uprawa - kolos - ściąga 01, Uprawa roślin łąk i pastwisk

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

ZBOŻA

Jęczmień: jary i ozimy, dwa podgatunki( wielorzedowy- sześcio i cztero, dwurzędowy). Ostrogi w jęczmieniu są b. Dobrze wykształcone.

Owies: wiecha, a nie kłos (pasza dla koni, płatki owsiane), wysoka zawartośc tłuszczu.

Skład chemiczny ziarna  zbóż( białko ogólne 10-16%, węglowodany 66-83%, tłuszcze 1,6-5,6%owies,  5,2% kukurydza, s. Mineralne 1,5-4,5%, błonnik2,1%-11, 7%-owies)

28-52g-masa tys. ziaren

Kukurydza- rośl. Dnia krótkiego, jednopienna-oba kwiatostany na jednej roślinie(kolba-żeńska) Podgatunki:1)pastewna (tzw.koński ząb); 2)zwyczajna (szkilsta); 3) cukrowa; 4) pękająca.

1) na ziarno np. wys plon ziarna;2) na kiszonkę np. odpornosc na wyleganie

ROŚLINY OKOPOWE

Klasa:dwuliścienne, rząd: trędownikawce; rodzina: psiankowate; rodzaj: ziemniak; gatunek: ziemniak uprawny.

Ziemniak: cechy odmianowe-zabarwienie kwiatów; kwiatostan-grono; jagody ziemniaka; pochodzi z Peru i Boliwi, proces tuberyzacji-powstanie bulw(gdy rośl. Zaczyna kwitnąć)-z pedów podziemnych. Ziemniak-czołowa Polska uprawa (7% pow. Zasiewów)

Skład chemiczny bulwy ziemniaka: woda 76,3%, sucha masa 23,7%; skrobia 17,5%; białko ogólne 2%( egzogenne aminokwasy-musimy dostarczyć je organizmowi, w ziemniaku-10 różnych, tryptofon-wchodzi w reakcje z serotoniną- wpływ na dobre samopoczucie) białko strawne-1,3%; tłuszcz 0,12%;popiół 1,1% solanina 20 mg, wit. C (kwas askorbinowy) 24mg

Bulwy przeznaczone do spożycia: zewnętrzne:wielkość 4*4,5cm; okrąge lub owalne; płytko osadzonymi oczkami; niezdeformowana skórka bez zazielenienia;

Wewnątrzne: duża zawartość suchej masy >20 mg, skrobi 13-16%, wit C>20mg, niska zawartość cukrów, małe ciemnienie miąszu, odmiany-b.wczesne(85 dni 12%)-wczesne-średnio wczesne-śr. Późne-późne>150 dni (okres wegetacji). Sr.p;p;>150-zbliżony plon, różna zawartość skrobi, duża-późneok20%.

Wyradzanie się – obniżanie się plonności i wartości uzytkowej roślin uprawnych w skutek niesprzyjających waruków rozwoju, zmian genetycznych oraz selekcyjnego wpływu chorób na roslinę. Zapobieganie-zmiana materiału siewnego.

ROŚLINY KORZENIOWE(odkładają w korzeniach substancje zapasowe)

-burak cukrowy i pastewny ( rodzina:komosowate)

-cykoria korzeniowa( rodzina: strowate [złożone] –kawa rozpuszczalna

marchew

-brukiew

-rzepa

Fitosenitorna-np.cykoria

Wzrost i rozwój buraka cukrowego (2,6,16-fazy liści)- typ generatywny- znasiona-kiełkowanie-powst. Korzenia spichrzowego(połowa kwietnia-termin siewu w PL)

Roślina dwuletnia-1 rok-korzeń, 2 rok- nasionakolor-brudno biały, miąższ biały, duża zawartość cukru, czystego cukru-15%(bo, trójcukry utrudniają) sacharoza-17,5%, sucha masa 25%(jednocukry-invent; trójcukry-rafinoza, wielocukry-celuloza, lignina, pektyny

Możliwości wykorzystania produktów ubocznych: liście(pasza-kiszonka lub zielona, nawóz), wysłoki(suszone, prasowane:świerze lub kiszone); melas(pasza, przemysł spoż.); cukier(sacharoza)

Burak pastewny- czerwony(amarantowy), pomarańczowy; miąższ biały lub czerwony;

Brazylia przoduje w uprawie trzciny cukrowej.

Na jakość wpływają: stanowisko(rodzaj i struktura gleby, deszczowanie); płodozmian; siew(termin, sposób); nasiona(kierunek hodowli, jakość, odmiana); podaż skł. Pok.(nadmiar skł, niedobór skł, niewlaściwy stosunek skł); pogoda(temp, nasłonecznienie, opady); stan plantacji(rozmieszczenie roślin, wielkość powierzchni zyciowej, obsada roślin); zabiegi pielęgnacyjne( uprawa gleby, zwalczanie chwastów); ochrona roślin(szkodniki, choroby); zbiór(termin, sposób); przechowanie(długośc, warunki).

 Tytoń: rodzina: psiankowate, rodzaj:nikotiona; gatunki uprawne:t. Szlachetny-dorasta do 2m, machorka-niższy, liście ogonkowe, wytwarza pedy

boczne, zielono-zółto kwitnie.

Rodzaj tytoni:PL 1. papierosowy jasny-suszony w ogrzewanych suszarniach (typ Virgina) 2.papierosowy ciemny-suszony powietrznie( typ Pułaski, Mocny Skroniowski). 3. typ Buvley-suszony powietrznie Świat 1. suszone w ogrzewanych powietrzem „flue cured” (duże liście, jasne zabarwienie). 2. orientalne drobnolistne, aromatyczne, suszone pow. 3. Burley-ciemne liscie, suszone pow. 4. ciemne(suszone pow i słonecznie), 5. cygarowe(ciemne i susz pow), 6. ciemne(suszone ogniowo). 10000 ha, 0,9% 21,3dt powierzchni uprawnej

Liscie tytoniu-wyrób papierosów, cygar, tabaci 40% celulozy, nikotyna-owadobójcze, skrepoległe liscie-bezogonkowe, duża zmiennosć lisci w obrebie jednej rosliny. Piętra lisci: spodaki, nadspodaki, środkowe, podwierzchołkowe i wierzchołkowe. Kwitnie na różowo(lipiec, sierpień) powierzchnia liscia pokryta woskami. Owoc-torebka.

Skład chemiczny lisci: 90%woda, 8-25% sucha masa. Weglowodany, zw. Azotowe, kw. Organiczne(decydują o smaku tytoniu 15-20%), olejki eteryczne(aromat surowca) 1-16%, żywice, pektyny 6-17%, skł. Mineralne, wysoka zawartosc białka( ostry, nieprzyjemny smak) nikotyna-Machorka najbogatsza. Roslina jednoroczna 95-165 dni orientalne(najlepsze gatunki, w Polsce się nie uprawia) wielkolistne(odznaczają się elastycznością, uprawiane u nas).

Chmiel: rodzina: konopiowate, gatunek: chmiel zwyczjny, pochodzi z Azji, produkcja piwa, leczniczy, 2200 ha Lubelskie, Wielkopolskie, GOP-rejony uprawy, roślina wieloletnia-coroku nowe pedy jednoroczne z karpy, 30 lat plantacja, zabezp. Przed zima, dwupienna i rozdzielnopluciowa, kwiatostany w formie szyszek(wykorzystane do produkcji), dodatek do produkcji, wiecha-kwiatostan męski, wystepowanie nasion w szyszkach obniża ich wartosc, szyszka-budowa kłosa.

Rosliny włóknodajne

Bawełan-tania, opłacalna uprawa

Włókna z włosków(bawełna, puchowiec precikowy). 2. Włókna z łodyg(len zwyczjny, konopie siewne, juta). 3. Włókna z liści(agawa, len nowozelandzki, banan manilski) 4. włókna z owoców(palma kokosowa).

ROŚLINY OLEISTE(z podwyższoną zawartością tłuszczu do 50% w nasionach, 15-20%-już roslina oleista

Rzepak-rodzina:krzyżowe, rodzaj: rzepik, rzepak, gorczycaczarna, sarebska

Rodzaj: rzodkiew oleista, linionka, mak siewny

Rodzina: złożone, rodzaj: Słonecznikowate, słonecznik zwyczajny

Rodzina: dyniowate, rodzaj: dynia, dynia oleista

Rodzina: Lnowate, rodzaj:len

Rośliny oleiste - cele spożywcze(oleje jadalne, margaryny, wyr. Cukier, przyprawy-gorczyca)

- cele techniczne (mydło, kosmetyki, farby, lakiery, śr. Ochrony rośl, hartowanie steli, pokosty, biopaliwo)

-cele paszowe(makuchy-pozostałosci po mechanicznym rłoczeniu oleju, śruty- pozostałości po zastosowaniu rozpuszczalników)-są bogate w białko

Tłuszcze-estry wyż. Kw. Tłuszczowych(nienasyconych lub nasyconych)

Kw. Nasycone –C-C-C-(stała konsystencja np. kw. Palmitynowy)

Kw. Nienasycone –C=C-; C=C (ciekla konsyst. Kw.linolowy=wit.F; kw. Erukowy-cel techniczny). Konsystencja(tłuszcz stały lub ciekły)

L.Jodowa-100g badanego tłuszczu . ile g I2(<87-nieschnące; 85-130-półschnące; >130-schnące)

Rzepak podwójnie ulepszony, rzepak wysokoerukowy(tradycyjny). Rzepak zarówno ozimy(najwieksze plony) i jary-oba uprawiane w PL. Nasiona mogą być otoczkowane, drobna żółte kwiatki, liście bezogonkowe, wysiew-koniec sierpnia(ozime). Łuszczyny-owocostany.

Skład nasion rzepaku: TŁUSZCZ 51%, BIAŁKO 20%, WODA13%, CELULOZA4%, OKRYWA NASIENNA 12%

ROŚLINY STRĄCZKOWE              (grubo i drobno- ziarniste)

Groch jadalny, uprawny, bobik, łubin biały, żółty, wąskolistny, wyka ozima i siewna(jara), seradela.

Przede wszystkim-jednoroczne, nasiona do 30% biłka, zielona masa na nawóź

ROŚLINY MOTYLKOWE(grubo i drobno- ziarniste) żyją w symbiozie z bakteriami brodawkowymi (asymulują azot), tworzą brodawkina korzeniach

 

 

Drobno:głównie wieloletnie: koniczyny biała i czerwona, lucerna, komonisa, nostrzyk

 

Rodzaje orki- wykonywana jest za pomoca pluga, jej zadaniem jest odciecie, odwrócenie i wymieszanie, pokruszenie skiby. Orki płytkie do 12 cm, srednie 12-20, glebok pow 20.

Orki zasadnicze- podorywka, orka siewna, orka przedzimowa

-uzupelniajace- orka wiosenna, przyorywujaca obornik

-specalne: orki melioracyjne i wielowarstwowe

Podorywka- plytka orka(8-10cm) wykonana po zbiorze plonow, zadanie: przykrycie scierki lub darni, poprawa stosunkow wilgotności w glebie, zwalczanie chwastow.

Owocem ziemniaka jest- dwukomorowa jagoda

Co robimy aby odwrócić rolę? - kultywatorujemy, bronujemy,
włókujemy?

W czyich ziarnach jest najwięcej zawartości białka? - owies,
jęczmień, żyto, pszenica?

W czyich ziarnach jest najwięcej tłuszczu

 

W czyich jest najwięcej włókna?

 

Kultywatorowanie- rozne rodzaje kultywatorow,jego zadaniem jest spulchnienie roli,uzupelnia prace pluga,o zebach sprężystych sluzy do rozciagania rozłogów perzu, sztywne rozdrabniaja bryly

Bronowanie- wyk bron, ...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.