salatki. SZKLARNIOWE: owoce partenokarpiczne, dobry smak, duża plenność, wczesność.

-ogórki konserwowe: wysoki plon krótkich owoców, wierność plonowania, owoce proste, gładkie, jednolicie zabarwione

-kwaszeniaki: kształt cylindryczny, trwałe zielone zabarwienie, nie tracą jędrności, bez pustych komór

-sałatkowe: małe komory nasienne, nasiona nie wypadające, delikatna skórka

 MELON

-kształt: kulisty lekko spłaszczony, kulisty, elipsoidalny,jajowaty, odwrotnie jajowaty, cylinsdryczny i wężowaty

-powierzchnia: gładka, pomarszczona, żebrowana

-barwa: biała, żółta, pomarańczowa, brązowa, zielona.

-miąższ: biały, zielonkawy, zółty, pomarańczowy, zielony / włóknisty, masłowy, mączysty, chrupiący

-soczystość

-aromat

-słodycz

-przydatność do tansportu

-plenność

-dług okr wegetacjji

 KAPUSTA GŁOWIASTA I WŁOSKA

-rozpiętość liści przed zawiązaniem główek

-kształt liści: lancetowaty, owalny, odwrotnie jajowaty, okrągły, poprzecznie owalny, nerkowaty.

-unerwienie liści: rzadkie i cienkie, grube

-głąb: zewnętrzny niski 10-12, średnio wysoki 15-20, wysoki ponad 20.

-wysokość głąba wewnętrznego: 1/5 do ¾

-kształt główki: kulisty, kulisto spłaszczony, stożkowaty, jajowaty, elipsoidalny

-współczynnik kształtu; wysokość : średnica

-twardość główki: bardzo luźne, luźne, średnio twarde, twarde i bardzo twarde

-skłonność do pękania

-zabarwienie liści wewnętrznych u kapust gł białych: prawie białe/ u czerwonych: intensywnie fioletowoczerwony, czerwony./ kapusta włoska: zielone

-długośc okr wegetacji: wczesne 60-90 dni, śr wczesne 100-120, średnio późne 120-140, późne ponad 140

-przydatnośc do kwaszenia: białe l wewnętrzne, krótki głąb, delikatne unerwienie, delikatne liście, soczyste, kruche, niełamliwemin zawartość cukru w świeżej masie 3%

-trwałośc przechowalnicza: nadają się późne o twardych główkach

 KAPUSTA BRUKSELSKA

-liczba główek: 40-60 odm ustalone, 60-120 odm heterozyjne

-wyrównanie pod zwględem wielkości główek

-równomiernośc dorastania

-wyrównanie wysokośći

ogławianie dobrze wpływa na wyrównanie i równomierność

-ułożenie głowek: luźne, ścisłe

-zwięzłośc głowek

-odporność na wewnętrzne brunatnienie główek

 JARMUŻ

-wysokośc roslin

-rozpiętość liści

-stopień kędzierzawienia liści

-zabarwienie liści

-smak

-odporność na warunki atmosf

-wrażliwość na przemarzanie

-długośc okresu wegetacji (90-130dni)

 KALAREPA

-wielkośc i kształt zgrubienia: kulistospłaszczone, kuliste , owalne

-skłonnośc do drewnienia

-skłannośc do pękania

-liczba liści

-wielkość liści

-pokrój rośliny: pionowy i skupiony, skosny i rozłożysty, oliściach luźno ułożonych

-barwa liści i zgrubienia: jasnozielona, zielona, jasnofioletowa, ciemnofioletowoniebieska

 KALAFIOR

-róże mogą być: płaskie, średnio spłaszczone, półkuliste

-zwięzłość róży

-stopień przykrycia: dobrze , słabo

-zabarwienie; śnieżno białe, kremowe

-wielkośc róży:

-równoczesność wykształcania róż

-długośc okr wegetacji

 MARCHEW

-stosunek masy liści do masy całej rosliny: 12-40%

-wielkośc korzenia

-kształt korzenia: walcowaty z zaokrąglonym końcem, klinowate ze spiczastym końcem. Typowe gdy temp 16-20stopni, średnio wilgotna gleba.

-stosunek średnicy walca do średnicy korzenia: im mniejsza tym lepiej

-zabarwienie: intensywne na zawnątrz i wewnątrz

-zabarwienie główki na kolor zielony

-konsystencja

-soczystość

-smak: zalezy od zawartości cukrów

-długośc okresu wegetacji 85-200dni: wczesne 120, śr wczesne 150 , późne ponad 150

-przechowywanie: dobrze odm późne

-wysokość plonów: odm późne najwyższe plony

 PIETRUSZKA

--długośc i grubośc korzenia

-stopień zwężenia

-in dłuższy icieńszy klorzeń tym dłuższy okr wegetacji, lepsze przechowywanie, lepsza mrozoodporność, bardziej aromatyczna

-skłonnośc do rozwidlania korzeni

 SELER

-wielkośc rozety liściowej

-pokrój: wzniesiony, rozpierzchły

-kształt korzenia

dobra odm: słabo wykształcone korzenie boczne, korzenie tylko u dołu, bez guzów, blizny płytkie. Gdy zbyt sucho robi się broda

-miąższ: biały, lekko kremowy, zwarty i jędrny, luźny i gąbczasty

-skłonność do parcenia

-występowanie przebarwień

 BURAK ĆWIKŁOWY

-długośc okr wegetacji: 3-5miesięcy

-kształt korzenia spichrzowego: płaski, kulistospłaszczony, kulisty, owalny

-barwa: amarantowa- do prawie czarnej

-pierścienie: wyraźnie widoczne, prawie nie zaznaczające się

-intensywność zabarwienia: ilość betaminy, nagromadzenie podczas fotosyntozy

-smak: zal od ilość cukrów ikwasów

-delikatność korzeni

 SKORZONERA

Dobra odm: szybki wzrost i grubienie. Korzenie niezbyt długie a grube, cylindryczne, nie zwężający się i nie rozszerzony, nie może mieć skłonności do rozwidlania się korzeni i ich parcinia. Korzeń nie ciemnieje po ugotowaniu

 RZODKIEWKA I RZODKIEW

-kształt korzenia: bardzo zależy od warunków zewnętrznych!!!!!

-skórka: biała, różowa, czerwona, fioletowa/ jednobarwna, dwubarwna

-skórka rzodkwi: różowa, biała, czarna

-parcenie

-stosunek masy zgrubienia do liści: wczesne 2:1, późne 1,2:1 /  rzodkiew: 0,7:1  do 1,7:1

 BRUKIEW

-kształt korzenia: zalezy od war zewn

-barwa miąższu: żółtawa i biała

-etiolowane liście odm żółtomiąższowych są żółte, białomiąższowych białe

-okr wegetacji ok. 3 miesiące

 

 

 

SZPINAK ZWYCZAJNY

-pokrój rośliny: wzniesiony, rozłożysty

-wielkość rozety liściowej

-liczba liści

-grubość liści

-barwa liści: ciemnozielona, zielona, jasnozielona

-powierzchnia liści: gładka, karbowana

-stosunek roślin męskich, żeńskich, jednopiennych

-wczesność wyrastania pędów kwiatostanowych ( związane z reakcją fotoperiodyczną)

-mrozoodporność

-owoce: gładkie, kolczaste

 SAŁATA

SAŁATA LISTKOWA – rozety liściowe, zielone, zielonożólte, żółte, mogą być lekko brązowawe.

SAŁATA RZYMSKA – rozeta lub luźna główka, gruba tkanka, gorzki smak

SAŁATA ŁODYGOWA – szparagowa, wyrasta w wydłużone pędy, kwasi się jak ogórki

SAŁATA GŁOWIASTA

-typy: do uprawy w pomieszczeniach (okres zimowy i wczesnowiosenny), do przyspieszania pod folią, wiosenne odmiany gruntowe i odm letnie

-szybkość wyrastania pędów kwiatostanowych- najszyb szklarniowe i pod folią

-liście: SAŁATA MASŁOWA I KRUCHA

MASŁOWA: miękka delikatna soczysta blaszka liściowa. Szybko traci jędrność.

KRUCHA: twarda, sztywna, soczysta, krucha.

-pokrój roślin: wzniesiony, rozłożysty

-kształt główek: okrągły, spłaszczony, podłużnie owalne

-kształt liści: okrągłe, poprzecznie owalne, wydłużone, lancetowate

-barwa liści: zielona, żółta, biała

-wielkość główek ( mierzona poprzeczną średnicą)

-szybkość wzrostu

-odporność na choroby(mączniak rzekomy)

-długość okr wegetacji- modyfikuje się przez zmiany warunków uprawy- siew w listopadzie 130-140dni, siew w styczniu 105-110, luty 85-95

-gorzknienie- laktucyna

 CYKORIA SAŁATOWA

-najlepsze główki przy temperaturze 15-20 stopni + optymalna wilgotność podłoża

-pędzi  się w ciemności

-gorzknienie- laktucyna i laktukopikryna

-wybór partii o równych korzeniach

 ENDYWIA

-pokrój rośliny: wzniesiony, filiżankowaty, rozłożysty

-liście: całobrzegie, ząbkowane, piłkowane / wydłużone, łopatkowate

-powierzchnia: gładka, pęcherzykowata

-barwa: zielona, żółtozielona, żółta

-konsystencja: delikatna, cienka, krucha/ gruba, mięsista, twarda

 SELER NACIOWY

-barwa: jasnozielone, ciemnozielone

-barwa ogonków liściowych: odm jasnozielonych- zielonożółte, żółte, zółtobiałe, białosrebrzyste (samobielące się) // odm ciemnozielone- zielone, plenne, miej skłonne do parcenia, dobre przechowywanie, transport

-tworzenie pośpiechów

-wysokość plonu

 POMIDOR

-wysokość łodygi: wysokie, karłowe (samokończące się)

-łodyga: sztywnołodygowe, wiotkołodygowe

-liście: typowo pomidorowe, ziemniaczane

-kwiatostany: pojedyncze, podwójne, złożone

-wielkość owocu:

-barwa owocu: czerwone(skórka: karoten, miąższ: karoten i likopen), malinowe(s: bezbarwna, m: likopen), pomarańczowe(s: karoten, m: karoten), żółte(s: bezbarwna, miąższ :karoten)

-kształt owocu: od wydłużonego do spłaszczonego, w PL najczęściej uprawiane: kuliste, kulistospłaszczone

-powierzchnia owocu: gładka , karbowana

-ilość komór

-występowanie piętki

-bielenie przed zabarwieniem

-zawartość suchej masy (ok. 5%)

-cechy użytkowe: plenność, odpornośc na choroby, dobre wybarwienie owoców

-grubość skórki

-twardośc owocu

-równoczesne dojrzewanie

-łatwość oddzielenia kielicha od szypułek

-smak

dług okresu wegetacji: superwczesne, wczesne, średnio wczesne, średnio późne, późne

 PAPRYKA

-pokrój: ścielący i rozłożysty, zwarty i wzniesiony

-wielkośc liści

-barwa liści: jasnozielona, zielona, ciemnozielona

-wielkośc owoców

-kształt owoców:

-grubość ścianek owocu:

-powierzchnia: gładka, żebrowana/ ostro , tępo zakończona

-owoce: zwisające, stojące

-barwa owoców: czerwone, pomarańczowe, żółte

-słodkie, ostre (kapsaicyna)

 ZIEMNIAK

--wygląd kielichów „świetlnych”

-wczesność

-długośc okr wegetacji

-szybkośc  przyrastania bulw (bardzo wczesne, wczesne)

-plenność, odp na choroby, mało wymagające, bulwy  z gładką skórką, płaskimi oczkami o dobrym smaku

 FASOLA

-długośc łodygi + sztywność : 1.karłowe do 60cm sztywne, 2.tyczne 2-3m wiotkie, 3.biczykowate 80-120cm górne wiotkie ze zdolnością do  owijania

-ilość włókna w strąkach: włókniste, bezwłókniste(szparagowe)

SZPARAGOWE: zielonostrąkowe(plenniejsze, odporniejsze na choroby i war środowiska)

i żółtostrąkowe

-dobra odmiana szparagowa: mięsiste, proste, długie, o przekroju okrągłym, gładkiej powierzchni, bez zwężeń i wybrzuszeń

-szparagowa do sprzętu mechanicznego: równoczesnośc dorastania strąków wysokie i skupione umieszczenie, łatwe oddzielanie od rośliny

NA SUCHE ZIARNO: równoczesnośc zasychania

-kształt nasion

-barwa nasion

-wielkość nasion

-barwa znaczka

-długośc okr wegetacji: 60-80dni, karłowe o miesiąc dłuższe

 GROCH ZIELONY

-długośc łodygi: karłowe 15-60cm, średnio wysokie 60-90cm, wysokie

dobra odmiana: sztywna łodyga, równoczesne dojrzewanie, niesbyt szybkie przejrzewanie, nadawanie o młócenia w stadium zielonych strąków

-odporność na wyleganie-osadzenie straków na szypułce: pojedyncze, podwójne

-szybkośc dojrzewania i przejrzewania

--twardośc nasion

odm do młócenia: duża wydajnośc nasion z zielonej masy, straki silnie trzymające się łęcin, łatwo otwierające się, nasiona odporne na uszkodzenia

-długośc okresu wegetacji- można regulować przez terminem siewu

-nasiona: wielkość, barwa, smak

 

 

1

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.