UP Lublin Zakład Farmakologii, weterynaria, Farmakologia

Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.

UP Lublin Zakład Farmakologii; WetWetKarencja; JanNowak ul lipowa lublin JamnikPies2lata na koniec Data/podpis
1.Rp. Hydrogenii peroxydi 30% 10,0; Aq.dest. ad100,0 M.f.sol. /D.ad.vitr.nigr./S. zewn.Do przemywania ran 2. Rp. p-ból Aminophenasoni 0,3 [1,5];Acidi acetylosalicili 0,2 [1,0];M.f.pulv.;D.t.d.N*5 m.caps.amyl! [Div. In part. N*5/D.in caps.amyl!] ;S.wewn. 1proszek1razdziennie dla psa 3.Rp. Acidi barici 1,0; Zinci oxydi 2,0; Talci ad20,0; M.f.pulv. D.S. zewn. Przysypka na sączące zmiany skórne. 4.Rp. Jodi 1,0;Kali iodini2,0 ;aq.puryf. ad100; M.f.sol.;D.ad vitr.nigr.; S.zewn.WodnyRoztwórJoduDoOdkBł.Śluz Lug ola5.Rp.Camphorae2,0; VaseliniAlbi 18,0; M.f.ung; D.ad scat. S.zewn 6.Rp.Acidi salicyli ci0,5; ZinciOxydi; TinciAmyli6,0; VaseliniAlbi aa12,0; M.f.ung.; D.ad scat.; S.zewn. 7.Rp.Diphergan In drag. A 0,025; Lag.orig. N*1 (20drażetek); D.S.wewn. 1drażetka1razdziennie dlaPsa antyalergiczn 8.KropleWalerianowe-nalewka uspokajająca z kosmk.lekarskiego Rp.Valerianae tct. 20,0; D.ad vitr.gtt.; S.zewn.2razyDziennie 20kropli na wodę dla psa 9.kropleDoOczu zZnSO4 iAdrenaliną Rp.ZinciSulphatis0,05; EpinephriniSolutio1,0; Aq.Puryf. Et Steril.10,0; M.f.l.a.sol.ophtalmicus D.C.pipetta; S.wkraplać do oka 2 razy dziennie 1 kroplę 10.SiarczanAtropin yJakoSpazmolityk Rp.AtropiniSulfatis0,03; Aq.Puryf. ad10,0; M.f.l.a.ini.; DaSubSignoVeneni!; S.podskórnie dla psa 11.Rp.Jodi sol. Spirituosa5,0; gliceroli ad20,0; M.f.sol.; D.S.zewn. do pędzlowania bł.śluz. 12.Jodyna-spiryt.roztw.Jodu Rp.Jodi sol. Spirituosa20,0;D.ad vitr.nigr.;S.zewn. 13.spiryt.roztw.rivanolu Rp.Rivanoli0,1;Spir. Vini. 50* 50,0; M.D.S. zewn.do odk.ran. 14.p-reumatyczna Rp.Mentholi2,0; AcidiSalicylici10,0; VaseliniFlavi ad100,0; M.f.ung.; D.S.zewn.do nacierań 15.Rp.Zinci oxydi ung.100,0; D.ad oll(AM).;S.zewn naSkórę 16.Rp. Spir.camphorae50,0; D.S. zewn. Przy bolesnych stawach 17.Przy grzyb. Skóry-śr.wspomagający Rp.Iodi sol. Spir.15,0; AcidiBenzoici2,0; AcidiSalicylici1,0; Spir. Vini.50* ad100,0; M.f.sol.; D.S. zewn. Smarować zmienione miejsca 18.Rp.Tanini2,0; ZinciOxydi3,0; Talci ad30,0; M.f.pulv.; D.S. zewn. Zasypka na sączące zmiany skórne

ROZTW Jod- czarno-krystaliczne płatki lub kryształy o metalicznym połysku i specyficznym zapachu, trudno rozp. W wodzie, łatwo w acetonie, etanolu. Jodek potasu- cali Jodi, bezwonne kryształy lub biały proszek o gorzkawym smaku, łatwo rozp. W h2o,glicerolu i etanolu. Do terapii jodowej, wykrztuśny, jako proszek i roztw. Wodne. Perhydrol, nadtlenek wodoru- hydrogenum peroxydum, bezbarwna przezroczysta ciecz, przyżegająca, do przeczyszczenia ran. Kwas acetylosalicylowy- biały krystaliczny proszek o lekko kw. Smaku, rozp. W etanolu 95%, chloroformie, etenie, gorzej w H2o. P-goracz,p-ból,p-zapalne, proszki,tabl PROSZKI aminophenazon, piramidon- biały kryst.proszek bez zapachu, gorzkawym smaku, rozp. W wodzie, etenie i benzenie, p-ból,p-gor,p-reumatyczne, proszki, mikstury, tabletki Acidum boricum- łuskowate kryształy bez zapachu o masłowatym smaku, rozp w h2o, etanolu95%, p-bakteryjnie, wodne roztwory,pudry,maści. ZinciOxydum- biały,żółty proszek, miałkii, bezpostaciowy bez smaku i zapachu nie?rozp. W etanolu95% i wodzie. Wysusza.ściąga, jako zasypka,mazidło,pasta,maść. Talcum-biał, bardzo miałki tłustawy proszek, bez zapachu smaku i nierozp w h2o, jako obojętny środek do proszków i zasypek. MAŚCI Acidum salicyli cum- biały krystaliczny proszek o ostrym słodkawym smaku, bez zapachu, łatwo rozp w etanolu i eterze etylowym, trudno w h2o, ale tak we wrzacej i tłuszczach, p-bakt, p-grzyb, p-zap, jako roztw, zasypki, maści, ST.zewn Camphorae- przezroczyste kryształy, lub biały krystaliczny proszek o charakt, zapachu, ulatnia się w temp pokojowej, destyluje z para wodna, latwo rozp się w rozp. Organicznych, olejach, trudno w h2o. Rozgrzewająca, słabo p-świądowe, w mazidłach i maściach. Tritici amylum- proszek nierozp. W h2o i etanolu, Do przyg. Postaci leku   Vaselini albi- mieszanina wybielonych i oczyszczonych półstałych węglowodorów, tłusta, miękka, ciągliwa masa o lekko zielonkawym zabarwieniu, łatwo rozp w chloroformie eterze etylowym, trudno w etanolu, do przygotowania post leku gł, do maści.

Enzymy paszowe rozkładają niestrawne skł. Paszy poprawiają strawność innych skl. Zwiększając wartość odżywczą. Najsilniejsze niekorzystne działanie-polisacharydy nieskrobiowe i sole kw fitynowego.  Karbohydrazy-trawią skł włókna-B-glukanazy i pentozanazy, fitazy-zwiększają dostępność fosforu z połączeń organicznych. Enzymy hydrolizujące wielocukry nieskrobiowe- te w-cukry,NSP, to składniki ścian komórkowych, to włókno pokarmowe wyst w paszach poch zbożowego. Dzieli się je na rozp i nierozp w h2o. Nierozp to substancje antyżywieniowe, wiąża skł pokarmowe i czynią je niedostępnymi. Mogą wiązać wodę zwiększając pojemność wodną paszy. Beta-glukanazy- wysoka wart odżywcza, ale dużo NSP, nie stosuje się u drobiu, u innych mimo szerokiego stos. Jego wart. energ. mogłaby być wyzsza. B-glukany w owsie i jęczm pęcznieją i tw. Śluz. W obu stanowią 75%NSP. Jest ich dużo-duża wodochł-duża obj treści-spadek tempa przech przez przewod-spadekwchł i trawienia przez śluz. Wzrost rozwoju mikroorg. B glukanazy niwelują te efekty, zwiekszając dosc energii z szamy. Pentozanazy- pektynaza, ksylanaza i arabinoksylanaza. Dodawane tam, gdzie dużo żyta pszenicy i pszenżyta. Arabinoksylany upośledzają wchł. Białek, tł i niektórych Wit, np. D. Te z żyta maja większą lepkość i silniejsze pęcznienie niż pszenicy. Dlatego różna skuteczność enzymów-ich dodatek należy poprzedzić analizą chemiczną. Fitaza – wyst. W pszenicy, życie i jęczmieniu.Prod. ją mikroorg-grzyby,drożdze, bakterie, też te ze żwacza.W błonie śluz żoł i jelit mało enzymów rozkuł fityne. W nasionach zbóż, roślin oleistych 2/3fosforu w formie związków fitynowych, jako zapasowe subst. W skład fityny prócz fosforu wchodzą też Ca,Mg,Fe,Zn, białko lub aminokwasy. Fosfor w zbożach i rośl motylkowych jako sole kw fitynowego-fityniany. Strawność fosforu od18%kukur do40%soja,pszenica większość wydalana z kałem, Fitasa zwieksza strawność wieksze wchłanianie więc mniej dodatków mineralnych potrzeba, do30% mniej wyd fosforu z kałem, mniejsza eutrofizacja, zwiększa strawność Ca,Mg i mikroelementów, popr strawność białka,aminokw, zw wart energ paszy. Mniej tego potrzeba więc. Amylazy –obniżają lepkość pasz płynnych dla świń. Pasze płynne w nowoczesnych chowie są stosowane, skrobia może tworzyć żel-większa lepkość- problemy w rurociągach podczas pompowania. Można dawać więcej wody Lub środki enzymatyczne. Spada lepkość,mniejsze zapatrz na wode, większa koncentracja szamy i większe pobieranie przez świnki. Mniej energii na pompowanie tego. Brak blokowanie rurociągów i pomp, mniej gnojownicy. Inne: celulazy, hemicelulozy, pektynazy, Beta galaktazy czasem. Skuteczniejsze są mieszanki enzymów, np. alfa-amylaza, proteo i lipolityczne. Enzymy to białka więc są wrażliwe na wysokie temperatury. Pasze  takie nie powinny być przechowywane dłużej niż 2 miesiące, aby enzymy nie traciły na aktywności dodaje Się specjalne nosniki stabilizujące. KORZYŚCI- poprawa przyrostów i wyk. Paszy, polepszenie strawności białka i energii, zmniejszenie biegunek, poprawa warunkow zoohigienicznych. Mniejsze zuzycie dodatkow mineralnych mniejsze straty fosforu z kalem, czyli mniejsze zanieczyszczenie środowiska tez.

Układ mikroflory jelitowej. Wpływ szkodliwy-prod. Toksyn, subst. Kancerogennych, szkodliwych enzymów- Clostridium, Veillonella, Staphylococcus, Proteus, Pseudomonas aeroginosa. Korzystny- hamowanie szkodliwych mikroorg, działanie immunomodulacyjne, obniżenie aktywności metabolicznej: Bifidobacterium, Lactobacillus.
Działanie pośrednie: Bacteroides, Eubacterium[bardziej na+], Escherichia coli, Enterococcus.
PROBIOTYKI: podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej. Pałeczki kwasu mlekowego[lactobacilli]:L. plantarum, reuteri, acidophilus, casei, delbrueckii subsp. Bulgaricus, brevis, cellobiosus, fermentum, curvatus. Gram-dodatnie ziarniaki: Lactococcus lactis subst. cremoris, Streptococcus salivarius subsp. Thermophilus, Enterococcus faecium, S.diaacetylactis, S. imtermedius. Bifidobakterie: B. bifidum,lactis,adolescentis,animalis, infantis,longum,thermophilum. Drożdżaki: saccharomyces boulardii
PREBIOTYKI: substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu stymulacji rozwoju prawidłowej flory jelit, poprawiająca w ten sposób zdrowie. Prebiotykiem może być naturalny składnik diety lub dodatki do żywności (suplementy diety) o charakterze prozdrowotnym.W odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące. Są to :Fruktooligosacharydy, Inulina, Galaktooligosacharydy,laktuloza,Laktitol
SYNBIOTYKI:Bifidobakterie+fruktooligosacharydy, pałeczki kw.mlekowego +laktitol, bifidobakterie+galaktooligosacharydy.
Jest to połączenie probiotyku z prebiotykiem, które są podawane razem w związku z ich synergistycznym działaniem w celu przywrócenia prawidłowej flory jelitowej.

 

 

 

 

 

 

Sanityzacja-czyszczenie mechaniczne z detergentami lub mydłem, nie zabija a usuwa zarazki. Dezynf-obniż il form wegetat zarazkow do bezp poziomu na pow nieożywionych. Sterylizacja- usuwanie drobnoustrojow, zarodnikow i przetrwalnikow. Sa metody fiz[naśw UV, wyzarzanie, gotowanie, para wodna pod cisnieniem, suche gorace powietrze, opalanie nad plomieniem,ultradźwięki]i chemiczne. Antyseptyka-niszczenie zarazkow na tkankach za pomoca subst antyseptycznych Aseptyka- dzialanie zapobiegające zakazeniu zarazkami. Aseptyczne to znaczy bez zarazkow. Śr. Odkazające- niszcza zarazki, formy przetrwalnikowe i zapobiegaja Rozmnaz się ich. Prep antyseptyczne- dezynfekcja tkanek i profilaktyka zakazen przez skore i blony sluzowe. Do innych to odkażające. Subst antyseptyczna- każdy pierwiastek, związek niszczacy drobnoustroje i zapobiegajacy namnazaniu się ich. Inaczej antyseptyki.|
Dezynfekcja-met.fiz-Dekoktacja-bieżąca para wodna, 100*C 30-60min, Pasteryzacja- 62*C 30min, 72*C 20sek i natychmiastowe ochlodzeni-szama. Promieniowanie UV- pomieszczenia, powietrze, powierzchnie. Chemiczne-sprzet medyczny, powierzchnie, pomieszczenia.
DOBRY ŚR CHEM- silny parazyto i słaby organotropizm/ wysoka skuteczność niszczenia/ brak drażniącego dzial na skore i blony/ trwałość koncentratow i roztw uzytkowych/ wysoka tolerancja w stos do wody twardej i subst org/ dobra rozp w wodzie/ dobra skuteczność w niskich stężeniach/ aktywn w środowisku kw i zas/ łatwość przenikania przez kurz, sluz i otoczki bakterii/ brak niszczenia rzeczy odkazanych/ brak dzial korodującego metale/ brak przykrego zapachu/ wysoki stopien biodegradacji, niska toksyczność/ niska cena.
Mech przeciwdrobnoustrojowego dział Śr chem:1. Uszkodzenie ściany komórkowej-zw powierzchniowo czynne-sole amoniowe,fenole,aldehydy 2. Denaturacja białek i rozrywanie kompleksow nukleoproteidowych-fenole,alkohole,aldehydy 3. Utlenianie grup sulfhydrylowych do mostkow di siarczkowych-zwiazki utleniające, tlenek etylenyu, aldehydy 4. Rekacje z grupami aminowymi. Dochodzi do tworzenia mostkow metylenowych miedzy grupami aminowymi-uszkadzaja strukture bialka-aldehydy,tlenki alifatyczne 5. Oddzialyw. Z grupami karboksylowymi 6. Aniliny, amidy i fenole zakłócają transport protonow i elektronow przez sciane i blone komorkowa.

ALKOHOLE-akt wobec bakt,wir i grzybów, bez form przetrw. Najsilniejsze jednoOH-etanol,propanol,izopropanol. Akt zwiększa się w środ kwasowym, bo tworzą się formy niezjon latwiej penetrujące  wnetrze kom patogenu. Alkohole odciągaj ą z nich wodę i denaturuja bialka strukt i enzymatyczne, najlepsze te o stężeniu 50-70%bo działają dogłębnie.Te o wyższym ST raczej powierzchniowo. Alk uszkadza też otoczki lipidowe bakterii. Szybko paruje, hamuje przewodzenie impulsow w neuronach-mniejszy ból, działa drażniąco, zwiększa ukrwienie skóry. Etanol odtłuszcza i oczyszcza skóre, zasusza wypryski,rany, owrzodzenia, działa p-obrzekowo i p-ból. Stos. Do dezynfekcji skóry, błon śluzowych narzędzi chirurg, przedmiotów, powierzchni, rąk.
ALDEHYDY- reagują z wolnymi grupami amoniowymi i amidowymi kw nukleinowych.Kurcza się błony kom, wzrasta cieśn. Wewn-kom-obumieranie kom,Dezaktywowane w zetknięciu z osoczem i krwią- formalina-35%roztw formaldehydu. Bezbarwny płyn o ostrym drażniącym zapachu. Działa drażniąco, antyseptycznie i ściągająco. Denaturuje białka enzymatyczne i strukt. 5%-konserwacja tkanek, 1,2-2%odkażanie narzędzi chir, 1%-odk skóry, środek p-potny. Do wypalania brodawek-r.stężony, oczyszcz i usuw cyst. Aldehyd glutarowy- bakt[+kwasoop],wirusy,grzyby, najlepiej dizala w ph7,5-8,5. Dziala silniej od formaldehydu, stos jako 1-2%roztw z 0,3%NaHCO3 w 70%izopropanolu do dezynf narzedzi chirurg, szkła i innych urządzen. FENOL I POCHODNE- małe zast bo toksyczny, do konserwacji prp farmaceutycznych i stomatologii do niszczenia miazgi zębowej. Alkilofenole, arylofenole, fluorowcowe pochodne fenoli-mniej toksyczne bardziej dezynfekujące. Denaturują białka bakt, zwł w środ kw.
CHLOROWCE i POCHODNE- chloracid,chloramina,podchloryn sodu, podchloryn wapnia, kwas podchlorawy, chlorheksydyna,chloroksylenol, i halazon. Wapno chlorowane-mieszanina podchlorynu wapnia i wodorotlenku wapnia i chlorku wapnia. Pod wpł h2o i kwasow uwalnia kwas podchlorawy HClO o silnych wł bakterio pierwo grzybo i wirusobójczych. Jest nietrwaly i uwalnia chlor i tlen o wł przeciwbakt. Wapno to jest trucizna protoplazmatyczna uszk zywe komorki, powoduje oparzenia, chlor łączy się z grupami aminowymi aminokw i białek, powodując destabilizacje. Biały lub szarawy proszek o charakt zapachu, do dezynf podłóg ścian, ścieków urz emaliowanych, jako roztwory 20% w h2o lub sypki stan. Nie do mat skórzanych tekstylnych i metali-korozja. Podchloryn wapnia i sodu-w wielu środkach,pod wpł kwasow i CO2 uwalniaja chlor. Podchloryn sodu z NaOH tw silnie odkażający zracy roztwor antyforminę. Ta do płukania kanałow zebowych. 0,5%podchlorynu sodu to płyn Dakina-do odkażania ran. Jeśli duzo ropy to te zw tracą na sójczych właściwościach. Są lotne i nietrwale, działaja wiec krótko,niszcza sprzet medyczny, osłabiają nic i, draznia tkanki. Woda chlorowa do sterylizacji mat tkankowego pzezn do hodowli In vitro. Chloramina B-biały, żółtawy oproszek krystaliczny o zap chloru rozp w 3 czesciach wody. Ma 25%Cl. Odkaża, antyseptycznie,odwadnia.Do dezynf sprz medycznego0,5-1%,urządź sanitarnych2-5%,rąk-łyzka na litr wody,płuk jak ciala po opróżni ropy-0,1% Halazon- pod wpł wody do kw podchlorawego, już nieuzywany,do dezynf wody 6mg na 1l, nisczy bakt wir grzyby i pierw, w wiekszych stężeniach do odk sprzętu medycznego i pom. Chloroksylenol- Niszczy dobrze paciorkowce, nie drazni, do dezynf skory1-5% ran5% blon3%sprzętu,wydzielin20% Chlorheksydyna- bakteriobójczy i statyczny zwłaszcza przy gram+. Nie drażni, duże znaczenie w aseptyce współcz, do odk przew słuch, jamy nosowej, skóry, ust,gardła, narz płc, sprzętu, opatrunków, w stomatologii.

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl
  • Powered by WordPress, © Nie obrażaj więc mojej inteligencji poprzez czynione na pokaz zaniżanie własnej.