w05, studia, bio, 5rok, 9sem, chemia produktów roślinnych, wykład

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

W 5 – 4 XI 2010

Witamina K

1929 – zaobserwowano podskórne wybroczyny u kurcząt na sztucznej diecie

1934 – to na skutek niedoboru pewnego czynnika

1939 – wyizolowanie wit. K z liści lucerny (K1)



              (pochodzenia mikrobiologicznego – K2)

1943 – Nobel za odkrycie wit. K

 

aktywność przeciwkrwotoczna

pochodna 2-metylo-1,4-dinaftochinonu

 

produkty roślinne

zawiera 20-węglowy alkohol terpenowy – fitol

w temperaturze pokojowej ciecz oleista

pod działaniem zasad rozkłada się na fitokol (R = -OH) i fitol

 

produkty zwierzęce i mikroorganizmy

związek krystaliczny, temperatura topnienia ok. 35°C

 

produkt syntezy chemicznej

wyższa aktywność niż formy naturalne, lepiej wchłaniany

w b. małych ilościach występuje u St. aureus

Cykl witaminy K:

po wchłonięciu wit. K jest regenerowana w hepatocytach

 

Aktywność biologiczna wit. K:

·         niezbędna do tworzenia czynników krzepnięcia krwi (tworzenie protrombiny – białko osocza, prekursor trombiny, która bierze udział w tworzeniu fibryny)

·         udział w formowaniu tkanki kostnej, gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek (gospodarka wapniowo-fosforowa)

·         działanie przeciwgrzybowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne

·         hamuje raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, wątroby, nerek

 

Niedobór: (może być spowodowany antybiotykami – niewielka ilość wit. K syntetyzowana

w przewodzie pokarmowym)

·         słaba krzepliwość krwi

·         łatwość krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych

·         problemy z gojeniem ran

·         trudności w mineralizacji kości

·         zwiększone ryzyko nowotworów, zapalenia jelita, biegunki

 

zapotrzebowanie ok. 2 mg/dobę

Nadmiar:

·         rozpad erytrocytów

·         niedokrwistość

·         nadmierna potliwość

·         uczucie gorąca

·         niemowlęta: żółtaczka, uszkodzenie mózgu

 

Występowanie: [mg/100g]

·         jarmuż                            500

·         szpinak              350

·         brukselka              230

·         brokuły              210

·         sałata                            200

·         rzeżucha              200

 

 

Antywitaminy

 

związki o zdolności blokowania wykorzystania danej witaminy przez organizm

 

antywitaminy tiaminy – najlepiej opisane



tiamina:

 

 

 

 

pirytiamina

 

·         zastąpienie w wit. B1 pierścienia tiazolowego pierścieniem pirymidynowym prowadzi do otrzymania pirytiaminy – związku, który nie wykazuje aktywności biologicznej

·         antagonistyczne działanie polega na tym, że podobnie jak wit. B­1, pod wpływem pirofosfokinazy tiaminowej tworzy odpowiedni pirofosforan; pirofosforylacja tiaminy jest wówczas silnie hamowana, w związku z czym wit. B­­1 jest szybko wydalana z moczem

·         w eksperymentach in vitro zaobserwowano, że pirytiamina wykazuje wyraźne działanie na układ nerwowy, spowodowane prawdopodobnie bezpośrednim wpływem na przewodzenie i sekrecję neuronów

·         wywołuje u zwierząt doświadczalnych obok typowych objawów awitaminozy B1 (beri-beri) również zapalenie wielonerwowe (pirytiamina może przenikać do mózgu i tam się gromadzić)

oksytiamina

·         zastąpienie w wit. B1 grupy aminowej w pozycji 4 grupą hydroksylową prowadzi do otrzymania oksytiaminy – związku pozbawionego aktywności biologicznej

·         powoduje u zwierząt doświadczalnych utratę masy ciała i barykardię (zwolniona akcja serca), ale w odróżnieniu od pirytiaminy nie wywołuje zapalenia wielonerwowego

·         oksytiamina w obecności pirofosfokinazy tiaminowej łatwo tworzy pirofosforan, który może łączyc się z dekarboksylazą pirogronianowa, blokując w ten sposób możliwość przyłączenia się TPP (na tej podstawie można sądzić, że jest ona inhibitorem wszystkich zależnych od TPP reakcji)

amprolium

·         zastąpienie w wit. B1 pierścienia tiazolowego pierścieniem pirymidynowym prowadzi do otrzymania amprolium – związku, który nie wykazuje aktywności biologicznej

·         efektywny środek przeciwko kokcydiozie (chorobie inwazyjnej zwierząt gospodarskich, zwłaszcza kur)

·         hamuje wchłanianie tiaminy w przewodzie pokarmowym u kurcząt; nie ulega fosforylacji

 

Antywitaminy biotyny (sulfonamidy)

α-dehydrobiotyna

·         zawiera jedno podwójne wiązanie w łańcuchu bocznym

·         silny inhibitor wzrostu wielu bakterii (E. coli i B. subtilis) oraz grzybów

·         silnie wiąże się z apokarboksylazami, uniemożliwiając przyłączenie do nich biotyny

·         wykazuje właściwości antybiotyczne, które zanikają w obecności biotyny

kwas 5-(2-tienylo)-walerianowy

·         inhibitor wzrostu wielu bakterii, promieniowców i grzybów

·         obecność biotyny znosi efekt inhibicyjny

acydomycyna

·         efektywny antybiotyk w zwalczaniu prątków gruźlicy in vitro lecz nie in vivo

·         hamuje biosyntezę biotyny

·         kompetycyjny inhibitor biokonwersji detiobiotyny w biotynę u mikroorganizmów

awidyna

·         oligomeryczna glikoproteina (68,3 kDa, pI 10), składa się z 4 łańcuchów polipeptydowych, z których każdy zawiera jeden mostek disulfidowy

·         występuje w części białkowej jaj ptaków i płazów

·         w pH 2–10,5 wiąże 4 cząsteczki biotyny – kompleks ten jest odporny na działanie enzymów trawiennych (trypsyny, chymotrypsyny, pankreatyny i pronazy)

·         w bardzo kwaśnym i silnie alkalicznym środowisku ulega denaturacji i dysocjuje na podjednostki

Metatreksat (antywitamina kwasu foliowego)

·         wiąże się z dehydrogenazą tetrahydrofolianową 10 tys. razy silniej niż kwas foliowy, praktycznie nieodwracalnie

·         w 90 % wydalany z moczem

·         lek na nowotwory, także immunosupresant (à łuszczyca, choroby reumatoidalne) – bardzo toksyczny (niewydolnośc nerek, wątroby, zapalenie skóry, naczyń krwionośnych, uszkadza szpik, błony śluzowe, może powodować biegunki, nudności, wypadanie włosów; w razie zatrucia podaje się folian wapnia)

 

Antywitaminy K

hamują cykl przemian wit. K à w wątrobie powstają częściowo karboksylowane i dekarboksylowane białka o zmniejszonej aktywności prokoagulacyjnej

 

·         pochodne dikumarolu (warfaryna, acenokumarol)

·         pochodne fenyloindandionu

 

leki przeciwzakrzepowe – zastosowanie w leczeniu migotania lub trzepotania przedsionków u osób powyżej 75 r. ż. z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, upośledzeniem funkcji skurczowej lewej komory i objawową niewydolnością serca, u osób ze sztucznymi protezami zastawek, reumatoidalną wadą zastawki, u osób po zawale, zatorowości tętnic, ze skrzepliną w jamach serca

przeciwwskazania – krwawienia lub duże ryzyko krwawienia, skaza krwotoczna, operacje, urazy głowy

             

Barwniki jako dodatki do żywności

 

Cele barwienia:

·  nadanie atrakcyjnej barwy (produkty słabo zabarwione i bezbarwne – galaretki, budynie)

·  przywrócenie barwy pierwotnej utraconej w procesie technologicznym

 

Nie wolno barwić w celu ukrycia wad produktu!

 

Nie wolno barwić (wg Rozporządzenia MZ z 18 IX 2008, w sumie 33 produkty):

·         produktów dla dzieci

·         surowców nieprzetworzonych

·         wód mineralnych i naturalnych

·         mleka (wyjątek: mleko z dodatkami smakowymi np. truskawkowe), mleka czekoladowego, fermentowanego, zagęszczonego i w proszku, maślanki, śmietany, śmietanki

·         olejów, tłuszczów roślinnych i zwierzęcych

·         jaj i produktów jajecznych

·         mąki

·         cukru

·         past pomidorowych, sosów pomidorowych

·         soków i nektarów owocowych (w odróżnieniu od napojów)

·         dżemów extra

·         ryb, mięsa, drobiu

·         wyrobów kakaowych

·         kawy, herbaty, cykorii

·         soli i jej zamienników

·         win gronowych

·         napojów spirytusowych owocowych

·         okowity z owoców

·         octu winnego

·         miodu pszczelego

·         serów bez dodatków smakowych

·         wyrobów z mleka owczego i koziego

 

Barwniki naturalne i identyczne z naturalnymi można dodawać w ilości quantum satis.

 

Funkcje barwy sterujące reakcją konsumenta podczas oceny jakości produktu spoż.

·         percepcja – postrzeganie produktu poprzez jego barwę lub barwę opakowania

·       ...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.