Uprawa winorosli we Francji, ☆──══♦ஓ♦══──☆ GIMNAZJUM, ▂▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █ GEOGRAFIA, Testy . Geografia

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

 

Uprawa winorośli we Francji

 

 

Winorośl może zadowolić się dowolną glebą, ale są pewne prawidłowości.
Na glebach żyznych, wilgotnych przyrost masy zielonej jest bardzo duży, owoce są większe i plon jest obfity, powoduje to jednak późniejsze wchodzenie w stan spoczynku zimowego.
Na glebach słabych i suchych przyrost masy jest słaby, owoce są małe i mniej liczne lecz często słodsze a krzewy są lepiej przygotowane do zimowania i rzadziej przemarzają.
Optymalna gleba to gleba żyzna, głęboka i gliniasta, lekko wilgotna (o pH 6,5 - 7,1) z możliwością nawadniania (Np. rzeka lub staw w pobliżu) w okresie od maja do połowy sierpnia.

 

Regiony uprawy winorośli we Francji to:

·        

·        

·        

·        

·        

·        

·        

·        

·        

·        

·        

·        

·        

·        

 

 

(Champagne). Jest ona zastrzeżoną na wyłączność francuską nazwą regionalną, tak więc nazywanie win musujących z innych regionów czy innych krajów szampanem to duży błąd (choć w polskiej nomenklaturze cały czas pokutuje nazwa rosyjski szampan). Ziemia w Szampanii to grube na ponad 100 metrów pokłady kredy. Te grube warstwy kredy zatrzymują wilgoć oraz gromadzą ciepło promieni słonecznych w ciągu dnia, by oddawać je nocą. Dzięki temu, mimo że średnie temperatury roczne nie przekraczają tu 10° C a silne wiatry znad Atlantyku niosą częste ochłodzenia nie ma większych problemów z dojrzewaniem winogron w tak trudnym klimacie.

 

 

...
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.